Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 05. 2017.

Diva koje nema već 40 godina

Pre 40 godina preminula je u 73. godini velika američka glumica, Džoan Kroford.

Diva koje nema već 40 godina

foto: zena.blic.rs

U znak sećanja na ovu legendarnu divu, koja je bila na vrhuncu slave četrdesetih godina prošlog veka, pojavila se i ova fotografija na Instagramu.

 

 

Ovo je Džoan kako pozira 1936. godine za popularni muzički radijski šou tog doba "Shell Chateau".  Kao i mnoge holivudske dive, i Džoan je imala teško detinjstvo. Oca nije ni upoznala, jer je ostavio njenu majku pre nego što se Džoan rodila. Majka joj po rođenju daje ime Lusil i seli se zajedno sa njenim starijim bratom Halom u Oklahomu. Majka, Ana Lesur udaje se lokalnog impresarija Henrija Kasina.

Lusi uzima ime Bili Kasin i počinje da radi kao plesačica. Zatim se porodica seli u Kanzas Siti, a mala Bili plesom izdržava celu porodicu. Ona ne miruje i dodatno pohađa časove glume. Trud se isplatio. Ples joj donosi sreću, jer u jednom takmičenju osvaja celih 46 dolara što joj je bilo dovoljno da se preseli u Čikago i zaposli u pozorištu. Tu je mladu umetnicu primetio agent filmske kuće velike holivudske filmske kuće MGM.

Tada njena karijera kreće vrtoglavim usponom. Seli se u Holivud i dobija ime Džoan Kroford koje nikad nije zavolela, ali joj je baš ono donelo svetsku slavu. Uskoro postaje najveća zvezda MGM-a i samim tim najbolje i plaćena. Džoan se odlično snašla u glulmi što je potvrđeno i Oskarom za film "Mildred Pirs" 1945. godine.

Ali njenu karijeru prati i sukob sa još jednom holivudskom divom tog doba - Bet Dejvis!

Baš ona je odbila ulogu za film koji je Džoan doneo Oskara.

To, međutim, nije početak sukoba. Sve počinje kada se Džoan udaje ljubav života čuvene Bet, Frančota Tona.

Mržnja između dveju diva trajala decenijama je i svoju kulminaciju dobija na snimanju horor filma "Šta se dogodilo sa Bebi Džejn" 1962. godine. U ovom ostvarenju ljute rivalke glume sestre.

Ovaj sukob nikad nije pao u zaborav. Toliko je bio intrigantan da je snimljena  i serija o rivalkama koje su se mrzele do groba. Džoan Kroford glumi Džesika Lang, a Bet Dejvis Suzan Sarandon.

Tvorac serijala Rajan Marfi dodao je da je priča istovremeno i vrlo delikatna, dirljiva, emotivna i bolna. Iako ponekad na granici kempa, ona je i ozbiljan i potresan portret dveju žena koje su bile žrtve muškaraca, medija i filmskih studija; jedna poučna feministička priča.   

Izvor: zena.blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage