Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

IPAK NIJE RAMZES II: Veliko arheološko otkriće u Egiptu moglo bi da postane još senzacionalnije

Eksperti su prvobitno mislili da se radi o Ramzesu II jer je statua pronađena u neposrednoj blizini njegovog hrama

IPAK NIJE RAMZES II: Veliko arheološko otkriće u Egiptu moglo bi da postane još senzacionalnije

Drevna statua izvučena iz blata u Kairu ne predstavlja faraona Ramzesa II, već nekog drugog vladara, saopštio je egipatski Ministar za antikvitete Haled al Anani, na konferenciji za štampu. On je dodao i da se gotovo sigurno radi o Psamteku I, koji je vladao egiptom između 664 i 610 godine pre nove ere.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSDEksperti su prvobitno mislili da se radi o Ramzesu, koji je živeo 600 godina ranije, pre svega zbog toga što je statua pronađena u neposrednoj blizini hrama koji mu je bio posvećen.

Izvlačenje drevne egipatske statue iz blata u Kairu; Autor: Reuters

Foto: Izvlačenje drevne egipatske statue iz blata u Kairu; Autor: ReutersIpak, na statui je pronađeno ugravirano jedno od Psamtekovih pet imena.

Izvlačenje drevne egipatske statue iz blata u Kairu; Autor: AP

Foto: Izvlačenje drevne egipatske statue iz blata u Kairu; Autor: AP"Čak i ovako, otrkiće je veoma značajno", izjavio je Anani i dodao: "Ako se radi o statui ovog faraona, onda je to najveća statua ikada pronađena koja potiče iz kasnog perioda drevnog Egipata", rekao je Anani.

Izvlačenje drevne egipatske statue iz blata u Kairu; Autor: AP

Foto: Izvlačenje drevne egipatske statue iz blata u Kairu; Autor: APNova saznanja saopštena su nakon što je statuu u Egipatskom muzeju u Kairu ispitivao egipatsko-nemački arheološki tim.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage