Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

RATNA NOSTALGIJA ZAHVATILA JAPAN: Najpopularniji car Hirohito i prostitucija

Devedeset miliona Japanaca opčinjeno ne tako dalekom prošlošću i vladavinom cara Šove koji je na tronu bio više od 60 godina

RATNA NOSTALGIJA ZAHVATILA JAPAN: Najpopularniji car Hirohito i prostitucija

Tri četvrtine Japanaca – više od 90 miliona ljudi – rođeno je ili živelo tokom šest decenija duge vladavine cara Hirohita, kome je posthumno dodeljeno ime Šova.

Najstariji savremenici prethodnog vladara imaju preko 90 godina, a najmlađi se bliže tridesetoj, što je ogromna demografska kategorija koja danas pokazuje veliku glad za svim onim što se odnosi na Šova eru, piše Japan tajms. 

Car Hirohito vladao je od 1926. do smrti 1989. godine, a u prvih dvadeset godina napao je Kinu i SAD, potpisao pakt sa Hitlerom, uveo zemlju u Drugi svetski rat i potpisao kapitulaciju. Međunarodni sud ga je 1948. oslobodio optužbe za ratne zločine.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Jedan od najupadljivijih oblika koji uzima nostalgija za ovim istorijskim periodom je i serija knjiga i članaka u kojima se idolizuje bivši premijer iz sedamdesetih Kakuei Tanaka. Iako je odgovarao pred zakonom za primanje mita, u knjigama se uglavnom pominje kao čovek iz naroda i praktični, pametan političar koji je umeo da obavi posao. 

Sve su češći i turistički obilasci starih i napuštenih vojnih baza, fabrika i rudnika, poput ostrva Hašima kod Nagasakija, poznatog kao Gunkadžima (vojni brod). Podvodni rudnik uglja radio je od 1886. do 1974. godine, a kada je zatvoren mesto je napustilo svih 5.000 stanovnika. Ostrvo Hašima je pre dve godine uključeno na listu Svetske baštine Uneska, a ovde su snimane i neke scene filma o Džejmsu Bondu "Skajfol" iz 2012. 
 

SVETO MESTO "DINASTIJE" KIM: Da li je mit o jednoj planini bio inspiracija za ubistvo Kim Džong Nama (FOTO) https://goo.gl/WJXNHU 


Čak su i zločini postali podložni nostalgiji, pa se nedavno pojavila knjiga "Hanko Seimei" (prihvatanje odgovornosti) koja donosi pregled svih zločina i kriminalaca iz ove ere. 

Ipak, porast interesovanja za nedavnu prošlost naročito se odnosi na najstariji zanat na svetu, koji je bio legalan sve dok 1958. nije donet Zakon protiv prostitucije.

Japanski car Hirohito; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Foto: Japanski car Hirohito; Izvor: Wikipedia Creative CommonsJapanska industrija seksa predstavljala je veoma značajan deo privrede, pa su u zemlji postojale čitave četvrti s licencom za bavljenje ovim poslom. Prema podacima iz 1930. godine, u to vreme je postojalo 500 takvih kvartova ili "jukakua" – po 10 u svakoj od 47 japanskih prefektura. 

Čuveni tokijski Jošivara jukaku, "distrikt crvenih fenjera", za dve godine bi obeležio 400 godina postojanja. Zanimljivo je da ova četvrt grada i danas služi svojoj nekadašnjoj nameni, naglašava ovaj časopis. 

Turistički brod stiže na ostrvo Hašima, poznatije kao Gunkadžima što znači

Foto: Turistički brod stiže na ostrvo Hašima, poznatije kao Gunkadžima što znači "vojni brod". Ostrvo se nalazi u prefakturi Nagasaki u južnom Japanu; Foto: APTamo gde su nekada bili bordeli danas su erotska kupatila, poznatija kao "zemlje sapunice". Nekada su ih zvali turskim kupatilima, ali je zbog kampanje jednog turskog profesora sredinom osamdesetih ovo ime odbačeno.

U Jošivari ih trenutno ima 140, i u njima ukupno radi 6.870 seksualnih radnika. List navodi da je u proseku 30% kadrova svakog dana na poslu. 

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage