Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 01. 2017.  - Autor: newsweek.rs

Monaško pivo: Kako je stari napitak pomogao jednom manastiru?

Pivo iz manastira je postalo vrlo brzo hit jer je za kratko vreme prodato 25.000 boca

Monaško pivo: Kako je stari napitak pomogao jednom manastiru?

Iza vekovima starih zidina benediktinskog manastira monasi pokušavaju da ožive jednu tradiciju. Između molitava, pojanja i duhovnih razgovora, oni pokušavaju da prave pivo. Ova tradicija se u Francuskoj ugasila još 1935. godine.

Opatija Sen Vandril nalazi se u Normandiji, a sam manastir je osnovan 649. godine i bio rušen više puta od Vikinga pa do Francuske revolucije. Posle revolucije dosta manastira je ugašeno, a neki monasi su prebegli u Belgiju gde su nastavili da prave pivo.

Inače, najbolji period za monaško pivo je bio u srednjem veku, a pokušaj ovog manastira da obnovi tradiciju je naišao na dobar odziv.

Do sada su monasi prodali 25.000 polulitarskih flaša po ceni od 4,5 evra. Prihod od prodaje piva nameravaju da iskoriste za obnovu manastirskih zdanja.

Od trideset monaha ovim poslom se bave njih dvojica. Ipak, za pokretanje proizuvodnje morali su da uzmu kredit od banke od 750.000 evra. Nadaju se proizvodnji 80.000 litara godišnje. 

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage