Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

06. 01. 2017.  - Autor: newsweek.rs

Bio je divan čovek: Ispovest Raspućinove kćerke

Nema čoveka koji ne zna za sudbinu Grigorija Raspućina. Međutim, priča o Raspućinovoj ćerki Mariji podjednako je fascinantna!

Bio je divan čovek: Ispovest Raspućinove kćerke

O ruskom mistiku Raspućinu i danas se svašta govori, a nemali broj priča odnosi se i na njegove seksualne avanture i mnogobrojnu decu koju je navodno imao. Ipak, ako je "otac Grigorij" i imao vanbračnu decu, Marija je nastala u njegovom jedinom zvaničnom braku.
 
Raspućinova žena zvala se Praskovia Fedorovna Dubrovina, i sa njom je izrodio sedmoro dece - Mikhaila, Anu, Grigora, Dmitrija, Matrionu, Varvaru i Paraskevu. Troje je poživelo do odraslog doba - Dmitri, rođen 1895. godine, Matriona, rođena 1898. godine i Varja, rođena 1900. godine.

  

Vikipedija, Raspućin
Foto: Vikipedija, Raspućin

Matriona je promenila ime u Marija kada se preselila u Sankt Peterburg 1913. godine kako bi bila sa ocem.
 
Baš kao što je nakon 1918. godine isplivalo na stotine, pa i hiljade, lažnih naslednika Romanovih, isto se desilo i sa naslednicima Raspućina. Nakon što je dinastija Romanovih srušena, a Raspućin ubijen, u jednom trenutku izgubio se trag Raspućinovoj deci.
 
Tako je Los Anđeles Tajms javljao da su Mariju i Varju usvojili rođaci carske porodice, a da su ih zatim odveli u Sibir. Prema nekim navodima, Varja je 1925. godine umrla od tifusa, dok je Dmitri 1933. godine umro usled dizenterije. 
 

Tvrdila je da može da stupi u kontakt sa mrtvim ocem
 
Marija se, s druge strane, vratila u Sankt Peterburg, gde se udala za Borisa Solovijeva, oficira Belog pokreta. Postoji čak i sačuvani Marijin dnevnik, u kome je, između ostalog, zapisala i kako smatra ju je mrtvi Raspućin svojim javljanjem u snovima i naterao na udaju.
 
“Tata je ponovo govorio sa mnom... Zašto mi svi govore isto - da treba da volim Borisa, i da moram da ga volim? On mi se uopšte ne dopada – zapisala je Marija.
 
S druge strane, ni Boris nije bio oduševljen Marijom - u svom dnevniku zapisao je da
"Marija nije bila dobra čak ni za seks", jer je telo svake druge žene smatrao privlačnijim od njenog.
 
Marija i Boris imali su dvoje dece - Tatjanu i Mariju, a Boris je 1926. godine umro od posledica tuberkuloze. Marija je nakon toga bila primorana da radi kao kabare plesačica.
 
Marija se 1930. godine priključila cirkusu braće Ringling kao krotiteljka lavova, i emigrirala je u Ameriku. Godine 1977. Marija je dala i intervju u kome je govorila o svom ocu i životu koji je vodila bez njega.

Vikipedija, Raspućin sa kćerkom Marijom

Foto: Vikipedija, Raspućin sa kćerkom Marijom


 
“Zašto ne bih bila krotiteljka lavova? Uostalom, već sam bila u kavezu sa boljševicima – prokomentarisala je u intervjuu svoju cirkusku karijeru Marija.
 
Knjiga "Žene iz cirkusa Amerike 1880 - 1940" navodi i da se Marija predstavljala kao "ćerka ludog sveca i osobe od poverenja pokojnog cara Nikolaja", što implicira da je koristila ime svog oca kako bi se dodatno proslavila. U lecima je pisalo i da Marija "izvodi magiju nad divljim zverima baš kao što je to njen otac radio sa ljudima".
 
Marija se kratko zadržala u cirkusu - prestala je sa radom nakon što ju je medved napao. Nakon toga, udala se za jednog elektrotehničara. Od njega se razvela 1945. godine i zatim se zaposlila na brodogradilištu kao mehaničarka.
 
Marija je uspela da se izdržava samo svojim radom. Radila je u bolnici, davala je lekcije ruskog jezika i radila kao bejbisiterka pre svega kod ruske emigracije. Poslednjih godina života živela je Los Anđelesu od socijalne pomoći. 
 
Marija je u toku čitavog svog života pokušala da ubedi ljude u to da Raspućin nije bio "negativac". U svojim sećanjima opisala ga je kao "jednostavnog čoveka sa velikim srcem i jakim duhovnim moćima koji je voleo Rusiju, Boga i Cara".
 
U saradnji sa novinarom Patom Barhamom napisala je svoje memoare "Raspućin: Čovek iza mita", objavljene 1977. godine, iste kada je i umrla.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage