Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

04. 08. 2020.  - Autor: newsweek.rs

Zaboravljeni as: Ovo je prva vazdušna bitka u istoriji, a vodili su je Srbi i Austrougari

Osim kao herojska srpska pobeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem i prva pobeda Saveznika u Prvom svetskom ratu, ova bitka ostaće upamćena i kao prva avio bitka u istoriji čovečanstva.

Zaboravljeni as: Ovo je prva vazdušna bitka u istoriji, a vodili su je Srbi i Austrougari

foto:newsweek.rs

Cerska bitka vođena je avgusta 1914. godine između Austrougarske i Srbije avgusta 1914. oko planine Cer tokom prvih faza Srpske kampanje u Prvom svetskom ratu.

Bitka je izbila je u noći 15. avgusta, a već do 19. avgusta moral austrougarskih trupa je opao i hiljade vojnika su se povukle u Austrougarsku, dok su se mnogi podavili u Drini bežeći u panici. Srbi su 24. avgusta opet ušli u Šabac, čime se bitka zvanično završila. 

U toku desetodnevne bitke srpski gubici su iznosili 3.000 mrtvih i 15.000 ranjenih. Austrougarski gubici su bili znatno veći. Bilo je 8.000 mrtvih vojnika, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih. 

Wikipedia, Miodrag Tomić (desno) ispred aviona Bleri

Foto: Wikipedia, Miodrag Tomić (desno) ispred aviona BleriUspeh bitke je privukao svetsku pažnju na Srbiju i doneo joj naklonost u neutralnim i savezničkim zemljama. Kao posledica, mnogi stranci su došli u Srbiju krajem 1914. nudeći finansijsku, političku, humanitarnu i vojnu pomoć. 

Novinski članci u odbrani Srbije su postali češći u britanskim novinama, a zemlja je bila toliko cenjena da su određene kulturne grupe u Italiji podržavale ulazak Italije u rat na strani saveznika, koristeći Srbiju i Crnu Goru.

Ipak, osim kao herojska srpska pobeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem i prva pobeda Saveznika u Prvom svetskom ratu, Cerska bitka ostaće u istoriji zapamćena i kao prva avio bitka u istoriji čovečanstva. 

Wikipedia, Miodrag Tomić

Foto: Wikipedia, Miodrag TomićIako se prvi susret dva neprijateljska aviona dogodio tokom Meksičke revolucije 1913. godine, kada su dva američka najamnika pilota u vazduhu namerno pucali iz pištolja u vazduh, umesto jedan u drugoga, zbog čega se taj događaj ne može smatrati prvom vazdušnom bitkom.

Do Cerske vitke, borbeni avioni su upotrebljavani pre svega u izviđačkim misijama, u kojima su ponekad piloti bacali ručne bombe, cigle ili granate na trupe na zemlji i voma malo se razmišljalo o direktnoj borbi dve ili više letelica. Tek kada su piloti počeli da dobijaju pištolje javila se ideja o vazdušnoj bici.

Prilika da se ideja oproba bila je Cerska bitka, gde su se po prvi put u istoriji sukobila dva pilota - Miodrag Tomić i nepoznati austrougarski avijatičar koji je bio na izviđačkoj misiji. 

Wikipedia, Ilustracija: Vazdušna bitka u Prvom svetskom ratu

Foto: Wikipedia, Ilustracija: Vazdušna bitka u Prvom svetskom ratuTomić je poleteo na svom Bleriju jednosedu sa aerodroma u selu Jevremovac 27. avgusta u pet časova po podne. Iznad Mišara susreo se sa jednim neprijateljskim avionom i bili su sasvim blizu jedan drugome kada je izviđač-strelac otvorio vatru iz pištolja. Kako Tomić nije bio naoružan, morao je da se spasava naglim poniranjem. Ovo je bila prva razmena vatre između dva aviona u istoriji.

Već za nedelju dana kasnije, svi avioni u floti Srbije i Austrougarske bili su opremljeni mitraljezima. Tako je otvoreno potpuno novo poglavlje u istoriji rata. 

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati