Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 01. 2017.

ZVERI U RUŽIČASTOM VEŠU I PRAVE KOKETE: Šta su čuvarke nacističkih logora radile u slobodno vreme?

Čuvarke u ženskom logoru Ravensbrik bile su izrazito okrutne prema zatvorenicama. Međutim, uprkos zverskom ponašanju, istina je da su mnoge od njih bile i - ženstvene. Istorijski dokumenti tvrde da su se mogle pohvaliti prijatnim i negovanim izgledom, pa da su čak bile i lepe u svojim sivim žaketima i suknjama-pantalonama, a ponekad i predmet zavisti devojaka iz obližnjeg grada.

ZVERI U RUŽIČASTOM VEŠU I PRAVE KOKETE: Šta su čuvarke nacističkih logora radile u slobodno vreme?

Foto:Blic.rs

U nacističkom koncentracionom logoru Ravensbrik ubijeno je više od 50.000 žena. Na osnovu svedočenja bivših logorašica, autorka Zara Helm u knjizi pod naslovom “Ravensbrik: Život i smrt u Hitlerovom koncencentracionom logoru za žene” opisuje užase i patnje koje veliki broj njih nije preživeo, a kojima su svakako doprinele i žene koje su u tim logorima radile kao čuvari.

Kada nisu bile na dužnosti, čuvarke logora brale su cveće u šumi, plovile čamcem po jezeru, provodile se na žurkama i flertovale sa muškim čuvarima.

Logor je čak imao frizerski salon, u kome su radile zatvorenice. Nakon ulepšavanja i veselog ćaskanja, žene čuvari su režale i urlale na logorašice, tukle ih i puštale pse na njih.

Zversko ponašanje "lepih kučki"

Dokumenti iz tog vremena pokazuju da se iza često prijatne spoljašnjosti čuvarki logora krila duša zveri spremna na najužasnija mučenja.

Elegantna plavokosa Dorotea Binc, koja je u logoru dobila nadimak “Lepa kučka”, bila je drugačijeg kova. U njenoj nadležnosti je bio “bunker” - kazneno krilo logora - gde je sa zadovoljstvom tukla zatvorenice, mučila ih i davila u hladnoj vodi. Pri tom je bila posebno stroga prema pripadnicama Crvene armije, koje je nazivala “ruskim svinjama”.

Prema svedočenjima bivših logorašica, bila je pravi sadista. Kažu da su joj oči sjajile dok ih je tukla.

PROČITAJTE JOŠ:

STARI RIM: Zašto su robovi i gospodari menjali uloge na jedan dan!?

TEORIJE ZAVERE: Hitler umro 1962. godine u Argentini

„Stećak” na Terazijama pored koga prolazimo svakog dana, krija mračnu tajnu

Dorotea Binc bila je jedna od najomraženijih i najozloglašenijih SS-čuvara u koncentracionom logoru Ravensbrik.

Neposredno pre nego što su jednoj logorašici stavili vreću na glavu, zategli joj omču oko vrata, a zatim otvorili vratanca ispod njenih nogu, Dorotea joj je uputila poslednje reči:

“Nadam se da nećeš misliti da smo svi mi ovde zli ljudi”, rekla joj je dok joj je skidala ogrlicu, koju je predala njenom dželatu.

Nemačka logorašica Doris Maze prvi put je videla Bincovu kada je jedna od njih pokušala da se ubije tako što je potrčala prema ogradi pod visokim naponom. Bincova ju je zaustavila: “Ženu, koja je bila sama kost i koža,odvukla je i išibala štapom po golim bedrima”, ispričala je ona.

Doktorka iz pakla

Nisu, međutim, samo čuvarke bile surove. U svojoj providnoj bluzi preko ružičastog donjeg veša, okićena zlatnim narukvicama i prstenjem, visoka i plava dr Herta Oberhojzer ubrzigavala je logorašicama smrtonosne injekcije kad god bi joj se ćefnulo. Jednu tinejdžerku je navodno ubila samo zato što se pomokrila u krevet. Kada bi se pacijenti požalili da su žedni, davala im je vodu sa sirćetom.

Nadzornica sa grižom savesti

Glavna nadzornica Johana Langefeld zavela je strogu disciplinu među zatvorenicama, koje je terala da satima stoje na hladnoći i kiši. Ali, bila je zgrožena zbog izvođenja medicinskih eksperimenata nad logorašicama, koje su lekari nazivali “kunićima”. Kada su se poljske zatvorenice pobunile protiv toga, smenjena je, navodno zato što je preblago reagovala.

Njena sekretarica, takođe logorašica, kasnije je pričala da joj je šefica često bila u depresiji, “rastrzana” između dobra i zla, i da su je mučili užasni košmari.

Izvor: Blic.rs

Tagovi

Komentari (4)

ostavi komentar
Vaso [neregistrovani]
 [08.02. 2015., 12:34]

Istina

Moj pokojni otac je bio dečak sa Kozare, koji je jedno vreme boravio u tom logoru u Jastrebarskom. Bio je star sedam godina kada je s stotinama druge dece doveden sa Kozare, gde su ubijeni moja baba i deda, a stric je odveden u Nemačku (bio je star 16 godina) i preživeo je rat. Posle dva meseca, nakon što su se deca malo oporavila, jedan deo njih, uglavnom mlađih od mog oca, bio je ponuđen na usvajanje ili na brigu obiteljima po NDH. Mog oca je uzela jedna katolička hrvatska obitelj iz Bjelovara. Kod njih je i doživeo kraj rata i odškolovali su ga. Nikada mu nisu tajili ko je i šta je. Ranih pedesetih godina sreo se sa starijim bratom, kog su njegovi posvojitelji lepo primili. Otac je posle završetka Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu dobio posao kao mlad inženjer u 'Ei Niš', tamo se oženio, stekao porodicu. Kada mu je pomajka ostala udovica, doveo ju je u Niš k nama. Ja sam ju uvek zvao 'bakica Mica', lepo je vezla i štrikala meni i sestri koješta. Kada je umrla, sahranio ju je u Bjelovaru kraj muža. Posećujemo se sa njihovom rodbinom u Bjelovaru. Šta ti je život!

Odgovori
Vidi odgovore
srbIN [neregistrovani]
 [25.01. 2015., 09:10]

sve vam stoji u prezimenu

iz gore navedenog teksta,nema ni jednog nemca( vec zeleo bi rado)jer njima se prezime zavrsava na er.Asimilirani moraju da grizu za trojicu.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [23.01. 2015., 23:17]

Jasenovac

https://www.youtube.com/watch?v=Q2D_liQJETo
Sačuvaj nas Bože kuge i hrvata


https://www.youtube.com/watch?v=2DyyOvXlEsI
Jasenovac 'Ne brini mamice mila nista me ne boli'

Odgovori
Vidi odgovore
anonymuska [neregistrovani]
 [19.01. 2015., 20:13]

Detalji o deci?

Ajde napisite da li su i kakav su donji vas nosile ustaske casne sestre koje su ordinirale u jedinom konc logoru za decu, Srpsku naravno, zvanom Jastrebarsko, kod glavnog grada ndh. Jako me zanima sa kim su flertovale, s kim su se j...vale, gde su se frizirale i sminkale, kakav su manikir upraznjvale, kakav im je bio opsti stajling, da su nosile aksesoare itd. Takodje bi bilo lepo sa se osvrnete na sadisticke metode izivljavanja nad nemocnim Srpcicima i mrznju prema svemu sto je Srpsko kojom je svaki ustasa zadojen. Mislim, bilo bi lepo da srpsku javnost upoznate sa tim kuckama, ako smete naravno.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage