Press Online :: Zabava http://pressonline.rs/zabava/rss.html sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Zabava http://pressonline.rs/zabava/rss.html SVE IDE PREKO NJENIH LEĐA! Anabela očajna: Uvek ja ISPAŠTAM, a ona će na kraju doći kod mene da je tešim! http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419924/sve-ide-preko-njenih-ledja-anabela-ocajna-uvek-ja-ispastam-a-ona-ce-na-kraju-doci-kod-mene-da-je-tesim.html Anabela Atijas nakon razgovora sa Markom Đedovićem proćaskala sa Ivom Grgurić o svojoj ćerki Luni Đogani. ]]> Foto:pink

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je u "Zadrugu 1" ušla normalna - rekla je Anabela.
Ali ja mislim da nije problem u njoj nego u odabiru partnera. Ako te pita: "Da li me voliš?", smiri je, je*o te, reci joj da je voliš. Ona je nesigurna sada, što ne kaže: "Ne mislim na Jelenu, ti si mi najbitnija" - rekla je Iva.

Foto: TV Pink Printscreen

Ja verujem da je Luna duboko u sebi naša izlaganja prihvata i uvažava i zna da govorimo istinu, samo ne sme da kaže ništa - rekla je Iva.
Pa ili je to ili ona veruje da je on u pravu. Šta god da je, ne mogu više da se zalažem za nju - rekla je Anabela, a potom dodala:
Sve ide preko mene. Ja ovde najviše ispaštam. Ja nikad neću moći da kažem:"Idi sad kod tate da te teši" zato što je on bio za tu vezu. I na kraju će doći kod mene - tvrdi Anabela.

Detaljnije o ovome pogledajte u video-snimku u nastavku.

]]>
Fri, 22 May 2020 14:10:14 +0200 Džet set http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419924/sve-ide-preko-njenih-ledja-anabela-ocajna-uvek-ja-ispastam-a-ona-ce-na-kraju-doci-kod-mene-da-je-tesim.html
Ostaćete u šoku kad izračunajte: Broj cipela govori koliko imate godina http://pressonline.rs/zabava/life-style/315237/ostacete-u-soku-kad-izracunajte-broj-cipela-govori-koliko-imate-godina.html Mislite da je nemoguće na osnovu broja cipela odrediti broj godina? Pročitajte ovaj članak, iznenadićete se… ]]> Foto:Magazin.ba

1. Uzmite broj cipela koji nosite

2. Taj broj pomnožite sa 5

3. Dobijeni broj pomnožite sa 20

4. Na to dodajte 2014

5. Od toga oduzmite godinu svog rođenja i dobićete četvorocifreni broj

Prve dve cifre su broj vaših cipela, a druge dve su koliko godina imate!

Da li vam je uspelo?

]]>
Thu, 21 May 2020 22:32:04 +0200 Life style http://pressonline.rs/zabava/life-style/315237/ostacete-u-soku-kad-izracunajte-broj-cipela-govori-koliko-imate-godina.html
Horoskop za petak 22. maj http://pressonline.rs/zabava/astro/396121/horoskop-za-petak-22-maj.html Dnevni horoskop. ]]> Foto:nezavisne.com

OVAN
Stalo Vam je da ostavite scenski utisak na okolinu i zato preuveličavate svoje sposobnosti u odredjenim situacijama. Ipak, neko sa simpatijama ocenjuje Vaš stil izražavanja ili poslovni nastup. Oslonite se na svoju praktičnu pamet. Bez obzira na svoj emotivni status i godine, prihvatite igru zavodjenja ili nečiju poruku. Prijaće Vam novi emotivni kontakti. Sugestija: Nalazite se u fazi kreativnog uzleta i u dobroj formi.

BIK
Delujete šarmantno i duhovito pred svojom okolinom, smisljenom taktikom umete da privučete nečije interesovanje. Stalo Vam je da se ponašate kao perfekcionista, koji sve stvari drži pod strogom kontrolom ili pod budnim okom. Potreban Vam je trenutak inspiracije, da pokrenete lavinu nečijih osećanja i da osetite intimnu sreću. Sugestija: Nalazite se u sjajnoj psiho-fizičkoj formi.

BLIZANCI
Bez obzira na nečiju velikodušnu ulogu ili obećanja, primećujete da stvari idu u pogrešnom pravcu. Ne možete da utičete na niz različitih okolnosti na poslovnoj sceni i zato delujete napeto u susretu sa saradnicima. Na žalost, ni ljubavna dešavanja nisu po Vašem ukusu ili meri. Partner Vam jasno daje do znanja, da ima svoje planove i odbija da sasluša Vaše ideje. Sugestija: Izbegavajte konfliktne situacije i velika opterećenja.

RAK
Ukoliko se nalazite u neprijatnoj situaciji, nema potrebe da ponavljate poznatu priču ili da dajete ishitrena obećanja. Teško Vam je da priznate svoj poraz ili nemoć, naročito pred osobom koja ima prikrivene namere. Izbegavajte situacije u kojima se osećate loše ili neka nepotrebna uzbudjenja. Nema razloga da se povlačite u svoj »svet tišine« ili da se odričete ličnog užitka. Sugestija: Usmerite svoje misli u pozitivnom pravcu.

LAV
Zabrinuti ste zbog nečijih reči i to sa dobrim povodom. Da biste sačuvali svoje poslovno-finansijske interese, neophodno je da se poslužite malim lukavstvom. Budite promišljeni, pre nego što zvanično otkrijete svoje namere. U ljubavnom odnosu više Vam smeta partnerova euforija koju prepoznajete u ponašanju, nego osećaj emotivne rezignacije i nesigurnost koji Vas prati. Sugestija: Važno je da pravilno kanališete svoju energiju.

DEVICA
Nemojte dozvoliti da neko u Vama raspiruje takmičarske strasti ili želju za nadmetanjem, dobro razmislite da li je prednost na Vašoj strani. Ponekad prvi utisak ume lako da zavara, nama razloga za paniku. Pred voljenom osobom pokušavate da delujete tajanstveno, ali ne uspevate da prikrijete svoje pravo raspoloženje ili emocije koje potiskujete u sebi. Potrebno Vam je nečije razumevanje. Sugestija: Olakšajte svoju savest, prijaće Vam kreativan odmor.

VAGA
Proveravate da li se neko poigrava sa Vašim poverenjem ili je po sredi zajednički poslovni nesporazum. Nema potrebe da žalite za propuštenom prilikom, bliski saradnici neće dozvoliti da trpite zbog sitnih interesa. Stvari koje po Vama izgledaju interesantno i dopadljivo, partner posmatra sa odredjenom dozom nepoverenja i ima drugačije stavove. Sugestija: Opustite se, nema razloga da se opterećujete novim sumnjama.

ŠKORPIJA
Ispunjeni ste optimističkim duhom i kreativnom energijom, stoga na različita pitanja odgovarate samouvereno u duhovitom stilu. Polaskani ste nečijim komplimentima i zadovoljni saznanjem, da se Vaše ime nalazi na »listi odabranih«. Partner sa nestrpljenjem očekuje da mu posvetite svoju emotivnu pažnju, slobodno više uživajte u zajedničkim trenucima nežnosti i maštarenja. Sugestija: Priuštite sebi neku omiljenu zabavu, kao podsticaj za dobro raspoloženje.

STRELAC
Preterujete sa različitim zahtevima koje postavljate pred svoje saradnike. Očekuju Vas negativni komentari ili nečije negodovanje. Nema potrebe da ulazite u konfiktne odnose sa jednom uticajnom osobom. Nesporazumi koji Vas prate u ljubavnom životu nisu beznačajni, ali ne predstavljaju ni temu koju treba uporno ponavljati. Nemojte dozvoliti da novi neporazumi kulminiraju. Sugestija: Delujete napeto, prijaće Vam psihološko opuštanje.

JARAC
Ukoliko Vam je lakše da privremeno zaboravite na lične probleme, prihvatite nečiju ideju o saradnji. Dodatno angažovanje može da Vas udalji od nekih »osetljivih tema«. Ali, sve ima svoju zdravu granicu ili cenu, tako i radna terapija ima pozitivne efekte samo pod odredjenim uslovima. Nema potrebe da strahujete od istine ili da potiskujete svoje emotivne želje u društvu bliske osobe. Sugestija: Olakšajte svoju savest, prijaće Vam relaksacija.

VODOLIJA
Delujete netaktično pred okolinom i pričate više nego što je potrebno o svojim poslovnim ciljevima. Budite oprezniji u nepoznatom društvu. Nemojte dozvoliti da Vam neko okrene ledja ili da Vas optužuje za zajednički neuspeh. Donosite zaključak na osnovu subjektivnog utiska, uzalud razmišljate o susretu sa nekom osobom koja izgleda nije u Vašem emotivnom dometu. Sugestija: Važno je da pravilno kontrolišete svoju impulsivnost.

RIBE
Osećate potrebu da zavedete red u svojoj okolini, ali to činite na pretenciozan način ili u pogrešnom trenutku. Promenite svoje ponašanje, pre nego što izgubite naklonost ili podršku kod bliskih saradnika. Smeta Vam osećaj monotonije koja se nazire u odnosu sa voljenom osobom i utisak, kao da ste iznenada »zapostavljeni« u nečijim planovima. Sugestija: Prijaće Vam neki zabavni sadržaji, kao podsticaj za dobro rasploženje.

]]>
Thu, 21 May 2020 22:32:57 +0200 Astro http://pressonline.rs/zabava/astro/396121/horoskop-za-petak-22-maj.html
NEVEROVATNE ŽIVOTNE SLUČAJNOSTI: Kako je živo blato spasilo Čerčila tuberkoloze? http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/308490/neverovatne-zivotne-slucajnosti-kako-je-zivo-blato-spasilo-cercila-tuberkoloze.html Malo poznata priča iz života čuvenog britanskog političara neće nikoga ostaviti ravnodušnim, dokazujući da je život pun najneverovatnijih slučajnosti! ]]> Foto.newsweek.rs

Interesantna priča potiče iz Škotske kada je siromašni seljak Hju Fleming dok je kopao u njivi začuo jauke i vriske deteta. Ispostavilo se da se usplahiren i preplašen dečak davi u živom blatu, te je seljak pritrčao u pomoć, izbavivši ga iz nevolje. Nakon dva dana, seljaku je neko pokucao na vrata.

– Zdravo, ja sam otac dečaka koga ste spasili, hoću da vam odužim – reče jedan gospodin, pružajući vrećicu zlatnika.

– Ja to ne mogu da primim, pomaganje bližnjem se ne naplaćuje – reče skromno seljak. Uto je nepoznati čovek, za kog se kasnije ispostavilo da je plemić i uticajan čovek, video seljakovog sina u kući:

– Bar ćete mi dozvoliti da pošaljem vašeg sina u najbolje škole, da dobije dobro obrazovanje?

Seljak je prihvatio, pa se njegov sin školovao na najboljim fakultetima i univerzitetima, postavši ugledan lekar. Naime, sinčić seljaka bio je čuveni Aleksandar Fleming, pronalazač penicilina (leka protiv tuberkoloze). Godinama kasnije dečak kome je upravo Flemingov otac spasio život razboleo se od tuberkoloze, a od sigurne smrti spasio ga je baš penicilin.

Muškarac kome su Flemingovi dva puta spasili život prvo kao dečaku, potom kao odraslom čoveku, bio je niko drugi do Vinston Čerčil!

]]>
Fri, 22 May 2020 12:04:29 +0200 Zanimljiva istorija http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/308490/neverovatne-zivotne-slucajnosti-kako-je-zivo-blato-spasilo-cercila-tuberkoloze.html
U minus fazi ste!? Oraspoložite se za tili čas uz ove sjajne trikove! http://pressonline.rs/zabava/life-style/314263/u-minus-fazi-ste-oraspolozite-se-za-tili-cas-uz-ove-sjajne-trikove.html Do sreće i rasterećenosti deli vas puno optimizma, dobra organizacija, vreme koje ćete posvetiti sebi i malo tolerancije prema svetu i životu! Možda se čini kao veliki zalogaj, ali suštinski to su sitnice koje će vam lako život promeniti na bolje! ]]>

Foto:b92.net

Usmerite snagu na optimizam: Uvek razmišljajte kako vas čeka najbolja moguća budućnost. Ističite sve ono što ste već postigli, i obratite pažnju na volju, strpljenje, izdržljivost i napor da dođete do toga. Shvatićete koliko ste snažni i koliko u vama još ima snage za borbu sa nekim narednim preprekama u životu. Optimisti se kroz život kreću lakše i rasterećenije, i uvek ih je priajtnije videti i čuti. Pozitivne misli često umeju da budu i jedan od glavnih faktora uspeha, dok negativne parališu i ispijaju energiju.

Veliko spremanje: Haos u domaćinstvu i vašem ličnom prostoru često znači i haos u vašoj glavi. Nered i razbacane stvari umeju da dovedu do ludila kada u bitnim trenucima ne možete da pronađete ono što vam je potrebno. Svi se mi bolje osećamo kada boravimo u lepoj atmosferi i urednom prostoru. Zato krenite sa velikim raspremanjem već danas, i otarasite se svih nepotrebnih sitnica.

Kupite sebi cveće: Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji imaju cveće u svom domu jesu srećniji, saosećajniji i manje se brinu. I zaista, divno je svoj prostor oplemeniti buketom cveća, posebno u sivim i kišnim danima, kada će doneti u vaš život malo boje. Zato obradujte sebe ponekad cvećem, ili još bolje: "posvetite" se negovanju biljke u saksiji. 

Oživite stare, dobre uspomene: Ne zaboravite lepe trenutke iz svog života, oživite uspomene iz dobrih vremena provedenih sa prijateljima i porodicom, prisetite se avantura i šala koje ste delili, pogledajte stare fotografije ili video zapise... To je način da izvučete maksimum sreće iz tih lepih životnih momenata!

Iskoračite iz svoje "zone komfora": Kada ste okruženi ljudima koje ne poznajete, dajte sebi šansu da opušteno razgovarate sa njima. Ponekad jer to sjajno rešenje da prekratite vreme, a pritom imate priliku da upoznate interesantne ljude sa još interesantnijim pričama

Oprostite male nepravde: Zaboravite sitnice koje vas svakodnevno muče. Zapitajte se da li će one biti uopšte važne sledeće nedelje, meseca, godine. Često preteranim razmišljanjem o sitnim nepravdama i svađama koju sa nas zadesile sebi nanosimo više bola i besa od te neprilike. Pustite da to prođe samo od sebe, ne opterećujući se previše.
Sačuvajte sitne dnevne radosti: Možda zvuči kao kliše, ali izistinski sitnice koje nas svakodnevno usrećuju vrlo su moćan sastojak života. Zato obratite pažnju na te male trenutke sreće u svakom danu: miris svežeg peciva, ukus omiljenog kolača, smeh voljene osobe, zvuci pesme koju volite, maženje sa vašim ljubimcem, prva jutarnja kafa...
Činite dobro, osećajte se dobro: Kada smo humani i brižni, prema porodici, prijateljima, ali i totalnim strancima, to nas lako dovodi do samoafirmacije i osećaja zadovoljstva. Dobra dela i ljubazna reč čini da sami sebe vidimo u boljem svetlu, tačnije pomažući drugima, pomažemo i sebi da postanemo bolji ljudi.

]]>
Fri, 22 May 2020 11:59:52 +0200 Life style http://pressonline.rs/zabava/life-style/314263/u-minus-fazi-ste-oraspolozite-se-za-tili-cas-uz-ove-sjajne-trikove.html
Najbolji suprug u cijelom Zodijaku: Obožava svoju ženu i djecu i izuzetno se trudi da im osigura sve http://pressonline.rs/zabava/astro/383026/najbolji-suprug-u-cijelom-zodijaku-obozava-svoju-zenu-i-djecu-i-izuzetno-se-trudi-da-im-osigura-sve.html Hajde da saznamo šta nam zvezde kažu, ko je najbolji materijal za brak! ]]> Foto:zenskikutak.rs

Svaki čovek ima svoje vrline i mane koje ga čine jedinstvenim, ali stručnjaci u oblasti astrologije veruju da položaj planeta i horoskopski znak i te kako maju uticaja na karakter osobe. 

Zato se prema ovoj nauci može izdvojiti jedan znak koji, ako ga izaberete za muža, nikada se nećete pokajati! 

Kao suprug, Bik ima najbolje osobine od svih znakova u Zodijaku. Postoje neki opisi Bika kao nemoralnog, međutim, ovo može biti istina samo ako se ima u vidu njegova jaka potreba da zadovolji svoj intenzivan fizički život . 

On je blag, dobrodušan i veran. Nikada neće zanemariti svoj dom i porodicu zbog bilo kog drugog interesa. Ovaj tip obožava svoju ženu i decu i izuzetno se trudi da im obezbedi najbolje uslove života, obrazovanje, odeću i zabave koje nudi svet. Ovaj tip muškarca najčešće se ženi devojkom koja je boljeg materijalnog i socijalnog položaja od njega, zato što je rukovođen ambicijom da uspe i da se kreće u višim društvenim krugovima. 

Venera mu daje izuzetan smisao za lepo, što doprinosi tome da Bik uvek za sebe traži lepu i zgodnu ženu. Oni obožavaju da drugi zavise od njih i vole da se osećaju da sami sve pružaju ženi i deci. Kad se jednom oženi, teško se razvodi. 

]]>
Fri, 22 May 2020 12:01:04 +0200 Astro http://pressonline.rs/zabava/astro/383026/najbolji-suprug-u-cijelom-zodijaku-obozava-svoju-zenu-i-djecu-i-izuzetno-se-trudi-da-im-osigura-sve.html
Sedam atentata koji su obeležili 19. i 20. vek! http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/329663/sedam-atentata-koji-su-obelezili-19-i-20-vek.html Po nalogu kneza Miloša Obrenovića, Karađorđa je ubio Nikola Novaković, sluga njegovog kuma Vujice Vulićevića... ]]> Foto:kurir.rs

1. Sekira u Radovanju

Po nalogu knjaza Miloša Obrenovića, Karađorđa je ubio Nikola Novaković, sluga njegovog kuma Vujice Vulićevića

Pošto je posle propasti Prvog srpskog ustanka 1813. godine izbegao u Austriju, vožd Karađorđe boravio je u Rusiji, a onda se pridružio ustanicima protiv Turaka u Grčkoj. U julu 1817. iz Banata je neopaženo preko Dunava prešao u Ram u Srbiji, a odatle u Veliko Orašje. S kumom Vujicom Vulićevićem sreo se uveče na groblju u Velikoj Plani, zatraživši od njega da pozove Miloša Obrenovića na dogovor o zajedničkoj borbi protiv Turaka.

Poslednja večera

Ipak, Miloš u tom trenutku nije hteo da ratuje, a Karađorđe je predstavljao pretnju njegovim pregovorima s Turcima, kao i njegovom ličnom autoritetu. O Karađorđevom dolasku obavestio je u Beogradu i Ali-pašu Marašliju, koji je takođe želeo njegovu smrt. Miloš je naložio Vulićeviću da ubije Vožda.

Vujica je u Radovanje poneo omiljenu Karađorđevu hranu: pogaču, jagnjeću plećku i sir, i sreo se s njim 25. jula. Zajedno su večerali, a pred zoru je Vulićevićev sluga Nikola Novaković ubio sekirom Karađorđa, za koga se verovalo da ga metak neće. Zatim mu je jataganom odsekao glavu i ubio Karađorđevog pratioca Nauma. Za to vreme Vujica je ležao glave pokrivene kabanicom!

Nakon ubistva Vulićević se uputio u Smederevsku Palanku, a Novaković je ostao na mestu zločina. Vlasniku kolibe u kojoj se ubistvo desilo naredio je da mu ispeče jagnje i tu se, uz pečenje i rakiju, gostio pored obezglavljenih tela. Navodno je bio kivan na Karađorđa što mu mu je brata, zbog kukavičluka u boju na Deligradu, osudio na smrt. Zatim se pridružio Vujici u Palanci, ponevši iz Radovanja glave ubijenih i Karađorđeve stvari: odelo, sablju, orden ruskog cara i bisage, u kojima su našli 4.000 dukata. Zatim je produžio do Beograda i glave i stvari odneo Milošu u Beograd.

Prezreni

Vujica Vulićević završio je život prezren i osuđen od naroda zbog ubistva kuma. Poslednje dane proveo je u krajnjoj sirotinji u rodnom selu Azanja, gde se teško razboleo. Prema nekim izvorima, 1828. godine otrovao ga je Gmitar Petrović, Karađorđev rođak. Deca njegovog sina i ćerke rano su umrla, ne ostavivši za sobom potomstvo.

Nikola Novaković je 1850. godine poludeo i udavio se u reci. Sin mu je umro mlad, a ćerka je takođe poludela.

Na mestu ubistva u Radovanjskom lugu danas se nalazi crkva Zahvalnica, koju je 1930. podigao Karađorđev praunuk kralj Aleksandar I Karađorđević, a stotinak metara od nje je spomenik podignut tamo gde se nalazio prvi grob ubijenog vođe Prvog srpskog ustanka. Njegovo telo, naime, docnije je preneto u Topolu, a danas počiva u Mauzoleju na Oplencu.

2. Zaseda na Košutnjaku

Prvi metak u kneza opalio je Kosta Radovanović, Marić je ranio Katarinu, a zatim ubio Anku. Kneza Mihaila i Anku dokrajčio je nožem Kosta Radovanović

Mihailo Obrenović bio je knez Srbije od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine.Opšta je ocena istoričara da je po dolasku na presto imao velike ciljeve. Pre svega je želeo da oslobodi Srbiju od turske vlasti, ali i da je modernizuje, poveže sa evropskim državama.

Na dvorovima Pariza, Beča, Londona, Berlina i Petrograda zvali su ga „prins Mišel“. Mlad, obrazovan, naočit, aristokratskih manira, bio je svuda rado viđen gost.

Ljutiti trgovci

U smiraj dana 29. maja 1868, u pratnji ordonansa Svetozara Garašanina i poslužitelja, izvezao se u kočijama u Košutnjak s Katarinom Konstantinović, u koju je bio zaljubljen, njenom majkom Ankom, i bakom Tomanijom Obrenović, kneževom strinom.

U Košutnjaku su ih čekali atentatori, s namerom da ubiju kneza Mihaila i ponovo dovedu na vlast Aleksandra Karađorđevića. To su bila braća Ðorđe i Kosta Radovanović, Lazar Marić i Stanoje Rogić. Treći od braće Radovanović, Pavle, bio je mozak grupe. Bio je advokat i dva puta kandidat za narodnog poslanika, Kosta se uspešno bavio proizvodnjom i trgovinom sapuna, dok je Ðorđe kao trgovac bankrotirao. Četvrti njihov brat, Ljubomir, bio je uhapšen zbog falsifikovanja, a knez Mihailo odbio je da ga pomiluje, čime je navukao mržnju Radovanovića na sebe.

Atentator Lazar Marić izvesno vreme je bio predsednik okružnog suda u Požarevcu, ali karijera mu je propala zbog ubistva supruge, dok je Rogić bio trgovac.

Kad je kneževa kočija naišla na zasedu, prvi metak u kneza opalio je Kosta Radovanović, a onda su zapucali i ostali. Marić je ranio Katarinu, a zatim ubio Anku, dok je Rogić ranio Garašanina, koji se onesvestio. Lakše ranjena Katarina i poslužitelj pobegli su u šumu, dok je Tomanija posle prvog pucnja uspela da pobegne ka gradu i javi o atentatu. Kneza Mihaila i Anku, koji su ležali na zemlji, dokrajčio je nožem Kosta Radovanović.

Sprečen prevrat

Obaveštene o ubistvu kneza, vlasti su preuzele kontrolu nad državnim institucijama i vojskom, tako da prevrat nije uspeo.

Tokom juna i jula suđeno je atentatorima i njihovim pomagačima. Petnaestorica su osuđena na smrt, među njima i Ljubomir Radovanović, iako je u vreme atentata bio u zatvoru.

Smrtne presude izvršene su streljanjem, u ponoć, na beogradskoj Karaburmi.Na zahtev namesnika i vlade u Beogradu, u Pešti je pred sud izveden Aleksandar Karađorđević zbog podstrekavanja zavere. Oslobođen je krivice. Tvrdilo se da je ovaj Karađorđev sin potkupio sudije.

 

3. Pucanj u Sabornoj crkvi

Ilka Marković bila je ljuta što je Milan naredio streljanje njenog muža Jevrema i pokušala je da ga ubije 1882. godine

O Dva bataljona narodne vojske 25. novembra 1877. odbila su da polože zakletvu kralju Milanu i pođu na granicu uoči drugog srpsko-turskog rata. Četiri dana kasnije presrela ih je stajaća vojska i pohvatala vođe pobunjenika.

Topolska buna

Milan je ovu bunu, nazvanu Topolskom, iskoristio da se obračuna s političkim neprijateljima. Od 70 lica optuženih za veleizdaju, na smrt su osuđena 23, od kojih su šestorica streljana. Među njima je bio i pukovnik Jevrem Marković, koji se kao oficir i ratnik proslavio u borbama za oslobođenje pirotskog i niškog kraja. Dobio je sva moguća odlikovanja i priznanja. Pročuo se zbog toga i u narodu, pa je na prvim izborima izabran za narodnog poslanika. Želeći da uništi radikalski pokret, čiji je osnivač bio Svetozar Marković, kralj Milan je streljao njegovog starijeg brata Jevrema.

Suđenje je izazvalo veliku pažnju i domaće i strane javnosti, jer nije bilo nikakvog dokaza o Jevremovoj umešanosti. On je osuđen na pravdi boga, i streljan tajno u Bukovičkoj šumi pokraj Aranđelovca.

Jelena Ilka Marković, njegova žena, uz zalaganje premijera Milutina Garašanina, dobila je pravo da otkopa zajedničku raku i uzme Jevremovo telo.

Dugo je sanjala o osveti. Sredinom 1882. godine iznajmila je sobu tik uz Sabornu crkvu i u njoj svakog dana, ujutru i uveče, palila sveću. Tako nije bila sumnjiva kad je, s pištoljem sakrivenim ispod odeće, 11. oktobra ušla u crkvu dva sata pošto će tu doći kralj Milan s kraljicom i svitom. Sačekala je povoljan trenutak, uperila cev u kraljev potiljak i povukla obarač. Ali, nije bila vešta u rukovanju oružjem, pa je metak ranio jednu građanku.

 

Mučenje

Istraga je trajala mesecima. Iako je uporno tvrdila da nije imala saučesnike, pohapšeno je nekoliko njenih prijatelja i poznanika, ali samo je Jelena Lenka Knićanin osuđena kao saučesnica.

Postoje svedočanstva da je hranjena samo slanom ribom i zatim mučena žeđu. U februaru 1883. saopšteno je da se obesila u zatvoru. Javnost u to nije poverovala, pogotovo što je nekoliko dana kasnije poginuo vojnik koji je stražario pred Lenkinom ćelijom. Ilka Marković je bila osuđena na smrt, ali pomilovana je i upućena u zatvor u Požarevcu. Nekoliko nedelja kasnije zatekli su je udavljenu peškirom u ćeliji. Službeni nalaz je bio: samoubistvo gušenjem, ali zatvorski lekar je napisao da se Ilka nije sama ubila, da je „nasilnom smrću ubijena od drugoga“.

4. Majski prevrat

Grupa oficira je u noći između 28. i 29. maja 1903. brutalno ubila kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu

Ženidba kralja Aleksandra Obrenovića 12 godina starijom Dragom Mašin naišla je veliki otpor javnosti. Protiv nje su bili i kraljevi roditelji Milan i Natalija, političari, vojska, crkva i građanstvo. Mladi oficiri, diskretno potpomognuti pristalicama protivničke dinastije Karađorđevića, skovali su plan o ubistvu kraljevskog para.

Bez skrivanja

Zaverenici nisu preterano krili svoj naum - smatrali su da njihov plan ima više šansi za uspeh ako više ljudi zna za njega! Predlog starijih oficira da Aleksandar samo bude prisiljen da ode sa prestola odbačen je na insistiranje kapetana Dragutina Dimitrijevića Apisa, Radomira Aranđelovića i Ante Antića, pa je rešeno da par bude ubijen.

Na čelu prevratnika bio je generalštabni pukovnik Aleksandar Mašin, brat Draginog prvog muža. On je bio vojnik koga su i političari poštovali. Obavljao je niz odgovornih funkcija: vojni izaslanik Srbije u Beču, poslanik na dvoru crnogorskog kneza, izaslanik Srbije na Haškoj konferenciji, profesor na akademiji...

U noći između 28. i 29. maja oficiri su upali u dvor, koji im je jedan od zaverenika otključao iznutra. Na putu do kraljevskih odaja atentatori su ubili dva oficira, od toga jednog svog druga - greškom, a jedan gardista teško je ranio Dragutina Dimitrijevića. Zaverenici, međutim, nisu našli kralja i kraljicu.

Zato su naredili prvom kraljevom ađutantu, generalu Lazi Petroviću, da im u roku od deset minuta kaže gde su, inače će biti ubijen. On je, međutim, mirno čekao da taj rok istekne.

Suđenje atentatorima

Jedan od zaverenika, poručnik Velimir Vemić, nakon pažljive pretrage, opazio je u zidu vrata tajne odaje. Kralj i kraljica bili su tu sakriveni. Kad su se, na poziv da izađu, pojavili, artiljerijski kapetan Mihailo Ristić ispalio je u njih sve metke iz svoga revolvera, a za njim Vemić i kapetan Ilija Radivojević. Draga se bacila na Aleksandra da ga zaštiti, ali on je pao mrtav još od prvog metka. Odmah zatim ubijen je i general Lazar Petrović. Tela kralja i kraljice bačena su kroz prozor.

Iste noći pukovnik Mašin je potpisao i prvi zaverenički dekret: da se hitno ubiju predsednik vlade Dimitrije Cincar Marković, ministar vojske Milovan Popović, ministar unutrašnjih dela Velimir Todorović i kraljičina braća - oficiri Nikola i Nikodije Lunjevica.

Uveče 29. maja, oko 23 sata, mrtvi kralj i kraljica prevezeni su običnim taljigama, u pratnji odreda žandarma, u Crkvu Svetog Marka i posle opela spušteni u grobnicu u kripti.

Pod pritiskom svetske javnosti, koja je bila zgrožena ovim ubistvom, Karađorđevići, koji su došli na vlast, organizovali su suđenje atentatorima.Uglavnom su kažnjeni prevremenim penzionisanjem, uz odgovarajuće premije...

 

5. Prvo političko ubistvo u Jugoslaviji

Alija Alijagić ubio je 1921. ministra Milorada Draškovića, autora „Obznane“, kojom je rad Komunističke partije zabranjen

U strahu da Komunistička partija, koja je sa 58 poslanika bila treća po snazi u prvom parlamentu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ne izvede revoluciju poput one u Rusiji, vlasti su 29. decembra 1920. donele „Obznanu“, kojom su zabranile njen rad.

Crvena pravda

Rukovodstvo Komunističke partije rešilo je da ništa ne preduzima, već da sačeka dalji razvoj događaja. Neki mladi članovi, međutim, ogorčeni zbog „Obznane“ i razočarani mlakom reakcijom rukovodstva, osnovali su organizaciju Crvena pravda, s ciljem da na teror buržoazije odgovore terorom protiv istaknutih predstavnika onih buržoaskih partija koje su donele „Obznanu“. Jedan od rukovodilaca Crvene pravde bio je Rodoljub Čolaković.

Čolaković je u rodnoj Bijeljini formirao grupu koja je dobila zadatak da ubije ministra unutrašnjih poslova Milorada Draškovića, autora „Obznane“.

Prvi atentat 3. maja 1921, na današnjem Trgu republike u Beogradu, nije uspeo, a prilika se ponovo ukazala u julu. Drašković je s trudnom suprugom otišao u banju Delnice, u Hrvatsku, a član „bijeljinske grupe“ Alija Alijagić (25) dobio je zadatak da ga tamo likvidira. Otputovao je u susedno mesto Lokve, odakle je svaki dan odlazio u Delnice u potragu za Draškovićem. Našao ga je trećeg dana, 21. jula pre podne, dok je sa suprugom sedeo na klupi. Prišao im je i ispalio nekoliko hitaca. Jedan od metaka ministra je pogodio u podlakticu, a drugi pravo u srce. Ostao je na mestu mrtav.

Za Alijagićem, koji se dao u beg, potrčao je detektiv iz obezbeđenja i ranio ga u nogu.Atentat na Draškovića je prvo političko ubistvo u Kraljevini Jugoslaviji.

Smrtna kazna

Suđenje za ovaj atentat održano je oktobra 1921. u Zagrebu. Alija Alijagić bio je osuđen na smrt, a Rodoljub Čolaković i još dva člana rukovodstva Crvene pravde na po 12 godina zatvora. Smrtnu kaznu nad Alijagićem 8. marta 1922. godine izvršio je državni dželat Alojz Zjafrid, koji je pogubio i osuđene učesnike Sarajevskog atentata. Posle ovog smaknuća otišao je u penziju.

Nakon što je postao mesto hodočašća za komuniste, policija prekopava Alijagićev grob i telo zakopava u selu Turija kod Bihaća.

Komunistička partija je posle rata podigla Alijagiću spomenik u Delnicama. Pošto komunisti nisu podržavali terorizam, na spomeniku je pisalo samo „Revolucionaru Aliji Alijagiću“, ništa više. Ni šta je uradio taj revolucionar, ni kada. Jedna ulica na Petlovom brdu u Beogradu nosila je ime Alije Alijagića. Početkom 21. veka preimenovana je u Ulicu Milorada Draškovića.Rodoljub Čolaković je posle rata bio visoki funkcioner. Umro je 1983. godine.

 

6. Marsejski atentat

Aleksandra Karađorđevića 1934. godine ubio je Bugarin Černozemski, a napad su organizovale ustaše i VMRO

Čvrsto opredeljen za očuvanje jedinstvene Jugoslavije, kralj Aleksandar Karađorđević imao je mnogo protivnika. Jedan od najopasnijih bio je Ante Pavelić, vođa Hrvatskog ustaškog pokreta, ilegalne fašističke organizacije koja je nastojala da terorističkim akcijama uspostavi Nezavisnu Državu Hrvatsku.

Više pokušaja

Pošto nekoliko prethodnih ustaških atentata nije uspelo, Pavelić traži pomoć od šefa bugarske terorističke organizacije VMRO Vanča Mihajlova, koji mu ustupa svog najboljeg likvidatora Velička Kerina. Ovaj je imao nadimak Černozemski, jer je predavao „černoj zemlji“ one koje je VMRO osudio na smrt.

Černozemski i saradnici, Mijo Kralj, Zvonimir Pospišil i Ivan Rajić, pripremali su se u Mađarskoj. Odlučeno je da atentat izvrše prilikom Aleksandrove posete Francuskoj. Černozemski i Kralj čekali su ga u Marseju, a druga dvojica u Parizu.

Jugoslovenska obaveštajna služba saznala je za ovaj plan, pa je naš ambasador u Francuskoj Spalajković na sam dan kraljevog dolaska u Marsej, 9. oktobra 1934, od Aleksandra tražio da odustane od iskrcavanja u taj lučki grad. Karađorđević je odgovorio: „Sad je za to isuviše kasno. Moramo se držati programa.“

Nešto posle 16 časova kralj Aleksandar je napustio palubu broda i motornim čamcem stigao do obale. Zatim je u pratnji francuskog ministra inostranih poslova Luja Bartua i generala Žozefa Žorža, člana Visokog ratnog saveta, seo u otvoren automobil. Oko sto hiljada ljudi izašlo je na ulice da pozdravi gosta.

Kad je kraljev automobil stigao na trg ispred palate Berze, Černozemski je iskočio iz gomile noseći u desnoj ruci buket cveća i na francuskom uzviknuo: „Živeo kralj!“ Onda je iznenada odbacio buket i iz revolvera ispalio više hitaca. Smrtno ranjeni kralj Aleksandar ubrzo je izdahnuo, preminuo je i ministar Bartu, dok je general Žorž preživeo.

Sudbine ubica

Černozemskog je obezbeđenje odmah ranilo sa više metaka i udaraca sabljom, pa je, ne izgovorivši ni reč, umro u kancelariji marsejske policije.

Mijo Kralj, Zvonimir Pospišil i Ivan Rajić uhapšeni su i osuđeni na doživotnu tešku robiju. Posle nemačke okupacije Francuske pušteni su iz zatvora i priključili se ustašama. Rajić je 1941. otrovan u Zagrebu, a Kralja su ubili partizani u Bosni. Pospišil je umro u zatvoru u Francuskoj 1937.

Sud je kao glavne organizatore atentata označio hrvatske ustaše Antu Pavelića i Eugena Kvaternika. Oni su u odsustvu osuđeni na smrtnu kaznu i zaplenu imovine.

Pavelić je umro 1959. od ranjavanja u atentatu koji je izvršio jedan Crnogorac. Kvaternik je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Buenos Ajresu, pod okolnostima koje nikad nisu razjašnjene. Vančo Mihajlov umro je 1990. godine.

 

7. Neuspešan lov na Tita

Kašiković, Kavaja i Milovanović probili su se do Titovog salona, ali isprečio im se Mlađa Mladenović s pištoljem

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito svakako je na ovom prostorima najčešće bio meta atentatora. Lovila ga je i četnička, i ustaška, i albanska emigracija, ali i Staljinovi agenti. Svaki njegov put po svetu pratili su pokušaji atentatora da mu dođu glave.

Ko će prvi

Tako je bilo 1963, kad je četnička emigracija rešila da Tita likvidira tokom posete Americi, koja je trajala od 16. do 25. oktobra. Glavni organizator atentata bio je jedan od vođa četnika u SAD Dragiša Kašiković, a za saradnike je izabrao Nikolu Kavaju i Ljubišu Milovanovića.

Josipa Broza prvo su vrebali u Meksiku, ali nije im se ukazala povoljna prilika. Prateći ga, vratili su se u Njujork i primenili sledeću taktiku: pred hotelom „Voldorf Astorija“ organizovali su demonstracije emigranata. Njujorška policija bila je prema njima prilično prijateljski nastrojena jer je za njih Tito bio mrski komunista. Dozvoljavali su demonstrantima, pravdajući to demokratijom, da drže u blokadi hotel, čak ih nisu sprečili da upadnu na sprat na kojem je bio Titov apartman. Upravo to je bila Kašikovićeva taktika - da iskoristi gužvu i probije se do Tita toliko blizu da u njega može da puca!

I uspeli su da dođu do Titovog salona, ali isprečio im se Mlađa Mladenović, u to vreme naš konzul u Vašingtonu. Mladenović je kao partizan bio ranjen u Drugom svetskom ratu. Posle oslobođenja igrao je u Zvezdi sa Šekularcem, pa se bavio moto-trkama, zatim radio u AMS Srbije, a odatle otišao u diplomatiju. Bio je konzul u Grčkoj, Njujorku, Vašingtonu... S pištoljem u ruci sačekao je atentatore na vratima i rekao: „Dogovorite se koji će prvi!“ Ovi su se vratili, a Mladenović je od Tita dobio zlatni sat.

Demonstracije emigranata tog oktobra u Njujorku bile su toliko bučne da je Tito morao da otkaže prijem u „Voldorf Astoriji“. Situaciju je preokrenuo dolazak dvadesetak naoružanih jugoslovenskih mornara s naših brodova usidrenih u njujorškoj luci, koji su „počistili“ demonstrante.

Novi pokušaji

Četnici nisu hteli tako lako da odustanu. Kašiković, Kavaja i Milovanović vrebali su jugoslovenskog predsednika kad bi izlazio u šetnju, ali obezbeđenje je posle nemilog događaja bilo pojačano, pa nisu uspeli ni da ga vide. Mlađa Mladenović umro je ove godine. Nikola Kavaja je 1979. u Njujorku kidnapovao „boing 727“ nameravajući da se njime obruši na zgradu CK u Novom Beogradu. Iz zatvora Alkatraz pušten je posle 20 godina. Vratio se u Srbiju 1997, a umro je 2008. godine.Dragiša Kašiković i njegova osmogodišnja poćerka su 1977. u Čikagu izmasakrirani nožem. Počinioci zločina nisu otkriveni.

]]>
Thu, 21 May 2020 22:34:05 +0200 Zanimljiva istorija http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/329663/sedam-atentata-koji-su-obelezili-19-i-20-vek.html
ĐEDOVIĆ TVRDI: Ovo je KLASIČNA TAKTIKA, Luna je manipulator i ćerka monstrum! Zorica se prisetila: Iste scene smo gledali sa Slobom! http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419922/djedovic-tvrdi-ovo-je-klasicna-taktika-luna-je-manipulator-i-cerka-monstrum-zorica-se-prisetila-iste-scene-smo-gledali-sa-slobom-.html I ovog jutra Marko Đedović, Zorica Marković i Jelena Pešić ćaskali su o zadrugarima, a Đedović je počeo priču o Luni Đogani. ]]> Foto:pink

Foto: TV Pink Printscreen

Klasičan monstrum. A tačno sam je opisao "ćerka monstrum". Ne postoji bolji opis. Ta bi prodala i sestre, i oca, i majku, sve - rekao je Đedović.
Ista scena je bila u prvoj sezoni - počela je Zorica.
Klasična taktika. Jer ako se do sad emotivno reagovalo na sve, sada se ćuti. Klasična manipulacija. Najtačniji opis sam ja dao - ćerka monstrum - dodao je Đedović.
Ista scena je bila ispred Rehaba kad je bila Kija. Ista scena, samo što je Sloba nije držao za usta. Jurila ga po kući, grebala, sve su oni to gledali kod kuće - rekla je Zorica.

Foto: TV Pink Printscreen

]]>
Fri, 22 May 2020 14:02:40 +0200 Džet set http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419922/djedovic-tvrdi-ovo-je-klasicna-taktika-luna-je-manipulator-i-cerka-monstrum-zorica-se-prisetila-iste-scene-smo-gledali-sa-slobom-.html
"PREZADOVOLJNA SAM" Jelena se Zorici pohvalila svojim uspehom, Markovićeva joj predvidela SVETLU BUDUĆNOST! http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419921/prezadovoljna-sam-jelena-se-zorici-pohvalila-svojim-uspehom-markoviceva-joj-predvidela-svetlu-buducnost-.html Jelena Pešić i Zorica Marković i ovog jutra kaficu su ispijale u svom kutku u dvorištu Bele kuće. Ovog puta dotakle su se teme plasmana u rijalitiju "Zadruga", budući da se kraj rijalitija bliži. ]]> Foto:pink

Foto: TV Pink Printscreen

Je l' veruješ da mi je nerealno da zamislim da ću sedeti svojoj kući sa porodicom - počela je Jelena.
Dobro, ti računaj da ćeš biti u superfinalu. Tako našteluj mozak, da ćeš izaći od 3. do 6. - rekla joj je Zorica.

Foto: TV Pink Printscreen

Meni je bilo top, prezadovoljna sam - pričala je Zorica o prošloj sezoni "Zadruge".
Je l' ti meni veruješ da sam ja i sad prezadovoljna, ovim do sad - rekla je Pešićeva.
Pa, ja ti kažem da ćeš biti u superfinalu - uveravala ju je Zorica.

Detaljnije o ovome pogledajte u video-snimku u nastavku.

]]>
Fri, 22 May 2020 13:56:38 +0200 Džet set http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419921/prezadovoljna-sam-jelena-se-zorici-pohvalila-svojim-uspehom-markoviceva-joj-predvidela-svetlu-buducnost-.html
JANJUŠEVE DEVOJČICE SE UDRUŽILE, JAČE NEGO IKADA! Ivana i Maja postigle sporazumno PRIMIRJE! http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419920/janjuseve-devojcice-se-udruzile-jace-nego-ikada-ivana-i-maja-postigle-sporazumno-primirje-.html Maja Marinković i Ivana Šopić raspravile su o svom odnosu i to zbog afere sa Markom Janjuševićem Janjušem, koju su obe imale. Iako je Ivana prva priznala emocije prema Janjušu, Marinkovićeva je takođe to uradila, nakon tvrdnji da joj je on govorio da će se razvesti od supruge Ene. ]]> Foto:pink

.

Foto: TV Pink Printscreen

Majo, ja sve vreme ćutim, a ti govoriš kako nećeš da pominješ mene. Moj dečko zna sve, i ja nemam problem ni sa kim! On se nervira što sluša - rekla je Ivana.
Ma ja sam rekla da neću da mešam devojke bre! - dodala je Maja.

Foto: TV Pink Printscreen

U video-prilogu pogledajte kako je sve izgledalo.

]]>
Fri, 22 May 2020 13:50:07 +0200 Džet set http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419920/janjuseve-devojcice-se-udruzile-jace-nego-ikada-ivana-i-maja-postigle-sporazumno-primirje-.html
ŠTA JOŠ TREBA DA SE DESI DA BI PRIZNAO? Janjuš suočen sa detaljima afere sa Majom i dalje sve NEGIRA i tvrdi: NIKADA SE NEĆU RAZVESTI, žena me neće ostaviti! http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419919/sta-jos-treba-da-se-desi-da-bi-priznao-janjus-suocen-sa-detaljima-afere-sa-majom-i-dalje-sve-negira-i-tvrdi-nikada-se-necu-razvesti-zena-me-nece-ostaviti.html Tokom sinoćnje emisije "Gledanje snimaka" pošteđeni nisu bili ni Marko Janjušević ni Maja Marinković. Naime, Maja je pre nekoliko dana priznala da je imala aferu sa Janjušem, a polako se iz dana u dan otkrivaju novi detalji ove veze. U Beloj kući sinoć je prikazan i snimak u kom ona priznaje aferu sa oženjenim Janjušem. U nastavku, kada su zadrugari komentarisali ovu temu, izbila je velika svađa za stolom, a Maja je rekla i kako joj je Janjuš samo deset minuta pre snimka ponovo izjavio ljubav. ]]> Foto:pink

Ovo je katastrofa svih katastrofa koje postoje! Ti nemaš potrebu da se mešaš u moj brak! Moj brak je divan! Ja tebi ovo nisam pričao, tebe je pogodila sujeta. Ne mogu da komentarišem ove budalaštine. Devojko, idi se blamiraj. Ja idem svojoj kući. Namerno radiš ove stvari. Kanališ me. Sram te bilo. Govoriš da sam ja ljubomoran na druge ljude, samo zato što si ljubomorna. Ja idem kući kod onih koje volim najviše na svetu, a ti si pi*ka kojoj sam sve pružio. Da, sramota me je - bio je Janjušev komentar na snimak.

Malopre si mi rekao: "Volim te najviše na svetu. Zapamti to, pi*ko (dva puta)". Od ljubavi do mržnje linija je tanka. I ti si meni ljubomorisao, gurao, štipao... Rekao mi je: "Volim te! Zapamti to pi*ko, pi*ko!", celu noć gledaš u mene! Ti si pričao da imaš loš brak. Tvoj brak nikada nisam spomenula! Lažeš i nemaš odgovor. Pre 10 minuta mi pričaš da me voliš! - rekla je Maja.
Nikada se u životu neću razvesti. Ovo je toliko nisko i ružno! Moja žena mene neće ostaviti! - rekao je Janjuš.
]]>
Fri, 22 May 2020 13:00:10 +0200 Džet set http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419919/sta-jos-treba-da-se-desi-da-bi-priznao-janjus-suocen-sa-detaljima-afere-sa-majom-i-dalje-sve-negira-i-tvrdi-nikada-se-necu-razvesti-zena-me-nece-ostaviti.html
JA TE NE MOGU BRANITI I NEĆU! Anabela u cik zore izrešetala verbalno Lunu, pa joj očitala lekciju zbog Gagija! http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419918/ja-te-ne-mogu-braniti-i-necu-anabela-u-cik-zore-izresetala-verbalno-lunu-pa-joj-ocitala-lekciju-zbog-gagija.html Anabela Atijas došla je u sukob sa ćerkom Lunom Đogani i to zbog rasprave Marka Đedovića i Gagija Đoganija. ]]> Foto;pink

Foto: TV Pink Printscreen

Naime tokom emisije ,,Gledanje snimaka" Gagi i Đedović došli su u ozbiljan sukob, tokom kog je Marko polio vodom densera, a potom su i kažnjeni nedeljnim honorarima. Anabela je skrenula pažnju Luni da je od oca Gagija ne može braniti.

Ja te ne mogu braniti od takvih stvari, niti želim! Mnogo gore stvari tvoj tata meni izgovara! On za tebe ne bi tako skakao! - rekla je Anabela.

Foto: TV Pink Printscreen

]]>
Fri, 22 May 2020 12:56:06 +0200 Džet set http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419918/ja-te-ne-mogu-braniti-i-necu-anabela-u-cik-zore-izresetala-verbalno-lunu-pa-joj-ocitala-lekciju-zbog-gagija.html
MOGLA JE DA GA BLATI KOD LUNE I NINE, ALI NIJE! Anabela otkrila o Gagiju: On se razvodio od mene, a INATIO SE DECI! http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419897/mogla-je-da-ga-blati-kod-lune-i-nine-ali-nije-anabela-otkrila-o-gagiju-on-se-razvodio-od-mene-a-inatio-se-deci-.html Anabela Atijas ovog jutra ćaskala je pored bazena sa Ivanom Šopić. Ona je otkrila detalje iz svog odnosa sa bivšim mužem Gagijem Đoganijem, a pre toga pričala je o ćerki Luni. ]]> Foto:pink

Foto: TV Pink Printscreen

Evo Luna se, polako, čini mi se, doziva pameti. Ona je rekla: "Mama, mene je opalila realnost". Ja sam rekla da svako treba da postavi svakog tamo gde mu je mesto. Ja sam Gagiju rekla da smo mi završili, probali smo da budemo okej, nismo uspeli. Ja sad jesam razvedena, ali nismo otišli jedno od drugog. Ti govoriš protiv - počela je priču Anabela, a zatim počela da priča o bivšem mužu Gagiju.
On se razvodio od mene, a inatio se deci. Ti se razvodiš od žene, a ne od dece. Ja sam mogla da ga prijavim socijalnom radu, kad je bio cirke i to... Ali nisam htela. Ja to nisam htela da nosim na duši. Kad su same primetile, to je već bila druga priča - rekla je Anabela.
Da, da, pa naravno - složila se Ivana Šopić.

Foto: TV Pink Printscreen

Zamisli kako je njoj kad gleda Marka i Gagija, koji joj nisu ništa, dok se iživljava nad njenom mamom. Ona Gagija voli kao oca svojih sestara - objašnjavala je Anabela.

Kako je sve izgledalo pogledajte u video-prilogu u nastavku ovog teksta.

]]>
Thu, 21 May 2020 12:29:32 +0200 Džet set http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419897/mogla-je-da-ga-blati-kod-lune-i-nine-ali-nije-anabela-otkrila-o-gagiju-on-se-razvodio-od-mene-a-inatio-se-deci-.html
Kafa smanjuje rizik od smrti ? http://pressonline.rs/zabava/life-style/221310/-kafa-smanjuje-rizik-od-smrti--.html Starije osobe koje piju nekoliko šoljica kafe na dan manje su u opasnosti od smrti nego njihovi vršnjaci koji izbegavaju kafu, pokazala je američka studija sprovedena među 400.000 ljudi ]]> Foto.tanjug

Kafa se posebno povezuje sa smanjenjem rizika od smrti od srčanih bolesti, moždanog udara, infekcija, povreda i nesreća, objavili su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu "New England Journal of Medicine".Međutim, naučnici su upozorili da te rezultate treba oprezno interpretirati, jer su navike ispijanja kafe merili samo u jednome trenutku, a ne zna se ni koji su sastojci kafe povezani s dužim životom."Znamo da kafa ima uticaj na mozak, pa je moguće da to igra neku ulogu", kaže vodeći istraživač Nil Fridmen iz Nacionalnog zdravstvenog instituta u Rokvilu u saveznoj državi Merilend.Istraživanje dugoročnog uticaja kafe na razne bolesti dovelo je do suprotstavljenih zaključaka - neke studije pokazuju da su kafopije u manjoj opasnosti od dijabetesa, ali druge daju naslutiti da kafa možda povećava rizik od srčanih bolesti."Oni koji kafu već piju nemaju razloga da prestanu. Neko će s vremena na vreme reći da je to štetno, ali ja mislim da ova studija potvrđuje mišljenje da nije štetna", rekao je Lorens Krakof, kardiolog iz njujorškog medicinskog fakulteta Maunt Sinai.

]]>
Thu, 21 May 2020 00:07:34 +0200 Life style http://pressonline.rs/zabava/life-style/221310/-kafa-smanjuje-rizik-od-smrti--.html
Horoskop za červrtak 21. maj http://pressonline.rs/zabava/astro/312335/horoskop-za-cervrtak-21-maj.html Dnevni horosokop. ]]> Foto.blic.rs

OVAN

Ona: Nemate strpljenja prema bliskim osobama. Muči vas unutrašnji nemir.

On: Lako možete da se razočarate. Skloni ste iznenadnim raskidima u ljubavi.

BIK

Ona: Imaćete zanimljiv susret u večernjim satima. Ne osećate se baš najbolje.

On: Opterećuje vas odnos sa jednom osobom. Izlazite sa prijateljem.

BLIZNACI

Ona: Teži dan na poslu. Uspešno obavljate sve zadatke.

On: Odlično prevazilazite sve životne prepreke. Dobro ste organizovani.

RAK

Ona: Planirate putovanje. Prijaće vam više vremena da posvetite sebi.

On: Opterećuju vas promene na poslu. Potrebno vam je da budete malo sami.

LAV

Ona: Proširujete krug prijatelja. Najveća podrška vam je partner.

On: Donosite iznenadne odluke. Gajite iluzije u vezi sa jednom ženskom osobom.

DEVICA

Ona: Izlazite na sastanak. Neko je romantičan perema vama.

On: Konfuzan period na poslu. Ne uspevate da se organizujete.

VAGA

Ona: Pravite nepromišljenje poteze na poslu. Turbulentan period u ljubavi.

On: Zbog nervoze donosite neracionalne odluke. Skloni ste prehladama.

ŠKORPIJA

Ona: Lep dan za romantičan susret. Riba želi da vas sretne.

On: Dobar period za nasledstvo. Dobijate poziv za zabavu.

STRELAC

Ona: Provodite vreme kod kuće. Javlja vam se mlađi muškarac.

On: Imaćete novo poznanstvo u ljubavi. Porodični problemi.

JARAC

Ona: Neko vam šalje romantičnu poruku. Dan za pozive.

On: Primate brojne pozive u toku dana. Komunikativni ste.

VODOLIJA

Ona: Zaljubićete se. Blizanac želi da vas osvoji.

On: Nova ljubav je na pomolu. Vrlo ste harizmatični i kreativni.

RIBE

Ona: Razmišljate o preseljenju. Pomažete porodici.

On: Osobi iz porodice je potrebna vaša podrška i pomoć. Pomalo ste rasejani. 

]]>
Thu, 21 May 2020 00:08:20 +0200 Astro http://pressonline.rs/zabava/astro/312335/horoskop-za-cervrtak-21-maj.html
Most kralja Aleksandra: Most zbog kog su Beograd i Zemun postali jedno http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/308108/most-kralja-aleksandra-most-zbog-kog-su-beograd-i-zemun-postali-jedno.html Na mestu na kom se danas čvrsto uzdiže Brankov most spajajući stari i novi deo prestonice nekada je stajao most kralja Aleksandra, najlepši most koji je Beograd ikada imao, kako tvrde starosedeoci. ]]> FotoB92.net

Prvi most u istoriji koji je drumski spojio Beograd i Zemun bio je Most kralja Aleksandra, "preskočivši" Savu oslonjen na dva armirano-betonska soba stuba u srpsko-vizantijskom stilu, dok su čitavu konstrukciju držala čelična užad.

Most kralja Aleksandra prvog, Zemunski most ili Acin most kako su ga od "milošte" Beograđani zvali, izgrađen je po ugledu na viseći most preko reke Rajne u Kelnu, a ukupna dužina iznosila je 474 metara.

Velelepni most je u saobraćaj pušten 16. decembra 1934. godine, a ime je dobio u čast kralja Aleksandra koji je dva meseca ranije ubijen u Marseju.

Otvaranje Acinog mosta bio je spektakularan događaj, koji se prepričavao godinama; vrpcu je presekao princ namesnik Pavle Karađorđević, na tlo mosta prva je koraknula svečana kraljevska konjica koja je brojala čak 700 konjanika, a potom se preko 150.000 građana prošetalo novom dikom Beograda.

Hladni, decembarski dan bio je legendaran dan kako za Srbiju, tako i za Evropu koja je ostvarila prvu stabilnu drumsku vezu sa krajnjim jugoistokom kontinenta.

Poštovaoci starog Beograda tvrde da glavni grad nikada nije imao lepšu građevinu preko Save. Već 1935, iz Beograda je u Zemun krenuo tramvaj broj 14 upravo preko novonastalog mosta; u početku polazio je sa Terazija na svakih 15 minuta, i stizao vrlo brzo jer je do zemunskog hotela "Central" bilo samo sedam stanica.

Most nije bio dugog veka, posle samo sedam godina dignut je u vazduh u aprilu 1941. godine, a rušenje je obeležila velika tragedija. Naime, most je dinamitom survan u vodu baš u trenutku kada se ispod njega nalazio brod "Tanasko Rajić" sa 110 ljudi.

Inženjeri su u mrkloj noći prevideli lađu, te se metalna konstrukcija survala tačno na nju na mestu usmrtivši 95 osoba. Tako se i potvrdio mit o prokletstvu mosta nastao zbog činjenice da se gradio na ostacima stare džamije. Nekadašnja Liman džamija nalazila se tačno na mestu gde je danas noseći stub mosta na desnoj obali Save.

Na mestu Mosta kralja Aleksandra 1956. podignut je Most bratstva i jedinstva, koji je ubrzo prekršten u Savski, a potom i Brankov most, po Brankovoj ulici koju nastavlja, a u slavu čuvenog pesnika Branka Radičevića.

Izvor fotografija: staribeograd.weebly.com


]]>
Thu, 21 May 2020 00:09:13 +0200 Zanimljiva istorija http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/308108/most-kralja-aleksandra-most-zbog-kog-su-beograd-i-zemun-postali-jedno.html
Zašto smo u depresiji? http://pressonline.rs/zabava/life-style/221539/zasto-smo-u-depresiji.html Ukoliko vam se događa da ste depresivni, to bi moglo da znači da je vaš slučaj nešto specifičniji ]]> Fito.bli1. Još 2007. godine studije su pokazale da zdravi pacijent kada im se ukine san, ili se kvalitet sna značajno ospori tako što im se daje da pogledaju potresne fotografije ili kratki filmovi, imaju problema sa spavanjem i na taj način najlakše postaju depresivni.

 

 

2. Poput one da se ne zna šta je starije koka ili jaje, ostaje enigma šta je uzrok čemu, da li pušenje uzrokuje depresiju ili su depresivni ljudi češće konzumenti nikotina. Poznato je da nikotin izaziva neurotransmitersku aktivnost mozga, a kao rezultat nastaje visok nivo dopamina i serotonina, što je istovetan način na koji deluju i antidepresivi.

 

3. Jedna korejska studija pokazala je da dugo vremena koje čovek provodi ispred računara koristeći socijalne mreže i takozvane čet rumove stvara depresivne osećaje, koji se kasnije mogu razviti u nešto daleko ozbiljnije. Zavisnici od interneta obično se bore sa svakodnevicom u kojoj je interakcija među ljudima nekako podrazumevana, pa umesto toga pribegavaju nečemu što je potpuno nestvarno.

 

4. Veliki broj mogućnosti, bez obzira da li se radi o kremi za ruke ili nekoj ozbiljnijoj vrsti odlučivanja za neke ljude može biti pogubna, jer oni loše reaguju na veliki broj izbora, koji kod takvih ljudi stvaraju stalan pritisak jer moraju da donose odluke, počevši od nekih nevažnih do nekih zaista bitnih odluka. A razlog tome je najverovatnije što ovi ljudi imaju izraženu težnju ka perfekcionizmu, te ih izbori na svakonevnom nivou previše iscrpljuju.

 

5. Loši odnosi među rođacima, takođe mogu razvijati ili podsticati depresivne osećaje, što je naročito izraženo kod muškaraca koji su bili u lošim odnosima sa članovima svoje porodice do 20. godine života. Važno je istaći da loše slaganje sa roditeljima u istom periodu ne dovodi do istih posledica, kao ono vezano za braću i sestre, pa psiholozi veruju da objašnjenje leži u razvoju deteta kroz vršnjačku socijalizaciju na primer.

 

6. Leto, zaista deluje kao neverovatan razlog za razvijanje depresije, naročito od kako je ustanovljeno da 5 odsto svetske populacije pati od takozvane zimske depresije. Ipak neverovatno je otkriće da svi oni koji osećaju promene raspoloženja tokom hladnih zimskih meseci, imaju promene raspoloženja i jednako teško podnose i periode kada ljudsko telo mora da se prilagodi povišenim temperaturama, a naročito promenama koje se događaju u biljnom svetu. 

]]>
Thu, 21 May 2020 12:02:38 +0200 Life style http://pressonline.rs/zabava/life-style/221539/zasto-smo-u-depresiji.html
Tajne navike i slabosti: Bik mrzi promene, Škorpioni emotivno nestabilni, a Ribe uživljene u tuđe probleme http://pressonline.rs/zabava/astro/385511/tajne-navike-i-slabosti-bik-mrzi-promene-skorpioni-emotivno-nestabilni-a-ribe-uzivljene-u-tudje-probleme.html Svaki zvezdani znak krije svoje tajne, ono nešto na što je posebno osetljiv. U ovom horoskopu pročitajte kako navike, način razmišljanja i osećajnost utiču na vaša raspoloženja. ]]> Foto:zenskikutak.rs

Ovan

Ovnovi izgledaju kao ljudi puni samopouzdanja, ali oni su puni sumnji i vrše pritisak na sebe da bude najbolji. Nikad vam neće priznati kako se ponekad osećaju kad ostanu sami ispred ogledala.

Bik

Oni strahuju od bilo kakve promene u životu, jer se plaše nepoznatog i svega što ne znaju da li će im koristiti.

Blizanci

Blizanci vešto skrivaju loše raspoloženje i tugu jer žele da ostave utisak da su oni stalno srećni i zadovoljni.

Rak

Oni nikada potpuno ne veruju ljudima u svom životu.

Lav

Lavovi žele da budu potrebni drugima 24 sata dnevno, jer se samo tako osećaju jače i bolje.

Devica

Devicama je potrebna potvrda da su dobre u onome što rade. Stalno sumnjaju u sebe i analaziraju da li dobro rade svoj posao.

Vaga

Simpatična Vaga ne zna i ne želi da kaže “ne” ljudima.

Škorpija

Najveća tajna i strah Škorpija je neuspeh.

Strelac

Oni pate zbog sebičnosti drugih ljudi, ali se pretvaraju da je sve u redu.

Jarac

Stalno preispituju svoju vrednost i pitaju se da li su dovoljno dobri.

Vodolija

Oni su tajno uplašeni da ih ljudi ne prihvataju onakve kakvi su.

Riba

Umesto da se suočavaju sa problemima ili ljudima koji ih izazivaju, oni radije pobegnu od konfliktnih situacija.

]]>
Thu, 21 May 2020 12:04:38 +0200 Astro http://pressonline.rs/zabava/astro/385511/tajne-navike-i-slabosti-bik-mrzi-promene-skorpioni-emotivno-nestabilni-a-ribe-uzivljene-u-tudje-probleme.html
Tajne lepote starih Egipćana: Kupanje u mleku, SPA tretmani, jarko crvene usne... http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/308325/tajne-lepote-starih-egipcana-kupanje-u-mleku-spa-tretmani-jarko-crvene-usne.html U starom Egiptu gajili su kult lepote, redovno posvećujući pažnju higijeni, nezi tela, lica i kose, ne zaboravljajući da uvek budu doterani, sa „tip top” šminkom i frizurom! ]]> Foto.blic.rs

Žene starog Egipta bile su poznate po lepoti, zavodljivosti, lepoj odeći, egzotičnim mirisama i neobičnim frizurama. Neuobičajeno za drevne civilizacije, Egipćanke su često koristile sapune, kreme, ulja za negu kose, parfeme, čak su i imale primitivne SPA tretmane.

Vodili su se izrekom „Čisto je blizu božanskom”, što donekle i objašnjava svojevrsnu opsednutost higijenom, pa su tako sapune upotrebljavali već 1500 godina pre naše ere, praveći ih do životinjske ili biljne masti i soli.

Tvorci su i svojevrsne kupke za tuširanje, kombinujući vodu i sodu bikarbonu, posle koje su kožu mazali uljima od tamjana, da bi se zaštitili od izrazito vrućeg i suvog vazduha.

Rado su upotrebljavali raznorazna ulja, kreme i maske za lice napravljene od specifičnog rastinja za to podneblje, poput grčke deteline, badema ili dragocene aloa vere. Poznati su i po kupanju u mleku, koje je popularisala Kleopatra, a navodno mlečna kiselina dubinski čisti i podmlađuje kožu.

Stare Egipćanke puno pažnje posvećivale su i nezi kose i umetnosti frizeraja, razvivši veštinu bojenja, pletenja, šišanja i brijanja kose, a često su se služili i perikama. Perike su pravljene od ljudske kose ili vune u crvenim, plavim i zelenim bojama, a pored ukrasne, imale su i funkciju zaštite glave od sunca.

Žene su obično stavljale periku preko svoje kose čiji su se pramenovi videli na čelu. Prema rangu bilo je dozvoljeno da žene visokog društvenog položaja imaju debele pramenove, a njihove službenice tanke. Kovrdžave perike nosile su se samo u posebnim prilikama.

Egipćani su takođe voleli šminku, ali ne samo iz estetskih, već i veoma praktičnih razloga. Naime, šminka je sadržala sastojke koji su imali antibakterijsko dejstvo, te su odbijali sunce, ali i insekte.

Kao današnji puder koristilu su osnovu za ten od belog olova i mirisnih ulja, dok su oči akcentovali prahom malahitom - najstarijom senkom za oči na svetu.

Naknadno kao apsolutni vladari trendova u šminkanju starih Egipćana namentuli su se ugljen i antimon pomoću kojih su uokvirivali oči crnim linijama, dok su se kapci senčili u plavu ili zelenu boju, u zavisnosti od nijanse perike. Obrazi i usta bojili su se u jarko crveno, a trepavice i obrve u crno.

]]>
Thu, 21 May 2020 12:06:03 +0200 Zanimljiva istorija http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/308325/tajne-lepote-starih-egipcana-kupanje-u-mleku-spa-tretmani-jarko-crvene-usne.html
"PREĆUTAĆU I PROGUTAĆU KNEDLU..." Majin otac Taki van sebe nakon što je priznala aferu s oženjenim Janjušem: Iskorišćavao ju je sve vreme, neka je rekla istinu! http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419896/precutacu-i-progutacu-knedlu-majin-otac-taki-van-sebe-nakon-sto-je-priznala-aferu-s-ozenjenim-janjusem-iskoriscavao-ju-je-sve-vreme-neka-je-rekla-istinu.html Priznanje Maje Marinković da je u "Zadruzi" imala aferu s oženjenim Janjušem pokrenula je pravu buru u javnosti, a povodom novonastalih dešavanja u Beloj kući oglasio se i njen otac Taki. ]]> Foto:pink

Kako je rekao u razgovoru za naš portal, osuđuje Maju zbog toga što je sebi dozvolila da se zaljubi i uplovi u romansu s čovekom koji je oženjen, ali je podržava u tome što je na kraju ipak rekla istinu.

Foto: TV Pink Printscreen

Osuđujem svaku prevaru s oženjenim čovekom, a ja ću s njom da raščistim to sa njom kada izađe, očitaću joj lekciju. On joj je obećavao kule i gradove, lagao je, pa počeo da joj ljubomoriše... Ona nije smela da bude ona stara Maja, da ga ne bi bacala u kanal, ali je na kraju pukla i otvorila dušu, rekla istinu, pa makar i na svoju štetu. Maja vrlo dobro zna gde je i šta je - desilo se, šta da radi. Lagala je, ali ona je takva, na kraju bi uvek rekla istinu - u dahu priča Taki, koji se potom osvrnuo i na Janjušev lik i delo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Janjuš je nju iskorišćavao sve vreme:"Majo, ćuti, polako ćemo, samo da izguramo do kraja", a ona kada je videla da je ponižava sa drugim devojkama, pukla je sve i rekla. Ja ću da prećutim i progutam knedlu, ali neka je rekla istinu! On je oženjen, a Maja slobodna devojka... Nju baš briga. Iskoristio ju je, sputavao, kad god ustane ućutkivao... Ona više nije bila ona stara. Sve je hteo da svali na Maju, a da on izađe čist... A kada je video da ste vi sve provalili, onda je počeo da je ućutkuje, da se ograđuje, a ona više nije mogla da ćuti. On je nju ponizio, zavadio sa pola kuće, pljunuo preko stola, i šta sad hoće?! - poručio je Majin otac Taki.

Podsećamo, Maja je priznala da se više puta ljubila s Janjušem, da su bili intimni ispod pokrivača, kao i da joj je obećavao da će se razvesti od supruge Ene.

]]>
Thu, 21 May 2020 12:24:48 +0200 Džet set http://pressonline.rs/zabava/dzet-set/419896/precutacu-i-progutacu-knedlu-majin-otac-taki-van-sebe-nakon-sto-je-priznala-aferu-s-ozenjenim-janjusem-iskoriscavao-ju-je-sve-vreme-neka-je-rekla-istinu.html