Press Online :: Zabava http://pressonline.rs/zabava/rss.html sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Zabava http://pressonline.rs/zabava/rss.html PAZITE KOME ŠTA PRIČATE! Evo kako horoskopski znaci čuvaju tajne! http://pressonline.rs/zabava/astro/342793/pazite-kome-sta-pricate-evo-kako-horoskopski-znaci-cuvaju-tajne.html Saznajte kom horoskopskom znaku možete reći sve bez brige da će vašu tajnu ikada otkriti, a sa kojim morate biti oprezni. ]]> Foto:cosmopolitan.rs

Ovan 

Ako ste njemu, ili njoj poverili tajnu, pazite da ih ne izbacite iz takta, jer će u tom trenutku vrlo impulsivno ispričati sve što ne treba, bez obzira ko se nalazi u vašem prisustvu. To naravno neće napraviti s namerom, nego zato što oni prvo nešto urade, pa onda razmišljaju, ali ako pritom otkriju nešto što ne želite da bude otkriveno, to vam i neće biti od koristi. 

Bik 

Stabilan je i uporan, ali Bikovima poveravajte tajne samo ako znate da se slažu sa tim što ste poverili. U svim ostalim slučajevima, zadržite to za sebe. Bik će se potruditi da vam objasni kako to nije realno i pametno i da sebi bez razloga komplikujete život. Testirajte ga pričom ''šta misliš o...'', pa mu tek onda, eventualno poverite tajnu. 

Blizanci 

Evo znaka koji je oličenje brbljivosti i zato im tajnu ne poveravajte ni u snu. Čak i ako nema potrebu da ispriča nekome sveže vesti, "izlajaće" se sasvim slučajno, dok pije kafu s osobom koja će priču razglasiti. Dakle, oprez kada otkrivate tajne Blizancima. 

Rak 

Poverljiv i lojalan, ali ako ćete ga tom tajnom rasplakati ili učiniti sentimentalnim, ne progovarajte. Rak će vam ponuditi rame za plakanje, utehu, zagrljaj, čaj, sve samo da vam pomogne. Sve u svemu, na Rakove možete da računate, jer ako ste mu važni, nikada ne odaje ono što zna. 

Lav 

Tajne koje Lava mogu dovesti u iskušenje da se njima pohvali ili da se pred nekim dokaže, ne poveravajte. A ako se radi o njegovoj konkurenciji, ili osobi koja mu nije simpatična, ovaj savez s vama oko tajne će biti jako zanimljiv. Ako može da pomogne da pobedite nekoga, tu je uz vas. 

Devica 

Diskretna Devica će čuvati poverene informacije sve do trenutka vašeg udaljavanja od nje. Tada će početi s pričama ''kad se samo setim, šta sam sve znao (znala) i ćutim, a ko mi je rekao hvala''. Dakle, samo ako ste sa Devicom dovoljno dugo u dobrim odnosima i planirate da ih nastavite, otvorite dušu. 

Vaga 

Oni su divni prijatelji, ali može da se desi da Vagu neka okolnost dovede do odmeravanja razloga za ili protiv odavanja poverene tajne. Dakle, iza njihovog šarma retko se krije krajnja poverljivost. One rado šire priče svojih prijatelja, naravno, dobronamerno. 

Škorpija 

Tajna koja hoda je Škorpijino drugo ime. Kada bi ih inkvizitori stavili na muke, oni bi ćutali. Oni najbolje razumeju tajne, jer ih i sami imaju u većim količinama. A kada se nešto oda, javno ispriča, ili sazna, gubi čar i to više nije to. Slobodno poveravajte sve, čak i zavere koje kujete, oni će vam čuvati leđa. 

Strelac 

Da nije urođene pričljivosti Strelca, oni bi bili sjajni prijatelji. Naročito ako se tajne odaju uz čašicu, ili flašicu razgovora, priči neće biti kraja. Može da se desi da misleći da im je neko drugi ispričao nešto, krenu vama da pričaju sve čega se sete, u vezi svih osoba koje su im ikada nešto poverile. 

Jarac 

Prava „siva eminencija“ horoskopa. To su vladari iz senke, koji budnim okom otkrivaju tajne koje im i ne želite poveriti. Jarčevi znaju kako da ostvare korist od čuvanja tajne jer ćete im u zamenu za njihovu diskreciju, vi ugovoriti sastanak s neim ko im je potreban za posao. Njihove finansije su najveća tajna. 

Vodolija 

Ako želite da vam Vodolija bude čuvar tajne, morate imati krajnje ekscentričnu tajnu. U svim ostalim slučajevima, oni će se smejati vašoj potrebi da tu uobičajenu stvar smatrate tajnom. Na prvom okupljanju celog vašeg društva, ispričaće vašu tajnu uz gomilu duhovitih dosetki. 

Ribe 

S Ribama nema velikog rizika. One će poverene tajne možda i zaboraviti, a i ako ih zapamte, čuvaće ih zauvek, jer Ribe su jako tajanstvene i u skladu s tim vole osobe s tajnama. Nikada im ne poveravajte nešto što je suprotno njihovim emocijama. 

]]>
Fri, 23 Jun 2017 14:38:41 +0200 Astro http://pressonline.rs/zabava/astro/342793/pazite-kome-sta-pricate-evo-kako-horoskopski-znaci-cuvaju-tajne.html
Smajli se prvi put pojavio još 1648. godine?! :) http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/307997/smajli-se-prvi-put-pojavio-jos-1648-godine-.html Američki bloger Livaj Stal je ubeđen da je čuveni emotikon prvi put korišćen još u 17. veku. ]]> Foto:tanjug

Obično se veruje da je simpatični znak, sastavljen od dve tačke, crtice i zatvorene zagrade, koji predstavlja nasmešeno lice, izmislio profesor Skot Falman sa Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, 1982.

Stal, međutim, tvrdi da je smajli mnogo stariji i da ga je našao u pesmi "The Fortune" engleskog pesnika Roberta Herika iz 1648. 

"Čitajući pesme Roberta Herika, mislim da sam nabasao na prvog smajlija u istoriji", objašnjava on u svom blogu posvećenom književnosti.

Naime, u jednom Herikovom stihu pojavljuje se znak ":)" pored reči "smiling yet" (još uvek smešeći se)

Stal je najpre pomislio da je posredi štamparska greška, ali je nakon pregledavanja drugih izdanja konstatovao da se smajli uvek pojavljuje na istom mestu u pesmi.

Prema profesoru Alanu Džejkobsu sa Univerziteta Bejlor u Teksasu nema sumnje da je reč o štamparskoj greški. Ovaj stručnjak navodi da su se u 17. veku zagrade retko koristile i da ih je najverovatnije dodao neko od savremenih izdavača. 

 A Boni Tejlor Blejk istraživač korena reči i fraza pokazao je da se ovaj znak pojavljuje i nakon fraze koja nema veze sa smejanjem, a isto tako počinje sa otvorenom zagradom. Konkretno u frazi "half the day", što znači "polovina dana", a pesnički ko zna, možda i "prepoloviti dan". 

Datum nastanka emotikona je doveo u pitanje i Njujork tajms kada je u septembru 2012. objavio govor bivšeg predsednika SAD Abrahama Linkolna iz 1862. u kojem se, takođe, pojavljuje jedan emotikon - ";-)".

]]>
Fri, 23 Jun 2017 14:37:39 +0200 Zanimljiva istorija http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/307997/smajli-se-prvi-put-pojavio-jos-1648-godine-.html
Kako da naučite decu da istraju http://pressonline.rs/zabava/life-style/324512/kako-da-naucite-decu-da-istraju.html Deca često odustaju zbog straha da će biti ponižena pred prijateljima ili ako se plaše neuspeha. Zato je najbolje da popričate sa njima, objasnite im da su stvari na početku teške, ali da to ne treba da ih obeshrabri ]]> Deca s vremena na vreme odustaju od stvari i projekata koje su im bitne kada se suoče sa poteškoćama. Ipak, sve dok ovakvo ponašanje ne pređe u naviku, nemate razloga za brigu. Ali, kada ono kod najmanjeg problema diže ruke i nikada ne završi projekat do kraja, ako posle nekoliko treninga odustane od košarke ili časova plesa, i ako se ovaj šablon ponavlja kad god postane teško - problem je na vidiku.

Deca često odustaju zbog straha da će biti ponižena pred prijateljima ili ako se plaše neuspeha. Zato je najbolje da popričate sa njima, objasnite im da su stvari na početku teške, ali da to ne treba da ih obeshrabri da nastave da rade jer se jedino strpljivim radom i zalaganjem postiže uspeh. Bitno je da saosećate sa njima, da im stavite do znanja da ih razumete, ali im takođe naglasite da je upornost ključ ukoliko žele da uspeju u školi, sportu, a kasnije i u životu.

Da biste pomogli deci da istraju kad stvari postanu teške, držite se sledećih saveta:

* Pre nego što vaš mališan započne neki projekat, postarajte se da razume da očekujete od njega da ga i privede kraju. Drugo, neka vaša očekivanja budu skromna, umerena. Ako vas dete moli da ga upišete na časove gitare, nemojte plaćati ceo mesec unapred, već platite 3,4 časa. Tako, ako mu se u startu ne svidi, možete ga savetovati da izdrži još nekoliko njih.

* Konačno, objasnite mališanima unapred da je normalno da žele da prestanu sa nekim aktivnostima kada je teško, ali da će taj osećaj ubrzo proći. Ako dete shvati da će se uvek suočavati sa teškoćama, onda postoji manja verovatnoća da se osećaju nezadovoljno i razdražljivo već kod prve prepreke.

 

]]>
Fri, 23 Jun 2017 14:35:21 +0200 Life style http://pressonline.rs/zabava/life-style/324512/kako-da-naucite-decu-da-istraju.html
NAPRAVITE SAMI: Kremu za sunčanje sa faktorom 20 http://pressonline.rs/zabava/life-style/317782/napravite-sami-kremu-za-suncanje-sa-faktorom-20.html Leto je stiglo, a sa njim i odmor, plaža, sunce... Napravite sami ulje za sunčanje koje će vas istovremeno štititi i negovati kožu. ]]> fOTO:MONDO.RS

Prodavnice su pune raznih sredstava za sunčanje, ali vi možete i sami da napravite ulje koje će vas istovremeno štiti i negovati vašu kožu.

VOSAK I ULJE
Potrebno:
- pola šoljice bademovog ili maslinovog ulja
- četvrtina šoljice kokosovog ulja
- četvrtina šoljice pčelinjeg voska
- dve kašike cink oksida (prodaje se u apotekama)
- dve kašike karita (ši) putera
- ekstrat vanile ili neko eterično ulje po izboru, za miris

 

Priprema:
Na laganoj vatri otopite ulja, puter i vosak. Kada se ohladi dodajte cinkov oksid (pazite da ne udahnete prah). Sve dobro promešajte.
Koristite pre izlaska na sunce, a rok trajanja je šest meseci.

ULJA I ALOA VERA
Potrebno:
- pola šoljice aloe vera gela
- 20 kapi ulja od šargarepe
- pet kašika ulja od pšeničnih klica
- kašika ulja konoplje
- pet kapi ulja lavande

Priprema:
Pomešajte sve sastojke. Pre upotrebe promućkajte, a rok trajanja je takođe šest meseci.

Kada kupujete biljna ulja, obratite pažnju na to da su gledajte na to da su nerafinirana i hladno ceđena. U suprotnom, imaju manji zaštitni faktor.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 11:44:49 +0200 Life style http://pressonline.rs/zabava/life-style/317782/napravite-sami-kremu-za-suncanje-sa-faktorom-20.html
PROVERITE ŠTA VAS ČEKA U ŽIVOTU: Sat rođenja otkriva VAŠU SUDBINU http://pressonline.rs/zabava/astro/376413/proverite-sta-vas-ceka-u-zivotu-sat-rodjenja-otkriva-vasu-sudbinu.html Sat rođenja ima veliki uticaj na nas - od njega mnogo zavisi da li smo skloniji ambiciji, poslu ili ljubavi... ]]> Foto:zenskikutak.rs

Od 0 do 01 sat

Osobe rođene u ovom terminu karakteriše impulsivnost i agresivnost (Ovan) udružena sa velikom istrajnošću i izdržljivošću (Saturn). Okolina ih smatra veoma upornim, tvrdoglavim i izrazito ponosnim osobama kojima često nedostaje takt, strpljenje, sposobnost za diplomatiju. U povoljnim životnim okolnostima ovakva astrološka konstelacija može omogućiti neverovatna stvaralačka dostignuća, sportski uspeh ili vojničku karijeru.

Od 01 do 02 sata

Za vas moć, ugled i status predstavljaju najvažnije životne kategorije. Jasno ste orijentisani prema materijalnim vrednostima, imovinskim aspektima i materijalnom carstvu. Zbog toga mogu da trpe vaši najbliži. Vaš životni uspeh u najvećoj meri zavisi od ogromne energije koju posedujete, potrebno je da je pravilno usmeravate ka svojim ciljevima. Vaš uspon ka vrhu često pomažu neke uticajne (Jupiter) ili starije (Saturn) osobe.

Od 02 do 03 sata

Imate sjajne mogućnosti da se istovremeno posvećujete različitim poslovima i paralelnim ciljevima. Veoma ste dinamični i sposobni da se iskreno oduševljavate (Mars) ili da uživate u različitim životnim radostima, ali, takođe vrlo brzo gubite interesovanje za stvari koje ste započeli. Ponekad ste isključivi i netolerantni, potrebno je da prihvatite više trpeljivosti u životu i da se bolje prilagođavate u socijalnim odnosima.

Od 03 do 04 sata

Vi ste veoma osetljiva osoba, lako je povrediti vaša osećanja i uzburkati vašu psihološku ravnotežu. Konkretni dokazi odanosti, vernosti i naklonosti (Venera) podjednako su vam važni, kao sto su vam važni privrženost porodici i kući ili domu (Rak). Imate potrebu da izgradite finansijsku sigurnost. Umete vešto da kalkulišete sa novcem, imovinskim aspektima, nekretninama, finansijama. Važno vam je da se ostvarite u porodici, ali i u poslovima koji su vezani za umetnost ili za neku socijalnu oblast.

Od 04 do 05 sati

Vaš mentalni sklop i način razmišljanja (Merkur), uvek su usmereni ka nekom konkretnom i ostvarljivom cilju. Posedujete smisao za dobru organizaciju, umete da izrazite jaku koncentraciju i snagu volje. Skoro u svakom poslu postajete autoritet (Lav). Ali, vi ste ipak, više tip salonskog lava. Kada suviše značenja pridajete društvenim odnosima, događa vam se da lakše zapadate u depresivna raspoloženja.

Od 05 do 06 sati

Najbolje se osećate kada se nalazite u prilici da uređujete svet oko sebe ili da korigujete različite probleme, nepravilnosti i greške - težite ka harmoničnom uređenju sveta. Vaša ogromna ljubav (Sunce) je usmerena i određena detaljima (Devica), pri tome vam je teško da razlučite bitno od nebitnog. Često rizikujete da svoj novac trošite na stvari koje su vam nepotrebne. U poslu ste veoma marljivi i skoro savršeno obavljate svoje dužnosti.

Od 06 do 07 sati

Vi ste veoma šarmantna, prefinjena i draga osoba, skoro uvek vodite računa o svom izgledu i imidžu (Vaga). Imate rafinirane manire i smisao za ukus ili dekoraciju. Vaša kuća je ukusno uređena i čini prijatno mesto, gde se često okupljaju vaši prijatelji. Veoma ste pažljivi u ophođenju i ljubazni skoro prema svima. Najveća opasnost za vas se krije u činjenici, da vaša emocionalna sigurnost i ravnoteža (Mesec) više zavisi od drugih, nego od vas samih.

Od 07 do 08 sati

Umete na vrlo konkretan način da definišete svoje stavove i da jasno odredite životne prioritete. Vi ste osoba koja najčešće govori (Merkur) ono što misli (Škorpija). Ali, vi umete i da budete vrlo tajanstveni i znate da ćutite kao zaliveni. Uspeh na poslu često zavisi od vaše spremnosti da sve podredite jednom cilju i do vaše bogate imaginacije. Posedujete i dobru intuiciju. Različite intrige, nepoverenje ili prevare vas mogu izbaciti iz koloseka.

Od 08 do 09 sati

Za vas su jako važni akcija, igra, sport i mnogo kretanja na svežem vazduhu (Strelac).

Stalno pokušavate da prekoračite neke subjektive ili objektivne granice, svejedno da li su u pitanju društvene, duhovne, saznajne ili prostorne granice.

Posedujete istrazivački duh i privlače vas nova saznanja, avanture, putovanja, stranci. Novo prijateljstvo (Venera) mora da vam ponudi nešto novo, što još niste doživeli ili osetili. Rođeni ste tip avanturiste.

Od 09 do 10 sati

Vama su neprekidno potrebni neki konkretni ciljevi ili povodi (Jarac) da biste bili aktivni (Mars). Zahvaljujući velikim sposobnostima za organizaciju i disciplinu, po pravilu skoro uvek da uspešno ostvarujete ciljeve koji ste sebi postavili. Veoma ste ambiciozni, ali i neverovanto istrajni. Uvek se dobro se osećate kad pomažete drugima, pre svega članovima svoje porodice. Posedujete smisao za tradicionalne vrednosti i uvažavate patrijarhalne stavove.

Od 10 do 11 sati

Po vama, svi ljudi su jednaki i zagovarate veću toleranciju, ravnopravnost, pravičnost i filantropiju. Za vas ne postoje klasne razlike, svakom dozvoljavate njegov lični stav i individualni razvoj. Imate razvijen osećaj za bavljenje okultnim, puni ste razumevanja (Jupiter) za društvo i uvek otvoreni za nove ili savremene ideje (Vodolija). Veoma ste društveni i iskreno volite ljude, tako da ste najčešće okruženi i iskrenim prijateljima.

Od 11 do 12 sati

Vi ste posebno uspešni u nekim situacijama kada svoj posao obavljate iza kulisa. U nekim skrivenim, tajnovitim ili neobičnim situacijama, stvarno možete da postignete velike stvari ili neverovatne rezultate. Sve dok uspevate sebi da obezbedite dovoljno mira (Saturn) i da napunite svoje unutrašnje baterije (Ribe), predstoji vam mogućnost za izuzetnu karijeru na polju umetnosti, u socijalnoj ili medicinskoj sferi, i ništa vas neće zaustaviti na putu ka cilju

Osobe rođene u popodnevnim časovima

Od 12 do 13 sati

Skoro svaki posao koji započnete završavate u potpunosti i do kraja. Veoma ste odgovorni, marljivi, disciplinovani, servilni i savesni. Blistavi razum vam najviše pomaže da ne trošite previše svoje energije i vreme na nebitno. Materijalna sigurnost (Bik) u okrilju porodice su najvažnije kategorije za vaš duševni mir (Mesec) i za životno blagostanje. Međutim, vrlo retko pokrećete ličnu inicijativu u društvenom životu i u emotivnim odnosima.

Od 13 do 14 sati

Previše obraćate pažnju na mišljenje i raspoloženje svoje okoline, često zapadate u situacije da vas suviše pogađaju nečije reči ili komentari. Inuitivno upijate signale svoje okoline (Mesec) i prepuštate se impulsu, raspoloženju ili uticaju (Neptun) koji postoji u vašem okruženju. Ali, često za istinu uzimate samo ono - što vi lično smatrate istinom. Posedujete neobične sposobnosti, talente ili interesovanja, te umete da ostvarite izuzetan uspeh u specifičnim poslovima.

Od 14 do 15 sati

Vi ste osoba koja teži ka visokim ciljevima, posedujete rafinirane ili aristokratske manire. Najčešće svom životnom partneru ostajete verni do kraja života (Venera). Ali, ako osetite da vi u njegovom životu ne zauzimate glavno ili centralno mesto (Lav), potražićete drugog partnera. Moete da ostvarite značajan uspeh u polju umetnosti, glume ili ekonomije. Imate razvijen osećaj za porodicu inaročito za decu, ponekad za njih ste spremni skoro sve da žrtvujete (karijeru).

Od 15 do 16 sati

Potpunu afirmaciju doživljavate samo u onoj delatnosti (Mars) u kojoj možete da unesete sva svoja osećanja (Rak). Ujedno, to je čarobna formula za vašu životnu stisfakciju i ostvarenja u svim oblastima. Vi ste veoma ljubazna i srdačna osoba koja blista od samozadovoljstva. Ali, umete da budete i veoma razdražljivi, posebno ako osetite da ste odbačeni. Potrebno je da kompenzirate svoje frustracije ili emotivnu ranjivost kroz neke praktične aktivnosti, ali i da izrazite svoju ljutnju bez potiskivanja.

Od 16 do 17 sati

Materijalne vrednosti, imovinski aspekti i novac za vas imaju važno značenje. Zbog toga smatrate svojom obavezom (Bik) da već u prvoj polovini svoga života, morate da ostvarite neku materijalnu sigurnost i ekonomsku nezavisnost, kao i ličnu imovinu (Jupiter). U tome vam značajno pomaže vaša sposobnost da se uzdignete iznad svakodnevnice i nekih sitnih ili prolaznih problema, kao i mogućnost da stvari sagledavate šire i unapred.

Od 17 do 18 sati

U osnovi vi ste veliki perfekcionista, umete analitički da sagledate situaciju i da procenite najbolje rešenje. Često okolina ceni vaše sposobnosti i zauzimate neku visoku ili odgovornu poziciju u društvu. Vi ste vrlo praktična osoba i sa uspehom se nosite sa ljudima koji se suprotstavljaju vašim planovima. Ponekad vaša sklonost ka detaljisanju (Devica) ume da vas zavede ili vam stoji na putu ka ostvarenju ciljeva (Saturn). Ali, često vi umete da ostvarite fantastičan spoj teorije i prakse.

Od 18 do 19 sati

Samo u različitim obilicima partnerskog povezivanja, udruživanju ili u odnosu sa drugim ljudima (Vaga), možete da ostvariti svoje životne ciljeve (Saturn). Potrebno je da se što više orijentišete na zajednicu. U prijateljstvu vam treba mnogo strpljenja, kako biste izasli na kraj sami sa sobom. Najveća opasnost vam preti od situacija kada vaš partner može da vam postavlja neke visoke zahteve, koje vi na duže staze ne možete da ispunite.

Od 19 do 20 sati

Vaša sklonost ka riziku i različitim izazovima, može da vam omogći veliki uspeh ili uspon u društvu. Zbog svojih prenaglašenih (Venera) ljubavnih zahteva (Škorpija) lako zapadate u različite opasnosti. Ponekad izgubite iz vida druge vrednosne aspekte koji postoje u trajnoj vezi, kao sto su vernost, naklonost partneru i porodici, i duhovni interesi. U suštini u svemu što radite trebalo bi da izbegavate neumerenost i ekstreme.

Od 20 do 21 sat

Vi ste osoba koju pokreće na veliku akciju skoro sve što je novo, nepoznato ili neobično (Strelac). Uzbuđuje vas istraživanje nepoznatog i podstiče na vrhunske poduhvate (Mars). Za vas životni eliksir predstavljaju daleka putovanja u neke neistražene krajeve ili kulture. Emotivna privrženost za jednu osobu ili slepa vernost ne pripada profilu vaše ličnosti. Najaviše možete da zahvalite svome optimizmu, što ste i nakon najvećeg pada u stanju da se ponovo ispravite i vinete u visinu.

Od 21 do 22 sata

Iz latentnog straha da neko ne izneveri ili povredi vaša osećanja (Ribe), drugim ljudima često izgledate suviše usporeno i inertno. Umete da budete skloni velikim fantazijama. Ali, kad vas jednom upoznaju, vi svojoj okolini poklanjate mnogo razumevanja, emotivne toplote i iskrenog saosećanja. Veliku pažnju poklanjate na neke vidljive ili konkretne dokaze ljubavi (Venera) i jako ste iznenađeni, ako stvari nisu onakve kakvim ste ih vi zamišljali.

22 do 23 sata

Vi ste osoba koja raspolaže sa izuzetnom (Vodolija) inteligencijom (Merkur) i često razmišljate na veoma originalan ili ingeniozan način, po drukčijem mantalnom modelu u odnosu na ostali svet. Intelektualne sposobnosti ili mentalna superiornost, vam omogućava da rešavate i najteže životne probleme, tajne i zagonetke. Vi se nalazite u određenoj prednosti u odnosu na druge, i posebno u odnosu na mediokritete. Zbog toga ne biste trebali da se ponašate arogantno ili narcisoidno. Skromnost je velika vrlina.

23 do 24 sata

Vašim satom rođenja vlada takozvano noćno Sunce. Ono simbolizuje unutrašnju ili duhovnu svetlost i energiju, to vam prilično olakšava dobru introspekciju i samospoznaju. Vi ste osoba koja je sklona raznim okultnim (Škorpija) interesovanjima i delatnostima (Sunce). U svakodnevnom životu ne volite kompromisne varijante. Često je vaša životna deviza: Sve ili ništa, a u ljubavi umete da budete skloni posesivnosti i ljubomori.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 10:30:15 +0200 Astro http://pressonline.rs/zabava/astro/376413/proverite-sta-vas-ceka-u-zivotu-sat-rodjenja-otkriva-vasu-sudbinu.html
Evo zašto je beogradski "Pobednik" završio na Kališu umesto na Terazijama http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/315094/evo-zasto-je-beogradski-pobednik-zavrsio-na-kalisu-umesto-na-terazijama.html Zgrožene činjenicom da bi Terazije preko noći svojom pojavom mogao da oskrnavi goli muškarac, smerne beogradske dame izašle su na ulice kako bi sprečile postavljanje "Pobednika" na najprometnijem trgu. Predlagano je i da se "Pobednik" obuče u narodnu nošnju. ]]> Foto:telegraf

Čuveni simbol Beograda, spomenik vajara Ivana Meštrovića “Pobednik” zbog nagosti kojom je “sramotio ugledne dame” umalo nije završio na otpadu!

“Pobednik” je zapravo prvobitno trebalo da krasi Terazije, ali se ženski deo javnosti zgrožen činjenicom da bi u centru mogao da osvane “go muškarac” pobunio, te je remek-delo preseljeno na Kalemegdan.

A, čitave zbrke ne bi ni bilo da po okončanju Drugog balkanskog rata, 1913. godine, predsednik Beogradske opštine Ljuba Davidović nije od čuvenog vajara Ivana Meštrovića u čast srpske pobede “naručio” spomenik koji bi bio postavljen na najprometnijem trgu - Terazijama.

Meštrović je istoga trenutka seo i osmislio skicu, a potom i model – impozantne fontane prečnika od oko osam metara, sa četiri lava i petostepenim stubom od pet-šest metara (simbolom petovekovnog ropstva pod Turcima) na čijem bi vrhu stajao “Pobednik”.

Izrada osmišljenog modela u fiskulturnoj sali škole “Kralj Petar” samo što nije počela kada je 1914. izbio Prvi svetski rat.

Kao austrougarski državljanin Meštrović je hitno morao da napusti Srbiju, a samo nekolicina njih znala je da pre odlaska nije, kako se verovalo, uništio skulpturu, već da je dao na izlivanje u Češku.

Nakon Velikog rata više nije bilo svrhe izrađivati započeti model onako kako je zamišljen, te je vraćeni “Pobednik” iz Češke završio u jednoj šupi na Senjaku gde je “čamio” čitavih devet godina – do 1927, kada se neko setio da bi i ovakav kakav je dobro došao da obeleži jedan sasvim drugi jubilej – deceniju od proboja Solunskog fronta.

E, tada je izbila prava pobuna u prestonici!

Naime, zgrožene činjenicom da bi Terazije preko noći svojom pojavom mogao da oskrnavi goli muškarac, smerne beogradske dame izašle su na ulice kako bi sprečile “širenje nemorala” i “loš uticaj na mlade devojke”.

Danima je trajala debata o tome kako bi bilo najbolje rešiti novonastali problem. Između ostalog predlagano je da se razgolićeni Pobednik obuče u narodnu nošnju, sve sa opancima i šajkačaom, a bilo je i onih koji su se zalagali da se “kada je već go smesti u neki bazen”.

Pošto niko ni sa kim nije mogao da se složi, na brzinu je pronađeno kompromisno rešenje i spomenik je umesto na Terazijama završio na Kalemegdanu.

Možda deluje apsurdno, tek u javnosti je između ostalog objašnjeno da je spomenik izmešten na ovo mesto i podignut na visinu od sedamnaest i po metara “kako bi se što manje video”.

Naposletku se ispostavilo ne samo da se na ovom mestu spomenik iz svih mogućih uglova (pa i onom koji je naročito mladim damama bio neugodan za posmatranje) bolje vidi, već i da bi da je kojim slučajem završio na Terazijama bio raskomadan u Drugom svetskom ratu.

Uz istorijat ove skulpture vezuju se i dve zanimljivosti. Prva je da jedan od najčuvenijih golih muškaraca nije slučajno postavljen u pravcu Austrije, a druga da svi koji stanu ispod spomenika lako mogu da uoče da je kriv.  

]]>
Fri, 23 Jun 2017 10:23:44 +0200 Zanimljiva istorija http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/315094/evo-zasto-je-beogradski-pobednik-zavrsio-na-kalisu-umesto-na-terazijama.html
OVO VAM NISU REKLI: Tajna ravnog stomaka je u ovim stvarima http://pressonline.rs/zabava/life-style/323940/ovo-vam-nisu-rekli-tajna-ravnog-stomaka-je-u-ovim-stvarima.html Brojne savete ste pročitale, za mnoge dijete čuli, vežbate ali vaš stomačić nije baš sasvim ravan. U čemu je stvar? ]]> Foto:B92.net

O ovim sitnicama malo ko priča, ali zapravo vam mogu dosta pomoći da ostvarite svoju dugogodišnju želju i imate ravan stomak na kome će vam mnogi pozavideti.

1. Užinajte proteine

Nemojte preskakati užinu, najbolje bi bilo ako biste svoj raspored tako uskladili da budete u mogućnosti da svakog dana jedete obroke u isto vreme. Užinu jedite između 15 i 16 časova, i to proteine. Ovo je veoma bitno jer na taj način održavate nizak nivo šećera u krvi, koji kontroliše insulin, a upravao on je zaslužan za „taloženje” masnih nasloga na vašem stomačiću.

2. Pripremajte svoje obroke sami

Recite NE pekarama, marketima, prodavnicama „zdrave hrane”, restoranima brze i tradicionalne hrane. Svakog dana pripremajte sveže obroke za sebe. Nemojte da vam izgovri budu da nemate vremena, zavaravate se. Na internetu možete pronaći brojne brze, jednostavne i jeftine recepte, potrebno je samo malo volje. Naravano, kada budete spremali obroke koristite isključivo prirodne začine, bez aditiva, vegete i pojačivača arome.

3. Naučite da živite bez belog šećera, brašna, pirinča

Koristite spelitino, heljdino, ječmeno, ražano brašno. Šećer potpuno izbacite, a na izuzetke zaboravite. Nemojte sebe zavaravati da je smeđi đećer zdraviji. Okrenite leđa svakom obliku ove podmukle smrti. Izbegavajte pirinač, ako ste ga baš željni, koristite integralni.

4. Žvaćite, polako i dugo

Nemojte odmah gutati hranu, bez obzira koliko ste gladni. Pokušajte da što pre uvedete ovu naviku u svoj život, jer ćete izbeći nadutost, a i pre ćete se zasititi.

5. Započnite dan pametno

A to znači da preskočite kafu i cigarete, pogotovo masnu hranu, već na prazan stomak popijte čašu tople vode sa nekoliko kapi limuna. Svakog drugog dana popijte kašiku mešavine maslinovog ulja i limunovog soka.

I naravno, savet više je da vežabte bar tri puta nedeljno. Ako nemate vremena ili „uslova” naviknite sebe da vežbate 15 minuta svakog dana u svom stanu. Dvadesetak trbušnjaka, sklekova i čučnjava će vremenom uraditi dobar posao za vas.

Ne dozvolite da vas lažu i ne nasedajte na televizijske fore o čudotvornim pilulama koje će skinuti salo sa vašem stomaka umesto vas. Tajna dobrog izgleda, uosalom i svakog uspeha u životu je u radu. Ukoliko budete uporni i vredni, trud neće izostati.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 10:10:46 +0200 Life style http://pressonline.rs/zabava/life-style/323940/ovo-vam-nisu-rekli-tajna-ravnog-stomaka-je-u-ovim-stvarima.html
Horoskop za petak 23. jun http://pressonline.rs/zabava/astro/397251/horoskop-za-petak-23-jun.html Dnevni horoskop. ]]> Foto:nezavisne.com

OVAN
Na Vama je da donesete »završnu reč«, koja predstavlja dobro rešenje ili pozitivnu prekretnicu u poslovnoj saradnji. Osmislite dobru strategiju i pokažite odgovornost za svoje postupke u društvu saradnika. U susretu sa voljenom osobom nema potrebe da reagujete impulsivno, kontrolišite svoje iznenadne izlive sujete ili ljubomore. Uvek postoji mogućnost da se stvari posmatraju i drugačije. Sugestija: Prijaće Vam neka od tehnika psiho-fizičke relaksacije.

BIK
Imate utisak da Vam nedostaju pouzdane informacije o novim dogadjajima na poslovnoj sceni ili da Vam izmiče dobra prilika. Dovoljno ste razumni da zaštitite svoje interese ili da testirate rizična i eksperimentalna rešenja. U odnosu sa voljenom osobom, izbegavajte princip nekog emotivnog kažnjavanja ili ljubavnog rivalstva koje Vas dodatno udaljava od zajedničkih planova. Sugestija: Potrebno je da se rasteretite od nekih napornih situacija.

BLIZANCI
Uporno pokušavate da odlozite susret sa saradnicima, koji Vam nameću dodatne zahteve ili odredjena pravila. Dobro pocenite pod kojim uslovima treba da učinite poslovni kompromis ili da pristanete na odredjeni ustupak. Delujete suviše uznemireno i imate loš predosecaj, na sreću partner ume da Vas oraspoloži u pravom trenutku. Prihvatite svaki pozitivan posticaj koji dobijate. Sugestija: Izbegavajte situacije koje remete Vašu koncentraciju ili psihološku ravnotežu.

RAK
Obratite pažnju na različite informacije koje imaju korisno značenje i predstavljaju pozitivnu orijentaciju. Važno je da sačuvate poverenje u odredjene saradnike i da se prilagodite savremenijim idejama u poslovanju. U susretu sa bliskom osobom, nema potrebe da sputavate svoje emotivne želje ili maštovite ideje. Uživajte u nečijem društvu u skladu sa svojim emotivnim raspoloženjem. Sugestija: Emotivna afirmacija deluje podsticajno na Vaše raspoloženje i samopuzdanje.

LAV
Neko ne uvažava Vaše primedbe, ali različitost u razmišljanju i ponašanju ne treba da Vas navodi na sumnju u svoje sposobnosti. Preispitajte sve mogućnosti koje imate za saradnju, uvek postoji neko zaobilazno ili dobro rešenje. Nema razloga da se ponašate suviše strogo prema bliskoj osobi. Prihvatite nečije iskreno izvinjenje, kao dobar signal koji može da preraste u niz prijantih situacija. Sugestija: Nemojte dozvoliti da Vas neko navodi na destruktivno ponašanje ili na loše navike.

DEVICA
Imate dobru ideju i jasnu viziju, ali morate da prodjete kroz različite test situacije u susretu sa saradnicima. Nemojte potiskivati svoju intuiciju. Ponekad je teško objasniti pravi uzrok ili posledicu u poslovnim dogadjajima. Ako su Vaša osećanja u skladu sa glasom razuma, bez dileme postupite kao što nalaže Vaša savest. Nema razloga da osećate krivicu u društvu voljene osobe. Sugestija: Prijaće Vam neki zabavani sadržaji i relaksacija.

VAGA
Uspeh u poslovnim susretima proizilazi iz dobro osmišljenih planova i preciznih poteza. Ništa nije slučajno, stoga pašljivo analizirajate kompletnu situaciju. Važno je da pravilno nametnete svoju ulogu u saradničkim redovima. Priželjkujete novi emotivni uzlet, spremni ste da primenite svoju omiljenu strategiju osvajanja u društvu voljene osobe ili u susretu sa osobom koja Vam se dopada. Sugestija: Nalazite se u sjajnoj psiho-fizičkoj formi.

ŠKORPIJA
Izbegavajte osobu koja unosi negativno raspoloženje ili dodatnu komfuziju u odnos sa bliskim saradnicima. Ukoliko Vam je stalo da pridobijete nečije poverenje, morate delovati prisebno i u skladu sa utvrdjenim pravilima o saradnji. Pažljivije analizirajte svog partnera, kako biste bolje razumeli stvari koje Vam možda i opravdano prećutkuje. Ponekad je teško sagledati pravu istinu. Sugestija: Oslonite se na svoju sjajnu intuiciju i akumulirajte pozitivnu energiju.

STRELAC
Ukoliko Vam se ne dopada nečije ponašanje, pažljivo birajte reči koje koristite u susretu sa saradnicima. Diplomatska nota ponekad postaje neizbežna u pregovorima, a poslovni kompromis predstavlja jedino ispravno rešenje. Partner očekuje da zablistate u svom punom sjaju. Možda to predstavlja odredjeni napor, ali uvek vredi pokušati sa dobrom idejom i zbog toga nećete zažaliti. Sugestija: Potrebna Vam je bolja psihološka ravnoteža.

JARAC
Delujete snalažljivo i efikasno u situacijama kada se rešavaju zajednički poslovno-finansijski interesi. Potrebno je da osmislite novi model ponašanja i da podstaknete svoje saradnike na aktivnu ulogu u poslovnim pregovorima. Razmislite na koji način treba da obradujete svoju porodicu, oni zaslužuju Vašu iskrenu naklonost. Voljena osoba u nekom pozitivnom raspoloženju očekuje Vaše prisustvo i pažnju. Sugestija: Prijaće Vam dijetalna ishrana.

VODOLIJA
Nečiji odgovori mogu da se tumače na različite načine, ali Vi imate loš predosećaj i strahujete od mogućeg neuspeha. Potrebno je da utičete na nečije mišljenje. Nema razloga da se ponašate susretljivo prema saradnicima koji koriste drugačije kriterijume. Delujete suviše uznemireno pri pomisli da Vas neko emotivno zapostavlja. Kolo sreće se okreće, budite strpljiviji nego obično. Sugestija: Razmislite o boljoj zdravstvenoj preventivi.

RIBE
Uporno smišljate novu strategiju, ali neko drugi deluje efikasnije i delimično ugrožava Vaše poslovne interese. Poslovni gubitak ilustruje Vašu trenutnu nemoć da prevazidjete loš dijalog sa saradnicima ili da se suprotstavite nečijem uticaju. Preterano insistiranje na svojim potrebama u odnosu sa voljenom osobom vodi ka novim suprotnim rešenjima i nekim potisnutim očekivanjima. Sugestija: Izbegavajte situacije koje Vas previše psihički iscrpljuju.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 10:22:07 +0200 Astro http://pressonline.rs/zabava/astro/397251/horoskop-za-petak-23-jun.html
Horoskop za petak 23. jun http://pressonline.rs/zabava/astro/397251/horoskop-za-petak-23-jun.html Dnevni horoskop. ]]> Foto:nezavisne.com

OVAN
Na Vama je da donesete »završnu reč«, koja predstavlja dobro rešenje ili pozitivnu prekretnicu u poslovnoj saradnji. Osmislite dobru strategiju i pokažite odgovornost za svoje postupke u društvu saradnika. U susretu sa voljenom osobom nema potrebe da reagujete impulsivno, kontrolišite svoje iznenadne izlive sujete ili ljubomore. Uvek postoji mogućnost da se stvari posmatraju i drugačije. Sugestija: Prijaće Vam neka od tehnika psiho-fizičke relaksacije.

BIK
Imate utisak da Vam nedostaju pouzdane informacije o novim dogadjajima na poslovnoj sceni ili da Vam izmiče dobra prilika. Dovoljno ste razumni da zaštitite svoje interese ili da testirate rizična i eksperimentalna rešenja. U odnosu sa voljenom osobom, izbegavajte princip nekog emotivnog kažnjavanja ili ljubavnog rivalstva koje Vas dodatno udaljava od zajedničkih planova. Sugestija: Potrebno je da se rasteretite od nekih napornih situacija.

BLIZANCI
Uporno pokušavate da odlozite susret sa saradnicima, koji Vam nameću dodatne zahteve ili odredjena pravila. Dobro pocenite pod kojim uslovima treba da učinite poslovni kompromis ili da pristanete na odredjeni ustupak. Delujete suviše uznemireno i imate loš predosecaj, na sreću partner ume da Vas oraspoloži u pravom trenutku. Prihvatite svaki pozitivan posticaj koji dobijate. Sugestija: Izbegavajte situacije koje remete Vašu koncentraciju ili psihološku ravnotežu.

RAK
Obratite pažnju na različite informacije koje imaju korisno značenje i predstavljaju pozitivnu orijentaciju. Važno je da sačuvate poverenje u odredjene saradnike i da se prilagodite savremenijim idejama u poslovanju. U susretu sa bliskom osobom, nema potrebe da sputavate svoje emotivne želje ili maštovite ideje. Uživajte u nečijem društvu u skladu sa svojim emotivnim raspoloženjem. Sugestija: Emotivna afirmacija deluje podsticajno na Vaše raspoloženje i samopuzdanje.

LAV
Neko ne uvažava Vaše primedbe, ali različitost u razmišljanju i ponašanju ne treba da Vas navodi na sumnju u svoje sposobnosti. Preispitajte sve mogućnosti koje imate za saradnju, uvek postoji neko zaobilazno ili dobro rešenje. Nema razloga da se ponašate suviše strogo prema bliskoj osobi. Prihvatite nečije iskreno izvinjenje, kao dobar signal koji može da preraste u niz prijantih situacija. Sugestija: Nemojte dozvoliti da Vas neko navodi na destruktivno ponašanje ili na loše navike.

DEVICA
Imate dobru ideju i jasnu viziju, ali morate da prodjete kroz različite test situacije u susretu sa saradnicima. Nemojte potiskivati svoju intuiciju. Ponekad je teško objasniti pravi uzrok ili posledicu u poslovnim dogadjajima. Ako su Vaša osećanja u skladu sa glasom razuma, bez dileme postupite kao što nalaže Vaša savest. Nema razloga da osećate krivicu u društvu voljene osobe. Sugestija: Prijaće Vam neki zabavani sadržaji i relaksacija.

VAGA
Uspeh u poslovnim susretima proizilazi iz dobro osmišljenih planova i preciznih poteza. Ništa nije slučajno, stoga pašljivo analizirajate kompletnu situaciju. Važno je da pravilno nametnete svoju ulogu u saradničkim redovima. Priželjkujete novi emotivni uzlet, spremni ste da primenite svoju omiljenu strategiju osvajanja u društvu voljene osobe ili u susretu sa osobom koja Vam se dopada. Sugestija: Nalazite se u sjajnoj psiho-fizičkoj formi.

ŠKORPIJA
Izbegavajte osobu koja unosi negativno raspoloženje ili dodatnu komfuziju u odnos sa bliskim saradnicima. Ukoliko Vam je stalo da pridobijete nečije poverenje, morate delovati prisebno i u skladu sa utvrdjenim pravilima o saradnji. Pažljivije analizirajte svog partnera, kako biste bolje razumeli stvari koje Vam možda i opravdano prećutkuje. Ponekad je teško sagledati pravu istinu. Sugestija: Oslonite se na svoju sjajnu intuiciju i akumulirajte pozitivnu energiju.

STRELAC
Ukoliko Vam se ne dopada nečije ponašanje, pažljivo birajte reči koje koristite u susretu sa saradnicima. Diplomatska nota ponekad postaje neizbežna u pregovorima, a poslovni kompromis predstavlja jedino ispravno rešenje. Partner očekuje da zablistate u svom punom sjaju. Možda to predstavlja odredjeni napor, ali uvek vredi pokušati sa dobrom idejom i zbog toga nećete zažaliti. Sugestija: Potrebna Vam je bolja psihološka ravnoteža.

JARAC
Delujete snalažljivo i efikasno u situacijama kada se rešavaju zajednički poslovno-finansijski interesi. Potrebno je da osmislite novi model ponašanja i da podstaknete svoje saradnike na aktivnu ulogu u poslovnim pregovorima. Razmislite na koji način treba da obradujete svoju porodicu, oni zaslužuju Vašu iskrenu naklonost. Voljena osoba u nekom pozitivnom raspoloženju očekuje Vaše prisustvo i pažnju. Sugestija: Prijaće Vam dijetalna ishrana.

VODOLIJA
Nečiji odgovori mogu da se tumače na različite načine, ali Vi imate loš predosećaj i strahujete od mogućeg neuspeha. Potrebno je da utičete na nečije mišljenje. Nema razloga da se ponašate susretljivo prema saradnicima koji koriste drugačije kriterijume. Delujete suviše uznemireno pri pomisli da Vas neko emotivno zapostavlja. Kolo sreće se okreće, budite strpljiviji nego obično. Sugestija: Razmislite o boljoj zdravstvenoj preventivi.

RIBE
Uporno smišljate novu strategiju, ali neko drugi deluje efikasnije i delimično ugrožava Vaše poslovne interese. Poslovni gubitak ilustruje Vašu trenutnu nemoć da prevazidjete loš dijalog sa saradnicima ili da se suprotstavite nečijem uticaju. Preterano insistiranje na svojim potrebama u odnosu sa voljenom osobom vodi ka novim suprotnim rešenjima i nekim potisnutim očekivanjima. Sugestija: Izbegavajte situacije koje Vas previše psihički iscrpljuju.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 10:22:07 +0200 Astro http://pressonline.rs/zabava/astro/397251/horoskop-za-petak-23-jun.html
Horoskop za petak 23. jun http://pressonline.rs/zabava/astro/397251/horoskop-za-petak-23-jun.html Dnevni horoskop. ]]> Foto:nezavisne.com

OVAN
Na Vama je da donesete »završnu reč«, koja predstavlja dobro rešenje ili pozitivnu prekretnicu u poslovnoj saradnji. Osmislite dobru strategiju i pokažite odgovornost za svoje postupke u društvu saradnika. U susretu sa voljenom osobom nema potrebe da reagujete impulsivno, kontrolišite svoje iznenadne izlive sujete ili ljubomore. Uvek postoji mogućnost da se stvari posmatraju i drugačije. Sugestija: Prijaće Vam neka od tehnika psiho-fizičke relaksacije.

BIK
Imate utisak da Vam nedostaju pouzdane informacije o novim dogadjajima na poslovnoj sceni ili da Vam izmiče dobra prilika. Dovoljno ste razumni da zaštitite svoje interese ili da testirate rizična i eksperimentalna rešenja. U odnosu sa voljenom osobom, izbegavajte princip nekog emotivnog kažnjavanja ili ljubavnog rivalstva koje Vas dodatno udaljava od zajedničkih planova. Sugestija: Potrebno je da se rasteretite od nekih napornih situacija.

BLIZANCI
Uporno pokušavate da odlozite susret sa saradnicima, koji Vam nameću dodatne zahteve ili odredjena pravila. Dobro pocenite pod kojim uslovima treba da učinite poslovni kompromis ili da pristanete na odredjeni ustupak. Delujete suviše uznemireno i imate loš predosecaj, na sreću partner ume da Vas oraspoloži u pravom trenutku. Prihvatite svaki pozitivan posticaj koji dobijate. Sugestija: Izbegavajte situacije koje remete Vašu koncentraciju ili psihološku ravnotežu.

RAK
Obratite pažnju na različite informacije koje imaju korisno značenje i predstavljaju pozitivnu orijentaciju. Važno je da sačuvate poverenje u odredjene saradnike i da se prilagodite savremenijim idejama u poslovanju. U susretu sa bliskom osobom, nema potrebe da sputavate svoje emotivne želje ili maštovite ideje. Uživajte u nečijem društvu u skladu sa svojim emotivnim raspoloženjem. Sugestija: Emotivna afirmacija deluje podsticajno na Vaše raspoloženje i samopuzdanje.

LAV
Neko ne uvažava Vaše primedbe, ali različitost u razmišljanju i ponašanju ne treba da Vas navodi na sumnju u svoje sposobnosti. Preispitajte sve mogućnosti koje imate za saradnju, uvek postoji neko zaobilazno ili dobro rešenje. Nema razloga da se ponašate suviše strogo prema bliskoj osobi. Prihvatite nečije iskreno izvinjenje, kao dobar signal koji može da preraste u niz prijantih situacija. Sugestija: Nemojte dozvoliti da Vas neko navodi na destruktivno ponašanje ili na loše navike.

DEVICA
Imate dobru ideju i jasnu viziju, ali morate da prodjete kroz različite test situacije u susretu sa saradnicima. Nemojte potiskivati svoju intuiciju. Ponekad je teško objasniti pravi uzrok ili posledicu u poslovnim dogadjajima. Ako su Vaša osećanja u skladu sa glasom razuma, bez dileme postupite kao što nalaže Vaša savest. Nema razloga da osećate krivicu u društvu voljene osobe. Sugestija: Prijaće Vam neki zabavani sadržaji i relaksacija.

VAGA
Uspeh u poslovnim susretima proizilazi iz dobro osmišljenih planova i preciznih poteza. Ništa nije slučajno, stoga pašljivo analizirajate kompletnu situaciju. Važno je da pravilno nametnete svoju ulogu u saradničkim redovima. Priželjkujete novi emotivni uzlet, spremni ste da primenite svoju omiljenu strategiju osvajanja u društvu voljene osobe ili u susretu sa osobom koja Vam se dopada. Sugestija: Nalazite se u sjajnoj psiho-fizičkoj formi.

ŠKORPIJA
Izbegavajte osobu koja unosi negativno raspoloženje ili dodatnu komfuziju u odnos sa bliskim saradnicima. Ukoliko Vam je stalo da pridobijete nečije poverenje, morate delovati prisebno i u skladu sa utvrdjenim pravilima o saradnji. Pažljivije analizirajte svog partnera, kako biste bolje razumeli stvari koje Vam možda i opravdano prećutkuje. Ponekad je teško sagledati pravu istinu. Sugestija: Oslonite se na svoju sjajnu intuiciju i akumulirajte pozitivnu energiju.

STRELAC
Ukoliko Vam se ne dopada nečije ponašanje, pažljivo birajte reči koje koristite u susretu sa saradnicima. Diplomatska nota ponekad postaje neizbežna u pregovorima, a poslovni kompromis predstavlja jedino ispravno rešenje. Partner očekuje da zablistate u svom punom sjaju. Možda to predstavlja odredjeni napor, ali uvek vredi pokušati sa dobrom idejom i zbog toga nećete zažaliti. Sugestija: Potrebna Vam je bolja psihološka ravnoteža.

JARAC
Delujete snalažljivo i efikasno u situacijama kada se rešavaju zajednički poslovno-finansijski interesi. Potrebno je da osmislite novi model ponašanja i da podstaknete svoje saradnike na aktivnu ulogu u poslovnim pregovorima. Razmislite na koji način treba da obradujete svoju porodicu, oni zaslužuju Vašu iskrenu naklonost. Voljena osoba u nekom pozitivnom raspoloženju očekuje Vaše prisustvo i pažnju. Sugestija: Prijaće Vam dijetalna ishrana.

VODOLIJA
Nečiji odgovori mogu da se tumače na različite načine, ali Vi imate loš predosećaj i strahujete od mogućeg neuspeha. Potrebno je da utičete na nečije mišljenje. Nema razloga da se ponašate susretljivo prema saradnicima koji koriste drugačije kriterijume. Delujete suviše uznemireno pri pomisli da Vas neko emotivno zapostavlja. Kolo sreće se okreće, budite strpljiviji nego obično. Sugestija: Razmislite o boljoj zdravstvenoj preventivi.

RIBE
Uporno smišljate novu strategiju, ali neko drugi deluje efikasnije i delimično ugrožava Vaše poslovne interese. Poslovni gubitak ilustruje Vašu trenutnu nemoć da prevazidjete loš dijalog sa saradnicima ili da se suprotstavite nečijem uticaju. Preterano insistiranje na svojim potrebama u odnosu sa voljenom osobom vodi ka novim suprotnim rešenjima i nekim potisnutim očekivanjima. Sugestija: Izbegavajte situacije koje Vas previše psihički iscrpljuju.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 10:22:07 +0200 Astro http://pressonline.rs/zabava/astro/397251/horoskop-za-petak-23-jun.html
Da li ste znali da boja očiju određuje prag bola? http://pressonline.rs/zabava/life-style/324885/da-li-ste-znali-da-boja-ociju-odredjuje-prag-bola.html Istraživanje u Pitsburgu je pokazalo da plavooke i zelenooke pripadnice nežnijeg pola manje osećaju bol prilikom porođaja u odnosu na žene sa crnim i smeđim očima. Plavookima potrebno više da bi se napile. ]]> Foto:novosti.rs

OČI nisu samo ogledalo duše. Njihova boja pokazuje koliki prag bola određena osoba može da podnese, ali i ko je za koje sportove talentovan, ustanovili su naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu.

Obavljeno istraživanje je pokazalo da plavooke i zelenooke pripadnice nežnijeg pola manje osećaju bol prilikom porođaja u odnosu na žene sa crnim i smeđim očima. Zanimljivo je i da su plavookim osobama potrebne veće količine alkohola da bi se napile, u poređenju sa osobama smeđih i crnih očiju.

Odgovor zašto je to tako naučnici su pronašli u genima. Tvrde da postoji 12 različitih kombinacija gena koji daju određenu boju očima. Istovremeno, ti geni utiču i na neka druga dešavanja u organizmu. Pa tako, primera radi, melanin koji utiče da nečije oči budu tamnije, istovremeno ubrzava reakcije u mozgu, zbog čega je tamnooka osoba osetljivija na alkohol.

Dokazali su i da osobe sa tamnim očima, zbog karakterističnih kombinacija gena postižu bolje rezultate u sportovima kao što je bejzbol, dok su plavooki bolji u aktivnostima gde je neophodno planiranje, kao što je igranje golfa.

 

]]>
Thu, 22 Jun 2017 12:11:12 +0200 Life style http://pressonline.rs/zabava/life-style/324885/da-li-ste-znali-da-boja-ociju-odredjuje-prag-bola.html
(VIDEO) Zavirite u Hitlerov ogroman hotel u kome niko nikada nije odseo http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/333128/video-zavirite-u-hitlerov-ogroman-hotel-u-kome-niko-nikada-nije-odseo.html Protežući se na skoro pet kilometara peščane plaže nemačkog dela Baltičkog mora, na otstrvu Ruegen leži najveći svetski hotel sa 10.000 sob. ]]> Foto:novosti.rs

Protežući se na skoro pet kilometara peščane plaže nemačkog dela Baltičkog mora, na otstrvu Ruegen leži najveći svetski hotel sa 10.000 soba, svih okrenutih prema moru. Ali 70 godina otkad je sagrađen nijedan posetilac nije odseo u tom hotelu.

Reč je o hotelu "Prora", ogromnom kompleksu zgrada, koji su između 1936. i 1939. sagradili nacisti, kao dio njihovog programa "Snaga kroz uživanje". Cilj je bio da se obezbedi odmor za nemačke radnike i da širi nacističku propagandu.

Kompleks se sastoji od osam identičnih zgrada, koje se protežu na više od 4,5 kilometara, udaljenih oko 150 metara od plaže.
Tri godine je 9.000 ljudi radilo na izgradnji kompleksa, a nacisti su planirali izgradnju četiri identična odmarališta sa bioskopima, dvoranama, bazenima i pristaništima. Hitlerovi planovi za "Proru" su bili vrlo ambiciozni, on je želio gigantsko odmaralište na moru sa 20.000 kreveta. U slučaju rata ceo kompleks bi mogao da se pretvori u vojnu bolnicu.

Rat se zaista dogodio i pre nego što je građevina završena a Hitlerovi prioriteti su se promenili, pa je radnike prebacio u selo Penemunde gde se radilo na zastrašujućim V raketama.

Tokom savezničkog bombardovanja mnogo ljudi iz Hamburga je našlo utočište u ovom kompleksu, a nakon rata "Prora" je korišćena kao vojna baza za vojsku Istočne Nemačke.

Nakon ujedinjenja Nemačke 1990. deo kompleksa koristila je Vojna tehnička škola, a tokom ratova na Balkanu kompleks je služio kao prihvatilište za izbeglice.
Danas je mesto napušteno. 2011. jedan blok je pretvoren u hostel sa 400 kreveta za mlade, a plan je pretvaranje "Prore" u moderno odmaralište sa 300 kreveta, koje će uključivati terene za tenis, bazene i šoping centre. 

]]>
Thu, 22 Jun 2017 12:09:39 +0200 Zanimljiva istorija http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/333128/video-zavirite-u-hitlerov-ogroman-hotel-u-kome-niko-nikada-nije-odseo.html
Evo kako da ostavite dobar prvi utisak http://pressonline.rs/zabava/life-style/324645/evo-kako-da-ostavite-dobar-prvi-utisak.html Većini ljudi važno je kako drugi razmišljaju o njima. Ako vam je stalo da u određenim situacijama ostavite dobar utisak, evo kako da to postignete... ]]> Foto:tportal

Prvi utisak izuzetno je važan – i u poslovnom i u privatnom životu. Istraživanja pokazuju da nas drugi procenjuju u samo devet sekundi i taj utisak osnova je za svako dalje razvijanje mišljenja o nama. Kako, dakle, ostaviti dobar prvi utisak za kratko vreme?

Dodajte vrednost prvom razgovoru. Postavite se kao osoba koja je voljna da pomogne drugima i dajte to do znanja odmah tokom prvog kontakta.

Pokušajte da shvatite kako vas svet doživljava. Ako niste preterano ljubazna i pričljiva osoba, nije problem. Najvažnije je da budete autentični. Nemojte glumiti nešto što niste jer se to lako oseti. Budite svoji i razgovarajte onako kako i inače razgovarate.

Postavljajte prava pitanja. Kada je reč o prvom utisku, vaša pitanja mnogo su važnija od odgovora. To znači da morate da slušate sagovornika kako biste postavili prava pitanja. Osoba će se odmah osetiti prijatnije u vašem društvu.

Razmislite o čemu osoba razmišlja i šta joj je trenutno glavna tema. To uvek možete donekle da predvidite pa se pripremite za to. Bićete dobar sagovornik, a to će zasigurno doprineti boljem prvom utisku o vama.

Budite iskreni i dobrodušni. Nikome nije jednostavno da uspostavi prvi kontakt – od prvog pogleda do prvog rukovanja. Uvek postoji strah da to neće proći dobro. Ali pobedite strah i uprkos njemu uđite u upoznavanje sa srcem. Nasmešite se, stisnite čvrsto ruku drugoj osobi i pokažite da ste dobar čovek.

 

]]>
Thu, 22 Jun 2017 11:47:42 +0200 Life style http://pressonline.rs/zabava/life-style/324645/evo-kako-da-ostavite-dobar-prvi-utisak.html
Ako ovaj horoskopski znak imate u okolini, sigurno vam ide na živce http://pressonline.rs/zabava/astro/376237/ako-ovaj-horoskopski-znak-imate-u-okolini-sigurno-vam-ide-na-zivce.html Neki ljudi su jednostavno dosadni i kao da izvuku sav život iz okoline, a navodno ih često veže isti horoskopski znak. ]]> Foto:B92.net

Device su proglašene najvećim zlopamtilom i sitničavim ljudima. 

Njihova sitničavost i stavljanje svakog na "njihovo mesto" obično kod osoba koje ih okružuju izaziva želju da pobegnu na drugi kraj sveta i nikad se ne vrate u njihovu blizinu. 

Device su, tvrde horoskopi, kao slonovi, nikada ne zaboravljaju i nije im nimalo neprijatno da vas stalno iznova podsećaju na trenutak kad ste im učinili nešto loše, makar se to dogodilo i u prošlom veku. 

Ono čemu teže je savršenstvo na svetskom nivou, ali nikako ne mogu da shvate da bi prvo trebalo da porade na sebi. 

Pravi su čistunci kad su u pitanju postupci drugih ljudi, a svoje mane kao da ne vide. S druge strane, uživaju u seksu i to im je neka vrsta ventila, iako to nikada neće priznati, čak ni sebi.

]]>
Thu, 22 Jun 2017 11:43:44 +0200 Astro http://pressonline.rs/zabava/astro/376237/ako-ovaj-horoskopski-znak-imate-u-okolini-sigurno-vam-ide-na-zivce.html
(VIDEO) KRIK ZA ŽIVOTOM U JASENOVAČKOM VOZU SMRTI : Da li ste znali kako je nastala pesma "Đurđevdan"? http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/334768/video-krik-za-zivotom-u-jasenovackom-vozu-smrti--da-li-ste-znali-kako-je-nastala-pesma-djurdjevdan.html Sigurno niste znali kakva istorija stoji iza čuvene pesme "Đurđevdan". Potresna priča koja je dovela do anstanka ove pesme nikoga neće ostaviti ravnodušnim. ]]> Foto:telegraf.rs

Čuvena pesma "Đurđevdan" nastala je u vozu smrti koji je išao iz Sarajeva za Jasenovac. U vozu su se nalazili uplašeni zatvorenici, bez hrane i vode, u strahu od neizvense budućnosti ka kojoj su išli.

Pročitajte još:

(VIDEO) Zavirite u Hitlerov ogroman hotel u kome niko nikada nije odseo

PRIČA O VELIKOM ČOVEKU SA DVE OTADŽBINE: Pukovnik carske Rusije novi dom pronašao u selu pored Zaječara!

MOŽETE LI DA PREPOZNATE HITLERA? Na ovoj slici Adolf je bio slatki nevini desetogodišnjak

Istoriju ove pesme otkrio je profesor Žarko Vidović, istoričar umetnosti, koji je bio u ovom zloglasnom koncentracionom logoru 1942. godine i doživeo čitavu priču. Prema njegovim rečima, među zatvorenicima vladala je opšta kriza, strah i beznađe, Jedan od njih nije mogao više da izdrži u ovim nehumanim uslovima i iz njegovog grla izašli su stihovi koji oslikavaju njegovu borbu za goli život.

Pod utiskom ove potresne priče, Goran Bregović je obradio ovu pesmu, koja je postala planetrani hit i peva se na više svetskih jezika. Svako ko je čuo ovu pesmu osetio je bol i patnju usađenu u ove stihove.

]]>
Thu, 22 Jun 2017 11:02:00 +0200 Zanimljiva istorija http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/334768/video-krik-za-zivotom-u-jasenovackom-vozu-smrti--da-li-ste-znali-kako-je-nastala-pesma-djurdjevdan.html
Ovo su najgori tipovi kolega na koje možete da nabasate! Evo kako da izborite sa njima! http://pressonline.rs/zabava/life-style/323076/ovo-su-najgori-tipovi-kolega-na-koje-mozete-da-nabasate-evo-kako-da-izborite-sa-njima.html Vođenje posla bi bilo lako da ne moraju pri tom da se vode i ljudi. Sto ljudi, sto ćudi. Ali na poslu morate ostati prisebni i profesionalni i morate naći način da se nosite sa svim kolegama, kakvi god da su. Ova četiri tipa ličnosti mogu vam predstavljati veliki problem, pa možda nije loše "naučiti" kako da izađete na kraj sa njima. ]]> Foto:Blic.rs

1) NARCISI

Narcisi uvek smatraju da su oni najvažniji i zahtevaju punu pažnju i pohvalu. Oni nemaju sposobnost empatije i zbog toga nemojte računati na to da će biti obzirni. Nećete ništa uraditi ako im kažete da se drugi zbog njih ne osećaju lepo. Narcisi su ekstremno osetljivi na kritiku bilo koje vrste, pa reaguju veoma ružno na nju. Ako želite da funkcionišete sa njima, morate im bar malo povlađivati, jer ni na šta drugo neće reagovati.

Njima najbolje pristaje vodeća uloga, jer je prihvataju veoma odgovorno i vredno rade ako su na vodećem mestu.

2) PASIVNO AGRESIVNI TIPOVI

Obećaće vam pomoć, ali vam neće pomoći ili će kasniti 15 minuta. Pasivna agresija je vrsta besa koja se izražava tiho. Vi možete pokušati da otkrijete šta ih je razbesnelo i možete se potruditi da rešite problem, ali ne treba da zadirete previše duboko. Isto tako, treba da pazite kako reagujete na pasivno agresivne ljude.

 Za razliku od narcisa, ovi ljudi imaju sposobnost empatije i žele da napreduju na poslu. Iskoristite te dve stvari da ih motivišete. Uglavnom treba da postavite veoma jasna očekivanja. Oni treba da znaju šta tačno očekujete od njih i kada. Jedino ako imaju cilj pred sobom, pridržavaće se onoga što se od njih traži (ukoliko ih to vodi cilju).

PROČITAJTE JOŠ:

Kako da se nosite sa teškim situacijama? Ugledajte se na mentalne "divove"!

Zašto ljudi napuštaju radna mesta!?

POUČNA PRIČA: Pusti neka te ogovaraju...

3) TRAČARE

Na svakom radnom mestu ima tračara, ali nije dobro ako neko uživa u prenošenju loših vesti o svojim kolegama drugim kolegama.

Prvo što treba da uradite jeste da ne učestvujete u tračarenju, bez obzira na temu. Najbolje bi bilo da toj osobi kažete da ne volite da slušate takve priče. Tek tada će ona razmisliti i prestati. Objasnite joj da tračarenje nije poželjno u radnom okruženju i da može loše uticati i na nju i na kolege.

4) BESNI LJUDI

Neki ljudi su konstantno napeti na poslu, ne mogu da se smire i viču na druge. Moglo bi se reći da su ovakvi ljudi najnezgodnije kolege.

Ali štagod da je u pitanju, nemojte da im prelazite ni preko čega. Uvek reagujete i recite da takvo ponašanje nije prihvatljivo na radnom mestu. Odredite granice i ne dajte da ih prekorače. Ako ste na poziciji šefa, to će vam biti još lakše.

]]>
Thu, 22 Jun 2017 10:41:40 +0200 Life style http://pressonline.rs/zabava/life-style/323076/ovo-su-najgori-tipovi-kolega-na-koje-mozete-da-nabasate-evo-kako-da-izborite-sa-njima.html
Kafa je ipak najbolji način da započnete jutro http://pressonline.rs/zabava/life-style/397231/kafa-je-ipak-najbolji-nacin-da-zapocnete-jutro.html Milioni ljudi širom sveta na isti način započinju novi dan - šoljicom omiljenog vrućeg napitka. ]]> Foto:B92.net

Ima li boljeg načina da započnete svoj radni dan od šolje kafe? I to spremnjene na vaš omiljeni način: sa šlagom, mlekom, šećerom i čista, kratka i jaka.

Širom sveta ovaj napitak se priprema na barem 70 različitih načina, a vi sigurno imate svoj. Brojni su razlozi zbog čega ne treba da se odreknete ovog malo jutarnjeg rituala, mi ćemo vam navesti samo par:

1. SNIŽAVA STRES

Tako je! I to sam miris ovog toplog napitka ima moć da vas umiri. Nedavno istraživanje sprovedeno na pacovima je to i potvrdilo. Ipak, misli se na stres koji je isključivo izazvan nespavanjem.

2. UBALAŽAVA SIMPTOME PARKINSONOVE BOLESTI

Upravo, konzumiranjem jedne šoljice dnevno smanjujete šanse za nastanak ove opake bolesti. A kod onih koji su već oboleli ublažava simptome.

3. DOBRA JE ZA JETRU
Ukoliko ne preskačete svoju dnevnu dozu kafe, imate čak 20 odsto manje šanse da u budućnosti razvijete cirozu jetre. Ukoliko imate masnu jetru, ovo je još jedan dobar razlog da nastavite da pijete kafu.
 

4.ODRŽAVA VAŠ MOZAK U DOBROJ FORMI
Ukoliko je umereno konzumirate, kafa može pomoći vašem mozgu da radi „kao podmazan”. Nedavna studfija potvrdila je da ljudi stariji od 65 godina imaju manje šanse da obole od Alchajmerove bolesti, a staračka demencija nastupa nekoliko godina kasnije u odnosu na one koji ne piju kafu.

5.JEDNOSTAVNO, SREĆNIJI STE
Za mnoge ispijanje kafice nije puka navika, već pravi ritual. Onaj što praktikujete sa svojim prijateljima, komšinicama, porodicom. Uz kafu se prepričavaju dogodovštine, poveravaju tajne, saopštavaju lepe vesti, prizivaju se uspomene. Ponekad, poziv na kafu se pretvori u romantičan susret dve osobe. A ima li boljeg jutarnjeg mirisa od mirisa kafe?

]]>
Thu, 22 Jun 2017 10:12:35 +0200 Life style http://pressonline.rs/zabava/life-style/397231/kafa-je-ipak-najbolji-nacin-da-zapocnete-jutro.html
Horoskop za cetvrtak 22, jun http://pressonline.rs/zabava/astro/397232/horoskop-za-cetvrtak-22-jun.html Dnevni horoskop. ]]> Foto:nezavisne.com

 

OVAN
Izbegavajte sva nepotrebna uzbudjenja ili obaveze koje Vas psiho-fizički iscrpljuju. Neko od saradnika može uspešno da odradi i Vaš deo posla. Pažljivo razmislite, kome treba da se obratite za odredjeni vid usluge. Delujete suviše uznemireno, u toj pometnji kroz koju prolazite donosite pogrešnu odluku i uporno insistirate na svojim namerama. Profiltrirajte svoje misli i osećanja. Sugestija: Nema potrebe da precenjujete lične mogućnosti.

 

BIK
Pokažite da imate dovoljno poverenja u saradnički dogovor, ne možete promeniti osnovne uslove u kojima se nalazite. Ukoliko Vam je stalo da ostvarite svoje namere, potrebno je da se prilagodite saradnicima ili da ispoštujete nečiju volju. Emotivni pritisak ili dodatni zahtev sa Vaše strane, kod partnera podstiče veliku nelagodnost. Preispitajte više puta svoje stavove, pre neke važne odluke. Sugestija: Prijaće Vam više sati zdravog sna, obratite pažnju na svoje snove.

 

BLIZANCI
Stalo Vam je da oprobate svoje sposobnosti u različitim poslovnim izazovima, ali pažljivo odmeravate povoljan trenutak za akciju. Potrebne su Vam pouzdane informacije i nečija podrška, pre nego što započnete svoju inicijativu. Imate dobar predosećaj, tako da iznenadni susret sa jednom bliskom osobom doživljavate kao novi emotivni uzlet. Uživajte u novim radostima. Sugestija: Važno je da poboljšate svoju psiho-fizičku kondiciju.

 

RAK
Potrebno je da povučete niz dobrih poteza, kako biste ostavili ozbiljan utisak na okolinu i opravdali svoju ulogu. Nema razloga da se kolebate oko poznatih pravila ili utvrdjenih interesa u zajedničkoj akciji. Očekuje Vas prijatno iznenadjenje i gest pažnje sa nečije strane. Pokažite svoju iskrenu zahvalnost za sve ono što dobijate od nekih dragih osoba. Na kraju, dobro se dobrim vraća. Sugestija: Sačuvajte optimizam i samopouzdanje u različitim situacijama.

 

LAV
Nema potrebe da se zanosite pogrešnim procenama o »velikom uspehu«, jer ambicije mogu da Vas zanesu na pogrešno rešenje. Realno odmerite lične mogucnosti i izbegavajte rizične kombinacije u poslovnoj saradnji. Uporno pokušavate da ignorišete nečije prisustvo ili poruku. Hteli to ili ne, ipak ne možete da ostanete imuni ili ravnodušni na emotivne »varnice« koje Vas pogadjaju. Sugestija: Obratite pažnju na pravilniji način ishrane.

 

DEVICA
Nalazite se pred težim poslovnim zadatkom, dobro procenite kompletnu situaciju i na vreme zatražite nečiju pomoc ili asistenciju. Važno je da pravilno uskladite svoje poslovne ciljeve sa zajedničkim interesima. Imate utisak da Vas prate različiti pehovi ili da prolazite kroz neke lošije situacije. Nema razloga da preuveličavate svoje emotivne sumnje i da umišljate nove probleme. Sugestija: Izbegavajte različite neprijatnosti koje Vas dodatno opterećuju.

 

VAGA
Novi dogadjaji na poslovnoj sceni potvrdjuju Vašu procenu i očekivanja. Strpljivo sačekajte na nečiji poziv ili na susret sa osobom, koja može da Vam omogući bolje profesionalne uslove. Prati Vas loš emotivni dijalog ili nečije nerazumevanje u onoj meri koliko to očekujete. Situacija koja po Vašem mišljenju deluje kao dobro rešenje, možda za Vaseg partnera predstavlja pogrešan izbor. Sugestija: Prijaće Vam dijetalna ili vitaminska ishrana.

 

ŠKORPIJA
Uvek postoji neki lakši ili teži put do uspeha, stoga prihvatite korisnu ideju koja vodi ka praktičnom rešenju. Neko ima pozitivan uticaj na Vaše kreativno izražavanje i poslovno delovanje, oslonite se na dobru volju ili saradnički dogovor. Očekuje Vas neki neobičan susret ili iznenadna situacija koja deluje pozitivno na Vaš odnos sa voljenom osobom. Zapitajte se šta su sve Vaše prednosti. Sugestija: Nalazite se u sjajnoj psiho-fizičkoj formi.

 

STRELAC
Vaš profesionalni nastup ima bitan uticaj na nečiju odluku ili na promenu uslova u novoj fazi poslovne saradnje. Važno je da prihvatite kompromis, kao početnu orijentaciju za dalji nastavak poslovnih dogovora. Ispunite svoje porodične obaveze. Nema razloga da smišljate nove izgovore, koji mogu da Vas predstave u pogrešnom svetlu pred bliskom osobom. Nešto morate da odložite. Sugestija: Obratite pažnju na zdraviji način ishrane.

 

JARAC
Nivo poslovno-finansijskog uspeha zavisi od zajedničkog dogovora ili od nečijeg uticaja. Na Vama je da stvorite osnovne uslove ili da pokrenete glavnu inicijativu, a na nekom drugom da uspešno realizuje Vaše ideje. U duhu svoje emotivne inspiracije planirajte romantičnu zabavu ili novi ljubavni susret. Prijaće Vam nečija pažnja i naklonost. Potrudite se da odgovorite na dobru priliku. Sugestija: Podstičite kod sebe dobro raspoloženje.

 

VODOLIJA
Očekujete nečiji odgovor ili konkretnu informaciju o poslovno-finansijskoj saradnji. Medjutim, sve je obavijeno velom neizvesnosti i odlaganja. Budite promišljeni i upotrebite svoje diplomatske manire pred saradnicima. Mogući su različiti konflikti ili nerazumevanje u ljubavnom odnosu. Voljena osoba, kao da nema previše tolerancije za Vaše ćudljivo ponašanje ili pogrešne odluke. Sugestija: Važno je da izbegavate dodatno uzbudjenje i neke stresne situacije.

 

RIBE
Zaneti ste pogrešnim idejama koje Vas navode na lošu poslovnu procenu. Nema potrebe da se suviše eksponirate u nepoznatom društvu i u rizičnim situacijama. Važno je da sačuvate svoje poslovno-finansijske interese i poziciju. Delujete uznemireno, nedostaju Vam postupnost i strpljenje pred bliskom osobom. Partner ima razumevanja i pokušava da Vas navede na dobru odluku. Sugestija: Priuštite sebi bolje uslove za aktivan odmor i relaksaciju.
]]>
Thu, 22 Jun 2017 10:16:01 +0200 Astro http://pressonline.rs/zabava/astro/397232/horoskop-za-cetvrtak-22-jun.html
Najveće poštenjačine u horoskopu: Blago vama ako imate ova 3 znaka pored sebe http://pressonline.rs/zabava/astro/377284/najvece-postenjacine-u-horoskopu-blago-vama-ako-imate-ova-3-znaka-pored-sebe.html To su one osobe koje će se munjevito zacrveneti čim samo i pokušaju da slažu. ]]> foto: stil.kurir.rs

Ljudi rođeni u ovim trima horoskopskim znakovima su dobronamerne poštenjačine. To su one osobe koje će se munjevito zacrveneti čim samo i pokušaju da slažu.

Ovan

Veseli izraz na njegovom licu ne mora ništa da znači, isto kao i činjenica da izgleda vrlo mlado u svojim zrelim godinama. Ako je to muškarac, njegov prodorni pogled će izazvati jezu, jer on izgleda nekako opasno. S druge strane, izgleda kao neko za koga nikad ne znate što mu je na pameti. Žena Ovan toliko impresionira svojim kontroverznim stavom da to jednostavno možete videti na njenom licu.

Bik

On je tako opušten i duhovit, ali i muževan, a njegov prodorni pogled može vas oboriti s nogu. Izraz na njegovom licu izgleda kao da želi da vam kaže da ste s njim zaštićeni i zato ne treba da vas zavarati boemska atmosfera koja proizlazi iz njegovog zanosnog izgleda. Jer kada Bik govori, više od boje očiju govori ton njegovog glasa, tako umirujući da se s njim osećate razmaženo i sigurno kao malo dete.

Vaga

"Ja balansiram" je ključna rečenica za ovaj znak. Kad dođe do toga da sve treba držati pod kontrolom, Vaga preuzima glavnu ulogu. Miroljubiv i pravičan, ovaj znak mrzi da bude sam. Na sve moguće načine će se truditi da izbegne svađu i laž. Uvek je tu kao prijatelj i ako pokuša da vas slaže, vrlo brzo će da izda samog sebe, jer ima izraženu grižu savesti.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 12:40:08 +0200 Astro http://pressonline.rs/zabava/astro/377284/najvece-postenjacine-u-horoskopu-blago-vama-ako-imate-ova-3-znaka-pored-sebe.html
Sedam atentata koji su obeležili 19. i 20. vek! http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/329663/sedam-atentata-koji-su-obelezili-19-i-20-vek.html Po nalogu kneza Miloša Obrenovića, Karađorđa je ubio Nikola Novaković, sluga njegovog kuma Vujice Vulićevića... ]]> Foto:kurir.rs

1. Sekira u Radovanju

Po nalogu knjaza Miloša Obrenovića, Karađorđa je ubio Nikola Novaković, sluga njegovog kuma Vujice Vulićevića

Pošto je posle propasti Prvog srpskog ustanka 1813. godine izbegao u Austriju, vožd Karađorđe boravio je u Rusiji, a onda se pridružio ustanicima protiv Turaka u Grčkoj. U julu 1817. iz Banata je neopaženo preko Dunava prešao u Ram u Srbiji, a odatle u Veliko Orašje. S kumom Vujicom Vulićevićem sreo se uveče na groblju u Velikoj Plani, zatraživši od njega da pozove Miloša Obrenovića na dogovor o zajedničkoj borbi protiv Turaka.

Poslednja večera

Ipak, Miloš u tom trenutku nije hteo da ratuje, a Karađorđe je predstavljao pretnju njegovim pregovorima s Turcima, kao i njegovom ličnom autoritetu. O Karađorđevom dolasku obavestio je u Beogradu i Ali-pašu Marašliju, koji je takođe želeo njegovu smrt. Miloš je naložio Vulićeviću da ubije Vožda.

Vujica je u Radovanje poneo omiljenu Karađorđevu hranu: pogaču, jagnjeću plećku i sir, i sreo se s njim 25. jula. Zajedno su večerali, a pred zoru je Vulićevićev sluga Nikola Novaković ubio sekirom Karađorđa, za koga se verovalo da ga metak neće. Zatim mu je jataganom odsekao glavu i ubio Karađorđevog pratioca Nauma. Za to vreme Vujica je ležao glave pokrivene kabanicom!

Nakon ubistva Vulićević se uputio u Smederevsku Palanku, a Novaković je ostao na mestu zločina. Vlasniku kolibe u kojoj se ubistvo desilo naredio je da mu ispeče jagnje i tu se, uz pečenje i rakiju, gostio pored obezglavljenih tela. Navodno je bio kivan na Karađorđa što mu mu je brata, zbog kukavičluka u boju na Deligradu, osudio na smrt. Zatim se pridružio Vujici u Palanci, ponevši iz Radovanja glave ubijenih i Karađorđeve stvari: odelo, sablju, orden ruskog cara i bisage, u kojima su našli 4.000 dukata. Zatim je produžio do Beograda i glave i stvari odneo Milošu u Beograd.

Prezreni

Vujica Vulićević završio je život prezren i osuđen od naroda zbog ubistva kuma. Poslednje dane proveo je u krajnjoj sirotinji u rodnom selu Azanja, gde se teško razboleo. Prema nekim izvorima, 1828. godine otrovao ga je Gmitar Petrović, Karađorđev rođak. Deca njegovog sina i ćerke rano su umrla, ne ostavivši za sobom potomstvo.

Nikola Novaković je 1850. godine poludeo i udavio se u reci. Sin mu je umro mlad, a ćerka je takođe poludela.

Na mestu ubistva u Radovanjskom lugu danas se nalazi crkva Zahvalnica, koju je 1930. podigao Karađorđev praunuk kralj Aleksandar I Karađorđević, a stotinak metara od nje je spomenik podignut tamo gde se nalazio prvi grob ubijenog vođe Prvog srpskog ustanka. Njegovo telo, naime, docnije je preneto u Topolu, a danas počiva u Mauzoleju na Oplencu.

2. Zaseda na Košutnjaku

Prvi metak u kneza opalio je Kosta Radovanović, Marić je ranio Katarinu, a zatim ubio Anku. Kneza Mihaila i Anku dokrajčio je nožem Kosta Radovanović

Mihailo Obrenović bio je knez Srbije od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine.Opšta je ocena istoričara da je po dolasku na presto imao velike ciljeve. Pre svega je želeo da oslobodi Srbiju od turske vlasti, ali i da je modernizuje, poveže sa evropskim državama.

Na dvorovima Pariza, Beča, Londona, Berlina i Petrograda zvali su ga „prins Mišel“. Mlad, obrazovan, naočit, aristokratskih manira, bio je svuda rado viđen gost.

Ljutiti trgovci

U smiraj dana 29. maja 1868, u pratnji ordonansa Svetozara Garašanina i poslužitelja, izvezao se u kočijama u Košutnjak s Katarinom Konstantinović, u koju je bio zaljubljen, njenom majkom Ankom, i bakom Tomanijom Obrenović, kneževom strinom.

U Košutnjaku su ih čekali atentatori, s namerom da ubiju kneza Mihaila i ponovo dovedu na vlast Aleksandra Karađorđevića. To su bila braća Ðorđe i Kosta Radovanović, Lazar Marić i Stanoje Rogić. Treći od braće Radovanović, Pavle, bio je mozak grupe. Bio je advokat i dva puta kandidat za narodnog poslanika, Kosta se uspešno bavio proizvodnjom i trgovinom sapuna, dok je Ðorđe kao trgovac bankrotirao. Četvrti njihov brat, Ljubomir, bio je uhapšen zbog falsifikovanja, a knez Mihailo odbio je da ga pomiluje, čime je navukao mržnju Radovanovića na sebe.

Atentator Lazar Marić izvesno vreme je bio predsednik okružnog suda u Požarevcu, ali karijera mu je propala zbog ubistva supruge, dok je Rogić bio trgovac.

Kad je kneževa kočija naišla na zasedu, prvi metak u kneza opalio je Kosta Radovanović, a onda su zapucali i ostali. Marić je ranio Katarinu, a zatim ubio Anku, dok je Rogić ranio Garašanina, koji se onesvestio. Lakše ranjena Katarina i poslužitelj pobegli su u šumu, dok je Tomanija posle prvog pucnja uspela da pobegne ka gradu i javi o atentatu. Kneza Mihaila i Anku, koji su ležali na zemlji, dokrajčio je nožem Kosta Radovanović.

Sprečen prevrat

Obaveštene o ubistvu kneza, vlasti su preuzele kontrolu nad državnim institucijama i vojskom, tako da prevrat nije uspeo.

Tokom juna i jula suđeno je atentatorima i njihovim pomagačima. Petnaestorica su osuđena na smrt, među njima i Ljubomir Radovanović, iako je u vreme atentata bio u zatvoru.

Smrtne presude izvršene su streljanjem, u ponoć, na beogradskoj Karaburmi.Na zahtev namesnika i vlade u Beogradu, u Pešti je pred sud izveden Aleksandar Karađorđević zbog podstrekavanja zavere. Oslobođen je krivice. Tvrdilo se da je ovaj Karađorđev sin potkupio sudije.

 

3. Pucanj u Sabornoj crkvi

Ilka Marković bila je ljuta što je Milan naredio streljanje njenog muža Jevrema i pokušala je da ga ubije 1882. godine

O Dva bataljona narodne vojske 25. novembra 1877. odbila su da polože zakletvu kralju Milanu i pođu na granicu uoči drugog srpsko-turskog rata. Četiri dana kasnije presrela ih je stajaća vojska i pohvatala vođe pobunjenika.

Topolska buna

Milan je ovu bunu, nazvanu Topolskom, iskoristio da se obračuna s političkim neprijateljima. Od 70 lica optuženih za veleizdaju, na smrt su osuđena 23, od kojih su šestorica streljana. Među njima je bio i pukovnik Jevrem Marković, koji se kao oficir i ratnik proslavio u borbama za oslobođenje pirotskog i niškog kraja. Dobio je sva moguća odlikovanja i priznanja. Pročuo se zbog toga i u narodu, pa je na prvim izborima izabran za narodnog poslanika. Želeći da uništi radikalski pokret, čiji je osnivač bio Svetozar Marković, kralj Milan je streljao njegovog starijeg brata Jevrema.

Suđenje je izazvalo veliku pažnju i domaće i strane javnosti, jer nije bilo nikakvog dokaza o Jevremovoj umešanosti. On je osuđen na pravdi boga, i streljan tajno u Bukovičkoj šumi pokraj Aranđelovca.

Jelena Ilka Marković, njegova žena, uz zalaganje premijera Milutina Garašanina, dobila je pravo da otkopa zajedničku raku i uzme Jevremovo telo.

Dugo je sanjala o osveti. Sredinom 1882. godine iznajmila je sobu tik uz Sabornu crkvu i u njoj svakog dana, ujutru i uveče, palila sveću. Tako nije bila sumnjiva kad je, s pištoljem sakrivenim ispod odeće, 11. oktobra ušla u crkvu dva sata pošto će tu doći kralj Milan s kraljicom i svitom. Sačekala je povoljan trenutak, uperila cev u kraljev potiljak i povukla obarač. Ali, nije bila vešta u rukovanju oružjem, pa je metak ranio jednu građanku.

 

Mučenje

Istraga je trajala mesecima. Iako je uporno tvrdila da nije imala saučesnike, pohapšeno je nekoliko njenih prijatelja i poznanika, ali samo je Jelena Lenka Knićanin osuđena kao saučesnica.

Postoje svedočanstva da je hranjena samo slanom ribom i zatim mučena žeđu. U februaru 1883. saopšteno je da se obesila u zatvoru. Javnost u to nije poverovala, pogotovo što je nekoliko dana kasnije poginuo vojnik koji je stražario pred Lenkinom ćelijom. Ilka Marković je bila osuđena na smrt, ali pomilovana je i upućena u zatvor u Požarevcu. Nekoliko nedelja kasnije zatekli su je udavljenu peškirom u ćeliji. Službeni nalaz je bio: samoubistvo gušenjem, ali zatvorski lekar je napisao da se Ilka nije sama ubila, da je „nasilnom smrću ubijena od drugoga“.

4. Majski prevrat

Grupa oficira je u noći između 28. i 29. maja 1903. brutalno ubila kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu

Ženidba kralja Aleksandra Obrenovića 12 godina starijom Dragom Mašin naišla je veliki otpor javnosti. Protiv nje su bili i kraljevi roditelji Milan i Natalija, političari, vojska, crkva i građanstvo. Mladi oficiri, diskretno potpomognuti pristalicama protivničke dinastije Karađorđevića, skovali su plan o ubistvu kraljevskog para.

Bez skrivanja

Zaverenici nisu preterano krili svoj naum - smatrali su da njihov plan ima više šansi za uspeh ako više ljudi zna za njega! Predlog starijih oficira da Aleksandar samo bude prisiljen da ode sa prestola odbačen je na insistiranje kapetana Dragutina Dimitrijevića Apisa, Radomira Aranđelovića i Ante Antića, pa je rešeno da par bude ubijen.

Na čelu prevratnika bio je generalštabni pukovnik Aleksandar Mašin, brat Draginog prvog muža. On je bio vojnik koga su i političari poštovali. Obavljao je niz odgovornih funkcija: vojni izaslanik Srbije u Beču, poslanik na dvoru crnogorskog kneza, izaslanik Srbije na Haškoj konferenciji, profesor na akademiji...

U noći između 28. i 29. maja oficiri su upali u dvor, koji im je jedan od zaverenika otključao iznutra. Na putu do kraljevskih odaja atentatori su ubili dva oficira, od toga jednog svog druga - greškom, a jedan gardista teško je ranio Dragutina Dimitrijevića. Zaverenici, međutim, nisu našli kralja i kraljicu.

Zato su naredili prvom kraljevom ađutantu, generalu Lazi Petroviću, da im u roku od deset minuta kaže gde su, inače će biti ubijen. On je, međutim, mirno čekao da taj rok istekne.

Suđenje atentatorima

Jedan od zaverenika, poručnik Velimir Vemić, nakon pažljive pretrage, opazio je u zidu vrata tajne odaje. Kralj i kraljica bili su tu sakriveni. Kad su se, na poziv da izađu, pojavili, artiljerijski kapetan Mihailo Ristić ispalio je u njih sve metke iz svoga revolvera, a za njim Vemić i kapetan Ilija Radivojević. Draga se bacila na Aleksandra da ga zaštiti, ali on je pao mrtav još od prvog metka. Odmah zatim ubijen je i general Lazar Petrović. Tela kralja i kraljice bačena su kroz prozor.

Iste noći pukovnik Mašin je potpisao i prvi zaverenički dekret: da se hitno ubiju predsednik vlade Dimitrije Cincar Marković, ministar vojske Milovan Popović, ministar unutrašnjih dela Velimir Todorović i kraljičina braća - oficiri Nikola i Nikodije Lunjevica.

Uveče 29. maja, oko 23 sata, mrtvi kralj i kraljica prevezeni su običnim taljigama, u pratnji odreda žandarma, u Crkvu Svetog Marka i posle opela spušteni u grobnicu u kripti.

Pod pritiskom svetske javnosti, koja je bila zgrožena ovim ubistvom, Karađorđevići, koji su došli na vlast, organizovali su suđenje atentatorima.Uglavnom su kažnjeni prevremenim penzionisanjem, uz odgovarajuće premije...

 

5. Prvo političko ubistvo u Jugoslaviji

Alija Alijagić ubio je 1921. ministra Milorada Draškovića, autora „Obznane“, kojom je rad Komunističke partije zabranjen

U strahu da Komunistička partija, koja je sa 58 poslanika bila treća po snazi u prvom parlamentu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ne izvede revoluciju poput one u Rusiji, vlasti su 29. decembra 1920. donele „Obznanu“, kojom su zabranile njen rad.

Crvena pravda

Rukovodstvo Komunističke partije rešilo je da ništa ne preduzima, već da sačeka dalji razvoj događaja. Neki mladi članovi, međutim, ogorčeni zbog „Obznane“ i razočarani mlakom reakcijom rukovodstva, osnovali su organizaciju Crvena pravda, s ciljem da na teror buržoazije odgovore terorom protiv istaknutih predstavnika onih buržoaskih partija koje su donele „Obznanu“. Jedan od rukovodilaca Crvene pravde bio je Rodoljub Čolaković.

Čolaković je u rodnoj Bijeljini formirao grupu koja je dobila zadatak da ubije ministra unutrašnjih poslova Milorada Draškovića, autora „Obznane“.

Prvi atentat 3. maja 1921, na današnjem Trgu republike u Beogradu, nije uspeo, a prilika se ponovo ukazala u julu. Drašković je s trudnom suprugom otišao u banju Delnice, u Hrvatsku, a član „bijeljinske grupe“ Alija Alijagić (25) dobio je zadatak da ga tamo likvidira. Otputovao je u susedno mesto Lokve, odakle je svaki dan odlazio u Delnice u potragu za Draškovićem. Našao ga je trećeg dana, 21. jula pre podne, dok je sa suprugom sedeo na klupi. Prišao im je i ispalio nekoliko hitaca. Jedan od metaka ministra je pogodio u podlakticu, a drugi pravo u srce. Ostao je na mestu mrtav.

Za Alijagićem, koji se dao u beg, potrčao je detektiv iz obezbeđenja i ranio ga u nogu.Atentat na Draškovića je prvo političko ubistvo u Kraljevini Jugoslaviji.

Smrtna kazna

Suđenje za ovaj atentat održano je oktobra 1921. u Zagrebu. Alija Alijagić bio je osuđen na smrt, a Rodoljub Čolaković i još dva člana rukovodstva Crvene pravde na po 12 godina zatvora. Smrtnu kaznu nad Alijagićem 8. marta 1922. godine izvršio je državni dželat Alojz Zjafrid, koji je pogubio i osuđene učesnike Sarajevskog atentata. Posle ovog smaknuća otišao je u penziju.

Nakon što je postao mesto hodočašća za komuniste, policija prekopava Alijagićev grob i telo zakopava u selu Turija kod Bihaća.

Komunistička partija je posle rata podigla Alijagiću spomenik u Delnicama. Pošto komunisti nisu podržavali terorizam, na spomeniku je pisalo samo „Revolucionaru Aliji Alijagiću“, ništa više. Ni šta je uradio taj revolucionar, ni kada. Jedna ulica na Petlovom brdu u Beogradu nosila je ime Alije Alijagića. Početkom 21. veka preimenovana je u Ulicu Milorada Draškovića.Rodoljub Čolaković je posle rata bio visoki funkcioner. Umro je 1983. godine.

 

6. Marsejski atentat

Aleksandra Karađorđevića 1934. godine ubio je Bugarin Černozemski, a napad su organizovale ustaše i VMRO

Čvrsto opredeljen za očuvanje jedinstvene Jugoslavije, kralj Aleksandar Karađorđević imao je mnogo protivnika. Jedan od najopasnijih bio je Ante Pavelić, vođa Hrvatskog ustaškog pokreta, ilegalne fašističke organizacije koja je nastojala da terorističkim akcijama uspostavi Nezavisnu Državu Hrvatsku.

Više pokušaja

Pošto nekoliko prethodnih ustaških atentata nije uspelo, Pavelić traži pomoć od šefa bugarske terorističke organizacije VMRO Vanča Mihajlova, koji mu ustupa svog najboljeg likvidatora Velička Kerina. Ovaj je imao nadimak Černozemski, jer je predavao „černoj zemlji“ one koje je VMRO osudio na smrt.

Černozemski i saradnici, Mijo Kralj, Zvonimir Pospišil i Ivan Rajić, pripremali su se u Mađarskoj. Odlučeno je da atentat izvrše prilikom Aleksandrove posete Francuskoj. Černozemski i Kralj čekali su ga u Marseju, a druga dvojica u Parizu.

Jugoslovenska obaveštajna služba saznala je za ovaj plan, pa je naš ambasador u Francuskoj Spalajković na sam dan kraljevog dolaska u Marsej, 9. oktobra 1934, od Aleksandra tražio da odustane od iskrcavanja u taj lučki grad. Karađorđević je odgovorio: „Sad je za to isuviše kasno. Moramo se držati programa.“

Nešto posle 16 časova kralj Aleksandar je napustio palubu broda i motornim čamcem stigao do obale. Zatim je u pratnji francuskog ministra inostranih poslova Luja Bartua i generala Žozefa Žorža, člana Visokog ratnog saveta, seo u otvoren automobil. Oko sto hiljada ljudi izašlo je na ulice da pozdravi gosta.

Kad je kraljev automobil stigao na trg ispred palate Berze, Černozemski je iskočio iz gomile noseći u desnoj ruci buket cveća i na francuskom uzviknuo: „Živeo kralj!“ Onda je iznenada odbacio buket i iz revolvera ispalio više hitaca. Smrtno ranjeni kralj Aleksandar ubrzo je izdahnuo, preminuo je i ministar Bartu, dok je general Žorž preživeo.

Sudbine ubica

Černozemskog je obezbeđenje odmah ranilo sa više metaka i udaraca sabljom, pa je, ne izgovorivši ni reč, umro u kancelariji marsejske policije.

Mijo Kralj, Zvonimir Pospišil i Ivan Rajić uhapšeni su i osuđeni na doživotnu tešku robiju. Posle nemačke okupacije Francuske pušteni su iz zatvora i priključili se ustašama. Rajić je 1941. otrovan u Zagrebu, a Kralja su ubili partizani u Bosni. Pospišil je umro u zatvoru u Francuskoj 1937.

Sud je kao glavne organizatore atentata označio hrvatske ustaše Antu Pavelića i Eugena Kvaternika. Oni su u odsustvu osuđeni na smrtnu kaznu i zaplenu imovine.

Pavelić je umro 1959. od ranjavanja u atentatu koji je izvršio jedan Crnogorac. Kvaternik je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Buenos Ajresu, pod okolnostima koje nikad nisu razjašnjene. Vančo Mihajlov umro je 1990. godine.

 

7. Neuspešan lov na Tita

Kašiković, Kavaja i Milovanović probili su se do Titovog salona, ali isprečio im se Mlađa Mladenović s pištoljem

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito svakako je na ovom prostorima najčešće bio meta atentatora. Lovila ga je i četnička, i ustaška, i albanska emigracija, ali i Staljinovi agenti. Svaki njegov put po svetu pratili su pokušaji atentatora da mu dođu glave.

Ko će prvi

Tako je bilo 1963, kad je četnička emigracija rešila da Tita likvidira tokom posete Americi, koja je trajala od 16. do 25. oktobra. Glavni organizator atentata bio je jedan od vođa četnika u SAD Dragiša Kašiković, a za saradnike je izabrao Nikolu Kavaju i Ljubišu Milovanovića.

Josipa Broza prvo su vrebali u Meksiku, ali nije im se ukazala povoljna prilika. Prateći ga, vratili su se u Njujork i primenili sledeću taktiku: pred hotelom „Voldorf Astorija“ organizovali su demonstracije emigranata. Njujorška policija bila je prema njima prilično prijateljski nastrojena jer je za njih Tito bio mrski komunista. Dozvoljavali su demonstrantima, pravdajući to demokratijom, da drže u blokadi hotel, čak ih nisu sprečili da upadnu na sprat na kojem je bio Titov apartman. Upravo to je bila Kašikovićeva taktika - da iskoristi gužvu i probije se do Tita toliko blizu da u njega može da puca!

I uspeli su da dođu do Titovog salona, ali isprečio im se Mlađa Mladenović, u to vreme naš konzul u Vašingtonu. Mladenović je kao partizan bio ranjen u Drugom svetskom ratu. Posle oslobođenja igrao je u Zvezdi sa Šekularcem, pa se bavio moto-trkama, zatim radio u AMS Srbije, a odatle otišao u diplomatiju. Bio je konzul u Grčkoj, Njujorku, Vašingtonu... S pištoljem u ruci sačekao je atentatore na vratima i rekao: „Dogovorite se koji će prvi!“ Ovi su se vratili, a Mladenović je od Tita dobio zlatni sat.

Demonstracije emigranata tog oktobra u Njujorku bile su toliko bučne da je Tito morao da otkaže prijem u „Voldorf Astoriji“. Situaciju je preokrenuo dolazak dvadesetak naoružanih jugoslovenskih mornara s naših brodova usidrenih u njujorškoj luci, koji su „počistili“ demonstrante.

Novi pokušaji

Četnici nisu hteli tako lako da odustanu. Kašiković, Kavaja i Milovanović vrebali su jugoslovenskog predsednika kad bi izlazio u šetnju, ali obezbeđenje je posle nemilog događaja bilo pojačano, pa nisu uspeli ni da ga vide. Mlađa Mladenović umro je ove godine. Nikola Kavaja je 1979. u Njujorku kidnapovao „boing 727“ nameravajući da se njime obruši na zgradu CK u Novom Beogradu. Iz zatvora Alkatraz pušten je posle 20 godina. Vratio se u Srbiju 1997, a umro je 2008. godine.Dragiša Kašiković i njegova osmogodišnja poćerka su 1977. u Čikagu izmasakrirani nožem. Počinioci zločina nisu otkriveni.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 12:30:28 +0200 Zanimljiva istorija http://pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/329663/sedam-atentata-koji-su-obelezili-19-i-20-vek.html