Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 06. 2017.

Kad god imate priliku hodajte bosi

Hodanje po neravnom terenu, po zemlji, travi, pesku ili šljunku, dobro je za stopala, naročito dečja, tvrde ortopedi.

Kad god imate priliku hodajte bosi

Foto:novosti.rs

ČAK i ako leto provodite u gradu, iskoristite lepo vreme, pronađite tek pokošen travnjak u obližnjem parku, stazu posutu šljunkom ili deo peščane rečne obale i šetajte bosi. Hodanje po neravnom terenu, po zemlji, travi, pesku ili šljunku, dobro je za stopala, naročito dečja, tvrde ortopedi. Ali, ukoliko ste nenavikli na hodanje bosih stopala, možda će vam u početku hodanje bez cipela, sandala ili patika biti neobično, možda i malo bolno.

Stoga je najbolje da za početak izaberete mekšu podlogu, kao što su pesak ili trava. Jer, dosadašnja istraživanja su pokazala da hodanje i trčanje bez obuće stvara manji pritisak na stopala pošto se težina tela ravnomernije raspoređuje, telo zauzima pravilniji položaj i svaki korak je lakši. Što češće budete hodali bosi, to ćete brže ojačati mišiće stopala i one koji ih podržavaju, ističu stručnjaci. Sem toga, na tabanima se nalaze nervni završeci povezani sa različitim delovima vašeg tela pa hodanjem bez obuće stimulišete različite tačke na stopalima, što pozitivno utiče na vaše zdravlje.

Da li ste se ikada zapitali koliko koraka prosečan čovek prehoda u toku dana ili koliko kostiju se nalazi u vašim stopalima, gde se sve nalaze žlezde znojnice i gde ima najviše nervnih završetaka na vašem telu?
* Tokom života čovek u proseku prepešači oko 185.000 km, ili 10.000 koraka na dan, što je dovoljno da četiri puta obiđe Zemlju!
* U stopalima se nalazi 26 kostiju, 33 zgloba, više od 100 ligamenata i 19 mišića.
* Na stopalima se takođe nalazi oko 250.000 žlezda znojnica.
* Nokti na nožnim prstima rastu brže tokom toplih dana.Izvor: Novosti.rs

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
Vidite sta je... [neregistrovani]
 [31.08. 2014., 14:47]

zdravlje,

a vi se zalite da nemate ni za cipele!

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage