Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 04. 2017.

Ruka kojom pišete utiče na vaše životne izbore

Da li ste levoruki ili desnoruki je možda nasledno, ali ova osobina utiče na hranu koju jedete, garderobu koju nosite i posao koji radite, kažu psiholozi.

Ruka kojom pišete utiče na vaše životne izbore

Foto:Dailymail, B92

Kada nađete dva proizvoda, jedan na desnoj a drugi na levoj stranici, studija kaže da ćete odabrati onaj koji se nalazi na strani ruke kojom pišete. 

Psiholozi kažu da forsiranje nekoga da koristi slabiju ruku može uticati da oni odaberu i drugu stranu. Denijel Kasasnato sa Čikago univerziteta je testirao ovu teoriju na nizu studija. 

Tokom prvog eksperimenta, ispitanicima su pokazane dve fotografije stranaca na suprotnim stranama knjige pre nego što su ih pitali da ocene sliku na osnovu atraktivnosti, poštenja, intelignecije i poverenja koje im uliva osoba sa slike. 

Desnoruki su imali tendenciju da pozitivno ocene ljude čije su fotografije bile smeštene sa desne strane, dok su levoruki "vukli" na levu stranu. Slični eksperimenti koji su podrazumevali biografije kandidata za posao i proizvoda koje su birali, su dokazali ovu tezu. 

Međutim, kada su bili primorani da koriste slabiju ruku, ova teza je poljuljana i desnoruki su birali stvari sa leve strane i obrnuto. 

Sa idejom da utvrde da li ovo pravilo važi samo za odrasle, psiholozi su napravili isti eksperiment sa decom - dali su im igračke da stave u desnu ili levu kutiju. Kao i sa odraslima, desnoruka deca težila su desnoj a levoruka levoj kutiji, piše Dejli mejl.

Izvor: Dailymail, B92

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage