Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

27. 06. 2018.

I sladoled je izvor vitamina

Sladoled je omiljena letnja poslastica, a sa unapređenjem tehnologije proizvodnje povećala se i raznovrsnost ukus. Međutim, sladoled je dobro jesti u letnjim mesecima ne samo iz hedonističkih razloga već i zato što može doprineti našem zdravlju

Foto.blic

Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 1.000 mg kalcijuma, dok trudnice i deca imaju povećanu potrebu za tim mineralom. Zbog mleka i slatke pavlake kao osnovnih namirnica u proizvodnji sladoleda ova namirnica će dobro poslužiti kao jedan od izvora ne samo kalcijuma, već i vitamina A i vitamina B. Zbog procenta šećera i mlečne masti ova poslastica idealno ohlađena na -6 stepeni Celzijusovih smatra se ubicom dobre linije. Međutim, neke studije tvrde kako kalcijum smanjuje njegovu kalorijsku vrednost koja iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 grama proizvoda.  Voćni sladoled koji se priprema od smrznutog ili svežeg voća sadrži dosta vitmanina, dok onaj sa ukusom kafe i čokolade, ukoliko se zaista sprema od pravih zrna kafe i kakaa, osigurava dozu antioksidansa polifenola koji štiti srce.

Izvor: Blic

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage