Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

30. 10. 2011.

Skupa mašina Doktora Smrti

Iako se procenjivalo da bi mašina, kojom je patolog Džek Kevorkijan, poznatiji kao Doktor Smrt, pomagao ljudima da umru, mogla da bude prodata za 300.000 dolara, na aukciji u Njujorku ona je, kao i većina predmeta, povučena zbog slabog interesovanja.

s
Mašina nazvana „Tanatron", prema grčkim rečima za mašinu i smrt, omogućavala je intravenozno ubrizgavanje sredstava za bezbolno umiranje. Čovek bi prvo bio uspavan, a onda bi njegovo srce prestalo da radi. Mašina je napravljena od kućnih alata, delova igračaka, magneta i električnih prekidača.
Vrednost ove naprave je procenjena između 100.000 i 300.000 dolara, a očekivalo se da će privući najveće interesovanje na aukciji Kevorkinovih predmeta u Tehnološkom institutu u Njujorku. Na prodaju su bile i njegove slike, među kojima i jedna koju je naslikao sopstvenom krvlju. Procene su bile da će 17 slika dostići sumu od 2,5 do 3,5 miliona dolara.
Na aukciji se našla i druga Kevorkijanova lična imovina i stvari, pa i odeća. Patolog Džek Kevorkijan nazvan je u medijima Doktor Smrt jer je žestoko branio pravo na eutanaziju u Sjedinjenim Državama. On je osuđen na osam godina zatvora zato što je jednom mladiću, koji je teško bolovao, pomogao da umre. Doktor Smrt je priznao da je savetovao oko 130 osoba koje su htele da okončaju svoj život.
Kevorkijan je preminuo ove godine u Detroitu, u 83. godini.

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage