Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

paklena kuhinja saša mišić

24. 12. 2011.  - Autor: Ljiljana Stanišić

Malo je falilo da odustanem od kulinarstva

Domaćin „Paklene kuhinje" tvrdi da put do njegovog srca ne vodi preko stomaka. Najslavniji kuvar u Srbiji napominje da voli iskrene stvari, a da se hranom može manipulisati

Saša
Saša

Saša Mišić, domaćin rijalitija „Paklena kuhinja" koji se emituje na TV Prva, tokom bogate kulinarske karijere naučio je da od skromnih namirnica napravi bogatu gozbu. Ta čarolija raznovrsnih ukusa, boja, mirisa i oblika najbolje se odslikava tokom novogodišnjih i božićnih praznika kada se na trpezi u njegovom domu nalaze tradicionalna srpska jela.
- Moja porodica ima svoje običaje koji se godinama poštuju. Za mene 31. decembar nije poseban praznik, ali šestog januara kreću pripreme za veselje u kući. Trećeg dana Božića nam je krsna slava Sveti Stefan, a praznik nam traje sve do pravoslavne nove godine. Kada biste nas posetili u tom periodu, zatekli biste seno, žito, verska i narodna obeležja od tavana do veriga - kaže popularni kuvar i dodaje:

- Moja deca ne dobijaju tone čokolada i plastične poklone, već pomorandžu, nar, jabuku, ruzmarin, med, ratluk i orasnice. U tom periodu sva hrana je u tom stilu. Na trpezi može da se nađe malo pečenja, a ostatak je u duhu tradicije. Najveći deo trpeze sam pripremam, osim kolača koje sprema moja baka, koja je po profesiji kuvarica. Ona pravi jednostavne kolače - složi orah, badem, med, malo brašna i možda neko jaje. Više su zastupljeni neobični oblici nego ukusi. Na našem stolu je i neobična dekoracija u kombinaciji sa narodnom tkaninom. Sve je skromno i u duhu tradicije - kaže Mišić.
Saša otkriva tajne svoje trpeze tokom najradosnijih praznika.
- Ispod sača se krčka kupus. Peku se kukuruz i kesten, spremaju se salate od koprive i maslačka. Trudim se da eksperimentišem hranom i da što više smanjim šećer i ulje - kaže kuvar, koji je za ekipu Press revije pripremio teletinu ispod sača.
Uz pucketanje vatre prisetio se početka karijere, kada je malo falilo da odustane od varjače.
Saša
Saša

- Ovim poslom počeo sam da se bavim sa 14 godina. U tom periodu imate devojku i društvo, a posao vam kvari privatni život. Prvih godinu dana hteo sam da odustanem od kulinarstva. Gledao sam kako moji drugari sa torbicom za bazen prolaze pored prozora restorana u kom sam radio i mašu mi, a ja se unutra znojim - kaže s osmehom.
Saša tvrdi da put do njegovog srca ne vodi preko stomaka.
- Put do mog srca nikada nije vodio preko stomaka! Gledam malo dalje od želuca. Tražim srce, onda dušu, pa sve ostalo. Nema šanse da bih se danas-sutra zaljubio u neku devojku ili ženu samo zbog toga kako priprema hranu. To ne bi bilo fer. Ja volim iskrene stvari, a hranom može da se manipuliše - kaže voditelj.
Srećan je što su njegovi naslednici Ekatarina (8), Konstantin (6) i Danica (3) pravi gurmani.

- Moj sin je glavni poslastičar u kući. Najmlađa ćerka je pravi gurman i obožava da isprobava jelo u toku pripreme i uglavnom ostane poslednja za stolom dok sve ne pojede. Najstarija naslednica voli sve što njen tata jede: kiseo i sladak kupus, turšiju, meso, ribu - ponosno ističe Saša.
Popularni voditelj napominje da mrzi kada mu u restoranu serviraju „našminkano jelo".
- Volim iskrene i jednostavne stvari, a ne kamuflažu i maskaradu. To znači da ne volim kada mi serviraju punjenog fazana sa prelivom od čokolade, a unutra je krompir. Bolje da pojedem samo taj krompir - izričit je majstor svog zanata.     

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati