Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ivana stankoviĆ

19. 11. 2011.  - Autor: Adelarda Popović

Dva puta sam raskidala veridbu

Zbog drugog verenika ostavila bih svakog muškarca. On je definitivno fatalan za mene. Svoju svadbu zamišljam kao romantični čin koji nikako ne bi trebalo da se održi na plaži i sa mladencima u farmerkama. Ali ne bih volela ni da se poštuju običaji pucanja u jabuku i da to bude parada kiča i pijanstva

Ivana
Ivana

Ivana Stanković (38), jedna od najuspešnijih srpskih manekenki, pozirala je kao mlada pred predstojeći Belgrejd veding šou, koji će se 26. i 27. novembra održati u beogradskom Ekspo centru. Za Press reviju voditeljka „Prvog srpskog top modela" ističe da je samosvesna ali da zna za kompromis, i da je uvek negde između modernog i tradicionalnog.
Obmotana samo velom, sa raskošnim bidermajerom u ruci, ova muza brojnih svetskih kreatora, među kojima su Armani, Kelvin Klajn, Dona Karan, Guči i Eskada, izgleda očaravajuće, a belina i čistota sa fotografija podstakla nas je da je pitamo kako zamišlja budućnost, koje snove je dosanjala i šta pamti iz svoje prošlosti.
Njen autobiografski roman „Bez daha" postao je u kratkom roku veoma čitano štivo, o čemu svedoče na desetine hiljada čitalaca koji sa njom kontaktiraju preko „Lagunine" Fejsbuk stranice. Ivana nam je otkrila da već priprema drugu knjigu, modni hepening „Magična noć" i novi serijal „Top modela", koji će se emitovati na TV Prvoj.
Zgodna manekenka kaže da prezire venčanice u boji, a da se u belim oseća kao princeza iz bajke, pa makar to bilo izmišljeno venčanje.
- Mnogo sam se lepo osećala kada sam nosila venčanicu na snimanju, ne zato što sebe zamišljam kao realnu mladu, nego je prosto lep osećaj biti u tim divnim haljinama bele boje koja meni inače dobro stoji. Plus romantična scenografija kao iz bajke, i snimanje mora da bude prijatno.


Kako zamišljaš svoje venčanje i svadbu?


- Uprkos brzom tempu i načinu života koji sve manje podržava romantične svadbe, ja sam nepopravljivi romantik i tradicionalista i neko kome je bitna forma. Što nikako ne znači da je suština nebitna. Lepi običaji su lepi upravo zbog toga što su deo dugogodišnje tradicije i ja veoma držim do toga. Moja svadba bi trebalo da bude romantični čin koji nikako ne bi trebalo da se održi na plaži i sa mladencima u farmerkama. Na drugoj strani, ne bih volela da se poštuju običaji pucanja u jabuku i da to bude parada kiča i pijanstva.


Da li je veridba obavezan deo tvoje prosidbe i kako bi volela da izgleda?


- Želim da se sve ispoštuje, pa i veridba, koja bi takođe trebalo da bude romantična i originalna. Ne mislim da posle veridbe treba odmah da dođe venčanje, već to treba učiniti posle godinu dana zajedničkog života. Znam parove koji su se venčali posle dugogodišnje veze a da prethodno nisu živeli zajedno i svedok sam da to nije bilo dobro za njihov brak. Da se razumemo, nije veridba garancija da će doći do braka i da će on biti uspešan, ali ona bi trebalo da označi početak zajedničkog života. Ako zajedništvo ne bude podržavalo slogu i ljubav, onda se veridba raskida i nema ništa od braka. I sama sam dva puta bila verena.


Zašto si raskidala veridbe?


- Oba puta sam verovala u ljubav i u njeno trajanje, ali ispostavilo se da nešto nije štimalo u našem odnosu.


Možeš li da zamisliš sebe kao odbeglu mladu?


- Kada sam drugom vereniku rekla „da", rekla sam mu da bih od prvog verenika bez razmišljanja pobegla da se kojim slučajem on pojavio u našoj blizini. Isto bi bilo i danas, opet bih pobegla zbog njega. On je za mene fatalan.


U kakvoj venčanici sebe zamišljaš?


- Isključivo volim bele venčanice i eventualno može da prođe neka šampanj boje. Ne volim moderne ili venčanice u drugoj boji, kao ni krinoline, ogromne nabore i velove. Uvek se setim jedne poznate ličnosti koja je pre nekoliko godina na svom venčanju obukla izuzetno dekoltiranu, provokativnu i napadnu haljinu da sam se ja pitala kako je nije stid bar od matičara. Ni za milion dolara ne bih obukla mnogo dekoltiranu i provokativnu venčanicu. Danas nije teško naći lepu kreaciju jer je ponuda bogata i raznovrsna. Najbitnije je da ona lepo stoji, da je lako hodati u njoj, da ne smeta i da bude udobna tokom tog bitnog i dugog dana.


Kako bi trebalo da izgleda tvoj mladoženja?


- Isto elegantan, ali kada prođe taj čin venčanja na sebi treba da ima nešto svečano, ali malo manje uštogljeno. Ako bi mladoženja došao u patikama, ne bi ni došlo do venčanja. Ja bih pobegla.


Zašto se do sada nisi udala?


- Ne dozvoljavam da drugi određuju kada će i da li će do toga doći. Daću sve od sebe da tako bude. Žene u poslednjoj deceniji srljaju i stupaju u brak nečiste savesti i sa prljavim ciljevima. Skoro se u mom društvu poveo razgovor tokom kog smo shvatili da se u poslednjih šest godina razvelo 18 javnih ličnosti. To je velika brojka i loš signal.


Kažu da u tridesetim ozbiljno radi materinski instinkt. Koliko puta si do sada poželela da imaš dete?


- Suviše je intimno pitanje, ali odgovoriću - samo jednom. Jako je lepo imati decu, pa čak i usvojenu ako ljudi nisu suviše egocentrični. Lepo je brinuti se o nekom ako već imaš mogućnosti. Jednog dana bih rado usvojila dete i brinula o njemu u slučaju da ne budem imala svoju biološku decu. Neko sam ko voli stare ljude i želja mi je da jednog dana otvorim dom za njih. Oni me podsećaju na decu...


Da li više voliš devojčice ili dečake?


- Devojčice u svakom smislu, prvenstveno zbog umiljatije prirode, ali sam svesna da su one privrženije očevima.


Koliko je tvoj život različit od života tvojih roditelja kada su bili u tvojim godinama?


- Zbog moje profesije i moj život je u velikoj meri drugačiji od njihovih života. Mnogo je dinamičniji i nepredvidiviji. Inače, najbolje i najbitnije smernice za život sam dobila upravo od roditelja. Moj otac je bio duplo stariji od moje majke, a venčali su se jer se on ludo zaljubio u nju, toliko da je u sekundi rešio da ostavi suprugu i porodicu koju je već imao. Kad sam odrasla tata mi je rekao da živim svoj život tako da budem srećna i da ne brinem šta će reći komšije i okolina. Od njih sam naučila da u ljubavi nema kalkulacije.


Šta ti majka zamera, a šta najviše voli kod tebe?

- Majka mi sada ne zamera ništa jer sam počela da pišem, što je bila njena dugogodišnja želja. Veoma je zadovoljna što sam izdala svoju prvu knjigu i što već radim na drugoj. Ona je smatrala da imam veliki talenat za pisanje. Sada je srećna. Moja mama nikada nije crvenela zbog mene, a kao skromna osoba kod mene voli očeve osobine koje prepoznaje, prvenstveno to što sam samostalna i veliki borac. Ona ne brine za mene jer zna da umem da se izborim za sebe i svoje ciljeve. U mojoj manekenskoj karijeri joj se nije dopadalo to što zna da je sreća veliki faktor i da od 15 svetskih moćnika zavisi koji i kakvi modeli će te godine imati posla.


Da li bi ponovo izabrala isti put?


- Apsolutno. Sve sam uradila kako sam želela. Samo bih volela da sada imam 14 godina jer ne bih kao nekada morala da čekam dve godine jer su me smatrali suviše mladom za posao.


Kakva si bila kao dete?


- Bila sam povučena. Bilo mi je dosadno u svetu u kom sam živela, pa sam puno maštala. Iznad svega sam želela da imam plavu kosu i plave oči. Sada mi deluje da mi je detinjstvo bilo svojevrsna priprema za pravi život koji je zapravo počeo tek sa ostvarenjem mojih manekenskih snova. Najlepše segmente pamtim da su se dogodili u Bosni kod bake i deke, gde smo moja braća, sestre i ja ostajali skoro celo leto bez želje da idemo na more. Imali smo kućicu na kraju sela, slobodu, predivne predele, nestvarno lepe planine i krajolike. Sa početkom moje manekenske karijere poklopio se i početak građanskog rata u Bosni, tako da od tada nisam išla tamo. Danas obožavam Austriju i Švajcarsku, koje su po zimskim pejzažima neprevaziđene.

Ivana
Ivana

Pamtiš li neke batine?


- Na moju sreću, nisam dobijala batine kao većina dece. Roditelji su imali druge metode vaspitavanja i kažnjavali su me zabranom konzumiranja slatkiša, ili mi ne bi dali pare za neki časopis u kome je izašla Lepa Brena. A moja baka je imala drugi sistem za mene, pa mi je plaćala da bih jela, da bi mi kasnije u manekenstvu te bakine pare došle glave jer sam imala višak kilograma.


Kada si shvatila da je vreme da možeš da napišeš svoju prvu knjigu?


- Pišem od osnovne škole. Nisam bila zainteresovana za druge predmete osim za srpski jezik i književnost, koji sam obožavala. Srećna sam što danas imam inspiraciju da pišem i što imam podršku „Lagune" kao izdavača, kao i urednika koji će mi dati smernice za pisanje novog romana.


Ko su tvoji književni uzori?


- Svakako je to Ivo Andrić, čije delo „Gospođica" sam pročitala sa sedam godina i to u jednom dahu i čudila se kako je knjiga fascinantno napisana i zanimljiva uprkos tome što je cela radnja smeštena u jednoj kući. Pored Andrića, ima i modernih pisaca koji mi se dopadaju, ali ja sam više od drugih volela da čitam Kapora i Zolu. Od meni nepoznatih pisaca izdvojila bih dve sjajne knjige „Kradljivica knjiga"i „Vozom do Trsta", koje sam pročitala prošle godine i bila oduševljena.


Koja javna ličnost te fascinira i čime je to uspela?


- Glumica Olivera Marković je bila žena koju sam oduvek želela da upoznam jer sam imala utisak da je u prirodi ista kao u filmovima i serijama u kojima je igrala. Kad su u pitanju strane ličnosti, najpozitivnije mišljenje imam o Tomu Kruzu jer sam tokom razgovora sa njim shvatila da ima harizmu kao na filmu. Lep je, ali je malo nizak za moj ukus.


Šta misliš o letnjim avanturama i da li si pristalica istih?


- Nikada nisam razumela kratkotrajne veze i ideju da sa nekim provedeš samo jednu noć jer prosto nisam taj tip. Ne osuđujem, ali ne podržavam. Imala sam kratke veze, ali zato što su prosto bile osuđene na propast, a ne zato što smo hteli da se brzo završe.


Da li sebe možeš da zamisliš kao suprugu tajkuna?


- Ni pod tačkom razno ne bih bila sa tajkunom.


A da budeš sa siromahom?


- Što da ne ako je mlad i lep. Ubeđena sam da digitron i srce ne idu zajedno.


Da li je ljubav slepa?


- Nije ljubav slepa. Ja idem srcem, ali nisam slepa i nerazumna. Da ludo volim i da posle nekog vremena saznam da je čovek sa kojim sam u vezi kriminalac, istog časa bih ga ostavila. Nemam taj problem, slušam srce, ali ne gubim razum.

Ivana
Ivana

Koje pesme poručuješ u kafani i za koju daješ najveći bakšiš?


- Poručujem uvek tri iste pesme „Čudna jada od Mostara grada", „Zvjezda tjera mjeseca" i „Navali se Šar-planina".


Da li imaš prijatelje u svetu mode?


- Nisu to neka čvrsta prijateljstva, više su poznanstva. Najviše sam se tokom aktivnog bavljenja manekenstvom družila sa Lucijanom iz Hrvatske i nekoliko stranih modela. Od domaćih manekenki najbolji odnos imam sa Jelenom Ivanović, sa kojom sam dosta putovala.


Koga si preporučila za model, kao nekada Sandru Meljničenko?


- Iz emisije „Top model" uputila sam Dejanu i Marinu, koje rade preko moje agencije u Beču, a svakodnevno preko Fejsbuk stranice sa mnom kontaktiraju mlade devojke koje traže savete i pomoć.


Kako sebe vidiš za 20 godina?


- Ne pravim dugoročne planove, čak ni nekoliko meseci unapred, bitno je samo da budem srećna. Šta bude - biće. Ja sam srećna uvek kada pada sneg i kada sam zaljubljena.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati