Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

intervju, mirko cvetkoviĆ

21. 03. 2012.  - Autor: Srđan Stevanović, fotografije Marko Đoković,

Čim odem iz Vlade, žurim na pijacu

Ponuda - SNS-a je u stvari prazna i pitanje njihove proevropske orijentacije krajnje je sumnjivo. Oni to kažu, ali su Evropljani formulisali jedan princip, a to je - nije važno šta kažete, već šta radite. Dajte samo činjenice na sto, kaže Mirko Cvetković Piše Nenad Čaluković

1
Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ubeđen je da će nakon izbora premijerski kabinet ponovo zadužiti neko iz DS-a. Cvetković u intervjuu za Nedeljnik prvi put otvoreno govori o tome kroz šta je sve prošao od Tadićeve ponude da bude na čelu Vlade do danas. Kaže da je srećan što je njegov kabinet u teškim vremenima izdržao ceo mandat, jer to odslikava političku stabilnost Srbije za koju je zaslužna vladajuća garnitura. Pre njega, u višestranačkom sistemu, to je uspelo samo Mirku Marjanoviću, ali Cvetković smatra da te dve vlade nisu za poređenje.

Čim je formirana, ova vlada bila je suočena sa jednom od najvećih kriza koje svet pamti. S druge strane, ovo je bila koaliciona vlada sa brojnim partnerima što samo po sebi podrazumeva često legitimno različite interese i probleme. Vlada Mirka Marjanovića imala je apsolutnu parlamentarnu većinu i verujem da tu nije bilo većih problema da izdrži čitav mandat.

Kada vam je bilo najteže?

Na početku, kada su se sa dolaskom krize pojavili neki ekonomski dušebrižnici i zajednički svim snagama krenuli da huškaju narod. Uplašeni iskustvom iz prošlosti građani su počeli da povlače svoj novac iz banaka. Tada je, za vrlo kratko vreme, pretio pad celog finansijskog sistema. Ipak, uspeli smo i to da prevaziđemo. Kad se prisetim, bili su to zaista teški trenuci i za Vladu i za mene lično.

Koliko je u prethodne četiri godine bilo neprospavanih noći?

Ne znam, nisam ih naravno brojao, ali bilo je zaista mnogo problema. Pokušavao sam da ih rešim na najpovoljniji ili na najmanje nepovoljan način za državu.

Sećate li se šta ste prvo pomislili kada vam je Tadić rekao da ćete biti premijer?

Sećam se. Najpre sam se pitao da li da prihvatim pošto se nikada nisam bavio politikom na klasičan način. Onda sam pomislio da svojim dosadašnjim iskustvom mogu da pomognem Srbiji da postane bolja u svakom smislu i to mi je bila glavna misao. Znao sam da kad dođete na takvo mesto imate dva zadatka. Jedan je da taj posao obavljate na profesionalan način, a drugi da pokažete javnosti kako ste vi vredni. Smatrao sam da je meni ovaj prvi zadatak ključan. To sam čak i nagovestio u svom ekspozeu gde sam na kraju rekao - kada budete zaključivali o tome šta je ova vlada uradila, nemojte da polazite od predrasuda nego od činjenica. Danas imate niz stereotipa i o Vladi i o meni, koji su potpuno neutemeljeni. Ipak, iza ove vlade ostaće veliki rezultati. I to su te činjenice koje ne može niko da ospori.

Šta su vam rekli  supruga i deca kada ste im saopštili da ćete biti premijer?

Na ovo mesto sam došao sa mesta ministra finansija tako da je moja porodica na neki način već bila naviknuta da sam pod lupom javnosti. Mislim da su na početku bili ponosni. Međutim, kada sam počeo da radim, onda je njihov entuzijazam splasnuo i nisu bili baš srećni. Nije samo u pitanju obim posla već jedna širina tematike gde ste vi za sve krivi. Šta god da se desi, ja sam bio kriv. S druge strane, gotovo uopšte nemate slobodnog vremena. Kao ministar finansija imao sam relativno normalan život. Odlazio sam u prodavnice, na pijacu... Ja danas ne poznajem Beograd. Ne znam kako izgleda Knez Mihailova ulica, osim po sećanju. Nikad nisam bio u TC „Ušće", a voleo bih da odem.

Ko vas je najviše nervirao u Vladi? Dinkić?

Dinkić non-stop kritikuje mene i Vladu. I onda me čak i prijatelji pitaju - dobro, je l' se ti nerviraš. U suštini se ne nerviram, zato što ako je želeo da me iznervira, on je propustio priliku. Da mi je sve to što kaže sada rekao dok je bio ministar - da je Vlada takva i takva, da je loša, ja ne mogu više, evo ti ostavka, odlazim - tada bi me to stvarno pogodilo. Onda bih stvarno razmislio da li je on u pravu kad je došao dotle. Ali, ovako, on to sada koristi kao svoj predizborni marketing.

Jeste li nekad uhvatili sebe da ste zažalili što ste prihvatili premijersko mesto? Ili da ste sami sebi rekli - ma, šta mi je ovo trebalo?

Nisam. Radio sam najbolje što sam mogao. Opet, naravno, u svakom poslu uvek imate trenutke kada kažete - pa možda je bilo bolje da sam nešto drugo radio. Ta neka osećanja i problemi sa kojima sam se susretao nisu nikada doveli do toga da odustanem.

Da li vam je nekad predsednik Tadić možda nešto zamerio ili vas pohvalio?

Ne, on se ne meša u operativni deo rada Vlade. Mi razgovaramo oko strateških stvari, ciljeva, dogovaramo se šta treba, a šta ne treba da se uradi. I onda sprovodimo tu politiku.

Jeste li imali utisak da su se neki neuspešni ministri krili iza vas?

Nisam želeo nikada da prebacujem neuspehe na njih. Čak i ako su se krili, smatrao sam da je to u redu i da kao šef tima imam dovoljno kapaciteta da podnesem sve te kritike.

Verovatno ste najsrećniji bili kada je Srbija dobila kandidaturu za EU?

To je bila kruna rada ove vlade.

Hoćemo li dobiti datum početka pregovora do kraja godine?

Mislim da hoćemo sigurno, ukoliko se izbori budu završili onako kako ja očekujem.

Koga očekujete u budućoj vladi?

Očekujem da ova koalicija manje-više, plus-minus, formira sledeću vladu, koja će doneti sigurnost da ljudi kroz kandidaturu i dalje pregovore sa EU više rade, više zarađuju i obezbede bolji život. Ako bude neki drugi izbor, plašim se da bi to dovelo do neizvesnosti, nestabilnosti...

Protiv ste vlade DS-a i SNS-a?

Ne vidim nijedan kvalitet koji bi se tu dobio. Ponuda SNS-a je u stvari prazna i pitanje njihove proevropske orijentacije krajnje je sumnjivo. Oni to kažu, ali su Evropljani formulisali jedan princip, a to je - „nije važno šta kažete, već šta radite". Dajte samo činjenice na sto. A činjenice na stolu su sledeće - ova vlada, odnosno ova skupština donela je najviše zakona. Svi ti zakoni su usaglašeni sa evropskom unijom i deo su procesa reformi koje Srbija mora da sprovede na putu ka EU. LDP je, kao partija koja se zalaže za Srbiju u EU, za neke zakone glasala, a za neke su rekli da se ne slažu, ali to je normalna politička borba. SNS nije glasao ni za jedan. Dakle, nula evropskih zakona. Zato ja lično ništa ne verujem naprednjacima. I ne možemo da verujemo onima koji su neodgovorni, nepouzdani i nedosledni, što su mnogo puta i pokazali.

2
Kako sarađujete sa Dačićem?

Moram da kažem da smo odlično sarađivali.

Kakav je vaš stav oko održavanja predsedničkih izbora?

Siguran sam da će o tome najbolju odluku doneti predsednik Tadić.

Zašto se niste preselili na Dedinje?

Imam porodičnu kuću i ne vidim zašto bi moj komfor bio drugačiji ako bih imao par stotina kvadrata više. Kuća mi je sasvim dovoljna, imam i dvorište.

Koja iskustva ćete poneti?

Neka životna. Svako iskustvo je pozitivno, ali recimo promenio sam stav o životu. Ranije je moj stav bio - koncentriši se na posao, budi vredan, uspešno ga završi. Okruženje će to pre ili kasnije ceniti. Posle ove četiri godine dovodim u pitanje to iskustvo, zato što fali jedan element, a to je - ubedi druge da to što si uradio jeste dobro. Taj element nisam imao, niti sam smatrao da je on relevantan, jer taj argument može da se izrodi u svoju suprotnost, a to je - ubedi druge da ti radiš super, a nije bitno šta radiš. Zato što se nisam koristio tim argumentom verovatno se i stvorila ta slika da se ne mešam u svoj posao.

Stvorena je slika kao da ste se malo držali po strani?

Da, stvorila se. Ali mogu da vam kažem da sam na poslu od jutra do večeri svaki dan i da svoj posao radim maksimalno. Ne bavim se time kako će me percipirati javnost jer znam da dajem sve od sebe. To je prosto sastavni deo moje ličnosti.

Hoćete da kažete da su vam bili bitniji rezultati nego da budete svaki dan u medijima?

Upravo to. Za novinare uglavnom nije bila vest nekoliko civilizacijskih pomaka koje smo mi uradili. Doneli smo Zakon o restituciji, za koji od formiranja Đinđićeve vlade niko nije imao petlju, zato što je to teška odluka, a taj problem postoji 60 godina. Doneli smo takođe i Zakon o javnoj svojini. Mi smo prvi put uveli državnog revizora da napravi reviziju budžeta i da proveri kako je novac poreskih obveznika trošen. Formirali smo i fiskalni savet. Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu idem u Skupštinu i stoički podnosim da mi svašta govore bez ikakve logike i smisla, iako je ta priča bila predviđena za poslanička pitanja, a ne za političko iživljavanje. I nijednog trenutka nisam izgubio živce. Saberite sve te četvrtke, pa proverite koliko su drugi premijeri, izuzev Đinđića, išli u parlament. Mi smo uhapsili Mladića i Karadžića u trenutku kada je to bio jedan od najnepopularnijih gestova i stavili tačku na Hag. Ukinuli smo obavezu služenja vojnog roka, dobili kandidaturu za EU, beli šengen, tako da građani sada po zemljama EU mogu da putuju bez viza. Upravo ova vlada je napravila veliki pomak u borbi protiv organizovanog kriminala. Izbrisali smo „zemunski klan" sa mape i one poternice koja je objavljena kada je ubijen Đinđić. Napravili smo prvi elektronski birački spisak, promenili zakon o izborima, formirali Komisiju za zaštitu konkurencije, kojoj smo dali pravo da izriče kazne po par miliona evra. Ozbiljno smo promenili državu. Srbija ne izgleda onako kako je izgledala 2008. godine, ali se na dobro čovek lako navikne.

Jedna od urbanih legendi, koju ste verovatno čuli, jeste i da vas zovu Deda Mraz?

Taj nadimak su mi dali valjda zbog bele brade. Voleo bih da to znači da sam delio poklone građanima.

Koji su ekonomski aduti Srbije?

Ne treba očekivati da država sama može da reši sve probleme. Zato je izuzetno važno da se pokrene preduzetnički duh kod svih građana. Cilj nam je da privučemo velike svetske investitore, ali i da osnažimo i podstičemo mala i srednja preduzeća koja mogu da imaju važnu ulogu u smanjenju nezaposlenosti. Smatram da dugoročna ekonomska stabilnost celog društva upravo leži u razvoju i jačanju malih preduzeća. Nastavićemo i dalje da eliminišemo birokratske procedure kako bi se još lakše otvarala ovakva preduzeća. Podsetiću vas takođe da je od formiranja ova vlada do sada kroz međunarodne finansijske institucije i podršku vlada drugih zemalja obezbedila više od 300 miliona evra izuzetno povoljnih kreditnih linija namenjenih isključivo malim i srednjim preduzećima.

Mali privrednici traže smanjenje poreza na zarade koje bi, navodno, doprinelo povećanju plata za 30 odsto, a time i kupovne moći...

Da bi podstakla zapošljavanje, Vlada je za novozaposlene do 30 godina i preko 45 godina starosti za prvu godinu rada u potpunosti ukinula plaćanje poreza i doprinosa, a za ostale za 30 odsto smanjila plaćanje poreza i doprinosa takođe u trajanju od godinu dana. Međutim, te mere nisu dovele do povećanja zaposlenosti, što znači da problem nije u visini poreza i doprinosa koji su inače, u svom punom iznosu (38 odsto opterećenje bruto zarade), ispod evropskog proseka (39 odsto opterećenje bruto zarade). Inače, novim modelom ekonomskog rasta, koji je usvojen na osnovu inicijative predsednika Tadića, predviđena je reforma poreskog sistema kojim će se dodatno smanjiti opterećenje na zarade, čime će se poboljšati konkurentnost srpskih proizvoda na međunarodnom tržištu.

3
Kakvi su vaši planovi kada odete sa premijerskog mesta? Imate li možda ambicije da budete ambasador?

Ne, nemam ambiciju da budem ambasador. Moram da vam kažem da sam u životu mnogo puta imao ponudu da odem iz Srbije. I tada i sada mislim da za život nema bolje i lepše zemlje od Srbije.

Ima li neko od bivših premijera ko vam je bio idol?

Ne. Svi spominju Nikolu Pašića pošto smo iz istog mesta, ali to su bila druga vremena. Pašić je bio premijer u vreme stvaranja države, a ova vlada se od formiranja sukobila sa ogromnim brojem problema, koje smo morali da rešavamo na dnevnoj osnovi.

Stiče se utisak da odlazite uzdignuta čela?

Da. S obzirom na zadate, izuzetno teške okolnosti koje je donela najveća ekonomska kriza, zadovoljan sam onim što sam postigao.

Šta ćete prvo uraditi kada napustite premijersko mesto?

Idem na pijacu u kupovinu.   

Izvor: PRESS NEDELJNIK

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati