Press Online :: Svet http://pressonline.rs/svet/rss.html Globus, Balkan, najnovije vesti širom planete sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Svet http://pressonline.rs/svet/rss.html Nestao na Himalajima, nakon 47 dana nađen živ: Da ste samo stigli 3 dana ranije http://pressonline.rs/svet/globus/395077/nestao-na-himalajima-nakon-47-dana-nadjen-ziv-da-ste-samo-stigli-3-dana-ranije.html Jedan mladić je imao mnogo sreće da preživi nakon što se izgubio na Himalajima gde je proveo 47 dana. ]]> foto: blic.rs

Liang Šeng Jueh (21) i njegova devojka Liu Liu su nestali na planini, a ona nije preživela.

Mladić je pronađen u kanjonu na visini od oko 2,600 metara u blizini mesta Tipling u nepalskoj pokrajini Dading, a mrtvo telo njegove devojke nalazilo se u blizini, prenosi BBC.

Liang je trenutno na lečenju u bolnici u Katmanduu i uspešno se oporavlja.

Foto: Narendra Shrestha / EPA;

- Izgubio je čak 30 kilograma za tih sedam nedelja. Organizam mu je stradao, ali će se oporaviti. Ima mnogo ugriza crva i insekata, ali biće u redu. Pomalo je počeo i da govori. Rekao mi je da je njegova devojka preminula tri dana pre nego što su pronađeni – rekla je doktorka Sandžaja Karki za BBC.

Tokom 47 dana on je uspeo da preživi samo na vodi i soli.

Liang i Liu Liu  studenti su prve godine na Tajvanskom nacionalnom univerzitetu Dong Hva. U Nepal su stigli iz Indije još u februaru, a poslednji su put viđeni 9. marta u severnom Dadingu, gde su odlučili da pešače.

 

Foto: Narendra Shrestha / EPA;

Web stranica Missingtrekker.com izveštavala je o detaljima njihova putovanja i nestanka. Navodno su u jednom trenutku izgubili prtljagu, a raspravljalo se i o trivijalnim pitanjima poput Liuine objave na Facebooku.

Ona je, navodno, u nekom trenutku putovanja napisala status 'Volela bih da nikad nisam završila ovde'.

 

Foto: Narendra Shrestha / EPA;

Porodice mladog para zabrinule su se u trenutku kad se Liang i Liu Liu nisu pozivom javili kući dogovorenog datuma, 10. marta i pet dana kasnije njihovi roditelji su zatražili potragu za njima.

Nepalska policija odmah je angažovala tri vodiča i helikopter kako bi tražili studente za koje se verovalo da putuju u selo Langtang na dogovoreni susret s tajvanskim prijateljima.

Foto: Narendra Shrestha / EPA;

Jedan od spasilaca je rekao da se par najverovatnije okliznuo na jednoj stazi i ostao zarobljen u kanjonu. Pre nekoliko dana, Lianga je nakon dojave meštana konačno uočio spasilački helikopter. On je spasen, ali je za Liu Liu bilo prekasno.

 

]]>
Thu, 27 Apr 2017 12:38:06 +0200 Globus http://pressonline.rs/svet/globus/395077/nestao-na-himalajima-nakon-47-dana-nadjen-ziv-da-ste-samo-stigli-3-dana-ranije.html
Konačno otkrili tajnu krvavog vodopada http://pressonline.rs/svet/globus/395073/konacno-otkrili-tajnu-krvavog-vodopada.html Antarktički Krvavi vodopadi već duže od jednog veka intrigiraju naučnike. Neki od njih sada veruju da su konačno otkrili kako su oni nastali. ]]> foto: blic.rs

Od 1911. godine naučnici su pokušavali da otkriju zašto se na ledenom kontinentu nalazi vodopad sa krv-crvenom vodom. Znalo se da je voda crvena jer je puna gvožđa koje pocrveni u dodiru sa kiseonikom, ali nije bilo poznato otkud zapravo dolazi ta tečna slana voda.

Posle svih ovih godina, američki naučnici su sada pomoću radarske opreme otkrili dokaze o velikoj količini slane vode koja je zakopana ispod glečera - pre možda čak i milion godina! Kao što slepi miševi koriste eholokaciju, naučnici su poslali i primili elektronske signale kroz led glečera koji su im pokazali nešto za šta su milslili da je nemoguće: da tečna voda postoji u smrznutom glečeru.

Erin Petit, jedna od autorki studije, objašnjava da "voda otpušta vrelinu kako se ledi", što dovodi do topljenja okolnog leda i omogućava da slana voda (koja ima nižu tačku mržnjenja) slobodno protiče. Ovo otkriće otvara vrata razumevanju "uloge tečne vode, bilo slatke, bilo slane, u ekstremno hladnim glečerima ili oblastima permafrosta, koje su smrznute više više od 2.000 godina.

 

]]>
Thu, 27 Apr 2017 12:14:59 +0200 Globus http://pressonline.rs/svet/globus/395073/konacno-otkrili-tajnu-krvavog-vodopada.html
Svetu preti nestašica vrlo važnog materijala http://pressonline.rs/svet/globus/395060/svetu-preti-nestasica-vrlo-vaznog-materijala.html Pesak se koristi u industriji, u proizvodnji stakla, elektronike, pri izvlačenju nafte. Ogromne količine se bacaju u more kako bi se proširile teritorije. Pesak je tražena roba i po svoj prilici mu preti nestašica. ]]> foto: blic.rs

Tzv. "Peščana mafija" u Indiji se koristi zastrašivanjem kako bi izvukli i švercovali pesak. U Maroku i na Karibima lopovi doslovno kradu sa plaža i ostavljaju ih potpuno "ogoljene".

Moderni gradovi su izgrađeni od peska i često na pesku. Većina odlazi na mešanje betona i asfalta. Najviše se peska potroši u Aziji, pa je tako Kina, na primer, odgovorna za 50 posto svetske potražnje, piše Economist.

Prema procenama UN, do 2030. godine na svetu će biti 40 megagradova u kojima će živeti po 10 ili više miliona stanovnika. To znači da će morati da se izgradi još domova i infrastukture. Nivo mora i dalje će rasti i pesak će postati samo traženiji, piše Telegram.hr.

Iako nam deluje da ga ima na pretek i gotovo svuda, svetu ozbiljno preti nestašica. Pesak iz pustinja je previše gladak i ne može da se koristi u komercijalne svrhe.

Foto: otvodisha / youtube

Singapur i Katar najveći su uvoznici po glavi stanovnika, a australijski pesak se, na primer, izvozio u Dubai kod izgradnje Burdž Kalife. Većina zemalja reguliše koliko se i odakle peska može izvaditi, ali halapljiva potražnja stvorila je unosnu ilegalnu razmenu u mnogim državama koje se brzo razvijaju. Rezultat je da se na mestima na kojima se pesak vadi, to radi brže nego što se prirodno obnavlja, što može imati ozbiljne posledice za okolinu.

Srećom, postoje alternative

Srećom, postoje alternative korišćenju peska. Asfalt i beton se mogu reciklirati, a pri izgradnji kuća mogu se koristiti slama i drvo. U bogatijim i razvijenijim zemljama vlade će podsticati korišćenje tih alternativa.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 11:10:05 +0200 Globus http://pressonline.rs/svet/globus/395060/svetu-preti-nestasica-vrlo-vaznog-materijala.html
Meksiko dočekao, sada će patiti i SAD http://pressonline.rs/svet/Svet/395003/meksiko-docekao-sada-ce-patiti-i-sad.html Svetska trgovinska organizacija (STO) dala je Meksiku "zeleno svetlo" za uvođenje 160 miliona dolara vrednih godišnjih trgovinskih carina protiv SAD. ]]> Foto:B92.net

Carine se uvode u znak odmazde zbog američke diskriminacije tunjevine uvezene iz Meksika.

Već duže od dve decenije, SAD zahtevaju da sva uvozna tunjevina ima sertifikat "delfin bezbedan" (što znači da izlov tuna nije ugrozio delfine), u okviru kampanje za spasavanje vrsta koje su desetkovane zbog izlova, prenosi agencija Frans pres. 

Meksiko, međutim, tvrdi da SAD primenjuju strože standarde za meksičke izvoznike, koji su i pored toga što su broj smrtnih slučajeva delfina sveli na minimalni nivo, i dalje diskrimisani od strane Sjedinjenih Država koje zahtevaju dodatnu papirologiju i ponekad vladine posmatrače. 

Posle današnje odluke STO, meksičko ministarstvo ekonomije je saopštilo da će odmah pokrenuti proceduru za preduzimanje kontramera protiv uvoza iz SAD. 

"Meksiko će odmah zatražiti dozvolu za suspenziju beneficija, i paralelno će pokrenuti interne procedure koje su potrebne za stupanje na snagu kontramera protiv uvoza proizvoda iz SAD", navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi agencija Rojters. 

odsetimo, i kanadski premijer Džastin Trudo obećao je da će braniti interese Kanade, nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele carine na kanadsku drvenu građu.

 

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:28:50 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/395003/meksiko-docekao-sada-ce-patiti-i-sad.html
Bivši marinac Randolf Ales novi direktor Tajne službe SAD http://pressonline.rs/svet/Svet/394997/bivsi-marinac-randolf-ales-novi-direktor-tajne-sluzbe-sad.html Bela kuća je postavila penzionisanog general-majora Marinaca Randolfa Alesa kao novog direktora Tajne službe, javlja AP. ]]> Foto:B92.net

Ales je bio u Marincima 35 godina, a bio je i zamenik komesara Granične i carinske zaštite.

On nasleđuje Džosefa Klensija, koji se drugi put penzionisao u martu, a očekuju ga problemi sa bezbednošću i osobljem.

Samo prošlog meseca, čovek je preskočio ogradu i šetao se dvorištem Bele kuće čitavih 15 minuta, navodi AP. 

Problemi agencije su skroz obelodanjeni kada je izbio skandal o prostituciji tokom južnoameričkog samita u toku administracije bivšeg predsednika SAD Baraka Obame. 

Grupa bivših visokih vladinih zvaničnika koja je vršila uvid u Tajnu službu 2014. godine proglasila je kao nezainteresovanu i predložila da je potrebno da je vodi neko spolja. 

Alesovo postavljanje na mesto direktora nastavlja trend predsednika SAD Donalda Trampa da na najviše bezbednosne pozicije stavlja penzionisane generale.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:17:33 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394997/bivsi-marinac-randolf-ales-novi-direktor-tajne-sluzbe-sad.html
Zbog veza sa Gulenom privedene 803 osobe, mahom policajci http://pressonline.rs/svet/Svet/394996/zbog-veza-sa-gulenom-privedene-803-osobe-mahom-policajci.html U više operacija širom Turske privedene su 803 osobe nakon što su vlasti izdale naloge za hapšenje hiljadu ljudi zbog povezanosti s mrežom imama Fetulaha Gulena. ]]> Foto:B92.net

Gulena Ankara optužuje za organizovanje neuspelog vojnog puča u julu prošle godine.

Pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore, agencija Rojters je prenela da su se na meti našle "strukture Gulenove mreže u policijskim snagama" i da su većinom privedeni policajci.

Kako se navodi, privedene osobe će biti prebačene u Ankaru.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:15:43 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394996/zbog-veza-sa-gulenom-privedene-803-osobe-mahom-policajci.html
Tramp ne odustaje od zida na granici http://pressonline.rs/svet/Svet/394994/tramp-ne-odustaje-od-zida-na-granici.html Američki predsednik Donald Tramp ponovio je obećanje da će da izgradi zid duž američke granice sa Meksikom da bi sprečio ilegalnu imigraciju. ]]> Foto:B92.net

On je nagovestio da je spreman da odloži raspravu o finansiranju tog projekta da bi se izbeglo moguće zatvaranje vladinih agencija ove nedelje.

"Nemojte da dozvolite lažnim medijima da vam govore da sam promenio stav o zidu. Biće sagrađen i pomoći će da se zaustavi trgovina drogom i ljudima”, napisao je Tramp na Tviteru. 

"Zid je veoma važno oruđe u zaustavljanju priliva droge u našu zemlju i trovanju naše mladeži (i mnogih drugih)", objavio je Tramp. 

Tramp je u ponedeljak rekao grupi konzervativnih novinara u Beloj kući da rasprava oko finansiranja zida, koji bi po nekim procenama mogao da košta 20 milijardi dolara, može da sačeka do septembra. 

Spor u pogledu plaćanja tog projekta, kojem se demokrate protive, pretio je da ugrozi postizanje dogovora o nastavku finansiranja vlade u narednih nešto više od pet meseci, naveo je Glas Amerike. 

Aktuelni privremeni budžet ističe u petak u ponoć i ako se do tada ne postigne sporazum o novim merama potrošnje, vlada bi mogla da bude zatvorena od subote, kad Tramp obeležava simboličnih 100 dana na položaju predsednika. 

Demokrate se pozdravile Trampovu odluku da odustane od zahteva da se u okviru aktuelnih pregovora o budžetu razgovara i o finansiranju zida, ocenjujući da je to dobro za zemlju. 

"Pregovarači iz obe stranke sada mogu da nastave da rade na još nerešenim pitanjima", rekao je lider demokrata u Senatu Čarls Šumer.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:13:53 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394994/tramp-ne-odustaje-od-zida-na-granici.html
Meksiko: Plan za izgradnju zida neprijateljski, loša ideja http://pressonline.rs/svet/Svet/394993/meksiko-plan-za-izgradnju-zida-neprijateljski-losa-ideja.html Meksiko je ponovo kritikovao namere američkog predsednik Donalda Trampa da izgradi zid na granici sa tom zemljom, nazivajući taj plan "neprijateljskim". ]]> Foto:B92.net

Sekretar meksičkog Ministarstva spoljnih poslova Luis Videgaraj je izjavio da je taj Trampov plan "loša ideja" i da time ništa neće postići.

Videgaraj je ponovio da Meksiko neće dati ni centa za izgradnju tog zida, prenela je agencija AP.

Prema njegovim rečima, vlada Meksika će razmotriti mogućnost smanjenja saradnje u oblasti bezbednosti sa SAD ako se razgovori o imigracijama i trgovini ne budu odvijali kako treba. 

Meksiko sarađuje sa SAD u borbi protiv narko kartela, napominje AP. 

Nešto ranije, Tramp je ponovio obećanje da će da izgradi zid duž američke granice sa Meksikom da bi sprečio ilegalnu imigraciju, iako je nagovestio da je spreman da odloži raspravu o finansiranju tog projekta da bi se izbeglo moguće zatvaranje vladinih agencija ove nedelje. 

"Nemojte da dozvolite lažnim medijima da vam govore da sam promenio stav o zidu. Biće sagrađen i pomoći će da se zaustavi trgovina drogom i ljudima”, napisao je Tramp na Tviteru. 

"Zid je veoma važno oruđe u zaustavljanju priliva droge u našu zemlju i trovanju naše mladeži (i mnogih drugih)", objavio je Tramp. 

Tramp je u ponedeljak rekao grupi konzervativnih novinara u Beloj kući da rasprava oko finansiranja zida, koji bi po nekim procenama mogao da košta 20 milijardi dolara, može da sačeka do septembra.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:10:47 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394993/meksiko-plan-za-izgradnju-zida-neprijateljski-losa-ideja.html
Nestvaran prizor meteorske kiše na nebu iznad Kine http://pressonline.rs/svet/globus/395000/nestvaran-prizor-meteorske-kise-na-nebu-iznad-kine.html Kiša meteora Lirid zapalila je noćno nebo iznad planine Čangbai, u severoistočnoj kineskoj provinciji Jilin. Desetine meteora bile su vidljive čitav sat. ]]> foto: b92.net

Lirid je pojava koja se događa svake godine krajem aprila, najčešće između 19. i 23, kada Zemlja prolazi kroz rep komete Tačer. Meteorska kiša se stvara kada se prašina i drugi delići odvajaju od nebeskog tela i ulaze u Zemljinu atrmosferu leteći uporedo s planetom. 

Ovi meteori dolaze iz tačke koja se nalazi u sazvežđu Lira, po čemu je kiša i dobila ime. Lirid je jedna od najpoznatijih astronomskih pojava, koja je prvi put primećena pre oko 2.600 godina.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:24:43 +0200 Globus http://pressonline.rs/svet/globus/395000/nestvaran-prizor-meteorske-kise-na-nebu-iznad-kine.html
Prvo dvostruko pogubljenje u SAD od 2000.godine http://pressonline.rs/svet/Svet/394928/prvo-dvostruko-pogubljenje-u-sad-od-2000godine.html Dva zatvorenika su pogubljena u američkoj državi Arkanzas u razmaku od tri sata, što je prvo dvostruko pogubljenje u jednom danu od 2000. godine. ]]> Foto:B92.net

Prvi zatvorenik, 52-godišnji Džek Džons, pogubljen je u ponedeljak nešto posle 19 časova.

Pogubljenje 46-godišnjeg Marsela Vilijamsa, posle kratkog odlaganja, izvršeno je oko 22.30 časova.

Vilijamsovi advokati su od sudije tražili da zaustavi pogubljenje jer je prethodni osuđenik "pomerao usne i borio se za vazduh". U zahtevu su naveli da su zvaničnici 45 minuta pokušavali da ubace intravenoznu braunilu u vrat, pre nego što su je stavili na drugo mesto. 

Takodje su naveli da bi Vilijams, težak oko 180 kilograma, mogao da doživi "okrutnu" smrt jer je moguće da braunila ne bude postavljena kako treba. 

Džons, osudjen na smrt zbog silovanja i ubistva 1995. godine, izvinio se u svojoj poslednjoj izjavi. Bio je osuđen i za pokušaj ubistva 11-godišnje ćerke njegove žrtve, kao i za drugo silovanje i ubistvo na Floridi. 

Vilijams je osuđen za silovanje i ubistvo 22-godišnjakinje, koju je ;1994. ;oteo na benzinskoj pumpi. Prethodno je oteo i silovao još dve žene. 

U Arkanzasu je prošle sedmice izvršena prva smrtna kazna od 2005, a još jedno pogubljenje zakazano je za četvrtak. 

Prethodno dvostruko pogubljenje izvršeno je 2000. godine u Teksasu. 

U SAD je ove godine, uključujući Džonsa i Vilijamsa, pogubljeno devet ljudi - u Teksasu, Arkanzasu, Misuriju i Virdžiniji.

]]>
Tue, 25 Apr 2017 11:04:08 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394928/prvo-dvostruko-pogubljenje-u-sad-od-2000godine.html
Šta će se desiti sa ljudima ako Zemlju udari asteroid http://pressonline.rs/svet/globus/394942/sta-ce-se-desiti-sa-ljudima-ako-zemlju-udari-asteroid.html U slučaju udara ogromnog asteroida u Zemlju, ljudi bi najviše stradali od jakih udara vetra i nagle promene pritiska - čak 60 odsto smrti nastupilo bi upravo zbog tih razloga, navode naučnici. ]]> foto: blic.rs

Vrelina asteroida bila bi odgovorna za 30 odsto smrtnih slučajeva.

I cunamiji, koji bi bili posledica udara, ubili bi određen broj ljudi, dok bi najmanje ljudi stradalo od zemljotresa - samo 0,17 odsto.

U sklopu istraživanja, naučnici su virtuelno koristili razne modele kako bi "bombardovali" Zemlju sa više od 50.000 veštačkih asteroida prečnika od 15 do 400 metara.

Na osnovu tih modela, napravljene su procene koja bi vrsta posledica bila najsmrtonosnija.

Naučnici navode da jaki udari iz vazduha mogu, doslovno, da poderu unutrašnje organe, dok udari vetra imaju dovoljno snage da bacaju ljude i sravne šume sa zemljom.

Vrućina asteroida može se izbeći skrivanjem u podrumu ili drugim podzemnim mjstima, napominju naučnici.

Šanse da zemlju pogodi smrtonosni asteroid izrazito su male. Asteroid se može smatrati smrtonosnim samo ako njegov prečnik iznosi, bar, 18 metara, navode naučni portali.

Naučnici napominju da asteroid prečnika 58 metara pogodi planetu Zemlju na svakih 1.500 godina, dok asteroid prečnika od 400 metara i više udari planetu jednom u 100.000 godina.

 

]]>
Tue, 25 Apr 2017 11:45:20 +0200 Globus http://pressonline.rs/svet/globus/394942/sta-ce-se-desiti-sa-ljudima-ako-zemlju-udari-asteroid.html
Austrija zabranjuje prevremene parlamentarne izbore? http://pressonline.rs/svet/Svet/394926/austrija-zabranjuje-prevremene-parlamentarne-izbore.html Predsednica austrijskog Suda za reviziju Margit Kraker zahteva uvođenje zabrane za prevremene parlamentarne izbore. ]]> Foto:B92.net

Ona je, u intervjuu austrijskom dnevniku "Tiroler tagescajtung", rekla da bi ubuduće mandat vlade i poslanika na saveznom nivou trebalo fiksirati na četiri godine.

Samo predsednik Austrije, prema njenim rečima, u izvanrednim slučajevima trebalo bi da ima mogućnost da raspusti skupštinu.

"Naš politički sistem je blokiran stalnim spekulacijama o prevremenim izborima", ocenila je Kraker. 

Ona je naglasila da su neophodne korenite reforme, dodajući da je važno da se zemlja vrati četvorogodišnjem mandatu, koji ne sme biti prevremeno prekinut. 

"Poslanici su izabrani na određeni mandat i njihov zadatak je da služe zemlji", podvukla je Kraker. 

Dodala je da se njen predlog odnosi samo na savezni nivo, jer stalne pretnje prevremenim izborima nisu toliko prisutne na nivou pokrajina.

]]>
Tue, 25 Apr 2017 10:57:54 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394926/austrija-zabranjuje-prevremene-parlamentarne-izbore.html
Lovački avioni SAD i Kanade 3 puta presreli bombardera RUS http://pressonline.rs/svet/Svet/394924/lovacki-avioni-sad-i-kanade-3-puta-presreli-bombardera-rus.html Lovački avioni SAD i Kanade su prošle nedelje presreli ruske bombardere blizu Aljaske, saopštile su severnoamerčke vojne vlasti. ]]> Foto:B92.net

Ruski bombarderi "Tu-95" su bili u međunarodnom vazdušnom prostoru u tri navrata: 17, 18 i 20. aprila, kažu u Pentagonu, a vojna komanda odgovorna za bezbednost vazduhoplovstva u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi (NORAD) kaže da su dva puta bili u blizini Aleutskih ostrva, a jednom i u blizini kopna Aljaske i Kanade.

U dva navrata NORAD je poslao lovačke avione da ih "bezbedno i profesionalno" presretnu. 

Presretanja bombardera lovačkima avionima je često u međunarodnom vazdušnom prostoru, te i ruski avioni ponekad prate američke izviđačke avione oko Baltičkog mora, u blizini Rusije. Ali, jedan predstavnik Pentagona je rekao da takvih operacija kod Aljaske nije bilo nekoliko meseci, možda zato što su veliki bombarderi "Tu-95" bili prizemljeni zbog problema sa održavanjem. 

"Ovo je prvi put za oko dve i po godine da vidimo da Rusija šalje bombardere dugog doleta do Aljaske", rekao je kapetan Džef Dejvis. 

Predstavnica NORAD-a Lori O'Donlej je dodala da je nekoliko pomorskih patrola ruskih aviona "Il-38" identifikovano u istoj oblasti međunarodnog vazdušnog prostora 19. aprila.

]]>
Tue, 25 Apr 2017 10:48:48 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394924/lovacki-avioni-sad-i-kanade-3-puta-presreli-bombardera-rus.html
Devet mrtvih u eksploziji u Pakistanu http://pressonline.rs/svet/Svet/394920/devet-mrtvih-u-eksploziji-u-pakistanu.html Najmanje devet ljudi, među kojima dvoje dece i dve žene, poginulo je u eksploziji bombe postavljene na putu na severozapadu Pakistana, saopštili su zvaničnici. ]]> Foto:B92.net

Bomba potavljena na putu nedaleko od Godara, u plemenskoj oblasti Kuram, aktivirana je prilikom prolaska minibusa u kojem su se nalazile žrtve.

"Potvrđeno je da je devet osoba poginulo u eksploziji. Najmanje 13 ljudi je povređeno", rekao je zvaničnik lokalnih vlasti Irfan Ali.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad. 

U Kuramu, jednom od uporišta talibana, česti su sukobi sunita i šiita, koji čine 20 odsto pakistanskog stanovništva.

]]>
Tue, 25 Apr 2017 10:34:36 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394920/devet-mrtvih-u-eksploziji-u-pakistanu.html
Dečak (12) hteo sam autom preko kontinenta, vozio 1.300 km http://pressonline.rs/svet/Svet/394860/decak-12-hteo-sam-autom-preko-kontinenta-vozio-1300-km.html Policija u Australiji uhapsila je 12-godišnjeg dečaka koji je vozio više od 1.300 kilometara u nameri da pređe s kraja na kraj kontinenta, navode iz policije. ]]> Foto:B92.net

Dečak koji nema vozačku dozvolu, krenuo je od svog doma u Kendalu na istočnoj obali ka Pertu, na zapadu Australije kada ga je u subotu zaustavila saobraćajna policija na autoputu Barijer, blizu udaljenog rudarskog grada Brouken Hila.

Dečak je priveden, a po njega su u nedelju došli roditelji koji su prethodno prijavili njegov nestanak. 

On je zaustavljen zbog toga što mu se branik vukao po putu, rekli su policajci i dodali da je dečak vozio porodični auto. 

Policija nije objavila detalje o tome zbog čega je dečak želeo da se odveze u Pert, da li će biti podignuta optužnica protiv njega i da li je tokom svog putovanja sipao gorivo.

]]>
Mon, 24 Apr 2017 11:32:23 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394860/decak-12-hteo-sam-autom-preko-kontinenta-vozio-1300-km.html
Đinping Trampu: Sve strane da se uzdrže oko Severne Koreje http://pressonline.rs/svet/Svet/394859/djinping-trampu-sve-strane-da-se-uzdrze-oko-severne-koreje.html Predsednik Kine Si Đinping rekao je svom kolegi iz SAD Donaldu Trampu da se nada da će sve strane pokazati uzdržanost oko problema Severne Koreje. ]]> Foto:B92.net

Osim toga, on je rekao i da se Kina protivi svemu što krši rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, preneli su kineski državni mediji.

Si je tokom telefonskog razgovora sa Trampom rekao da bi sve strane trebalo da izbegnu bilo kakve poteze koji bi pogoršali tenzije, prenela je kineska državna televizija, javlja Rojters.

U međuvremenu, Južna Koreja je saopštila da je u pregovorima sa Vašingtonom u vezi zajedničkih vežbi sa udarnom grupom Mornarice SAD, u senci straha od nove nuklearne probe Severne Koreje. 

Portparol Ministarstva odbrane Južne Koreje Mun Sang-gjun nije rekao ništa više, sem da su u pregovorima sa Mornaricom SAD. 

U nedelju, dva japanska razarača pridružila su se udarnoj grupi zarad zajedničkih vežbi, prenosi Rojters.

]]>
Mon, 24 Apr 2017 11:30:03 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394859/djinping-trampu-sve-strane-da-se-uzdrze-oko-severne-koreje.html
Pariz: Devet ljudi povređeno u neredima zbog izbora http://pressonline.rs/svet/Svet/394858/pariz-devet-ljudi-povredjeno-u-neredima-zbog-izbora.html U sukobu koji je izbio posle predsedničkih izbora u Francuskoj povređeno je šest policajaca i tri demonstranta, saopštila je policija. ]]> Foto:B92.net

Na Trgu Bastilja u centru Pariza sinoć su se sukobili demonstranti i policajci, posle čega je privedeno 29 ljudi.

U drugi krug predsedničkih izbora prošli su centrista Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen.

Demonstranti, nezadovoljni rezultatima izbora, mahali su zastavama i pevali "Ne Marin i ne Makron", palili automobile i bežali od policije. 

Na obližnjem Trgu Republike u mirnom protestu okupilo se oko 300 ljudi koji su mahali crvenim zastavama i igrali oko logorskih vatri.

]]>
Mon, 24 Apr 2017 11:27:43 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394858/pariz-devet-ljudi-povredjeno-u-neredima-zbog-izbora.html
Tilerson zvao Porošenka, razgovarali o poseti Rusiji http://pressonline.rs/svet/Svet/394856/tilerson-zvao-porosenka-razgovarali-o-poseti-rusiji.html Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je telefonom ukrajinskog predsednik Petra Porošenka kako bi sa njim razgovarao o svojoj nedavnoj poseti Moskvi. ]]> Foto:B92.net

Tilerson je u Moskvi rekao da su SAD zainteresovane za poboljšanje odnosa sa Rusijom ali da ruske akcije u istočnoj Ukrajini jos uvek predstavljaju prepreku za to, rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner.

On je dodao da je Tilerson u razgovoru sa Porošenkom ponovio da SAD podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i potvrdio da će sankcije protiv Rusije ostati na snazi dok Rusija ne vrati Ukrajini kontrolu nad Krimom i u potpunosti ne primeni obaveze iz Sporazuma u Minsku. 

Tilerson, je, kako je dodao, takođe naglasio značaj daljeg napretka Ukrajine na putu reformi i u borbi protiv korupcije. 

Državni sekretar je primio saučešće Porošenka povodom pogibije američkog člana Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Lugansku, ocenivši da i ovaj tragični incident pokazuje potrebu da sve strane, a posebno pro-ruske snage, poštuju obaveze iz Sporazuma u Minsku.

]]>
Mon, 24 Apr 2017 11:24:48 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394856/tilerson-zvao-porosenka-razgovarali-o-poseti-rusiji.html
"Nije teško zaključiti - napad u Parizu odgovara Le Pen" http://pressonline.rs/svet/Svet/394803/nije-tesko-zakljuciti---napad-u-parizu-odgovara-le-pen.html Kandidatkinja Nacionalnog fronta na francuskim predsedničkim izborima najviše bi mogla da "profitira" zbog napada u Parizu, navodi BBC. ]]> Foto:B92.net

Međutim, kako navode, moglo bi da se dogodi i to d se glasači okrenu "iskusnom konzervativnom političaru" Fijonu.

Četiri glavna kandidata na francuskim izborima su prema istraživanju javnog menjanja veoma blizu jedni drugima, a više miliona građana i dalje ne neodlučno za koga će da glasa.

BBC ističe da je još teško kako će ovaj napad uticati na izbore, ali da su centrista Emanuel Makron i Žan Luk Melanšon sa krajnje levice "svesni da ih imalo ljudi vidi kao teškaše kada je reč o bezbednosnoj politici". 

Marin le Pen često je tokom kampanje pričala o imigracionoj politici, islamskom fundamentalizmu i bezbednosti, a svetski mediji je često ističu kao novu osobu koja na talasu populizma i desničarske retorike želi da dođe do vlasti. 

"Saosećam se i stojim uz naše bezbednosne snage koje su opet bile meta", napisala je ona na Tviteru. 

Fijon je na istoj društvenoj mreži takođe odao počast "bezbesnosnim snagama koje žrtvuju voje živote kako bi zaštitili naše". 

Nezavisni kandidat Emanuel Makron rekao je na televiziji da je "prva dužnost predsednika da štiti" i izrazio solidarnost za policijom. 

Le Penova, Fijon i Makron otkazali su sve događaje u kampanji za petak. 

"Veoma se saosećam sa ranjenim i ubijenim policajcima i njihovim porodicama. Teroristički napadi nikada neće proći nekažnjeno", tvitovao je Melanšon. 

Napadač čiji identitet francuske vlasti nisu objavile, iako Islamska država koja je preuzela odgovornost za napad jeste, izašao je iz automobila u četvrtak uveče u centru Pariza i zapucao na policijsko vozilo iz automatskog oružja. 

Ubio je jednog policajca, ranio dvojicu, nakon čega je počeo da beži, ali je u tom trenutku ubijen.

]]>
Fri, 21 Apr 2017 11:00:17 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394803/nije-tesko-zakljuciti---napad-u-parizu-odgovara-le-pen.html
Tramp: Da, snažna Evropa je veoma važna http://pressonline.rs/svet/Svet/394802/tramp-da-snazna-evropa-je-veoma-vazna.html Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da želi snažnu Evropu, dodajući da je to važno kako za njega kao predsednika, tako i za SAD. ]]> Foto:B92.net

"Da. snažna Evropa je veoma, veoma važna za mene kao američkog predsednika, kao i za SAD. Želimo da je vidimo jaku, da pomognemo da bude jaka jer to je u svačijem interesu", poručio je Tramp".

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Paolom Đentilonijem u Vašingtonu. 

Agencije podsećaju da je Tramp podržao Bregzit, kao i da je predviđao da će i druge zemlje, posle Britanije, napustiti EU. 

Tramp je govorio i o Libiji, navodeći da ne vidi razlog za angažovanje SAD u toj zemlji, osim borbe protiv ekstremista Islamske države. 

"Ne vidim tu ulogu SAD. Mislim da trenutno SAD imaju dovoljno uloga. Svuda imamo neku ulogu. Vidim ulogu u borbi protiv Islamske države", kazao je Tramp.

]]>
Fri, 21 Apr 2017 10:55:53 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/394802/tramp-da-snazna-evropa-je-veoma-vazna.html