Press Online :: Svet http://pressonline.rs/svet/rss.html Globus, Balkan, najnovije vesti širom planete sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Svet http://pressonline.rs/svet/rss.html "Informacija da je Bagdadi ubijen blizu 100 odsto tačna" http://pressonline.rs/svet/Svet/397260/informacija-da-je-bagdadi-ubijen-blizu-100-odsto-tacna.html "Blizu 100 odsto" je izvesno da je vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi ubijen.. ]]> foto:b92.net

To je izjavio predsedavajući ruskog parlamentarnog Odbora za odbranu i bezbednost Viktor Ozerov.

"Mislim da je ta informacija blizu 100 odsto tačna. Činjenica da ga Islamska država još uvek nigde prikazala takođe doprinosi uverenju da je Al Bagdadi ubijen", rekao je Ozerov.

Zvanična Moskva je u utorak objavila da ne može da potvrdi da je lider Islamske države Abu Bakr el Bagdadi ubijen prošlog meseca u vazdušnom udaru u Siriji. 

To je izjavio zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov, javila je agencija Interfaks, preneo je Rojters. 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je pre nedelju dana da proverava navode da je vođa Islamske države ubijen u ruskom vazdušnom napadu, izvedenom krajem maja u Raki. 

Ovo ministarstvo je navelo da je vazdušni napad izveden 28. maja na komandni položaj Islamske države, gde su se njene vođe sastale kako bi raspravljali o rutama za izlazak terorista iz Rake putem takozvanog južnog koridora. 

"Prema primljenoj informaciji, koja se proverava putem različitih kanala, sastanku je prisustvovao i vođa Islamske države Ibrahim Abu Bakr al Baghdadi, koji je eliminisan u napadu", piše u saopštenju. 

Ministarstvo je navelo da je Rusija obavestila SAD u vezi sa vazdušnim napadom na periferiji Rake, sirijskog grada koji je uporište Islamske države, tokom kojeg je moguće da je ubijen Al Bagdadi. 

Šef diplomatije Sergej Lavrov je potom izjavio da Moskva nije 100 odsto sigurna da je Bagdadi ubijen.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 11:40:36 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397260/informacija-da-je-bagdadi-ubijen-blizu-100-odsto-tacna.html
Balkanska ruta izbeglica nije zatvorena, preusmerena je http://pressonline.rs/svet/Svet/397259/balkanska-ruta-izbeglica-nije-zatvorena-preusmerena-je.html Fondacija Fridrih Ebert saopštila da tzv. Balkanska ruta izbeglica nije zatvorena, već je samo preusmerena ka Bugarskoj. ]]> Foto:b92.net

Tom temom, prema najavama samita EU, evropske diplomate će se baviti danas. Po ranijem dogovoru EU i Turske, migranti nisu moglI dalje iz Srbije, a nakon zatvaranja zapadnih granica, zaustavljeni su u Bugarskoj.

O tome se detaljnije govori u izveštaju Fridrih Eberta na 26 strana o kojima će biti razgovora, ali diplomatski izvori kažu da osim otvorene diskusije "o eksternim aspektima", za sada se na samitu ne nočekuju nikakve konkretne odluke. 

Prema podacima Fridrih Ebert fondacije, od kraja 2016. u Srbiji se nalazilo 6.322, a u Bugarskoj 5.534 tražilaca azila, preneo je EurActiv.com. 

U izveštaju su prikazane i mape nelegalnog pomeranja migranata koje se događaju na bugarsko-turskoj granici prema Turskoj i na bugarsko-srpskoj granici prema Bugarskoj. 

Takva pomerenja su zabeležena i na granici između Srbije i Makedonije u oba smera, kao i između Mađarske i Srbije prema Srbiji i na mađarsko-hrvatskoj granici prema Hrvatskoj. 

Rezultat je, kaže se u izveštaju, da su Bugarska i zemlje koje su van EU - Makedonija i Srbija - "zatečene u sredini" sa migrantima koji u njima ne žele da ostanu i dodaje da sledeći koraci zavise od dogovara EU sa Turskom. 

Istovremeno, u tekstu se upozorava da je veliko pitanje mogu li se mehanizmi i strukture nasilnog odbijanja azilanata, koji se sada koriste duž cele Balkanske rute, održati.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 11:37:39 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397259/balkanska-ruta-izbeglica-nije-zatvorena-preusmerena-je.html
Turska besna: Ne mešajte se, ostaje baza u Kataru http://pressonline.rs/svet/Svet/397258/turska-besna-ne-mesajte-se-ostaje-baza-u-kataru.html Ministar odbrane Turske Fikri Išik izjavio je da ta zemlja ne planira da preispituje postojanje svoje vojne baze u Kataru. ]]> Foto:B92.net

On je dodao da će svaki zahtev za njeno zatvaranje predstavljati mešanje u odnose Ankare sa tom zalivskom državom.

Išik je turskoj televiziji NTV kazao da nije video zahtev za zatvaranje baze, prenosi Rojters.

"Baza u Kataru je u isto vreme turska baza i baza koja čuva bezbednost Katara i regiona", naveo je turski ministar odbrane. 

Arapske zemlje koje su nedavno prekinule odnose sa Katarom, traže od te zemlje da, u roku od 10 dana, ugasi katarsku televiziju "Al-Džazira" i njene podružnice, prekine diplomatske veze s Iranom i vojnu saradnju sa Turskom, kao i veze sa "terorističkim organizacijama". 

Listu od 13 zahteva je Kataru, kao posrednik, predao Kuvajt

AP podseća da su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat ranije ovog meseca prekinuli sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava i finansira i terorizam.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 11:22:24 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397258/turska-besna-ne-mesajte-se-ostaje-baza-u-kataru.html
Australija nastavlja vazdušne napade u Siriji http://pressonline.rs/svet/Svet/397220/australija-nastavlja-vazdusne-napade-u-siriji.html Australija nastavlja vazdušne napade na pozicije ID obustavljene nakon što su američke snage oborile avion sirijske vojske, saopštili su zvaničnici. ]]> Foto:B92.net

Ministar unutrašnjih poslova Mark Binskin rekao su vazdušne operacije suspendovane zbog "niza potencijalnih pretnji".

On je rekao da je Australija iskoristila to vreme da ispita šta se dešava u "kompleksnom" vazdušnom prostoru Sirije.

"Operacije će uskoro početi ponovo", kazao je Brinskin novinarima u Kanberi.

Prema njegovim rečima, australijski borbeni avioni su u poslednje vreme učestvovali u operacijama u iračkom gradu Mosulu.

Australija je rasporedila šest vojnih aviona u bazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji gadjaju mete ID u Siriji i Iraku.

Odluka o suspendovanju vazdušnih napada usledila je nakon upozorenja Rusije da će svi avioni medjunarodne koalicije koju predvode SAD a koji lete zapadno od Eufrata "će biti posmatrani" i "smatrani metama" ruske protivvazdušne odbrane u Siriji.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 11:11:11 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397220/australija-nastavlja-vazdusne-napade-u-siriji.html
"Kofer sa 150.000€": Dokazi da je predsednik primio mito http://pressonline.rs/svet/Svet/397218/kofer-sa-150000-dokazi-da-je-predsednik-primio-mito.html Brazilska federalna policija objavila je da su pronađeni dokazi da je predsednik te zemlje Mišel Temer primio mito, prenosi "Gardijan". ]]> Foto:B92.net

Temer je pod istragom zbog svedočenja bogatog biznismena Džoslija Batiste iz kompanije JBS, a koja povezuje predsednika i njegovog pomoćnika sa mitom.

Predsednik Brazila negirao je sve optužbe i insistira na tome da se neće povući sa funkcije.

Ukoliko se glavni tužilac Brazila saglasi sa preporukom federalne policije Kongres će odlučiti da li Vrhovni sud treba da sprovede istragu Temera. Vrhovni sud Brazila je jedini organ koji formalno može da istraži predsednika.

Potrebna je dvotrećinska većina kako bi istraga bila pokrenuta, a u tom slučaju Temer će biti suspendovan sa funkcije.

Iz policije navode da su pronašli dovoljno dokaza za "pasivnu korupciju" Temera, tj da je njegov pomoćnik Roča Lures direktno primio mito u njegovo ime. U prethodno objavljenom snimku vidi se se Lures kako nosi kofer u kojem je bilo 150.000 dolara od JBS za predsednika.

Predsednik je pod istragom za tri navodna zločina – korupciju, opstrukciju pravde i da je član kriminalne organizacije.

Temer, čija podrška opada iz dana u dan, trenutno se nalazi u Rusiji na jednom od retkih putovanja van zemlje od kako je pre godinu dana preuzeo funkciju od Dilme Rusef.

Očekuje se da će u sredu održati konferenciju za medije sa ruskim predsednikom Putinom.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 11:03:27 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397218/kofer-sa-150000-dokazi-da-je-predsednik-primio-mito.html
"Alahu akbar" i bomba u Briselu: Napadač identifikovan http://pressonline.rs/svet/Svet/397216/alahu-akbar-i-bomba-u-briselu-napadac-identifikovan.html Belgijska policija za borbu protiv terorizma istražuje motive bombaša samoubice kojeg su ubili vojnici koji čuvaju železničku stanicu u Briselu. ]]> Foto:B92.net

Televizija VTM prenela je, pozivajući se na belgijskog ministra unutrašnjih poslova Žan Žambona, da su istražitelji identifikovali osumnjičenog, ali nisu još objavili njegovo ime.

Belgijska policija saopštila je da su posle male eksplozije vojnici na centralnoj železnickoj stanici u Briselu "neutralisali jednu osobu" koja je, kako javljaju belgijski mediji, bila opasana pojasom sa eksplozivom.

Belgijsko tužilaštvo navelo je da eksploziju koju je na železničkoj stanici u Briselu izazvao osumnjičeni muškarac tretira kao teroristički napad.

"To se smatra terorističkim napadom," rekao je tužilac Erik van der Sipt na konferenciji za novinare ispred stanice u Briselu, ali je odbio da komentariše navode svedoka da je napadač uzvikivao islamističke slogane pre nego što je aktivirao, kako kažu svedoci, jednu od dve naprave iz svog prtljaga.

Očevici naime tvrde da je osumnjičeni vikao Alahu Akbar pre nego što je izazvao eksploziju.

Prema navodima televizije VRT, istražitelji veruju da je muškarac imao bombu koja je sadržala eksere, a koja nije uspela da da u potpunosti eksplodira.

Policija je saopštila na Tviteru da je incident na centralnoj stanici u Briselu pod kontrolom.

Belgijski mediji navode da se buka nalik eksploziji čula na železničkoj stanici u Briselu.

Takođe javljaju da je policija evakuisala glavni trg u Briselu i da je policija blokirala oblast kod centralne stanice.

Belgijska prestonica, u kojoj se nalaze sedišta NATO i EU, u stanju je visoke pripravnosti od kada je ćelija Islamske države sa sedištem u Briselu organizovala napad u kojem je 130 osoba ubijeno u Parizu u novembru 2015. godine.

U Briselu su, potom, četiri meseca kasnije, u martu 2016. godine, bombaši-samoubice usmrtili 32 osobe.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 10:56:20 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397216/alahu-akbar-i-bomba-u-briselu-napadac-identifikovan.html
Ukrao skupoceni Ferari, uhapšen jer nije imao za gorivo http://pressonline.rs/svet/Svet/397201/ukrao-skupoceni-ferari-uhapsen-jer-nije-imao-za-gorivo.html Policija San Rafaela u Kaliforniji uhapsila je muškarca iz Džordžije pod sumnjom da je ukrao skupoceni Ferari 488 GTB. ]]> Foto:B92.net

Policajci su dobili dojavu o čoveku koji se sumnjivo ponaša i traži novac za gorivo za skupoceni automobil, prenosi CBS San Francisko.

Policajci su na licu mesta našli Rokija Himeneza (36) iz Džordžije, koji je tvrdio da automobil pripada njemu, rekavši da je auto bio na servisu poslednje dve godine, saopštila je policajka Lisa Holton.

On je policajcima rekao da ima papire kao dokaz o vlasništvu u rancu, međutim, nakon pretresa, nisu nađeni nikakvi papiri, kaže Holtonova, što je pobudilo sumnju.

Nakon toga je pozvan salon Ferarija u blizini, koji je poslao predstavnika da ispita vozilo, nakon čega je utvrđeno da je automobil vredan 245.000 dolara ukraden iz servisnog centra San Rafael. 

Himenez je uhapšen pod sumnjom da je ukrao auto.

]]>
Tue, 20 Jun 2017 11:30:58 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397201/ukrao-skupoceni-ferari-uhapsen-jer-nije-imao-za-gorivo.html
Australija: Pravimo pauzu u Siriji zbog rušenja aviona http://pressonline.rs/svet/Svet/397200/australija-pravimo-pauzu-u-siriji-zbog-rusenja-aviona.html Vojska Australije saopštila je da privremeno obustavlja vazdušne operacije u Siriji nakon što je američki avion oborio sirijsku letelicu. ]]> Foto:B92.net

"Iz mera predostrožnosti, operacije vazdušnih udara odbrambenih snaga Australije u Siriji se privremeno prekidaju", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane, prenele su agencije.

Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je u ponedeljak da će smatrati metom "svaki leteći objekat" iznad Sirije u oblastima te zemlje gde su operativne njene vazduhoplovne snage. 

Ministarstvo je istaklo i da suspenduje saradnju sa SAD u okviru memoranduma o sprečavanju incidenata na nebu iznad Sirije. 

Rusko ministarstvo se oglasilo nakon što je u nedelju američki avion oborio sirijski vojni avion kod Rake. 

Koalicija predvođena SAD saopštila je da je američki borbeni avion oborio u nedelju letelicu sirijskih snaga u južnom delu Rake, pošto je ona bombardovala snage koje se bore protiv Islamske države na severu Sirije. 

"Avion sirijskih režimskih snaga 'SU-22' izbacio je u 18:43 sata bombe u blizini boraca Sirijskih demokratskih snaga južno od Tabka i u skladu sa pravilima angažovanja i kolektivne samoodbrane koalicionih snaga, američki 'F/a-18E super hornet' ga je odmah oborio", navedeno je u saopštenju koalicionih snaga. 

Dva sata ranije, snage lojalne predsedniku Bašaru el Asadu napale su Sirijske demokratske snage (SDF) u gradu Dža Din, južno od Tabka, stoji u saopštenju. 

Tom prilikom, kako se tvrdi, ranjen je određen broj boraca SDF i oni su proterani iz grada, prenela je agencija AFP. 

"Letelica koalicije je potom zaustavila napredovanje prorežimskih snaga upotrebom sile", kaže se u saopštenju. 

Sirijska vojska je prethodno objavila da su koalicione snage, predvođene SAD, oborile sirijski vojni avion kod Rake. 

Vojska je navela da je avion oboren u vreme sirijske borbene misije protiv ekstremista Islamske države.

]]>
Tue, 20 Jun 2017 11:28:26 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397200/australija-pravimo-pauzu-u-siriji-zbog-rusenja-aviona.html
Racije u Nemačkoj zbog govora mržnje na internetu http://pressonline.rs/svet/Svet/397199/racije-u-nemackoj-zbog-govora-mrznje-na-internetu.html Nemački zvaničnici preduzeli su akcije protiv 36 ljudi osumnjičenih da su širili govor mržnje na internetu. ]]> Foto:B92.net

Federalna kriminalistička policija pretražila je stanove osumnjičenih i preduzela neprecizirane "dalje mere". Nema informacija da li je neko od njih uhapšen.

"Dan akcije protiv govora mržnje na internetu" usledio je nakon slične vežbe prošle godine.

U policijskom saopštenju se navodi da se govor mržnje odnosio na ideje ekstremne desnice, antivladin ekstremizam, ekstremnu levicu i slučajeve u kojima su ljudi napadani zbog njihove seksualne orijentacije. 

Vlada u Nemačkoj u aprilu je odobrila zakon o kažnjavanju društvenih mreža i drugih sajtova koji na vreme ne uklone objave koje sadrže govor mržnje. Parlament mora da izglasa zakon.

]]>
Tue, 20 Jun 2017 11:25:37 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397199/racije-u-nemackoj-zbog-govora-mrznje-na-internetu.html
Zvanični rezultati: Makronu apsolutna većina, 350 mesta http://pressonline.rs/svet/Svet/397180/zvanicni-rezultati-makronu-apsolutna-vecina-350-mesta.html Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona i njen saveznik Modem obezbedili su apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta. ]]> Foto:B92.net

To pokazuju zvanični rezultati izbora koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Makronova centristička Republika u pokretu i Modem osvojili su 350 od okupno 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, prenosi Rojters, dodajući da je na ovim izborima zabeležena rekordno niska izlaznost u Francuskoj.

Time je već premašena brojka od 289 mesta neophodnih za apsolutnu većinu. 

Na drugom mestu su republikanci sa 137 mesta, a socijalisti 45. Ekstremno desničarski Nacionalni fron imaće osam mandata, a njegova liderka Marin Le Pen prvi put ulazi u parlament. 

Ovim je Makron dobio jasan mandat za reformu radnog zakonodavstva i preoblikovanje francuske politike. 

"Prava pobeda nije bila sinoć, već će biti za pet godina kad budemo realno promenili stvari", rekao je portparol vlade Kristof Kastaner za RTL radio. 

On je najavio da će premijer Eduar Filip i njegova vlada tokom dana podneti ostavku te da će novi kabinet biti formiran narednih dana. 

Kako očekuje, Filip će biti ponovo imenovan za premijera. 

Dve uzastopne Makronove pobede za mesec dana svedoče o nestajanju stare političke klase, ocenjuje Rojters. 

Najmlađi francuski predsednik je, kako se navodi, pobedio na krilima rastućeg nezadovoljstva građana izolovanom političkom elitom i njihovom frustracijom zbog neuspeha vlasti da stvori nova radna mesta i osetniji ekonomski rast.

]]>
Mon, 19 Jun 2017 11:09:14 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397180/zvanicni-rezultati-makronu-apsolutna-vecina-350-mesta.html
Trampovi savetnici u Jerusalimu i Ramali http://pressonline.rs/svet/Svet/397179/trampovi-savetnici-u-jerusalimu-i-ramali.html Savetnici bele kuće Džared Kušner i Džejson Grinblat idu u Izrael kako bi pokušali da ožive mirovne pregovore na bliskom istoku, prenose izraelski mediji. ]]> Foto:B92.net

Grinblat koji je zadužen za međunarodne pregovore stiže već danas, a Kušner koji je zet predsednika Trampa u sredu.

Očekuje se da će se obojica sastati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom u Jerusalimu i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali na Zapadnoj obali.

"Uzbuđen sam zbog ponovnog putovanja u Izrael i na palestinske teritorije da nastavim diskusije o mogućnosti za mir", napisao je Grinblat na svom Tviter nalogu.

Kušnerova poseta Izraelu biće druga u poslednja dva meseca. U maju su Kušner i njegova supruga Ivanka pratili Trampa u poseti Izraelu u okviru njegovog prvog putovanja u inostranstvo otkako je postao predsednik. 

Jedan zvaničnik Bele kuće izjavio je za Vol strit džornal, koji je jutros objavio vest o najavljenoj poseti, da je "važno imati na umu se da će sklapanje istorijskog mirovnog sporazuma zahtevati vreme i da bi bilo napretka, biće po svoj prilici mnogo poseta Kušnera i Grinblata regionu, ponekad zajedničkih, ponekad odvojenih i moguće mnogih poseta izraelskih i palestinskih pregovarača Vašingtonu, ili drugim mestima, dok se vode suštinski pregovori". 

Mnogi su se začudili kad je Tramp zadužio Kušnera da doprinese postizanju mirovnog sporazuma budući da je on biznismen bez prethodnog diplomatskog iskustva, navodi Džeruzalem post. 

Tramp je izrazio uverenje da će njegov zet odlično obaviti taj posao jer "zna region, zna ljude, zna igrače". Kušner, koji je ortodoksan Jevrejin, sada je u središtu kontroverzne afere koja povezuje najviše zvaničnike američke diplomatije s ruskim diplomatama. 

Zvaničnik Bele kuće je takođe ponovio da je predsednik Tramp jasno rekao da su nastojanja za postizanje trajnog mira između Izraela i Palestinaca za njega prioritet i da snažno veruje da je mir moguć. U svom govoru u Muzeju Izrael u Jerusalimu na kraju posete regionu on je pozvao obe strane da potisnu ustranu "bol i nesporazume iz prošlosti". 

Poslednji bliskoistočni mirovni pregovori, vođeni posredstvom SAD, doživeli su krah u aprilu 2014. godine.

]]>
Mon, 19 Jun 2017 11:05:41 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397179/trampovi-savetnici-u-jerusalimu-i-ramali.html
UN: Širom sveta raseljeno 65,6 miliona ljudi http://pressonline.rs/svet/Svet/397177/un-sirom-sveta-raseljeno-656-miliona-ljudi.html Rekordnih 65,6 miliona ljudi bilo je primorano da napusti domove do kraja 2016. godine, zbog sukoba, nasilja i progona, saopštile su Ujedinjene nacije. ]]> Foto:B92.net

Ova cifra predstavlja skok od 300.000 raseljenih ljudi od kraja 2015. godine, ali je za više od šest miliona veća nego na kraju 2014. godine, navodi se u izveštaju UNHCR-a, preneo je AFP.

Ovo je "najveća cifra od kada smo počeli da beležimo brojke", izjavio je novinarima pred podnošenje izveštaja šef UNHCR-a Filipo Grandi. 

"Prema svim merilima, ovo je neprihvatljiv broj, koji svedoči glasnije nego ikada o potrebi da postoji solidarnost i zajednički cilj u prevenciji i rešavanju kriza", rekao je on. 

Cifre o raseljenima iznete pred Svetski Dan izbeglica koji se obeležava 20. juna, pokazuju da je 10,3 miliona ljudi napustilo svoje domove samo tokom prošle godine, uključujući 3,4 miliona ljudi koji su prešli međunarodne granice kao izbeglice.

 

]]>
Mon, 19 Jun 2017 10:57:13 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397177/un-sirom-sveta-raseljeno-656-miliona-ljudi.html
"Svima je srce stalo kada je dete počelo da pada" http://pressonline.rs/svet/Svet/397153/svima-je-srce-stalo-kada-je-dete-pocelo-da-pada.html Jedan od heroja Londona je Pet, koji je uhvatio četvorogodišnju devojčicu koju je majka bacila s petog sprata kako bi je spasila od požara. ]]> Foto:B92.net

Priču o ovom hrabrom građaninu Londona preneo je britanski "Telegraf", a ispričala ju je Kadelija Vuds, Petova komšinica koja je prisustvovala spasavanju devojčice.

Četvorogodišnja devojčica je dobro, nije povređena zahvaljujući tome što ju je Pet, koji živi u bloku pored Grenfel tauera, uhvatio kao ragbi loptu, i privio je uz svoje grudi, navodi "Telegraf".

Kadelija Vuds, Petova komšinica ispričala je "Sanu" da je videla majku kako kroz prozor drži devojčicu, čija je glava bila zamotana u mokar peškir. 

"Vatra se širila veoma brzo. Za dva minuta ceo stan je bio u dimu. Moj komšija, koji je četrdesetih godina, zvao je majku devojčice i govorio joj da baci dete i da će je on sigurno uhvatiti. Međutim, majka je vrištala 'ne mogu, ne mogu'", ispričala je Kadelija. 

"Pet je nastavio da ubeđuje majku i u jednom trenutku dete je počelo da pada. Svima je tada srce stalo. Si smo se uplašili da bi moglo da se desi najgore. Ali, Pet je uspeo da je uhvati kao ragbi loptu i privije je uz svoje grudi", kaže Kadelija. 

"Devojčica je vrištala histerično dozivajući majku. Iz hitne pomoći su pokušavali da joj na lice stave masku sa kiseonikom, ali nikako nisu uspevali jer je devojčica vrištala i vrištala. Zvala je mamu. Mislim da njena mama nije preživela, kada sam pogledala gore, ka njihovom spratu, vatra je već sve progutala", priča Kadelija. 

Kada je reč o Petu, on je nastavio da pomaže ljudima i vatrogascima koji su se preko 12 sati borili sa vatrenom stihijom koja je progutala 27-spratni neboder u zapadnom Londonu, u kom je, kako se veruje, u trenutku izbijanja požara, bilo oko 600 ljudi. Prema nekim informacijama Pet se povredio u toku spasavanja i sada se nalazi u jednoj od londonskih bolnica. 

Prema do sada poznatim informacija, potvrđena je smrt 17 osoba, 65 se vode kao nestale, a na desetine je hospitalizovano. 

Mnoga tela ni ne mogu da se identifikuju jer su potpuno ugljenisana.

 

 

]]>
Fri, 16 Jun 2017 11:47:53 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397153/svima-je-srce-stalo-kada-je-dete-pocelo-da-pada.html
Ni Pens ne spava mirno – angažovao advokata zbog Rusa http://pressonline.rs/svet/Svet/397152/ni-pens-ne-spava-mirno--angazovao-advokata-zbog-rusa.html Američki potpredsednik Majk Pens je angažovao privatnog advokata Ričarda Kulena, javili su svetski mediji. ]]> Foto:b92.net

Kako se navodi, Pens je to učinio kako bi se “osigurao“ u istrazi u vezi sa optužbama da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD.

Dodaje se i da je advokat angažovan da bi “pomogao Pensu u odgovorima na pitanja specijalnog istražnog odbora“.

U istom slučaju je na sličan način ranije reagovao i Donald Tramp – njegov privatni advokat je Mark Kasovic. 

Specijalni istražitelj Robert Miler je uz pomoć specijalnih odbora Kongresa pokrenuo istragu u vezi sa mogućom povezanošću Trampovog izbornog štaba i Moskve, a sve u nameri da se pomogne Trampu u trci za predsednika SAD.

]]>
Fri, 16 Jun 2017 11:45:27 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397152/ni-pens-ne-spava-mirno--angazovao-advokata-zbog-rusa.html
Moskva: Bagdadi verovatno ubijen u Raki http://pressonline.rs/svet/Svet/397151/moskva-bagdadi-verovatno-ubijen-u-raki.html Ruski ministar odbrane izjavio da je lider Islamske države Abu-Bakr al Bagdadi ubijen u vazdušnim napadima ruskih snaga južno od Rake. ]]> Foto:B92.net

Prema saopštenju ruskog ministarstva odbrane, koje su preneli brojni svestki mediji, Al Bagdadi je najverovatnije stradao zajedno sa ostalim liderima Islamske države u napadu koji su ruske avio snage izvele 28. maja.

U toku je potvrda ove informacije, odnosno identifikacija tela. 

"Na osnovu informacija koje su proverene kroz više kanala, lider Islamske države Abu-Bakr al-Bagdadi, koji je ubijen u vazdušnom napadu ruskih snaga, bio je prisutan na sastanku vođa ID koji je i bio meta napada", saopšteno je iz ruskog ministarstva odbrane.

 

Ko je Abu-Bakr al Bagdadi?

 

Vođu Islamske države mediji su do sada nekoliko puta sahranjivali, trovali i hapsili. 

Naime, samo u prethodnih godinu dana objavljivane su informacije daje Al Bagdadi najpre otrovan, zatim da je ubijen, da bi na kraju stigla vest i da je uhapšen. Svaka od tih informacija, međutim, ispostavila se kao netačna. 

Al Bagdadi je postao najtraženiji terorista na svetu i za njega je američki Stejt departmen ponudio najveću nagradu ikada ponuđenu u te svrhe. Takođe, zbog spekulacija o njegovoj smrti ali i činjenice da je meta broj jedan u borbi protiv terorističke Islamske države, Al Bagdadi je postao "misterija bez odgovora". 

Naime, niko do sada nije siguran ni gde i kad je rođen, a smatra se da mu je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim al-Badri, ali ni to nikada nije potvrđeno. 

Vjeruje se kako je al-Bagdadi pre formiranja ID bio "sramežljivi student islamskih nauka", ali je potpuno nejasno kako je jedna takva osoba mogla zauzeti čelo najbrutalnije terorističke organizacije na svetu. 

Abu Bakr al-Bagdadi, je kao šef sunitskog islamističkog pokreta Islamske države Iraka i Levanta ISIL 2014. pozvao muslimane da emigriraju na teritoriju koju ISIL drži pod kontrolom kako bi pomogli izgradnji "islamske države". 

Devetnaestominutni audio snimak usledio je dva dana pošto je ISIL proglasio kalifat na teritortiji koju kontroliše, a al-Bagdadija za kalifa, kome svi muslimani sveta treba da iskažu odanost, prenosi AP. U jednoj od retkih poruka koje je direktno uputio, al-Bagdadi je tada naročito apelovao na muslimane s praktičnim znanjima i strukom - sudije, lekare, inženjere, kao i one s iskustvom u vojsci i administraciji. 

Šef ISIL-a je takođe tada apelovao na džihadiste da pojačaju borbu tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana.

]]>
Fri, 16 Jun 2017 11:42:45 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397151/moskva-bagdadi-verovatno-ubijen-u-raki.html
Prekretnica za Trampa? Istraga o pokušaju ometanja pravde http://pressonline.rs/svet/Svet/397123/prekretnica-za-trampa-istraga-o-pokusaju-ometanja-pravde.html Specijalni savetnik Robert Miler ispituje eventualne pokušaje predsednika Donalda Trampa da opstruiše pravdu, piše "Vašington post". ]]> Foto:B92.net

Reč je o istrazi o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Optužbe za opstrukciju čule su se prošlog meseca kada je Tramp otpustio direktora FBI Džejmsa Komija, koji je u svedočenju pred Senatom prošle nedelje rekao da misli da je otpušten "zbog istrage o Rusiji":

Komi je takođe u svedočenju rekao da je Trampu kazao da nije pod istragom, prenosi AP.

Portparol Trapovog ličnog advokata Mark Korelo sinoć je u odgovoru na upit Vašington posta rekao da je "curenje informacija iz FBI o predsedniku nečuveno, neopravdano i nezakonito".

"Vašington post" se u saznanjima pozivao na anonimne izvore upoznate sa zahtevima istražitelja. Nijepoznato da li je FBI bio izvor tih informacija.

]]>
Thu, 15 Jun 2017 10:34:17 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397123/prekretnica-za-trampa-istraga-o-pokusaju-ometanja-pravde.html
Sporazum u jeku krize: SAD prodaje Kataru borbene avione http://pressonline.rs/svet/Svet/397122/sporazum-u-jeku-krize-sad-prodaje-kataru-borbene-avione.html Američki i katarski ministri odbrane Džejms Matis i Kalid Al-Atija potpisali su sporazum vredan 12 milijardi dolara za prodaju borbenih aviona F-15 Kataru. ]]> Foto:b92.net

Sporazum je sklopljen u jeku regionalne diplomatske krize oko Katara, koga njegovi zalivski susedi, među kojima i Saudijska Arabija, optužuju da podržava terorizam.

"Prodaja vredna 12 milijardi dolara obezbediće Kataru modernu tehnologiju i povećati bezbednosnu saradnju SAD i Katara", navelo je američko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Ova objava je usledila deset dana od kako je grupa arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom i Egiptom prekinula a diplomatske odnose s Katarom, i izolovala ga s kopna, mora i iz vazduha, optužujući ga da finansira islamski ekstremizam i da neguje saradnju sa šiitskim Iranom. Katarske vlasti su odbacile te optužbe.

Predsednik SAD Donald Tramp podržao je strategiju izolacije Katara koju je pokrenula Saudijska Arabija, ali su drugi američki zvaničnici prema tom stavu pokazali veću uzdržanost i pozvali na dijalog.

Više zemalja krenulo je u diplomatsku akciju da nađe rešenje za porast tenzija u Zalivu. Pored SAD, diplomatske napore u tom smislu vode Turska, Kuvajt i Francuska.

Agencija AP navodi da sporazum o američkoj prodaji borbenih aviona F-15 Kataru i poseta dva američka ratna broda Dohi ukazuju na vitalne vojne veze koje Vašington održava sa tom zemljom u središtu spora sa drugim arapskim državama.

Komandant Pete flote američke ratne mornarice Bil Urban rekao je za agenciju AP da su dva broda američke ratne mornarice danas u "rutinskoj poseti luci" u Dohi.

U Kataru je stacionirano 10.000 američkih vojnika i velika američka vojna baza. U toj bazi je i sedište američke centralne komande koja upravlja operacijama protiv grupe Islamska država. ;

Američki i katarski ministri odbrane, Matis i Al-Atija, tokom jučerašnjeg susreta takođe su razgovarali o bezbednosnim pitanjima, među kojima o pretnji grupe Islamska država i o važosti da se ublaže tenzije u regionu da bi svi partneri u Zalivu mogli da se koncentrišu na naredne "faze potrebne da ostvare zajednički cilj", navodi se u saopštenju američkog ministarstva odbrane.

Pentagon nije dao druge detalje o prodaji. Prema agenciji Blumberg, radi se o 36 aviona F-15.

]]>
Thu, 15 Jun 2017 10:29:52 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397122/sporazum-u-jeku-krize-sad-prodaje-kataru-borbene-avione.html
Policija po Beču juri šefa crnogorskog kriminalnog klana http://pressonline.rs/svet/Svet/397121/policija-po-becu-juri-sefa-crnogorskog-kriminalnog-klana.html Austrijska policija je u centru Beča pokrenula potragu za šefom crnogorskog kriminalnog kavačkog klana, Slobodanom Kašćelanom. ]]> Foto:B92.net

Kašćelan, koji beži od pravosuđa u Crnoj Gori, navodno je, prema nekim saznanjima, našao skrovište u Beču, pa je austrijska policija sprovela raciju u jednom stanu u centru grada.

Pretres stana protekao je bez rezultata, jer je osumnjičeni nestao.

Već mesecima Crnu Goru potresa rat između mafijaških klanova, zbog čega je crnogorska policija odlučila da intenzivnije deluje protiv kriminalnih grupa.

Kašćelan, pre serije hapšenja, pobegao je Beč, prema saznanjima policije.

Krajem maja on je prešao italijansko-austrijsku granicu, a potom je viđen u glavnom gradu Austrije.

Prema informacijama iz policije u stanu, koji je pretresla, pronađene su indicije da je on još u Beču.

Zbog toga je policija pokrenula poteru za šefom kavačkog klana.

]]>
Thu, 15 Jun 2017 10:25:34 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397121/policija-po-becu-juri-sefa-crnogorskog-kriminalnog-klana.html
SAD još nisu odlučile pojačavanju snaga u Avganistanu http://pressonline.rs/svet/Svet/397104/sad-jos-nisu-odlucile-pojacavanju-snaga-u-avganistanu.html Američki predsednik Donald Tramp ostavio je ministru odbrane Džimu Matisu da odluči o mogućem pojačanju američkog vojnog prisustva u Avganistanu, ]]> Foto:B92.net

Matis će odlučiti o broju američkih vojnika u Avganistanu, izjavio je neimenovani američki zvaničnik i dodao da odluka o eventualnom pojačanju vojnog prisustva u toj zemlji još nije doneta.

Američki vojni zvaničnici u Avganistanu već mesecima traže pojačanje u okviru snaga NATO-a zbog pojačanog nasilja u zemlji.

U Avganistanu se već nalazi oko 8.400 američkih vojnika a u medijima kruže priče da bi SAD mogle da upute još 3.000 do 3.500 vojnika.

Talibani su pojačali napade na pripadnike snaga bezbednosti u Avganistanu od 2014. godine kada se završila misija međunarodnih mirovnih snaga i većina stranih vojnika tada je napustila Avganistan.

]]>
Wed, 14 Jun 2017 10:43:07 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397104/sad-jos-nisu-odlucile-pojacavanju-snaga-u-avganistanu.html
Putin: Rusija će odgovoriti, adekvatno http://pressonline.rs/svet/Svet/397103/putin-rusija-ce-odgovoriti-adekvatno.html Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Rusija dati adekvatan odgovor na akcije NATO-a da bi očuvala strateški balans. ]]> Foto:B92.net

"Za Rusiju postoje dve pretnje. Prva je razmeštanje protivraketa u blizini naših granica u istočnoj Evropi, a druga pretnja je da protivraketni bacači za nekoliko sati mogu da se pretvore u lansere za udarne rakete. U istočnoj Evropi, na vodi, na moru, biće postavljeni na brodovima koji će dežurati na Sredozemnom moru i severnim morima i staviće na Aljasku", rekao je Putin.

On je u velikom intervjuu reditelju Oliveru Stounu, koji se emituje u četiri dela na kanalu "Šoutajm", u drugom delu rekao da je Rusija sada okružena PRO.

"U stvari, to je još jedna gruba velika strateška greška naših partnera, jer će sve ove akcije Rusija dati adekvatan odgovor i to neće značiti ništa drugo do još jedan krug trke u naoružanju. Pri tome će naš odgovor biti mnogo jeftiniji. Ona (tehnologija) je možda negde grublja, ali će biti efikasna. I mi ćemo očuvati taj takozvani strateški balans. Balans je veoma važna stvar", rekao je Putin.

On je, takođe, istakao da širenje NATO-a i raspoređivanje sistema protivraketne odbrane u Evropi primorava Rusiju da na to reaguje, preneo je Sputnjik.

Govoreći o širenju alijanse, ruski lider je istakao da umesto toga mogu da se sklapaju sporazumi o bezbednosti i uzajamnoj pomoći ukoliko zemlje osećaju da su u opasnosti.

Putin je dodao da je nakon što se raspao Sovjetski Savez, a Iran odustao od nuklearnog programa, nema smisla za raspoređivanjem PRO i proširivanjem pakta.

Veći deo intervjua objavljenog u utorak bio je posvećen odbeglom uzbunjivaču Edvardu Snoudenu, koga je Putin nazvao "hrabrim, pa čak i malo nesmotrenim" čovekom. Predsednik Rusije je istakao da Snouden "nije nameravao da nam daje neke informacije".

"On je pozvao na zajedničku borbu. A kada je postalo jasno da mi još nismo spremni za to, verovatno ću mnoge razočarati, rekao sam da to nije za nas. Mi i bez toga imamo komplikovane odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, ne trebaju nam dodatne komplikacije. On je samo otišao i nestao", rekao je Putin.

On je kazao da je prvi kontakt sa Snoudenom održan još u Kini, gde je on pobegao iz SAD.

"A zatim su mi saopštili da je gospodin Snouden u avionu koji je trebalo da se prizemlji u Moskvi i nakon toga on treba da pređe u drugi avion i dalje da odleti za Latinsku Ameriku. Ali, ispostavilo se da zemlje u koje je hteo da leti, kao prvo, ne žele da ga prihvate, a kao drugo, ova informacija nije od nas, već iz drugih izvora odmah dospela u medije i postalo je jasno da mu neće tek tako dozvoliti da bilo gde odleti", rekao je Putin.

Tako se, prema rečima ruskog predsednika, bivši agent NSA našao u Moskvi u delu za tranzitne putnike. "I onda smo mu dali privremeni azil", dodao je šef ruske države.

Putin nije odgovorio na pitanje da li ga je tadašnji američki predsednik Barak Obama zvao u vezi sa Snoudenom. "Ne želim da govorim o tome. To je stvar poverljive prirode", istakao je Putin.

Tokom razgovora dotaknuta je i tema Ukrajine.

"Filozofija međunarodne američke politike u ovom regionu je u tome da je neophodno da se ni u kom slučaju ne dozvoli približavanje Ukrajine i Rusije, jer u tome neko vidi nekakvu pretnju. Neko smatra da je to izvor rasta moći Rusije i da treba po svaku cenu sprečiti približavanje Rusije i Ukrajine", naglasio je Putin.

Istovremeno, i u SAD i u Evropi postoje oni koji su delovali polazeći od različitih shvatanja, a ne slobode izbora ukrajinskih državljana, dodao je ruski predsednik.

"Podrška radikalnim elementima u Ukrajini, nacionalističkim elementima, ona sa stanovišta takvog pristupa predstavlja siguran dobitak. Prema tome, u tom smislu, onaj ko je to učinio je postigao svoj cilj, oni su to uradili savršeno. Svaka im čast", rekao je Putin.

Pema rečima predsednika Rusije, "ukoliko se na ovaj problem pogleda malo šire, a ne sa stanovišta neposredne konfrontacije i okupljanja oko sebe satelita na osnovu neke spoljne pretnje, već ako pogledate na razvoj svetske zajednice… pogledate 25 godina unapred kako se razvija situacija u svetu, onda bi trebalo da se promeni filozofija medjunarodnih odnosa".

Tramp četvrti predsednik SAD za vreme Putinove vladavine

Tanjug, arhiva
Tanjug, arhiva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putin je rekao i da se ništa neće promeniti sa imenovanjem novog predsednika SAD Donalda Trampa. Na Stounovo pitanje da li je američki predsednik Donald Tramp četvrti američki lider od kada je on na vlasti, Putin je potvrdno odgovorio. Na komentar Stouna da se „Tramp nalazi u džepu Kremlja" Putin je nasmejao.

Komentarišući reči bivše američke kandidatkinje za predsednika Hilari Klinton, koja je Putina uporedila liderom Trećeg Rajha Adolfom Hitlerom, ruski predsednik je naveo da od strane Rusije, takođe, može da se nađe niz poređenja delatnosti američkih političara, ali Moskva pokušava da se uzdrži od ekstremnih izjava.

"Nema u tome ništa novo. Mi se lično poznajemo. Ona je energična žena. Mi, takođe, možemo da nađemo svakakva poređenja, ali se iz političke kulture uzdržavamo od ekstremnih izjava", rekao je Putin.

]]>
Wed, 14 Jun 2017 10:39:54 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/397103/putin-rusija-ce-odgovoriti-adekvatno.html