Press Online :: Svet http://pressonline.rs/svet/rss.html Globus, Balkan, najnovije vesti širom planete sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Svet http://pressonline.rs/svet/rss.html ROKFELEROVI IMALI PLAN: Srbija da se odrekne Vojvodine i Kosova! http://pressonline.rs/svet/Svet/392987/rokfelerovi-imali-plan-srbija-da-se-odrekne-vojvodine-i-kosova.html To je bio veliki projekat koji se spremao za... ]]> Prema nekim američim portalima, Rokfelerovi su imali velike planove i projekte za mnoge zemlje, između ostalog i za Srbiju, koja se možda završava sa smrću Dejvid Rokfelera.

"Srbija da se odrekne i odstrani od Vojvodine i Kosova, tako da se svede na predratne granice", piše u njemu.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:24:51 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/392987/rokfelerovi-imali-plan-srbija-da-se-odrekne-vojvodine-i-kosova.html
HILARI PRETI: Srbija mora da se izvini Albancima! http://pressonline.rs/svet/Svet/392985/hilari-preti-srbija-mora-da-se-izvini-albancima.html Prema njenim izjavama, Srbija će morati to da uradi... ]]> Hilari Klinton je izjavila da bi Srbija morla da se izvini Albancima sa Kosova.

"Nije dovoljno ni izvinjenje za ono što su učinili", izjavila je ona.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:19:30 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/392985/hilari-preti-srbija-mora-da-se-izvini-albancima.html
NEZAPAMĆENO DIVLJAŠTVO: Snage Kalife Haftara razapinjale teroriste na krst, iskopavali leševe i paradirali ih po gradu http://pressonline.rs/svet/Svet/393053/nezapamceno-divljastvo-snage-kalife-haftara-razapinjale-teroriste-na-krst-iskopavali-leseve-i-paradirali-ih-po-gradu.html Snimci zastrašujućih događaja u Libiji završili su i na društvenim mrežama ]]> Vatromet i pucnjava označili su pobedu vojnika lojalnih libijskom generalu Kalifi Haftaru nad teroristima u Bengaziju. Pripadnici Libijske nacionalne armije (LNA) slavlje su nastavili tako što su iskopali leševe ekstremista, među kojima i vođe Džalala al Mahzuma,  nakon čega su tela postavili na vozia i tako paradirali po gradu, piše Al Araby.

Nacionalna komisija za ljudska prava u Libiji okarakterisala je ovo kao ratni zločin. Skrnavljenje leševa smatra se ratnim zločinom i zabranjeno je pod statutom "izvršenja povrede ljudskog dostojanstva" Internacionalnog suda za zločine. Deklaracija Kaira o ljudskim pravima u Islamu takođe naglašava da je "zabranjeno bilo kakvo sakaćenje leševa". 
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Ovom neljudskom činu prethodilo je iskopavanje, spaljivanje i razapinjanje na krst, a snimci ovog događaja završili su i na društvenim mrežama. Haftarove pristalice oskrnavile su grobove rivala iz Bengazi Šura veća (BSC). Mahzum, koji je sahranjen šest dana pre ovog događaja, iskopan je, razapet a onda izložen na haubi uz pokliče Haftarovih snaga. Nakon toga, snage generala Vanisa Abu Hamada okačile su Mahzumovo telo na kapiju vojničkog kampa LNA, navodi Middle East Eye.
 


Mahzum je navodno vodio BSC snage u operaciji protiv Haftarove LNA vojske u Bengaziju 2014. godine gde je BSC uspela da preuzme kontrolu nad nekoliko vojničkih kampova LNA.

Predsednik Fajez al Saradž osudio je ovaj čin i rekao da Libija ne sme da se vrati u mračno doba represije, tiranije i diktatorstva. On se direktno obratio pripadnicima LNA koji su iskopali i skrnavili leševe mrtvih u Bengaziju."Ovakav čin šteti našoj kulturi i religiji i učinićemo sve što je u našoj moći da ove kriminalce osudimo za primer svima", rekao je on u svom televizijskom obraćanju.

On je naglasio da Libija mora biti pod vlašću civila, a ne jednog čoveka, aludirajući na generala Haftara.

Otkopavanje leševa; Printscreen Twitter/@doamuslims

Foto: Otkopavanje leševa; Printscreen Twitter/@doamuslimsTrogodišnja borba koju je LNA vodila sa ciljem da ukloni bilo kakvo prisustvo džihadista u Bengaziju privedena je kraju uz gubitke dok su snage LNA pokušavale da povrate poslednja područja grada koja su držali teroristi.

U poslednjoj nedelji borbe oslobođeno je 12 blokova u kraju Ganfouda u jugozapadnom Bengaziju gde su teroristi držali na desetine civila pod opsadom u uslovima bez hrane i vode.

Pripadnici LNA sa Mahzoumovim lešom na haubi; Printscreen Twitter/@doamuslims

Foto: Pripadnici LNA sa Mahzumovim lešom na haubi; Printscreen Twitter/@doamuslimsPotparol LNA izjavio je da je tokom akcije oslobađanja civila ubijeno 23 džihadista, a šest je uhapšeno, dok je sedam vojnika LNA tom prilikom izgubilo život, a najmanje šest je ranjeno.

BSC je džihadska islamska organizacija koja je u decembru 2016. godine tvrdila da nije povezana ni sa Al Kaidom ni sa Islamskom državom.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 14:12:29 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/393053/nezapamceno-divljastvo-snage-kalife-haftara-razapinjale-teroriste-na-krst-iskopavali-leseve-i-paradirali-ih-po-gradu.html
ERDOGAN PODRŽAVA: Evropska Unija muči Srbiju ni zbog čega! http://pressonline.rs/svet/Svet/392983/erdogan-podrzava-evropska-unija-muci-srbiju-ni-zbog-cega.html U poslednjih par dana Erdogan je u potpunosti promenio mišljenje o... ]]> Erdogan, predsednik Turske, izjavio je je da Evropska Unija muči Srbiju zbog stvari koje nije uradila.

"Oni nisu počinili Srebrenicu, nego već ta vajna Evropska Unija koja pokušava da se odrekne tog zločina", izjavio je on. 

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:15:59 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/392983/erdogan-podrzava-evropska-unija-muci-srbiju-ni-zbog-cega.html
ERDOGAN UPUTIO NAJOZBILJNIJU PRETNJU DO SADA: Evropljani neće bezbedno šetati ulicama ako... http://pressonline.rs/svet/Svet/393052/erdogan-uputio-najozbiljniju-pretnju-do-sada-evropljani-nece-bezbedno-setati-ulicama-ako.html Nova zapaljiva izjave Erdogana dolazi nedugo nakon upozorenja Angele Merkel da Turska mora prestati sa ratobornom retorikom ]]> Evropljani širom sveta neće hodati bezbedno ulicama ako zadrže sadašnji stav prema Turskoj, upozorio je predsednik Redžep Tajip Erdogan.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD "Ukoliko Evropa nastavi ovako, ni jedan Evropljanin u bilo kom delu sveta neće moći da šeta ulicom bezbedno", rekao je turski predsednik novinarima u Ankari.
 

ISLAMISTIČKA AUTOKRATSKA TURSKA: Evo šta referendum o predsedničkim ovlašćenjima zaista donosi Erdoganu https://goo.gl/pdOFLf "Mi, kao Turska, pozivamo Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju", dodao je.

Turska vlada i dalje učestvuje u događajima sa Turcima u emigraciji širom Evrope, ali ne vodi kampanju za referendum, rekao je zamenik turskog premijera nakon Erdoganove izjave.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 14:10:22 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/393052/erdogan-uputio-najozbiljniju-pretnju-do-sada-evropljani-nece-bezbedno-setati-ulicama-ako.html
HLADNI RAT ŠIITA I SUNITA: Zašto su Iran i Saudijska Arabija agresivniji nego ikad http://pressonline.rs/svet/Svet/393049/hladni-rat-siita-i-sunita-zasto-su-iran-i-saudijska-arabija-agresivniji-nego-ikad.html Od tri neuralgične tačke sveta, Bliski istok je najranjivija. Sve ukazuje da bi Arapi i Iranci morali da preispitaju osnovu međusobnih odnosa ]]> Došlo je vreme da o bezbednosti Bliskog istoka više ne odlučuju samo arapske zemlje i Izrael i njihov decenijski konflikt. Na sceni su se pojavili novi regionalni igrači.

Bliski istok je najveći deo druge polovine prošlog veka proveo u atmosferi Hladnog rata i raznih konflikta, uključujući i regionalne, ali balans snaga počeo je brzo da se menja kao posledica Arapskog proleća i, posebno, direktnog vojnog uključivanja Rusije u konflikt u Siriji gde brani režim predsednika Bašara al Asada.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Amerikanci mnogo ne zaostaju, što vazdušnim kampanjama po Iraku i Siriji, što stalnim povećanjem broja savetnika na terenu, kojima su se, u pripremama za napad na sedište "Islamske države" u sirijskom gradu Raki, priključili i marinci.

Novo, u odnosu na ranija vremena, su aktivnosti Irana i Turske koje se sve dublje ukopavaju na bliskoistočnom poligonu, očekujući dobitke u budućnosti i pažljivo motreći na poteze rivala. Novcem i oružjem umešane su i neke države Zaliva, iako su geografski udaljene od epicentra.
 

TEROR PREDUZETNIK: Ovaj čovek vodi jedinu svetsku kompaniju koja nudi "džihadiste na ugovor" (FOTO, VIDEO) https://goo.gl/509BEl 


RAT U SIRIJI JE ODLUČUJUĆI

Sve to sirijski konflikt čini odlučujućim za budućnost čitavog regiona čiji se razni, mahom sukobljeni interesi, susreću upravo na bojištu Sirije. Jedna od ključnih dimenzija te budućnost tiče se odnosa Arapa i Irana, države koju je u orbitu regionalne sile direktno lansirala američka invazija Iraka 2003. godine.

Oni na zapadnoj strani Arapskog zaliva – kako ga zovu – uporno optužuju državu na istoku Persijskog zaliva – kako mu je svetski priznato ime – za pokušaje izvoza Homeinijeve revolucije, mešanja u poslove regiona i pokušaja njegove destabilizacije. Iran je, tvrde, postao ekstremistička država koja u tom duhu želi da inspiriše region i poziva na savezništvo razne šiitske grupe razbacane po arapskom svetu.

Arapi Iran doživljavaju kao pretnju bezbednosti čitavog Bliskog istoka. Vrhunac je kontaminirajuće rivalstvo Irana i Saudijske Arabije, zaštitnika dva najveća ogranka islama – većinskih sunita i šiita koji čine oko 13 procenata muslimanskog sveta.

Reuters, Iranka prolazi pored murala Ajatole Homeinija u Teheranu

Foto: Reuters, Iranka prolazi pored murala Ajatole Homeinija u TeheranuKraj uspešne saradnje dve zemlje u vremenima blagodeti od nafte i prisne saradnje sa SAD-om označen je dolaskom na vlast ajatolaha Homeinija 1979. koji je pozivao na rušenje „ogavnih i bezbožničkih vehabija“ koje oličava kuća Sauda. Iako suočeni sa sličnim domaćim problemima, arherivali su svoju borbu za nadmoć preneli na frontove širom regiona.

Dok se Bliski istok dramatično menja, gde god da se pogleda, Teheran i Rijad stoje iza najmanje jednog od aktera lokalnih konflikta. Od Iraka, koji je pod snažnim uticajem Irana, do Libana, gde su šiitski Hezbolasi najsnažnija grupa etnički i verski podeljene zemlje.

Iran uticaj među Palestincima širi preko Hamasa prouzrokujući konflikte sa Egiptom. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima proglašen je za okupatora zbog tri ostrvca u Zalivu, a tvrdi se da preti Bahreinu i Kuvajtu. Teheran je optužen da stoji iza pobune Huta u Jemenu.

Saudijska Arabija, gde šiiti čine oko deset odsto stanovništva, prekinula je prošle godine diplomatske odnose pošto su Iranci – besni zbog egzekucije jednog šiitskog sveštenika u Saudijskoj Arabiji – pokušali da zapale saudijsku ambasadu u Teheranu i konzulat u Mašadu.

Reuters, Jemenski pobunjenici Huti

Foto: Reuters, Jemenski pobunjenici HutiNEOPHODNOST ZBIJANJA REDOVA

Kakav je odgovor Arapa na iranski izazov? Jedno vreme su analitičari u političke klasifikacije regiona ubacili termin „uplašene arapske države“, one koje su dospele na prvu liniju iranske namere da se stvori „šiitski polumesec“, ali su nespremne na konflikt sa Teheranom.

Druga opcija je konfrontacija, što je teza onih arapskih komentatora koji su uvereni da će se ono od čega Arapi strahuju danas dogoditi sutra, pošto Iran nastavlja da širi svoj uticaj po arapskom svetu.

Ali, pošto je propala inicijativa Egipta o stvaranju zajedničke arapske armije – koja bi jedina eventualno mogla da ostvari želje arapskih jastrebova – razumni političari, diplomate i stratezi ukazuju na neophodnost zbijanja arapskih redova kako bi „svoje strateške interese zaštitili od dolazećih izazova i rizika“, kako kaže bivši generalni sekretar Arapske lige Amr Musa.

Saudijski kralj Salman i egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters

Foto: Saudijski kralj Salman i egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi, Foto: ReutersU nedostatku zajedničkog arapskog odgovora, pokrenut je mini Hladni rat koji nosi opasne potencijale. Bliski istok je, uz Ukrajinu i tenziju u Južnokineskom moru, jedini koji može da zapali čitav svet.

Što se Ukrajine tiče, Nemačka i druge zemlje Evropske unije – ne računajući države Baltika i Poljsku – apsolutno su protiv zaoštravanja odnosa sa Rusijom oko Krima. U Americi prevladava stav administracije Donalda Trampa da Ukrajina treba da bude neka vrsta sanitarnog kordona, ako ne i most za saradnju sa Vladimirom Putinom, a ne front Trećeg svetskog rata.

Na Dalekom istoku, SAD i regionalni saveznici teško da bi dopustili da konflikti sa Kinom izazvani teritorijalnim razmiricama prerastu u ozbiljnu konfrontaciju. Peking je jasno dao do znanja da nikome neće dopustiti da osporava njegov suverenitet, ali i Kinezi se drže opreza.

Od tri neuralgične tačke sveta, Bliski istok je najranjivija.

Reuters, Vladimir Putin i Bašar al Asad

Foto: Reuters, Vladimir Putin i Bašar al AsadNOVI SISTEM BEZBEDNOSTI

Američka spoljna politika u regionu se preispituje. Administracija u Vašingtonu još se nije odredila prema najosetljivijim pitanjima. Arapi su nestrpljivi, ali i zabrinuti. Izrael ima svoje kalkulacije: najpoželjnije bi bilo da sunitski Arapi uđu u još oštriju konfrontaciju sa šiitskom Islamskom Republikom koja je u Izraelu označena kao „egzistencijalna pretnja“ jevrejskoj državi.

Kada se u jednačinu ubaci i Turska, koja se, kao i Iran, direktno vojno angažuje po Iraku i Siriji pokušavajući da blokira bilo kakav politički uspon Kurda, sve premise bliskoistočnog hladnog ili vrućeg rata su tu.

Budućnost odnosa Irana i Arapa najviše zavisi od država Zaliva. Konzervativne monarhije sa „prve linije“ tradicionalno su se u zaštiti od Irana oslanjale prvo na Britance, potom Amerikance. Danas, posebno od kako su velike sile 2014. potpisale nuklearni sporazum sa Teheranom, osećaju se ranjivije i nesigurnije.

AP, Bazar u Teheranu

Foto: AP, Bazar u TeheranuZalivske zemlje ne veruju u ideju da bi sporazum mogao da bude šansa za uspostavljanje novog sistema bezbednosti u Persijskom zalivu kako bi se popravili odnosi Arapa i Irana i kako bi se otvorio dijalog.

„Dijalog sa Iranom je nerealna ideja“, piše bivši glavni urednik Ašar Al-Avsata Salman al Došari.

„Ponavljanje termina kao što su otklanjanje političkih razlika pregovorima i dijalogom je u principu korektno, ali u praksi neostvarljivo kada jedna strana ne odustaje od svoje agresivne politike koja je postala strukturni deo prirode njenog političkog sistema, i kada ona želi da dijalog otvori sa pozicije da su njene milicije – rasute svuda po regionu – nedodirljive.“

Reuters, Podzemni depo u kojem se nalaze iranski balistički projektili

Foto: Reuters, Podzemni depo u kojem se nalaze iranski balistički projektili
]]>
Wed, 22 Mar 2017 14:07:41 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/393049/hladni-rat-siita-i-sunita-zasto-su-iran-i-saudijska-arabija-agresivniji-nego-ikad.html
SENATORI PISALI TRAMPU: Zaustavite Soroša, on je taj koji pravi haos u Makedoniji i svetu! http://pressonline.rs/svet/Svet/393047/senatori-pisali-trampu-zaustavite-sorosa-on-je-taj-koji-pravi-haos-u-makedoniji-i-svetu.html Republikanci su do skoro na Soroša gledali kao na smrtnog neprijatelja isključivo na unutrašnjem planu, dok su se na spoljnopolitičkoj ravni njihove tendencije uglavnom podudarale ]]> Predstavnici Republikanske stranke (GOP) u američkom kongresu udružili su se sa političarima iz istočne Evrope koje podržava Rusija, kako bi sarađivali na cilju zaustavljanje zajedničkog neprijatelja - milijardera i finansijera Džordža Soroša.

Predvođeni republikancem Krisom Smitom i senatorom Majkom Lijem, konzarvativni zakonodavci potpisali su čitav niz pisama u kojima optužuju Soriša za upotrebu navodno filantropskih novčanih sredstava za projektovanje svojik liberalnih agendi na evropsku politiku.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD U pismu državnom sekretaru Reksu Tilersonu, Smit i Li navode kako Soroševa Fondacija za otvoreno društvo pokušava da "pogura progresivnu agendu i ojača političku levicu", kao i de zbog takvih aktivnosti u svet se šalje slika da "SAD podstiču političku nestabilnost, narušavaju suverenitet i civilno društvo u stranim zemljama".

Istu tu optužbu postavila je i promovisala Moskva.
 

NEWSWEEK INTERVJU Tajni mostovi Sergeja Grizunova: Novinar, ministar, profesor... ŠPIJUN? https://goo.gl/qR4Rol 


Soroš, koji je američki Jevrejin mađarskog porekla, već godinama je na "crnoj listi" Kremlja, koja njegove aktivnosti percipira kao deo opšte zavere za uspostavljanje prozapadnih vlada u bišem sovjetskom prostoru i samoj Rusiji.

Republikanci su do skoro na Soroša gledali kao na smrtnog neprijatelja gotovo isključivo na nivou unutrašnjih pitanja, dok su se na spoljnopolitičkom planu njihove tendencije uglavnom podudarale, naročito po pitanju "demokratizacije i iskorenjivanja korupcije u zemljama "Istočnog bloka".

Međutim, od ulaska Donalda Trampa u Belu kuću, stvari su se promenile, što se moglo očekivati s obzirom da su nacionalističke i delom izolacionističke ideje dominirale njegovom predizbornom kampanjom. To je ohrabrilo nacionalistički nastrojene političare u istočnoj Evropi da potraže saveznike u svom pohodu na Soroša, a u GOP su našli neočekivano veliki broj.

Senator Majk Li; Autor: Reuters

Foto: Senator Majk Li; Autor: ReutersFokus pisama Lija i Smita jesu Soroševa sredstva uložena u Makedoniju, koja prolazi kroz duboku političku krizu. Republikanci u pismu navode kako "organizacije koje podržava Soroš guraju reforme sa ciljem da premijer i vlada koju bi činili predstavnici političkog levog centra, ostvare potpunu kontrolu nad pravosudnim organima".

Pismo je napisano, navodi američki Politico, nakon što je desničarska makedonska partija VMRO-DPMNE(Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija - Demokratska partija za makedonsko nacionalno jedinstvo) Nikole Gruevskog lobirala kod Republikanaca.

Nikola Gruevski; Autor: AP

Foto: Nikola Gruevski; Autor: APPredsednik Fondacije za otvoreno društvo Kris Stoun smatra da autokratski režimi vide Trampa kao "blanko ček" za opiranje reformama.

Za sada, lobiranje protiv Soroša u SAD nije izrodilo ozbiljnijim plodom, ali činjenica da se u njega uključuju i istaknutija imena kao što je Ted Kruz, izazvali su zabrinutost u određenim političkim krugovima koji strahuju da bi i ovo mogl biti rezultat uticaja Rusije i propagandnih aktivnosti Kremlja. 

Makedonski političari i grupa "Stop operaciji Soroš", poriču bilo kakvo rusko mešanje u njihove napore, ali priznaju da se "Moskva zainteresovala". 

]]>
Wed, 22 Mar 2017 14:03:59 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/393047/senatori-pisali-trampu-zaustavite-sorosa-on-je-taj-koji-pravi-haos-u-makedoniji-i-svetu.html
UJEDINJENE NACIJE UPOZORAVAJU: Više od 663 miliona ljudi nema siguran izvor vode! http://pressonline.rs/svet/Svet/393020/ujedinjene-nacije-upozoravaju-vise-od-663-miliona-ljudi-nema-siguran-izvor-vode.html Ujedinjene nacije iskoristile su Svetski dan vode kako bi apelovale na veću svest o važnosti ovog za život presudnog resursa ]]> Više od 663 miliona ljudi u svetu živi bez bezbednog snabdevanja vodom u neposrednoj blizini svoje kuće i suočava se sa zdravstvenim posledicama upotrebe zagađene vode, saopštile su UN povodom Svetskog dana vode, 22. marta.

Voda nije samo glavni element života, odnosno zdravlja, već je i od vitalnog značaja za stvaranje novih radnih mesta i doprinosi ekonomskom, društvenom i ljudskom razvoju, navodi se u izveštaju UN.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSDUjedinjene nacije ove godine obeležavaju Svetski dan voda fokusirajući se na otpadne vode i načine da se smanji procenat i ponovo upotrebi otpadna voda iz domaćinstava, gradova, u industriji i poljoprivredi. Kako je navedeno, mogućnosti za korišćenje otpadne vode kao resursa su neverovatno velike.

Suša u Brazilu; Autor: Reuters

Foto: Suša u Brazilu; Autor: ReutersDo 2030. godine potražnja za vodom bi mogla da poraste 50 odsto, uglavnom u gradovima, navodi UN.

"Svi treba više da recikliramo otpadne vode da bi odgovorili na potrebe rastućeg stanovništva i očuvali ekosistem", rekao je predsednik agencije UN za vodu Gaj Rajder, povodom svetskog dana vode 22. marta.

Suša u Somaliji; Autor: Reuters

Foto: Suša u Somaliji; Autor: ReutersReciklirana voda se već koristi za piće u nekim zemljama. U SAD voda nekih reka se iskoristi do 20 puta pre nego što stigne do mora. U glavnom gradu Namibije Vindhoku 35 odsto otpadnih voda se koristi za napajanje rezervi pijaće vode a stanovnici Singapura i San Dijega u Kaliforniji piju recikliranu vodu.

Međutim glavni cilj je lakše ostvarljiv, a to je da se reciklirana voda može koristiti u poljoprivredi, što predstavlja oko 70 odsto svetske potražnje za tim resursom.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 11:47:49 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/393020/ujedinjene-nacije-upozoravaju-vise-od-663-miliona-ljudi-nema-siguran-izvor-vode.html
ČLANSTVO KAO SIGNAL JEDINSTVA: Tilerson traži da se ubrza proces ulaska Crne Gore u NATO http://pressonline.rs/svet/Svet/393018/clanstvo-kao-signal-jedinstva-tilerson-trazi-da-se-ubrza-proces-ulaska-crne-gore-u-nato.html Širenju NATO protivi se Moskva, pa je odlaganje SAD da odobri pristupanje Crne Gore pokrenulo pitanja o tome da li će se administracija predsednika Donalda Trampa suprotstaviti Rusiji ]]> Američki državni sekretar Reks Tilerson zatražio je od čelnika Sanata da ubrzaju postupak ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO jer je to, kako je ocenio, važan interes Sjedinjenih Država.

Tilerson u pismu, koje je uputio Senatu 7. marta, navodi da će članstvo Crne Gore u Alijansi doprineti boljoj integraciji, demokratskim reformama, trgovini, bezbednosti i stabilnosti među susedima.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD "Učestovanje Crne Gore u maju na samitu NATO kao punopravne članica, a ne kao posmatrača, poslaće snažan signal transatlantskog jedinstva", precizirao je Tilerson.
 

KRAH NUKLEARNE INFRASTRUKTURE: Stanje alarmantno, Americi preti opasan nuklearni incident! https://goo.gl/6QDP7z 


Širenju NATO protivi se Moskva, pa je odlaganje SAD da odobri pristupanje Crne Gore pokrenulo pitanja o tome da li će se administracija predsednika Donalda Trampa suprotstaviti Rusiji, uprkos Trampovoj želji za boljim odnosima.

Crna Gora se nada se da će dobiti potrebnu saglasnost svih 28 članica i postati punopravni član NATO na samitu u maju. Do početka marta, članstvo su odobrile 24 članice koje pristupanje Crne Gore vide kao način da se ograniči uticaj Rusije na Balkanu.

Milo Đukanović; Autor: Reuters

Foto: Milo Đukanović; Autor: ReutersU svom pismu vođi republikanske većine u Senatu, Reks Tilerson je naveo kako bi bilo "neizmerno korisno" da se postupak ratifikacije dovrši do samita NATO na kojem će učestovati i predsednik Tramp.

Članstvo Crne Gore u NATO već je odobrio senatski Odbor za spoljnu politiku, ali brzo izglasavanje u Senatu zaustavilo je nekoliko senatora.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 11:46:22 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/393018/clanstvo-kao-signal-jedinstva-tilerson-trazi-da-se-ubrza-proces-ulaska-crne-gore-u-nato.html
NETANIJAHU PORUČIO PUTINU: Izraelski napadi u Siriji će se nastaviti! http://pressonline.rs/svet/Svet/393006/netanijahu-porucio-putinu-izraelski-napadi-u-siriji-ce-se-nastaviti.html Netanijahu je odbacio navode prema kojima Moskva insistira da Izrael zaustavi vojne operacije u Siriji ]]> Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da će izraelske snage nastaviti vazdušne udare na Siriju ako to bude potrebno. 

"Ako se sa obaveštajnog i vojnog stanoviđta može sprovesti - napašćemo i to će se nastaviti", rekao je Netanijahu tokom posete Kini, dodavši da je informisao Putina o namerama Izraela. 
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Kako piše "Jerusalem Post", izraleski premijer je odbacio izveštaje prema kojima Rusija insistira da Izrael zaustavi vojne operacije u Siriji.
 

MEDITERAN NIKADA NIJE BIO BLIŽI: Ovo je nova ruska strategija za Bliski istok https://goo.gl/gMJpNq 


Sirijski predsednik Bašar al Asad rekao je u ponedjeljak zastupnicima ruskog parlamenta u poseti Siriji kako računa na Rusiju da spreči nove napade Izraela na sirijskom tlu i pomogne Damasku da izbegne otvoreni sukob sa Tel Avivom. 

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je izraelskog ambasadora u Moskvi Garija Korena kako bi mu uručilo protestnu notu zbog izraelskog napada u Siriji.

Izraelski vojnici na Golanskoj visoravni; Autor: Reuters

Foto: Izraelski vojnici na Golanskoj visoravni; Autor: ReutersIzraelski borbeni avioni napali su nekoliko ciljeva u Siriji prošle sedmice, a izraelski sistem za zaštitu od projektila presreo je jednu raketu ispaljenu u znak odmazde.

Sirijska novinska agencija objavila je da su četiri izraelska borbena aviona ušla u sirijski vazdušni prostor preko teritorije Libana i pogodila vojnu metu blizu Palmire, u centralnom delu Sirije.

Sirija je saopštila kako je taj čin agresije pomogao grupi Islamska država, dok je Netanijahu izjavio kako je meta napada bilo oružje koje ima veze sa šiitskim libanskim pokretom Hezbolah, prenosi AFP.

Vladimir Putin i Benjamin Netanijahu; Autor: Reuters

Foto: Vladimir Putin i Benjamin Netanijahu; Autor: ReutersNedugo nakon incidenta, izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je na izraelskom državnom radiju kako će Izrael uništiti sirijski odbrambeni vazdušni sistem sledeći put kada ga Sirijci budu upotrebili protiv izraelskih aviona, javljaju agencije.

Sirijska vojska je saopštila da je oborila jedan izraelski avion, a drugi pogodila, dok su izvodili napade na Palmiru. Izraelska vojska je negirala da je bilo koji njen avion pogođen.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:53:59 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/393006/netanijahu-porucio-putinu-izraelski-napadi-u-siriji-ce-se-nastaviti.html
Isusov grob "rastavljen pa sastavljen", uloženo 3,4 miliona $ http://pressonline.rs/svet/globus/393056/isusov-grob-rastavljen-pa-sastavljen-ulozeno-34-miliona-.html Grob gde je po verovanju sahranjen Isus Hrists otkriven je na ceremoniji u crkvi Svetog groba u Jerusalimu, posle devet meseci restauracije vredne 3,4 milona dolara. ]]> foto: b92.net

Verodostojnici raznih hrićanskih veroispovesti učestvovali su na ceremoniji kod groba čija mramorna konstrucija sada ponovo ima originalnu oker boju, prenose izveštaji. 

"Ovo nije samo poklon Svetoj zemlji, to je poklon celom svetu", rekao je jerusalimski pravoslavni patrijarh Teofil treći obraćajući se prisutnima među kojima je bio i grčki premijer Aleksis Cipras. 

Grčki tim za restauraciju, sačinjen od arheologa i drugih eksperata, uspešno je okončao radove na restauraciji edikula - reč izvedena iz latinskog termina "aedecule", što znači "mala kuća". Radovi su počeli u maju 2016. 

Konstrukcija od mermera i krečnjaka stoji u Hramu Hristovog Vaskrsenja iz 12. veka, na ostacima iz 4. veka. 

Bila je potrebna hitna obnova grobnice koja je godinama bila izložena faktorima životne sredine, kao što su voda, vlaga i dim. 

Gradilište je u oktobru imalo istorijski trenutak, kada je mermerna ploča koja pokriva grob bila sklonjena na tri dana. Poslednji put pre toga kada su ljudi došli do srca najsvetijeg mesta hrišćanstva bilo je 1810, kada je obavljena restauracija posle požara. 

Tokom 1960-ih i 1990-ih druge obnove su izvedene u raznim delovima crkve koja se nalazi u starom gradu Jerusalimu, kod najvećih svetilišta judaizma i islama Zida plača i Brda hrama, međutim edikula nije dirana. 

Za devet meseci i za cenu od 3,4 miliona evra praktično sve je demontirano, očišćeno i restaurirano, uključujući i stubove i kupole iznad i unutar zgrade. Prozor je otvoren da bi se dozvolo hodočasnicima da prvi put vide goli kamen stare pećine. 

Uklonjena je ružna gvozdena konstrukcija koju su britanske vlasti napravile 1947. godine kao potporu za zidove. Očišćena je čađ koja se nakupila na zidovima kamene fasade pošto su hodočasnici na tom mestu decenijama palili sveće. Više nema straha za stabilnost starog hrama koji je poslednji put obnovljen pre više od 200 godina. 

Svetski fond za zaštitu spomenika, koji je prikupio četiri miliona dolara za obnovu, saopštio je da je intervencija bila neophodna jer je postojala opasnost od kolapsa. 

Radove su finansirale tri vodeće hrišćanske vere u toj crkvi grčko-pravoslavna, franjevačka i jermenska kao i od javnih i privatnih donacija.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 14:15:39 +0100 Globus http://pressonline.rs/svet/globus/393056/isusov-grob-rastavljen-pa-sastavljen-ulozeno-34-miliona-.html
Greška u kucanju koja je uništila jedan život http://pressonline.rs/svet/globus/393024/greska-u-kucanju-koja-je-unistila-jedan-zivot.html Britanac Najdžel Lang bio je zadovoljan, porodičan čovek koji je uživao u svom poslu savetnika za tinejdžere kojima je pomagao da se izbore sa zavisnošću od droge. Sve se preokrenulo u jednom danu, zbog jedne administrativne greške. ]]> foto: b92.net

Njegova porodica je oštećena, njegova reputacija je uništena, ostao je bez posla, a zbog stresa je počeo da pati od mentalnih problema. 

Policija se 2011. godine odjednom pojavila u njegovom domu, pretresala je svaku sobu, zaplenila njegov računar, uhapsila ga i saopštila da ga sumnjiči za "deljenje nedoličnih fotografija dece preko interneta". 

"Kada su me uhapsili veoma sam se uplašio za sve. Šta će biti sa porodicom, šta će se desiti sa njima, hoće li izvršiti raciju i u kući moje majke. Hoće li napadati moju porodicu kada ljudi čuju zbog čega sam uhapšen, hoće li ih pljuvati i psovati na ulici", rekao je Najdžel za BBC. 

Policija je raciju izvela nakon što je od kolega koji se bave digitalnim kriminalom dobila informaciju da je identifikovana IP adresa sa koje je podeljeno više od sto fotografija dece u aprilu te godine. 

IP adresa je odgovarala računaru u Najdželovoj kući koji je koristila njegova partnerka, ali ne zato što su fotografije odatle deljene, već zato što je greškom dodat jedan broj u policijskoj dokumentaciji. 

Posle tri nedelje, računari su mu vraćeni i on je pušten na slobodu. Naizgled, sve se razrešilo, iako mu policija nije saopštila kako je došlo do zabune. Ipak, za Najdžela više ništa nije bilo isto. 

"Imao sam najbolji posao na svetu, ali sam počeo da se plašim da radim sa mladim devojkama, jer sam postao paranoičan. Šta ako neka pomisli da joj se nabacujem", rekao je on. 

Odlučio je da tuži policiju za seksizam i rasizam, jer je policija privela njega, a njegova partnerka koja je belkinja nije bila ni saslušana iako je računar bio njen. 

Angažovao je i advokata, koji je uspeo da dođe do informacije da je sve jedna velika greška. 

Tri godine kasnije, Najdžel je dobio pisano izvinjenje od policije u kojom priznaju grešku, a zatim je sve stiglo i do suda. 

Prošle godine došlo je do vansudskog razrešenja, a prema sporazumu je Najdžel dobio 60.000 funti. 

"To nije dovoljno novca, ali se posle šest godina čovek umori od borbe. To nije ni moja dvoipogodišnja plata, a ako nekom otmeš ceo život, to je sigurno važnije od plata", kaže Lang. 

Kaže da su mu deca pomogla da prebrodi težak period, ali da pati od post traumatskog stresnog poremećaja, da ima problema sa snom, da je paranoičan i da mnogo lakše plane nego ranije. 

"Moja ličnost se promenila, zbog svega ovoga sam postao bolestan čovek. Nisam imao priliku da pred sudom pokažem celom svetu da nisam pedofil", kaže on.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 12:00:01 +0100 Globus http://pressonline.rs/svet/globus/393024/greska-u-kucanju-koja-je-unistila-jedan-zivot.html
S. Koreja izvela novo testiranje, raketa brzo eksplodirala http://pressonline.rs/svet/Svet/392993/s-koreja-izvela-novo-testiranje-raketa-brzo-eksplodirala.html Severna Koreja izvela je još jedno testiranje raketa, međutim ono nije bilo uspešno jer je raketa eksplodirala nekoliko sekundi nakon lansiranja, navode iz SAD. ]]> Foto:B92.net

Južna Koreja je saopštila da je ovo novo testiranje raketa izvršeno iz grada Vonsan na istočnoj obali, ali nije mogla da da više detalja o ovoj novoj probi, prenosi Rojters.

AP navodi da se novo lansiranje rakete desilo svega tri dana nakon što je Severna Koreja potvrdila veliki napredak u svom programu razvoja raketa, međutim ovo neuspelo testiranje bi moglo da znači da on i nije toliko napredan. 

Ranije ovog meseca ta zemlja je ispalila četiri balističke rakete koje su pale u vode Japana, što je izazvalo burne reakcije od Seula do Tokija i predstavljeno je 
kao vežba za napad na američke baze u Japanu. 

Za sada Severna Koreja nije pokazala nikakav znak da želi da odustane od namere da razvije interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja može da pogodi ameriki kontinent. Tokom 2016. ona je sprovela više raketnih proba i imala dve nuklearne robe. 

Severna Koreja ispalila je raketu jutros iz vazdušne baze u istočnoj luci Vonsan ali to izgleda nije uspelo, saopštilo je danas južnokorejsko ministarstvo odbrane i dodalo da se analizira koja vrsta rakete je upotrebljena. 

Američka vojska je potvrdila da je neuspelo ispaljivanje rakete, navodeći da je ona eksplodirala neposredno posle lansiranja. 

"Pacifička komanda je detektovala neuspeli pokušaj lansiranja severnokorejske rakete u okolini Kalme. Izgleda kao da je raketa eksplodirala nekoliko sekundi po lansiranu", rekao je portparol američke komande Dejvid Benham. 

U nedelju severnokorejski lider Kim Džong Un je lično nadgledao "uspešnu" probu, kako je Pjongjang saopštio, novog motora za projektil koji može biti modifikovan i upotrebljen za raketu. 

Južna Koreja je to protumačila kao znak da Severna Koreja pravi znatan napredak na balističkom polju. 

Severna Koreja sprovodi razne probe u trenutku kada Vašington i Seul izvode godišnje zajedničke vojne vežbe. Ti manevri uvek iritiraju Pjongjang koji ih smatra generalnom probom za invaziju.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:33:34 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/392993/s-koreja-izvela-novo-testiranje-raketa-brzo-eksplodirala.html
Zemljotres na Baliju, panika među stanovnicima i turistima http://pressonline.rs/svet/Svet/392991/zemljotres-na-baliju-panika-medju-stanovnicima-i-turistima.html Zemljotres je pogodio indonežansko ostrvo Bali i izazvao paniku među stanovnicima i turistima, ali nema izveštaja o šteti ili povređenima. ]]> Foto:B92.net

Američki geološki institut saopštio je da je zemljotres magnitude 5,5 udario u 7.10 jutros po lokalnom vremenu (0.10 po centralnoevropskom vremenu). Njegov epicentar je bio dva kilometra severoistočno od Bandžar Pasekana, grada u jugoistočnom delu Balija na dubini od 118 kilometara.

Očevici su javili da su mnogi meštani i turisti istrčali iz kuća i hotela ka višim delovima ostrva ali se situacija normalizovala kada su dobili tekst poruke da zemljotres nema potencijal da pokrene cunami. 

Indonežanska meteorološka agencija izmerila je jačinu potresa od 6,4 stepena Rihterove skale, ali je navela da on neće izazvati cunami zato što je epicentar tako duboko. 

Indonezija je podložna seizmičkim poremećajima pošto se nalazi na takozvanom Pacifičkom vatrenom pojasu. U decembru 2004 veliki zemljotres kod ostrva Sumatre pokrenuo je cunami u kome je poginulo 230.000 ljudi u desetak zemalja.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:30:33 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/392991/zemljotres-na-baliju-panika-medju-stanovnicima-i-turistima.html
Bivša predsednica J. Koreje saslušavana 14 sati http://pressonline.rs/svet/Svet/392990/bivsa-predsednica-j-koreje-saslusavana-14-sati.html Bivša predsednica Južne Koreje Park Geun-hje saslušana je u tužilaštvu u okviru istrage o korupcionaškom skandalu u koji je umešana. ]]> Foto:B92.net

Zgradu tužilaštva, u kojoj je provela skoro 22 sata, rano jutros je napustila ne želeći da odgovara na pitanja novinara.

Ispitivanje je trajalo 14 sati, a završeno je pred ponoć, rekao je novinarima njen advokat Son Bum-gju, dodavši da Park želi da izrazi zahvalnost tužiocima "koji su nastojali da utvrde istinu", prenosi Rojters.

Tužioci su ispitali Park kao osumnjičenu prvi put otkako je Ustavni sud 20. marta potvrdio decembarsku odluku parlamenta o njenom opozivu. 

Tužilaštvo nije iznelo detalje ispitivanja, ali je saopštilo da je Park "dobro odgovarala na pitanja". 

Međutim, tužioci su odbili da prokomentarišu da li će Park biti pozvana na dodatno ispitivanje ili da li će zatražiti njeno hapšenje. 

Park nije optužena, ali joj preti robija u trajanju od više od 10 godina ukoliko bude proglašena krivom za primanje mita od direktora velikih konglomerata, napominje britanska agencija. 

Bivša južnokorejska predsednica ponovo je juče uputila izvinjenje sunarodnicima pred saslušanje u tužilaštvu zbog korupcionaškog skandala koji ju je primorao da napusti predsedničku funkciju. 

"Izvinjavam se građanima. Iskreno ću učestvovati u ispitivanju", rekla je Park po dolasku u kancelariju tužilaštva u Seulu gde je počelo saslušanje. 

AP navodi da nije jasno da li ova njena kratka izjava znači da priznaje optužbe za korupciju, s obzirom na to da je uvek negirala da je prekršila zakon. 

Park je prva predsednica u državi izabrana na demokratski način koja je opozvana sa svoje pozicije.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:27:49 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/392990/bivsa-predsednica-j-koreje-saslusavana-14-sati.html
Godina od napada u Briselu: Minut ćutanja, minut buke http://pressonline.rs/svet/Svet/392988/godina-od-napada-u-briselu-minut-cutanja-minut-buke.html Brisel danas obeležava prvu godišnjicu bombaških napada Islamske države u tom gradu. ]]> Foto:B92.net

Tačno u 7:58 sati minutom ćutanja odata je pošta žrtvama na aerodromu Zaventem gde je pre tačno godinu izveden prvi napad.

Minut ćutanja održan je i u 09:11 sati na stanici metroa u briselskoj četvrti Malbek gde se na današnji dan u drugom napadu razneo bombaš-samoubica.

U dva samoubilačka bombaška napada 22. marta 2016. godine u Briselu su ubijene 32 osobe, a više od 320 ljudi je ranjeno. 

Minut ćutanja na aerodromu, gde su bombaši-samoubice Ibrahim El Bakraui i Nadžim Lahraui ubili 16 ljudi, jutros je predvodio belgijski kralj Filip sa kraljicom Matildom, u prisustvu stotina članova porodica žrtava i spasilaca, prenosi AFP.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kraljevski par će se potom podzemnom železnicom odvesti do Malbeka, evropskog kvarta u Briselu gde se Bakrauijev brat Kalid razneo u prepunom vozu u 09:11 sati, usmrtivši još 16 ljudi. 

Međutim, nakon minuta ćutanja, predviđen je "minut buke" na stanici metroa, kada će vozovi, tramvaji i autobusi stati, a vozači pokazati da "nisu zaboravili, ali da prkose mržnji i teroru", kako je najavilo briselsko saobraćajno preduzeće. 

Tako, ocenjuje francuska agencija, Belgija ovom ceremonijom pokazuje kako "srce Evrope prkosi terorizmu".

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug 

Kralj i kraljica će tokom dana svečano otkriti novi memorijalni kompleks u kvartu u kom se nalaze sedišta institucija EU. 

Kasnije će se deca iz škola u Molenbeku, četvrti u kojoj živi veliki broj muslimana i odakle potiču mnogi napadači, sastati sa ljudima koji su preživeli napade kako bi pokazala solidarnost sa njima. 

Potom će stanovnici Brisela održati tri marša i na kraju se susresti na Trgu La Burs koji je pretvoren u memorijalni kompleks prekriven cvećem posle prošlogodišnjih napada. 

Na kraju će briselski simbol - statua dečaka pod nazivom Maneken Pis, biti obučena u vatrogasnu uniformu kako bi se time odala pošta naporima spasilačkih službi.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tačno godinu dana nakon dvostrukog bombaškog napada u belgijskoj prestonici, ta zemlja je i dalje pod visokim merama bezbednosti sa trupama koje patroliraju ulicama i upozorenjima na nove opasnosti od povratnika džihadista Islamske države iz Iraka i Sirije. 

Istražitelji navode da je napade 22. marta 2016. u Briselu izvela mreža koja stoji i iza napada izvedenih u Parizu novembra 2015, po nalogu Islamske države. 

Više od 320 ljudi je povređeno u napadima za koje je odgovornost preuzela grupa Islamska država, ali njih oko 900 koji su pretrpeli fizičku i mentalnu traumu smatraju se žrtvama napada.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:25:59 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/392988/godina-od-napada-u-briselu-minut-cutanja-minut-buke.html
Tramp zabranjuje laptopove i tablete u avionima http://pressonline.rs/svet/globus/392989/tramp-zabranjuje-laptopove-i-tablete-u-avionima.html Administracija američkog predsednika Donalda Trampa potvrdila je da će uvesti nove zabrane o korišćenju elektronskih uređaja na letovima sa 10 aerodroma, uglavnom iz zemalja sa Bliskog istoka i severne Afrike, kao odgovor na nespecifičnu terorističku pretnju. ]]> foto: b92.net

Zabrana unošenja elektronskih uređaja odnosi se na putnike koji dolaze u SAD iz Jordana, Egipta, Turske, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Maroka i Katara i to na elektronske uređaje veće od mobilnih telefona, poput tableta, prenosivih DVD plejera, laptopova i kamera. 

Zabrana se odnosi na aerodrome u Amanu, Kairu, Kuvajtu, Dohi, Dubaiju, Istanbulu, Abu Dabiju, Kazablanki, Maroku, Rijadu, Džedi i Saudijskoj Arabiji. 

Zvaničnik američke vlade prethodno je izjavio za Rojters da američki pružaoci telefonskih usluga neće biti na udaru zbog ove zabrane, dodavši da se zabrana odnosi na uređaje veće od mobilnog telefona. 

Prema navodima američkih zvaničnika, ova odluka nema veze sa namerom američkog predsednika da se uvede zabrana ulaska u SAD.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 10:24:51 +0100 Globus http://pressonline.rs/svet/globus/392989/tramp-zabranjuje-laptopove-i-tablete-u-avionima.html
OBAMI I DALJE KRIVO: Tramp ne sme da pomaže Srbima i Albancima! http://pressonline.rs/svet/Svet/392896/obami-i-dalje-krivo-tramp-ne-sme-da-pomaze-srbima-i-albancima.html Ovo niko nije očekivao od bivšeg predsednika SAD ]]> Barak Obama je izjavio da Donald Tramp ne bi smeo da pomaže Srbima i Albancima u rešavanju svojih odnosa.

"To nije u njegovoj nadležnosti, ne sme da utiče na njih", izjavio je bivši predsednik SAD.

]]>
Tue, 21 Mar 2017 09:55:56 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/392896/obami-i-dalje-krivo-tramp-ne-sme-da-pomaze-srbima-i-albancima.html
BIL KLINTON REKAO: Velika Albanija je neizbežan proces! http://pressonline.rs/svet/Svet/392884/bil-klinton-rekao-velika-albanija-je-neizbezan-proces.html Ovo je on već 2000. godine pričao... ]]> Bil Klinton je izjavio u svom poslednjem mesecu mandata da je Velika Albanija, nažalost, neibežan proces.

"Jednostavno, to nismo mogli da predvidimo, i to je očigledno neizbežan proces", izjavio je on.

]]>
Tue, 21 Mar 2017 09:39:50 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/392884/bil-klinton-rekao-velika-albanija-je-neizbezan-proces.html
STEJT DEPARTMENT: Srbija mora da se odrekne Kosova i Republike Srpske! http://pressonline.rs/svet/Svet/392877/stejt-department-srbija-mora-da-se-odrekne-kosova-i-republike-srpske.html Prema podacima koji stižu iz američkih izvora... ]]> Prema obaveštenjima američke ambasade, u nalogu koji bi trebalo da stigne iz evropske komisije za uticaj zapadnih vrednosti na Balkan, piše da bi Srbija morala da se odrekne Kosova i Republike Srpske.

"Oni moraju da idu napred, ali bez njih", piše u njemu.

]]>
Tue, 21 Mar 2017 09:25:19 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/392877/stejt-department-srbija-mora-da-se-odrekne-kosova-i-republike-srpske.html