Press Online :: Svet http://pressonline.rs/svet/rss.html Globus, Balkan, najnovije vesti širom planete sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Svet http://pressonline.rs/svet/rss.html DW: Zbogom zimskom pomeranju kazaljki? http://pressonline.rs/svet/Svet/412433/dw-zbogom-zimskom-pomeranju-kazaljki.html Kako bi bilo da postoji samo letnje računanje vremena? Danas se završava anketa EU koja treba da pruži uvid u to šta građani o tome misle, piše Dojče vele. ]]> Foto:B92

Gotovo je izvesno da će pomeranje kazaljki biti ukinuto, ali se ne zna kada.

Evropska unija je svoje građane pitala usred vrućeg leta da li žele da zadrže prelaske s letnjeg na zimsko računanje vremena i, ako ne žele, koje računanje žele da zadrže - ono zimsko ili letnje.

Mnogi građani Evropske unije su ovu ideju prihvatili oberučke. Oko dva miliona njih se uključilo u onlajn raspravu na stranicama Evropske komisije koja je započela 4. jula, a završava danas, 16. avgusta. Da li je to početak nove ere?

Mihael Tojrer je u to ubeđen. „Siguran sam da će prebacivanje s letnjeg na zimsko računanje vremena i obratno biti ukinuto. Samo još nije sigurno kada“, kaže ovaj poslanik nemačkih liberala u Bundestagu koji se ranije, tokom mandata u Evropskom parlamentu, zalagao za ukidanje pomeranja kazaljki.

Tojrer sanja večno leto i uveren je da ukidanjem dva računanja vremena EU može samo biti na dobitku. „Ova inicijativa bi mogla da ojača jedinstvo unutar Unije. Nekoordinisane promene vremena unutar EU bi bile štetne za zajedničko tržište, ali i putovanja i komunikaciju. Kada bi svaka nacija za sebe odlučila hoće li ostati pri promeni ili ne, to bi izrodilo haosom“, smatra liberalni političar.

Ali put do promene je dug i trnovit. Pogotovo kada se radi o EU. Vrednovanje rezultata ispitivanja će potrajati, poručuje kancelarija Evropske komisije u Berlinu. I stručnjaci još moraju da daju svoje mišljenje pre nego što Evropska komisija donese preporuku.

Već je sada jasno da promena računanja vremena u šestomesečnom ritmu ne ispunjava cilj zbog kojeg je uvedena. Ušteda energije je zanemariva, priznaje i Evropska komisija. Umesto toga direktni udarac na bioritam građana izaziva poteškoće sa spavanjem, nervozu i probleme s koncentracijom.

Ali drugo pitanje je hoćemo li večno ostati pri letnjem ili zimskom računanju vremena? Odgovor nije lak. Kao potvrda toga da je bolje letnje računanje jeste to što jedan sat dnevnog svetla više omogućuje više vremena za radove na polju. Školarci i radnici bi mogli još po danu stići kućama, a i sportska takmičenja bi moga biti održavana kasnije.

Cela EU pomera kazaljke zajedno još od 1996, u Nemačkoj je letnje računanje vremena uvedeno 1980. Od tada se poslednje nedelje u martu sat pomera unapred, a poslednje nedelje u oktobru unazad.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 13:38:08 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/412433/dw-zbogom-zimskom-pomeranju-kazaljki.html
Crnogorska vojska od danas ŠTITI GRANICU sa Albanijom http://pressonline.rs/svet/Svet/412431/crnogorska-vojska-od-danas-stiti-granicu-sa-albanijom.html Pripadnici Vojske Crne Gore od danas štite granicu prema Albaniji u zoni graničnog prelaza Božaj, prvenstveno zbog sprečavanja ilegalnih prelazaka, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva odbrane. ]]> Foto:blic

U saopštenju se navodi da će granicu kontrolisati mešovite patrole Uprave policije i Vojske Crne Gore radi sprečavanja nezakonitih radnji na granici i u pograničnom pojasu sa Albanijom.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane podsećaju da su pripadnici Vojske angažovani na osnovu Odluke Saveta za odbranu i bezbednost.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 13:33:42 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/412431/crnogorska-vojska-od-danas-stiti-granicu-sa-albanijom.html
Šok zbog nove novčanice: Tri prsta na "švajcarcu" VIDEO http://pressonline.rs/svet/412432/sok-zbog-nove-novcanice-tri-prsta-na-svajcarcu-video.html Švajcarska nacionalna banka predstavila je novu novčanicu od 200 franaka, a jedan detalj na njoj razbesneo je građane BiH koji rade u toj zemlji. ]]> Foto: Youtube

Foto: Youtube, screenshot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na novoj švajcarskoj novčanici od 200 franaka stoji motiv sa podignuta tri prsta, što je razbesnelo građane iz BiH koji rade u ovoj zemlji, koji na društvenim mrežama navode da taj simbol aludira na srpski pozdrav. 

Iz centralne banke su naveli da tri prsta označavaju tri geometrijske ose - iks, ipsilon i zet. 

Dizajn nove novčanice naglašava naučne ekspertize Švajcaraca, a deo su naširoko nagrađivanog skupa novčanica ove male i bogate evropske zemlje. 

Naime, novčanica od 200 franaka samo je poslednja od nagrađivanih švajcarskih apoena koji su usvojeni u poslednje vreme. 

Novčanica će biti puštena u promet 22. avgusta 2018. godine, a iz banke poručuju da je novi apoen manji i lakši za rukovanje od stare verzije. 

Novčanica od 1.000 franaka biće predstavljena u maju 2019. godine, a novčanica od 100 franaka ugledaće svetlo dana u jesen 2019. godine. Stare novčanice će ostati u upotrebi do daljeg.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 13:36:22 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/412432/sok-zbog-nove-novcanice-tri-prsta-na-svajcarcu-video.html
Jedan čovek je godinama upozoravao na katastrofu u Đenovi: Da li je tragedija MOGLA DA BUDE IZBEGNUTA? http://pressonline.rs/svet/Svet/412430/jedan-covek-je-godinama-upozoravao-na-katastrofu-u-djenovi-da-li-je-tragedija-mogla-da-bude-izbegnuta.html Mnogo pre nego što se most u Đenovi srušio i odneo najmanje 39 života, stručnjaci su upozoravali da nije bezbedan, da je potrebna temeljna rekonstrukcija i da rapidno propada. Jedan od njih je i ugledni profesor Antonio Brencič, koji je most ocenio kao "promašaj inženjerstva". ]]> Foto:Blic

U intervjuu koji je dao kanalu "Primocanale" 2016. godine profesor sa Univerziteta u Đenovi, rekao je da su "mane mosta vidljive i običnim ljudima, a ne samo ekspertima". I u intervjuu za sajt ingengneri.info iste godine, upozoravao je na probleme vijadukta "Mornadi".

Foto: screenshot ostalo / screenshot

- Kontinuirani troškovi za održavanje ukazuju na to da će za nekoliko godina oni premašiti troškove rekonstrukcije mosta: to će biti trenutak kada ga treba poptuno srušiti i izgraditi ponovo - rekao je tada on.

Upozorenje su stizala i ranije. Pre sedam godina, u izveštaju kompanije "Autostrade per l’Italia" navedeno je da most ubrzano propada zbog gustine saobraćaja koja, kako je navedno "izaziva intenzivno i svakodnevno propadanje strukture mosta".

Godinu dana kasnije, 2012. godine, Đovani Kalvini, predsednik Biznis federacije Đenove, bio je još drastičniji u svojim upozorenjima i praktično predvideo katastrofu koja se dogodila.

Foto: screenshot ostalo / screenshot

On je upozoravao da postoji rizik da se most uruši u roku od deset godina, a kada se to zaista dogodilo mnogi su se setili njegovih reči. Klavini se oglasio rekavši da izjavu koju je dao nije dao kao predskazanje, već kao "meru upozorenja". Ipak, niko ga nije poslušao, kao ni stručnjake pre njega koju takođe upozoravali na moguće opasnosti.

Eksperti se slažu već godinama unazad da most trpi preveliko opterećenje za koje nije predviđen davne 1962. godine kada je njegova izgradnja započeta. S godinama se broj automobila koji preko njega prelaze svakog dana povećavao, a most je posebno bio pod velikim opterećenjem leti, jer je vijadukt bio deo magistralnog puta koji povezuje italijansku rivijeru sa jugom Francuske, samim tim na ruti mnogobrojnih turista.

- Kada je pravljen, nije izgrađen da izdrži saobraćaj takvih teških vozila - rekao je bivši gradski savetnik Đenove Đani Vasalo u intervjuu 2014. godine.

Iako je nekoliko puta obnavljan (osamdsetih, devedesetih i poslednji put 2016. godine) i u samom trenutku rušenja centralnog dela mosta, radovi na sanaciji određenog dela temelja bili su u toku. Direktor lokalnog preduzeća za održavanje puteva koje je izvodilo radove na mostu, Stefano Marigliani, izjavio je da se katastrofa nikako nije mogla predvideti.

- Nije bilo znakova opasnosti. Most je podložan čestim proverama, njegova infrastruktura se stalno prati, a radovi koji su bili u toku bili su samo obično održavanje - rekao je on.

Inače, vijadukt "Morandi" osmislio je Rikardo Morandi (po kojem je most i dobio ime). Za vreme kada je građen (šezdesete godine prošlog veka), most je bio inovativan. U to vreme postojalo je puno poverenje graditelja u armirani beton, ali moderni inženjeri upravo u tom vide problem. Arhitekta Dijego Zopi objasnio je za italijansku agenciju ANSA zbog čega je to problem.

Foto: Tanjug/AP

- Problem sa Morandijevim mostom je što su stubovi bili izrađene od armiranog betona, a ne metala, a 1960-ih nisu očekivali da beton degradira i doživi kolaps. Pre pedeset godina postojalo je neograničeno povrenje u armirani beton. Uz kontinuirane vibracije saobraćaja, cementne pukotine propuštaju vazduh koji stiže do unutrašnje čelične konstrukcije koja zbog toga korodira i truli - objasnio je on.

Zopi je dodao i da je vreme za obimniju rekonstsrukciju infrasrukture u Italiji.

- Stvari koje su izgrađene u Italiji tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka hitno bi trebalo renovirati, a opasnost od kolapsa je potcenjena. Dolazi vreme kada one postaju rizične - kaže on.

Foto: italian firefighters / EPA;

Zanimljivo je da most u Đenovi nije jedini Morandijev most koji se urušio. Istu sudbinu doživeo je i most "Marakaibo" u Venecueli, koji se delimično srušio nakon što ga je udario tanker 1964. godine, dve godine nakon završetka. Morandi je takođe učestvovao u izgradnji mostova u Firenci i blizu aerodroma Fjumićini u Rimu.

]]>
Thu, 16 Aug 2018 13:29:13 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/412430/jedan-covek-je-godinama-upozoravao-na-katastrofu-u-djenovi-da-li-je-tragedija-mogla-da-bude-izbegnuta.html
Britanija vratila Indiji statuu Bude ukradenu pre 57 godina http://pressonline.rs/svet/412386/britanija-vratila-indiji-statuu-bude-ukradenu-pre-57-godina.html Britanska policija vratila je danas Indiji statuu Bude iz 12 veka, pošto ju je pronašla 57 godina posle krađe. ]]> Foto:Thinkstock 

Thinkstock / Ilustracija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Londonska policija predala je bronzanu statuu obloženu srebrom na ceremoniji u Londonu kojom je obeležen indijski Dan nezavisnosti. 


Buda je bio među 14 statua ukradenih 1961. godine iz muzeja u Nalandi, na istoku Indije. 

Policija je reagovala pošto su predstavnici Udruženja za istraživanje kriminala u umetnosti i Projekat indijskog ponosa primetili statuu na jednom sajmu. 

Prodavac i vlasnik su sarađivali i posle saznanja da je statua ukradena, pristali da je vrate.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 17:26:24 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/412386/britanija-vratila-indiji-statuu-bude-ukradenu-pre-57-godina.html
Zbogom dolar, Rusija ima taktiku http://pressonline.rs/svet/Svet/412385/zbogom-dolar-rusija-ima-taktiku.html Ruski proizvođeč dijamanata "Alrosa“ testirao je mehanizam prodaje svojih proizvoda inostranim kupcima i to- u rubljama. ]]> Foto: Thinkstock
(Foto: Thinkstock)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takvi ugovori potpisani su sa klijentima iz Indije i Kine, saopštila je pres-služba kompanije.

Transakcije sa kineskim klijentima su išle preko ruske banke VTB, navodi se u saopštenju sa sajta "Alrose“. Kineska kompanija je platila robu u rubljama koju je kupila na aukciji za prodaju dijamanata specijalnih razmera (težine više od 10.8 karata) u Hongkongu. I dugogodišnji kupac robe od "Alrose“ iz Indije platio je jednu od isporuka dijamanata u rubljama. Ime klijenta se ne navodi. Ako bude bilo potrebno, kompanija je spremna da upotrebi šemu transakcija u rubljama i u budućnosti. 

"Alrosa“ je jedna od najvećih kompanija za proizvodnju dijamanata u svetu, podseća Sputnik.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 17:18:59 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/412385/zbogom-dolar-rusija-ima-taktiku.html
PRVE ŽRTVE TRAGEDIJE U ĐENOVI Tročlana porodica se survala sa mosta visokog 45 metara, dok su spasioci vadili njihova tela zazvonio je TELEFON http://pressonline.rs/svet/Svet/412377/prve-zrtve-tragedije-u-djenovi-troclana-porodica-se-survala-sa-mosta-visokog-45-metara-dok-su-spasioci-vadili-njihova-tela-zazvonio-je-telefon.html Prve identifikovane žrtve tragedije koja se juče dogodila u Đenovi kada se deo vijadukta "Morandi" srušio tokom jake oluje su tročlana porodica Robijano-Pićinino. Poginuli su majka, otac i njihov sedmogodišnji sin. ]]> Foto:blic

.

Foto: Ersilia Piccinino / Facebook

Kako prenose mediji, Roberto Robiano, njegova supruga Ersila Pićinino i njihov sedmogodišnji sin Samuel poginuli su kada je njihov automobil pao sa delovima mosta sa visine od 45 metara.

Foto: Roberto Robbiano / Facebook

Tročlana porodica živela je u mestu Kampomorone, nedaleko od Đenove. Kako navodi "La Stampa", porodica je krenula na odmor u Sardiniju kada se srušio deo mosta na kojem su bili u tom trenutku.

Njihov automobil kasnije je pronađen u ruševinama, a spasioci su tokom pretrage pronašli suncobran i ćebe, kao i telefon koji je stajao na instrument tabli. Telefon je u tom trenutku zazvonio, a na ekranu je pisalo je "mama". Niko od prisutnih nije mogao da se javi baki koja je pozvala da čuje svoje najbliže.

Još jedna identifikovana žrtva tragedije u Đenovi je i Andrea Čeruli, fudbaler amater i otac maloletnog sina, koji je prema pisanju medija poginuo dok je išao na posao.

Lokalni klub u kojem je rekreativno igrao fudbal oglasio se na društvenim mrežama.

- Đenova klub Portuali Voltri okupio se oko Andreine porodice, našeg saradnika, našeg prijatelja, našeg kolege, žrtve tragedije vijadukta Morandi - objavio je njegov klub na svojoj Fejsbuk stranici.

Foto: Facebook

Podsećamo, juče oko 11.30 srušio se centralni deo vijadukta "Morandi", dela autoputa A10, glavne saobraćajnice koja povezuje francusku i italijansku obalu.

Prema poslednjim informacijama broj stradalih je 37, od čega troje dece, ali se strahuje da bi broj žrtava mogao da bude i veći, jer se delom konstrukcije mosta koja se srušila na železničku prugu i industrijsku zonu survalo i nekoliko kamiona i oko 30 automobila. Spasioci su tokom noći i rano jutros nastavili potragu za preživelima. Opširnije o tome možete pročitati u posebnoj vesti.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 13:24:58 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/412377/prve-zrtve-tragedije-u-djenovi-troclana-porodica-se-survala-sa-mosta-visokog-45-metara-dok-su-spasioci-vadili-njihova-tela-zazvonio-je-telefon.html
"Tragedija ogromnih razmera": Pad nadvožnjaka, 30 mrtvih http://pressonline.rs/svet/412344/tragedija-ogromnih-razmera-pad-nadvoznjaka-30-mrtvih.html Kraj Đenove na severu Italije urušio se nadvožnjak koji čini deo auto-puta. MUP Italije je saopštio da se broj žrtava povećao na 30. Petoro teško povređeno. ]]>
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

 

Pročitajte još:

Zastrašujući snimak trenutka pucanja nadvožnjaka VIDEO

Snimak iz vazduha prikazuje razmere katastrofe u Italiji

 

Zvaničnici upozoravaju da je “moguća tragedija ogromnih razmera”.

Kako Rojters prenosi, ministar saobraćaja Danilo Tonineli je upozorio da je ovo verovatno "ogromna tragedija". Italijanska novinska agencija ADN kronos je izvestila da je šef lokalne zdravstvene ustanove kazao da ima "na desetine mrtvih", prenosi Rojters.

Prema prvim informacijama, među žrtvama je jedno dete. 

Iz italijanskog MUP-a navode je pet povređenih osoba u bolnici i da su u ozbiljno lošem stanju, prenosi Ansa. 

Nekoliko smrskanih vozila je pod ruševinama sa mrtvim ljudima unutra, a dve osobe su izvučene žive, saopštile su spasilačke službe. 

Među žrtvama je i jedno dete, navode policijski izvori. 

Vijadukt Morandi, deo auto-puta A10, urušio se danas nakon što ga je pogodio grom, tvrde svedoci. 

"Bilo je tek nešto iza 11:30 časova, kada je grom pogodio most i on se urušio", kaže svedok Pjetro M. za Ansu. 

Zvaničnici tvrde da ima više mrtvih i da je moguća tragedija "ogromnih razmera". 

Lokalna vatrogasna brigada saopštila da će verovatno biti žrtava nakon što se, zbog oluje, urušio nadvožnjak oko 11.30 časova. 

Jedan od svedoka je za italijanski Skaj njuz kazao da je video "osam ili devet" vozila na putu u trenutku kada se urušio, što je opisao kao "apokaliptičnu scenu". 

Agencija AP javlja da je tokom urušavanja nadvožnjaka na toj deonici puta bilo desetak vozila. 

Agencija Ansa javlja da zvaničnici sumnjaju da je nedovoljna stabilnost konstrukcije uzrok urušavanja, preneo je prethodno AP. 

Mediji su objavili fotografije na kojima se vidi da veliki deo puta nedostaje. 

Rojters navodi da je nadvožnjak izgrađen šezdesetih godina prošlog veka, a rekonstruisan 2016.

 

 

]]>
Tue, 14 Aug 2018 17:38:10 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/412344/tragedija-ogromnih-razmera-pad-nadvoznjaka-30-mrtvih.html
Najbolji gradovi za život: Beč prestigao Melburn http://pressonline.rs/svet/412343/najbolji-gradovi-za-zivot-bec-prestigao-melburn.html Ovo je prvi put da je evropski grad na vrhu liste, prema istraživanju Ekonomist grupe. ]]>
Ustraživači Ekonomista ranije su prvo mesto davali Melburnu/Getty Images
Ustraživači Ekonomista ranije su prvo mesto davali Melburnu/Getty Images

Austrijska prestonica Beč prestigla je australijski Melburn na listi najboljih gradova za život na svetu. 

To je prvi put da se evropski grad našao na vrhu liste godišnjeg globalnog istraživanja Ekonomist grupe. 

Istraživači rangiraju 140 gradova u odnosu na niz faktora, uključujući političku i socijalnu stabilnost, kriminal, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. 

Beograd je na listi zauzeo 82. mesto i nalazi se među pet gradova koji su najviše napredovali u poslednjih pet godina - ostali su Hanoj i Ho Ši Min (Vijetnam), Teheran (Iran) i Abidžan (Obala Slonovače). 

Na tabeli je u odnosu na prošlu godinu najviše napredovao Mančester - sada je na 35. mestu, što je poboljšanje za 16. pozicija. 

Mančester se tako našao 13 mesta ispred Londona, što je najveći jaz između ova dva grada od kada je pre dve decenije počelo istraživanje. 

Ekonomist je saopštio da je Mačester toliko skočio na rang listi zbog veće sigurnosti.

"Elastičnost"

Melburn je bio na prvom mestu čak sedam godina/Getty Images
Melburn je bio na prvom mestu čak sedam godina/Getty Images

 

Istraživanje je prošle godine kritikovano zbog pada Mančestera na listi nakon napada u Mančester Areni, kada je ubijeno 22 ljudi. 

Ove godine je urednica istraživanja Roksana Slavčeva izjavila je da je Mančester "pokazao da može da se oporavi od nedavnog terorističkog napada, koji je doveo u pitanje sigurnost grada". 

Slavčeva je rekla da je bezbednost takođe poboljšana u "nekoliko zapadnoevropskih gradova", a to što je Beč zauzeo prvo mesto je pokazatelj "relativnog povratka stabilnosti u Evropi". 

Prema istraživanju, skoro polovina gradova je zabeležila poboljšanje na rang listi tokom prethodne godine. 

Melburn, koji je na drugom mestu prema ovogodišnjem istraživanju, prethodno je bio na vrhu sedam godina. 

Druga dva australijska grada takođe su se našla u ovogodišnjih top deset: Sidnej i Adelejd. 

Na drugom kraju liste, u ratu razoren Damask u Siriji je najmanje poželjan grad za život na svetu. Slede ga Daka u Bangladešu i Lagos u Nigeriji. 

Zločini, građanski nemiri, terorizam ili rat odrazili su se jako na deset gradova u kojima je najteže živeti, rekli su iz Ekonomista.

Prvi na listi najgorih gradova za život je sirijski Damask/Getty Images
Prvi na listi najgorih gradova za život je sirijski Damask/Getty Images

 

 

Deset najboljih gradova za život u 2018

 

1. Beč, Austrija 

2. Melburn, Australija 

3. Osaka, Japan 

4. Kalgari, Kanada 

5. Sidnej, Australija 

6. Vankuver, Kanada 

7. Tokio, Japan 

8. Toronto, Kanada 

9. Kopenhagen, Danska 

10. Adejeld, Australija

]]>
Tue, 14 Aug 2018 17:32:38 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/412343/najbolji-gradovi-za-zivot-bec-prestigao-melburn.html
Tužilaštvo otvorilo istragu o nasilju na protestima http://pressonline.rs/svet/412295/tuzilastvo-otvorilo-istragu-o-nasilju-na-protestima.html Rumunsko tužilaštvo otvorilo je istragu o nasilju počinjenom nad demonstratima koji od petka protestuju na ulicama Bukurešta gde traže ostavku vlade. ]]>
Foto:EPA-EFE Vlad Chirea
Foto:EPA-EFE Vlad Chirea

Tokom protesta povređeno je više od 450 ljudi.

"Do sada smo dobili 30 žalbe, a moje kolege trenutno saslušavaju povređene osobe", rekao je tužilac Jonel Korbu.

Tužilaštvo, koje je već zatražilo od žandarmerije dokumente o intervenciji na protestima, obećalo je da će saslušati sve one koji su mogli da prekrše zakon. 

Tokom protesta je povređeno više 450 ljudi, među kojima oko 30 pripadnika snaga bezbednosti koji su bacali suzavce i vodenim topovima pokušali da rasteraju skup. 

Rumuni su i večeras pozvani na protest. 

Hiljade Rumuna koji žive u inostranstvu okupilo se u petak na antivladinom protestu u Bukureštu, i pozvalo vladu da podnese ostavku i raspiše izbore. Protesti su održani i u subotu i u nedelju ali sa manjem brojem okupljenih. 

Iseljenici, od kojih su se neki vozili preko cele Evrope da bi učestvovali na protestu, nezadovoljni su vladavinom socijaldemokrata. Otkako je ta stranka došla na vlast 2016, vlada je predlagala zakone za koje kritičari tvrde da slabe borbu protiv korupcije. 

Predsednik Rumunije Klaus Johanis, kritičar vlade, osudio je "brutalnu intervenciju" policije na protestu.

]]>
Mon, 13 Aug 2018 20:16:40 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/412295/tuzilastvo-otvorilo-istragu-o-nasilju-na-protestima.html
"Zašto baš Bihać?" http://pressonline.rs/svet/balkan/412298/zasto-bas-bihac-.html Oko 100 građana protestovalo je u Bihaću zbog odgovora vlade BiH na migranatsku krizu i konstantnog priliva izbeglica, gde žive u veoma teškim uslovima. ]]>
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Na protestu "Zašto baš Bihać" demonstranti su izrazili nezadovoljstvo odnosom Saveta ministara BiH prema Unsko-sanskom kantonu, optužujući vladu da namerno šalje migrante u tu oblast bez da ih prethodno identifikuje i registruje, ili da im obezbedi adekvatan smeštaj, prenose mediji u BiH.

Demonstranti odbacuju tvrdnju vlasti da migranti sami biraju da dođu u Bihać zbog blizine granice s Hrvatskom, preko koje žele da uđu u EU. 

Organizator protesta, predsednik Bihaćke građanske inicijative Halid Dedić naveo je da je situacija u tom gradu "poprimila alarmantan oblik" i naveo da građani Bihaća "nemaju ništa protiv migranata, ali da su nezadovoljni radom nadležnih državnih institucija koje ne čine ništa" na ublažavanju posledica migrantske krize, prenose banjalučke Nezavisne novine. 

Dedić je rekao da u tom gradu na Uni trenutno boravi oko 5.000 migranata, oko deset odsto od ukupnog broja stanovnika Bihaća.

Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

 

Protest je podržao i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji je na skupu kritikovao Savet ministara i Ministarstvo bezbednosti BiH, rekavši da oni nemaju nikakav plan niti strategiju za rešavanje migrantske krize. 

"Problemi se gomilaju jer migranti neprestano pristižu, a državne institucije pokazuju nedelotvornost od samog početka. Ne zna se koliko ih ima u Bihaću, oko 1.000 obroka se dnevno podeli u Đačkom domu, oko 50 migranata svakodnevno stiže u Unsko-sanski kanton i niko ne zna ko su ti ljudi", kazao je Fazlić. 

On je dodao da ishrana i zdravstvena zaštita migranata nisu problem, jer su sredstva obezbeđena iz evropskih fondova, ali da problem predstavlja njihov smještaj i da se očekuje da na jeseni i zimu situacija kulminira. 

U Bihaću i okolnim gradovima hiljade migranata žive u veoma lošim uslovima, na ulici ili u napuštenom đačkom domu, i oslanjaju se na ograničenu podršku lokalnog Crvenog krsta i nekoliko međunarodnih humanitarnih organizacija. 

Od početka godine u BiH je ušlo više od 9.300 migranata.

]]>
Mon, 13 Aug 2018 21:44:40 +0200 Balkan http://pressonline.rs/svet/balkan/412298/zasto-bas-bihac-.html
Svetski državnici imaju plate da vam se ZAVRTI U GLAVI, a evo odakle dolazi najplaćeniji sa neverovatnih 1,4 miliona evra i NIJE TRAMP http://pressonline.rs/svet/Svet/412271/svetski-drzavnici-imaju-plate-da-vam-se-zavrti-u-glavi-a-evo-odakle-dolazi-najplaceniji-sa-neverovatnih-14-miliona-evra-i-nije-tramp.html Šefovi država i vlada često rade takoreći bez prekida. Javnost prati svaki njihov korak i stalno su na udaru kritika. Koliko zapravo zarađuju Angela Mekrel, Tramp i ostali? ]]> Foto:Blic

Nemačka kancelarka Angela Merkel prima mesečnu platu od 27.794 evra, to jest 333.528 evra godišnje, uključujući i poslanička primanja (ovo je podatak iz jeseni 2017, a preuzet je iz lista "Handelsblatt").

Francuski predsednik Emanuel Makron ima nešto manju platu - prema podacima sajta Europe1 iz maja 2017, zarađuje 14.910 evra mesečno. Njegov prethodnik Fransoa Oland izborio se za smanjenje predsedničke plate.

Li Hsijen Lung, premijer Singapura, zarađuje 1,4 miliona evra godišnje Foto: Cropped from https: //www.flickr.com/photos/thaigo/4054011936/ / Wikipedia

Li Hsijen Lung, premijer Singapura, zarađuje 1,4 miliona evra godišnje

Li Hsijen Lung, premijer Singapura, najbolje je plaćeni šef države na svetu. Prema podacima lista "Welt", zarađuje 1,4 miliona evra godišnje. Premijerova porodica već decenijama vlada Singapurom.

Evo Morales, predsednik Bolivije, upola je smanjio svoju platu Foto: Wikipedia

Evo Morales, predsednik Bolivije, upola je smanjio svoju platu

Predsedenik Bolivije Evo Morales prepolovio je vlastitu platu 2006. godine. Zarađuje 15.000 bolivijana, odnosno 1.850 evra.

Američki predsednik Donald Tramp zarađuje 33.000 američkih dolara mesečno, to jest 345.000 evra godišnje. Budući da je multimilioner, novac svaka tri meseca poklanja američkim nacionalnim parkovima, kao i za različite vladine sektore.

U poređenju s platama direktora vodećih kompanija, primanja političara su takoreći sitnica. Primera radi, direktor kompanije SAP Bil Mekdermot naplatio je 2017. godine porez u iznosu skoro 22 miliona evra.

]]>
Mon, 13 Aug 2018 13:09:01 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/412271/svetski-drzavnici-imaju-plate-da-vam-se-zavrti-u-glavi-a-evo-odakle-dolazi-najplaceniji-sa-neverovatnih-14-miliona-evra-i-nije-tramp.html
Srušio se avion u Alpima, ima poginulih http://pressonline.rs/svet/412294/srusio-se-avion-u-alpima-ima-poginulih.html Dva austrijska državljana poginula su kada se u francuskim Alpima srušio ultralaki avion. ]]>
 
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Avion se srušio uprkos "odličnim" vremenskim uslovima, saopštila je planinarska služba policije.

Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman jer je istraga u toku, rekao je za AP da se glajder srušio u nedelju posle podne na nadmorskoj visini od 2.400 metara u oblasti Gornjih Alpa na jugoistoku Francuske, prenosi AP. 

Okolnosti tragedije nisu poznate, rekao je on i dodao da su nastradali 57-godišnji pilot i 13-godišnji dečak za kojeg se pretpostavlja da je njegov sin.

]]>
Mon, 13 Aug 2018 20:14:56 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/412294/srusio-se-avion-u-alpima-ima-poginulih.html
MOŽE LI I SULTAN PASTI? Kako su Erdoganovi inat i samovolja doveli Tursku blizu TAČKE BEZ POVRATKA http://pressonline.rs/svet/Svet/412270/moze-li-i-sultan-pasti-kako-su-erdoganovi-inat-i-samovolja-doveli-tursku-blizu-tacke-bez-povratka.html Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan došao je na vlast neposredno nakon finansijske krize 2001. koja je zapečatila karijeru mnogih političara. Nakon što je u petak vrednost turske lire pala za gotovo osam odsto u odnosu na prethodni dan, što je najveća devalvacija na dnevnom nivou od Erdoganovog dolaska na vlast, mnogi se pitaju da li će i on pasti. ]]> Foto:Blic

U diplomatskom sporu sa Sjedinjenim Državama i više evropskih zemalja, turski vlastodržac pripisuje ekonomske teškoće "ekonomskom ratu" koji vode strane sile, ali turski narod u to ne veruje - piše "Politiko", iznoseći stav da je turska vlada jedini krivac.

Globalna finansijska kriza 2008. obezbedila je novim industrijskim zemljama poput Turske pristup jeftinom kapitalu, pa su privatne turske kompanije podigle strane kredite u vrednosti od preko 340 milijardi dolara.

Sada su im američke Federalne rezerve ograničile priliv jeftinog novca, pa nove industrijske zemlje, uključujući i Tursku, imaju problema da servisiraju dugove u stranoj valuti. Povrh svega, vrednost turske lire u odnosu na dolar pala je ove godine za 44 odsto, pa mnoge kompanije od banaka traže refinansiranje duga. Kriza se prenela na finansijski sektor u tolikoj meri da je Evropska centralna banka upozorila da dug evropskim bankama prelazi 166 milijardi dolara.

Redžep Erdogan Foto: AP, Tanjug / RAS Srbija

Redžep Erdogan

U međuvremenu, Ankara je uhapsila više od 50 zapadnih državljana i zaposlenih iz spornih političkih razloga, u okviru Erdoganove kontraproduktivne politike "talačke diplomatije", koja ima za cilj da iznudi ustupke od turskih saveznika na Zapadu, piše list.

Taktika korišćenja uhapšenih nevinih ljudi kao aduta u pregovorima ne samo da je narušila ugled Turske u svetu, već je i izazvala najveću krizu između Vašingtona i Ankare posle 42-mesečnog vojnog embarga između 1975. i 1978. godine, tvrde investitori.

Kada su turske vlasti 2016. uhapsile Endrua Bransona, sveštenika iz Severne Karoline koji je u Turskoj mirno obavljao dužnost više od 20 godina, niko nije mogao da pretpostavi da bi taj slučaj mogao da izazove diplomatsku krizu ili ubrza tursku ekonomsku propast, piše "Politiko". Američka nastojanja da oslobode Bransona - za koga se tvrdi da je nevin i da je u zatvoru pod apsurdnom optužbom zua špijunažu, terorizam i planiranje puča - ne samo da su naišla na krut Erdoganov otpor, već su podstakla i antiameričku retoriku vodećih turskih zvaničnika.

U trenutku kada političari na drugoj strani Atlantika prolaze kroz period najveće podeljenosti u američkoj istoriji, Erdogan je uspeo gotovo nemoguće: da ujedini republikance i demokrate, pri čemu su Kongres i Bela kuća uveli niz kaznenih mera protiv Ankare. Pored predloženih zakona u Kongresu sa ciljem da se blokira pristup Turske međunarodnim finansijskim institucijama i onemogući kupovina stelt lovaca F-35, Tramp je uveo sankcije dvojici turskih ministara dok je istovremeno udvostručio carine za turski čelik i aluminijum.

Turska ekonomija možda jeste dostigla tačku bez povratka. Čak i ako Erdogan potpuno promeni pristup i oslobodi američke taoce u turskim zatvorima, neće moći da normalizuje bilateralne odnose s Vašingtonom, niti da stabilizuje ekonomiju.

Time što je pomogao Iranu da izbegne američke sankcije u okviru sveobuhvatnog plana koji je podrazumevao i žmurenje visokih turskih zvaničnika na džihadiste na turskoj granici sa Sirijom, Erdogan je naneo nepopravljivu štetu ugledu turske među investitorima, a da ne govorimo o diplomatskim odnosima, priše "Politiko".

]]>
Mon, 13 Aug 2018 13:05:59 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/412270/moze-li-i-sultan-pasti-kako-su-erdoganovi-inat-i-samovolja-doveli-tursku-blizu-tacke-bez-povratka.html
Volstrit se oporavio, evropske berze i dalje tonu http://pressonline.rs/svet/412291/volstrit-se-oporavio-evropske-berze-i-dalje-tonu.html London/Njujork -- Akcije na Volstritu su se danas oporavile, predvođene skokom deonica tehnoloških kompanija ]]>
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Evropske berze su u padu usled zabrinutosti zbog ekonomske situacije u Turskoj.

Nemački indeks DAX je u popodnevnim časovima pao za 0,5 odsto, londonski FTSE 100 za 0,3 odsto, dok je francuski CAC 40 stagnirao, prenosi agencija AP. 

U SAD, širi indeks S&P 500 je ojačao za 0,3 odsto na 2.841 poen, nakon što je u petak pao za 0,7 odsto. Industrijski indeks Dau DŽons je danas skočio za 0,2 odsto na 25.366 poena, a tehnološki Nasdak za 0,5 odsto na 7.878 poena. 

Akcije Epla su porasle za 0,9 procenata na 209,41 dolar, a proizvođača čipova Nvidije za 2,3 odsto na 260,68 dolara po akciji. Akcije Amazona su napredovale za 1,6 odsto na 1.915,87 dolara. 

Dolar je ojačao na 110,86 jena sa 110,64 jena od petka, a evro na 1,1421 dolar sa 1,1398 dolara. 

U Aziji, japanski indeks Nikei oslabio je za 2,0 odsto, a honkoški Hang Seng za 1,5 procenata.

]]>
Mon, 13 Aug 2018 19:13:26 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/412291/volstrit-se-oporavio-evropske-berze-i-dalje-tonu.html
Deca sahranjena u čaršavima, uz prisustvo hiljade ljudi http://pressonline.rs/svet/412281/deca-sahranjena-u-carsavima-uz-prisustvo-hiljade-ljudi.html Jemen -- Na sahrani desetina dece ubijene u vazdušnom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na autobus u severnom Jemenu, okupilo se hiljade ljudi. ]]>
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

U tom napadu, koji se dogodio u utorak, poginulo je najmanje 40 dece. Kako podseća Rojters, jemenski pobunjenici poznati kao Huti, pod čijom je kontrolom provincija Saada gde se napad dogodio, saopštili su da je autobus u trenutku napada vozio decu kroz pijacu.

Automobili sa slikom pokreta Huta koje podržava Iran, prevozili su tela umotana u bele čaršafe iz bolnice na veliki trg gde je očitana molitva, a nakon toga na groblje na kojem su u petak iskopani redovi grobova. Ljudi su nosili fotografije žrtava dok su naoružani Huti obezbedjivali gomilu koja je išla na sahranu. 

Glavnokomandujući Vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta Mohamed Ali al Huti prisustvovao je sahrani i okrivio SAD "za ovaj i za sve zločine koji su učinjeni protiv Jemena", izvestila je televizija Al Masirah. 

Kako agencija navodi, SAD i druge zapadne zemlje snabdevaju oružje i obaveštajnim podacima Koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom, a grupe za ljudska prava kritikovale su ih zbog napada te koalicije na bolnice, škole i pijace. 

Portparolka američke vojske kazala je da američke snage nisu bile umešane u vazdušni napad na autobus koji se desio u utorak, a američki Stejt department je pozvao pomenutu koaliciju da "sprovede transparentnu i detaljnu istragu". 

Ministarka zdravlja jemenskih Huta Taha Mutavaki prošle nedelje je kazala da se broj žtava procenjuje na 51, među kojima 40 dece i najmanje 79 ranjenih od koji 56 dece. 

Međunarodni Komitet Crvenog krsta iste brojke je izneo u petak citirajući vlasti u Saadi. Televizjia Al Masirah je tada prikazala dramatične snimke ranjene dece, njihovu odeću i školske torbe prekrivene krvlju dok leže na bolničkim nosilima. 

U međuvremenu, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je da je napala pobunjenike Hute koji su dan ranije ispalili raketu na južni deo te kraljevine. 

Saudijska Arabija podržava međunarodno priznatu jemensku vladu i u ratu je sa Hutima od marta 2015. Pobunjenici kontrolišu veći deo severnog Jemena, uključujući prestonicu, Sanu. 

Na teritoriji Jemena gde se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom već tri godine bori protiv Huta udruženih sa iranskim snagama, nalazi se najvažnije trgovinska ruta za tankere sa naftom, moreuz Bab el Mandeb.

]]>
Mon, 13 Aug 2018 17:36:01 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/412281/deca-sahranjena-u-carsavima-uz-prisustvo-hiljade-ljudi.html
Austrija zabrinuta zbog situacije u Rumuniji http://pressonline.rs/svet/412275/austrija-zabrinuta-zbog-situacije-u-rumuniji.html Beč -- Parlamentarne političke partije u Austriji zabrinute su zbog stanja u Rumuniji, a pojedine traže i nove izbore u toj zemlji. ]]>
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

"Lista Pic" zatražila je raspisivanej pevremenih izbora u Rumuniji nakon demonstracija protiv aktuelnih vlasti. „Podrzavamo proteste i time zahtev za novim izborima“, rekao je šef frakcije u parlamentu Volfgang Cingl u izjavi agenciji APA.

On traži i reformu pravosuđa, kako bi se ukinule sve mere koje sprečavaju borbu protiv korupcije. 

Cingl smatra da bi E trebalo da deluje na vlasti u Bukureštu, jer će ta zemlja od početka godine preuzeti predsedavanje Uniji. 

„Novoizabrana vlada bila bi svakako bolje u stanju da predsedava EU i s tim vezane zadatke“, naglašava on. 

Socijaldemokratska partija (SPO) ocenila je da je stanje u Bugarskoj nakon nasilja policije, pretnji protiv novinara i sporne reforme pravosuđa, zabrinjavajuća. 

„Postoji opasnost da se prelije razvoj koji trenutno posmatramo u Mađarskoj i Poljskoj“; istakao je poslanik SPO u Evropskom parlamentu Jozef Vajdenholcer. 

Vladajuće Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka Austrije (FPO) pozvale su socijaldemokrate da utiču na svoje partijske drugove u Rumuniji i pozovu ih na prekid daljeg krvprolića. 

Nakon nasilnog delovanja njihove sestrinske stranke u Rumuniji protiv demonstranata i novinara socijaldemokrate samo ćute“; kritikovao je genenralni sekretar OVP Karl Nehamer. 

On je naglasio da lider SPO Kristijan Kern i raniji kancelar Alfred Guzenbauer treba da utiču kako bi Socijaldemokratska partija Evrope (SPE) osudila vlast u Rumuniji.

]]>
Mon, 13 Aug 2018 16:39:49 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/412275/austrija-zabrinuta-zbog-situacije-u-rumuniji.html
Eksplozija u fabrici čelika u Brazilu, 30 povređenih http://pressonline.rs/svet/412246/eksplozija-u-fabrici-celika-u-brazilu-30-povredjenih.html U fabrici čelika kompanije "Usiminas" u Brazilu došlo je do eksplozije u kojoj je povređeno 30 ljudi, saopštila je kompanija. ]]>
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Rojters navodi da za sada nema mrtvih, niti ozbiljno povređenih.

Eksplozija se dogodila u delu fabrike gde se čuvaju gasovi koji nastaju od procesa kroz koji prolazi čelik.

Kompanija "Usiminas" jedan je od najvećih proizvođača čelika u Brazilu.

]]>
Fri, 10 Aug 2018 22:56:20 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/412246/eksplozija-u-fabrici-celika-u-brazilu-30-povredjenih.html
Masakr u Albaniji, ubica u bekstvu, policija upozorava http://pressonline.rs/svet/balkan/412243/masakr-u-albaniji-ubica-u-bekstvu-policija-upozorava.html Albanska policija je saopštila da je 24-ogodišnji muškarac vatrenim oružjem ubio osam rođaka, ali razlozi nisu poznati. ]]>
Ilustracija: Freeimages.com
Ilustracija: Freeimages.com

Osumnjičeni Ridvan Zikaj je pobegao i nalazi se u bekstvu posle masovnog ubistva u selu 55 kilometara južno od Tirane.

Policija je navela da su sve žrtve Zikajevi rođaci. 

Potraga za Zikajem je u toku a policija je upozorila građane da je on opasan.

]]>
Fri, 10 Aug 2018 22:46:12 +0200 Balkan http://pressonline.rs/svet/balkan/412243/masakr-u-albaniji-ubica-u-bekstvu-policija-upozorava.html
Ionako nemaju DOVOLJNO HRANE, a sada Severnoj Koreji preti KATASTROFALAN SCENARIO http://pressonline.rs/svet/Svet/412229/ionako-nemaju-dovoljno-hrane-a-sada-severnoj-koreji-preti-katastrofalan-scenario.html Toplotni talas koji je pogodio Severnu Koreju doveo je do toga da pirinač, kukuruz i drugi usevi u poljima propadaju, a da bi posledice toga mogle da budu katastrofalne, saopštile su danas međunarodne organizacije Crveni krst i Crveni polumesec. ]]> Foto:blic

Upozoreno je na opasnost od izbijanja krize sa hranom u toj zemlji, koja je inače pogođena međunarodnim sankcijama, prenosi Rojters.

- To još nije označeno kao suša, međutim pirinač, kukuruz i drugi usevi su već počeli da propadaju u poljima. Mi ne možemo i ne smemo da dopustimo da ova situacija izazove krizu sa hranom. Znamo da je prerthodna suša omela isporuku hrane na mesta što je kao posledicu imalo ozbiljne zdravstvene probleme stanovništva - rečeno je u Crvenom krstu.

Kako se navodi u saopštenju, stanovništvo Severne Koreje je već pogođeno i ranjivo zbog nedovoljne prehrane, naročito deca, što bi moglo da se pogorša.

Severnu Koreju je od prošle nedelje pogodio toplotni talas sa temperaturama od 40 stepeni što je neuobičajeno za tu zemlju.

Zbog vrućina, lider Severne Koreje je imao neobičan stajling u kojem dosad nismo imali prilike da ga vidimo. Više pročitajte OVDE.

]]>
Fri, 10 Aug 2018 13:10:39 +0200 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/412229/ionako-nemaju-dovoljno-hrane-a-sada-severnoj-koreji-preti-katastrofalan-scenario.html