Press Online :: Svet http://pressonline.rs/svet/rss.html Globus, Balkan, najnovije vesti širom planete sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Svet http://pressonline.rs/svet/rss.html Poslednji Obamin poziv kao predsednika pripao Merkelovoj http://pressonline.rs/svet/Svet/388980/poslednji-obamin-poziv-kao-predsednika-pripao-merkelovoj.html Poslednji poziv Baraka Obame kao predsednika SAD pripao je Angeli Merkel. ]]> Foto:B92.net

Svoj poslednji radni dan u Beloj kući, odlazeći američki predsednik Barak Obama proveo je, između ostalog, opraštajući se od svojih saradnika, ali i stranih kolega, a poslednji strani državnik sa kojim se u telefonskom razgovoru pozdravio bila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

“On joj je zahvalio na osmogodišnjem "prijateljstvu i partnerstvu“, saopštila je Bela kuća. 

Američki predsednik je tom prilikom istakao da je sasvim razumljivo što je njegov poslednji poziv bude upućen kancelarki Merkel. 

Obama se, kako se navodi, kancelarki zahvalio na njenom “snažnom, odvažnom i stabilnom liderstvu“, prenose nemački mediji. 

Tesna saradnja Vašingtona i Berlina, kao i SAD i Evrope presudna za transatlantske odnose, saglasili su se Merkel i Obama u svom poslednjem zvaničnom razgovoru.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 10:57:56 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388980/poslednji-obamin-poziv-kao-predsednika-pripao-merkelovoj.html
Soros: Teško da će Tereza Mej ostati na vlasti http://pressonline.rs/svet/Svet/388979/soros-tesko-da-ce-tereza-mej-ostati-na-vlasti.html Američki milijarder i investitor Džordž Soros je izjavio da britanska premijerka Tereza Mej "neće potrajati" na sadašnjoj funkciji. ]]> Foto:B92.net

On je za "Blumberg njuz", na večeri priređenoj na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Ssvajcarskoj, kazao da je teško očekivati da će Mejova "ostati na vlasti" imajući u vidu podele koje su se javile u njenom kabinetu, prenosi Rojters.

Predsednica vlade Velike Britanije je u utorak predstavila planove za pregovore o izlasku te zemlje iz EU, a Soros je ocenio da će proces Bregzita biti dug i da će "gorki razvod" naštetiti obema stranama. 

Rojters podseća da je Soros poznat po tome da je ostvario ogroman profit 1992. kada je tipovao protiv britanske funte koja je tada pala ispod unapred utvrđenog nivoa i morala da se povuče iz Evropskog mehanizma menjačkog kursa. 

Soros je izjavio i da je "lično ubeđen" da novoizabrani američki predsednik Donald Tramp neće uspeti u sprovođenju politika koje je najavio. 

On je takođe rekao i da novi američki predsednik Donald Tramp neće uspeti u sprovođenju politika koje je najavio.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 10:56:19 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388979/soros-tesko-da-ce-tereza-mej-ostati-na-vlasti.html
Tramp za inauguraciju hteo paradu tenkova, Pentagon odbio? http://pressonline.rs/svet/Svet/388978/tramp-za-inauguraciju-hteo-paradu-tenkova-pentagon-odbio.html Donald Tramp koji će danas i zvanično postati predsednik SAD za svoju inauguraciju imao je posebne zahteve od Pentagona, ali mu to nije pošlo po planu. ]]> Foto:B92.net

Prema Trampu, ako želite biti veliki i važan predsednik, morate pokazati snagu svoje vojske. Za početak, odmah na inauguraciji.

U razgovoru za “Vašington post” ove nedelje, rekao je kako se želi pohvaliti snagom američke vojske, pa i na ulicama Vašingtona.

"Vojska će možda preleteti preko Njujorka i Vašingtona. Mislim, zapravo ćemo pokazati svoju vojsku", rekao je on. 

Tramp ima viziju vojne parade kakvu bi hteo napraviti, i hteo je upravo da takva vojna parada, s potpunim prikazom vojne moći SAD obeleži prvi dan njegovog mandata. 

Tako su u njegovom timu za organizaciju inauguracije došli na ideju da se u inauguracijsku paradu uključe tenkovi i bacači raketa. Kako je izvor iz inauguracijskog odbora rekao “Hafington postu”: "Odmah smo se setili parada s Crvenog trga i iz Severne Koreje." 

Navedene parade se često doživljavaju preteranim pokazivanjem “vojnih mišića”, a čini se kako Tramp želi upravo to, prenosi portal “Indeks”. 

Pentagon ipak, nije bio za saradnju, kažu izvori. 

Iako su spremni za saradnju na organizaciji inauguracije, ovu ideju su odbili jer su zaključili kako bi masivni tenkovi oštetili puteve, dok su neki bili zabrinuti kako bi izgledala parada prepuna tenkova i bacača raketa u centru Vašingtona. 

Pentagon ipak nije odbio sve Trampove ideje, te je dobio pet grupa od četiri vojna aviona za inauguracijsku paradu, po jedan od svake grane vojske. 

Vazdušne snage planiraju imati četiri borbena aviona kao i mornarica, vojska dolazi s četiri helikoptera, marinci s četiri letelice, dok obalna straža planira preleteti s četiri helikoptera za spašavanje. 

Ovakvi zahtevi su svakako netipični za inauguraciju predsednika SAD, te više spadaju u planove vojne parade u Rusiji ili Severnoj Koreji. Na Obaminoj inauguraciji nije bilo preletanja vojnih aviona.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 10:54:17 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388978/tramp-za-inauguraciju-hteo-paradu-tenkova-pentagon-odbio.html
Džihadisti uništili tetrapilon u Palmiri http://pressonline.rs/svet/Svet/388976/dzihadisti-unistili-tetrapilon-u-palmiri.html Ekstremisti ID uništili su tetrapilon - jedan od najčuvenijih spomenika u drevnoj Palmiri, kao i fasadu Rimskog pozorišta, javili su sirijski mediji. ]]> Foto:B92.net

Sirijska novinska agencija SANA nije objavila detalje, niti precizirala kada su spomenici uništeni.

Džihadisti Islamske države su prošle godine uništili nekoliko drevnih hramova u Palmiri.

Tetrapilon je platforma na kojoj se nalaze četiri stuba od kojih je sačuvan samo jedan izvorni od egipatskog granita. 

Islamska država drži Palmiru pod kontrolom od decembra, kada je drugi put osvojila taj grad, podsetile su agencije.

]]>
Fri, 20 Jan 2017 10:52:48 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388976/dzihadisti-unistili-tetrapilon-u-palmiri.html
Ratni zločini, pritisci i zataškavanje: 7 dokumenata kojima je Čelsi Mening zatresla Bliski istok http://pressonline.rs/svet/Svet/388941/ratni-zlocini-pritisci-i-zataskavanje-7-dokumenata-kojima-je-celsi-mening-zatresla-bliski-istok.html Ratni zločini, pritisci i zataškavanje: 7 dokumenata kojima je Čelsi Mening zatresla Bliski istok ]]> Nakon što je odlazeći američki predsednik Barak Obama pomilovao Čelsi Mening, uzbunjivačicu osuđenu na 35 godina zatvora, a koji bi posle te odluke trebalo da iz zatvora izađe 17.maja, u fokusu bliskoistočnih medija je uticaj informacija koje je Mening prosledila Vikiliksu.

Dok su je kod kuće uglavnom osuđivali jer je ugrozila bezbednost američkih trupa, mnogi širom sveta su je podržavali i glorifikovali kao borca za ljudska prava i slobodu govora.

Većina informacija koje je Mening objavila tiče se Bliskog istoka i vojnih intervencija SAD u regionu. Imajući to u vidu, predstavljamo vam sedam otkrića iz procurilih dokumenata koji su najviše potresli jedan od najnestabilnijih regiona sveta:
 
1. KOLATERALNA ŠTETA

Verovatno najpoznatiji podatak objavljen na Vikiliksu je video snimak napada američke vojske na Bagdad, u kome je poginulo dvanaestoro ljudi, uključujući dva novinara agencije Rojters. Ovaj snimak je šokirao svet, pre svega zbog podrugljivog dijaloga dvojice američkih vojnika.

U trenutku kada je vodeći helikopter otvorio vatru, jedan od članova posade je rekao: "Ha, ha, ha. Pogodio sam ih". Na to drugi član posade odgovara: To. Vidi teu mrtvu kopilad".

2. KASETNE BOMBE

Objavljeni diplomatski izveštaji otkrivaju da je bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband pomogao da SAD zaobiđu zabranu korišćenja kasetnih bombi.

Miliban je podržao izgovor diplomate da bi se dozvolilo da to oružje ostane na teritoriji Velike Britanije, iako je 2008. potpisan međunarodni sporazum koji zabranjuje korišćenje ovog oružja.  Procurili podaci ukazuju na diskusije o tome kako naći izgovor koji bi pomogao da se rasprava u parlamentu skrene kako se pitanje ne bi iskomplikovalo.

SAD nikada nisu pristale da potpišu sporazum o zabrani kasetnih bombi jer ih smatraju "legitimnim oružjima koja obezbeđuju vitalnu vojnu sposobnost", bez obzira na veliki procenat civilnih žratava koje uzrokuju.

Wikipedia, Američki bombarder ispušta kasetne bombe

Foto: Wikipedia, Američki bombarder ispušta kasetne bombe3. OTMICA ABU OMARA

Prema tajnim depešama iz američke ambasade u Rimu, američka administracija je vršila pritisak na italijansku vladu u slučaju nekoliko operativaca CIA kojima je suđeno u odsustvu zbog kidnapovanja Abu Omara, egipatskog sveštenika 2003. godine.

Američki ambasador i ministar odbrane SDA Robert Gejts su vršili pritisak na Italijane da odustanu od slučaja operativaca, a išli su toliko daleko da su pretili ozbiljnim zahlađenjem diplomatskih odnosa u slučaju da se raspišu poternice za njima.

Abu Omar je, navodno, bio član egipatske militantne grupe Al Gamal Al Islamija odgovorne za brojne slučajeve podmetanja bombi. Prebačen je preko Nemačke za Kairo, gde su 2007. egipatski sudovi odlučili da je njegovo zadržavanje bilo protivzakonito.

Egipatski sveštenik Abu Omar; Autor: Profimedia

Foto: Egipatski sveštenik Abu Omar; Autor: Profimedia4. EGZEKUCIJE

U jednoj od diplomatskih beleški se navodi da su američke snage ubile 10 iračkih civila, uključujući dete i 70-godišnju staricu, a da su zatim zatražili vazdušni napad kako bi uništili dokaze zločina.

Zbog incidenta, koji se odigrao 2006. godine, specijalni izaslanik UN je postavio pitanja o arbitražnim ubistvima, koji je rekao da prikupljeni dokazi u iračkom gradu Tikritu ukazuju kako su ubijeni civili bili vezani lisicama i da su usmrženi hicem u glavu.

Prema izveštaju, "američki odred je ušao u kuću, vezao lisicama sve članove domaćinstva i pogubio ih. Posle njihove intervencije, naređen je vazdužni napad američkih snaga i kuća je uništena".

Ovi navodi bili su i glavni razlog da iračka vlada ne odobri imunitet američkih vojnika posle 2011. godine.  

5. BROJ CIVILNIH ŽRTAVA

Američki zvaničnici su prethodno ukazivali da nema podataka o civilnim žrtvama nakon okupacije Iraka 2003. godine, ali kako se ispostavilo, u jednom od diplomatskih telegrama, navodi se da je bilo "66.081 smrti civila, od ukupno 109.000 žrtava" u periodu između 2004. i 2009. godine.

Takođe se navodi da je više od 15.000 civila stradalo u ranije nepoznatim incidentima.
Neke od depeša ukazuju da američke vlasti u Iraku nisu uspele da istraže stotine izveštaja o torturi, silovanjima , maltertiranju i ubistvima iračkih bezbednosnih zvaničnika.

Newsweek, Grafikon žrtava u Iraku od 2003. godine

Foto: Newsweek, Grafikon žrtava u Iraku od 2003. godine6. ARAPSKO PROLEĆE

Detalji sve veće korupcije i nepotizma u srcu Ben Alijeve vlade u Tunisu otkriveni su u depešama koje je obajvio Vikiliks. Zgražavanje i osuda tunišana nakon ovih otkrića smatra se katalizatorom zbacibvanja vlade Ben Alija i varnicom Arapskog proleća 2011. godine.

Jedan deo depeša upozorava da "iako u Tunisu sve muči sitna korupcija, ekcesi Ben Alijeve porodice jesu ono što ljuti Tunišane. U trenutku dok je inflacija sve veća, kao i nezaposlenost, razmetanje bogatstvom u javnosti i stalne glasine o korupciji samo su dodale ulje na vatru".

7. SAUDIJCI TRAŽILI NAPAD NA IRAN

Diplomatske depeše ukazuju i da je pokojni vladar Saudijske Arabije, kralj Abdulah u više navrata nagovarao SAD da napadnu Iran i unište njegov nuklearni program.

Zabeleženo je kako je pokojni vladar "u više navrata podsticao SAD da napadnu Iran i unište njihov nuklearni program", dok je ambasador Saudijske Arabije u Vašingtonu, Adel al Džubeir citiran kako govori Amerikancima da "odseku zmiji glavu", misleći na tu državu.

Ostali lideri Bliskog istoka, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat, u depešama su označili Iran kao "zao", "egzistencijalnu pretnju", kao i silu koja će "sve odvesti u rat".

]]>
Thu, 19 Jan 2017 14:58:53 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388941/ratni-zlocini-pritisci-i-zataskavanje-7-dokumenata-kojima-je-celsi-mening-zatresla-bliski-istok.html
HAOS U GAMBIJI Trupe Senegala ušle u zemlju, vojska odbila poslušnost diktatoru http://pressonline.rs/svet/Svet/388938/haos-u-gambiji-trupe-senegala-usle-u-zemlju-vojska-odbila-poslusnost-diktatoru.html Dok se iščekuje inauguracija demokratski izabranog predsednika Adame Beroua, vojna intervencija koalicije zapadnoafričkih zemalja, s ciljem političke tranzicije, počela je ulaskom senegalskih trupa na gambijsku teritioriju ]]> Nakon što je parlament Gambije odobrio predsedniku Jahji Džamehu da ostane na vlasti još tri meseca uprkos poraza na izborima, zapadnoafrička zemlja polako, ali sigurno upada u haos i bezakonje.

Demokratski izabran predsednik Adama Barou, danas će biti inaugurisan u gambijskoj ambasadi u Senegalu. Istovremeno, ultimatum koji je Džamehu uputila koalicija zemalja članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) je danas istekao, i prema navodima medija, predviđena vojna intervencija je počela ulaskom senegalskih trupa na gambijsku teritioriju.
 

You are all welcome to my inauguration today 4pm at The  embassy in .


U strahu od invazije, višedecenijskog autoritarnog lidera Gambije su napustili najbliži saradnici. Potpredsednica Isatou Ndžije Saidi jutros je podnela ostavku, kao i ministri za životnu sredinu i obrazovanje.

Nigerijske novine "Premium Times" izvestile su da je Edu Gomes, advokat Džameha, jutros prebegao sa porodicom u Senagal "u strahu i zbog sve većih tenzija". Gomes je pozvao Džameha da odstupi s vlasti kako bi izbegao "nasilan i strašan kraj"
 Šef generalštava Gambije, koji je bio jedan od Džamehovih najbližih ljudi, naveo je kako neće rizikovati živote svojih ljudi zarad političkih razmirica. Uprkos tome, pitanje je da li će neke frakcije unutar gambijske vojske koja broji samo 2.500 ljudi, ostati uz diktatora i pokušati da pruže otpor koaliciji.

Nevladine organizacije su upozorile na moguću humanitarnu katastrofu ukoliko dođe do eskalacije sukoba, a prvi izveštaji iz zemlje su već zabrinjavajući.

Senegalska vojska; Autor: Profimedia

Foto: Senegalska vojska; Autor: ProfimediaNaime, preko 50.000 ljudi, uglavnom žena i dece, je već napustilo fradove i pobeglo u ruralne delove zemlje.

Bolnica u prestonici Bandžulu je zatvorena, a pacijente tkaođe prebacuju u seoske delove.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 13:56:08 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388938/haos-u-gambiji-trupe-senegala-usle-u-zemlju-vojska-odbila-poslusnost-diktatoru.html
Uprkos protivljenju Irana: Moskva pozvala SAD na pregovore o Siriji, Asad i pobunjenici potvrdili prisustvo http://pressonline.rs/svet/Svet/388937/uprkos-protivljenju-irana-moskva-pozvala-sad-na-pregovore-o-siriji-asad-i-pobunjenici-potvrdili-prisustvo.html Iran se protivi učešću SAD na pregovorima u Astani 23. januara, iako Moskva smatra da Trampovu administraciju treba ohrabriti da se uključi ]]> Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva pozvala predstavnike američke administracije novoizabranog predsednika Donalda Trampa da učestvuju u predstojećim mirovnim pregovorima o Siriji, koji će se održati u Kazahstanu. 

"Pripremamo sastanak u Astani u formatu Rusija-Turska-Iran. Smatramo da je ispravno da se na ovaj sastanak pozovu predstavnici UN i predstavnici nove američke administracije", izjavio je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.

Rusija ohrabruje Trampa da se fokusira na borbu protiv terorizma, dodao je Lavrov na konferenciji za novinare. 

Rekao je i kako se nada da će ruski i američki stručnjaci moći da pokrenu raspravu o "borbi protiv terorizma" u Siriji kada se u prestonici Kazahstana sastanu predstavnici sirijske vlade i opozicije. 
 

Ambasadorka Kosova izbliza "podsetila" Trampa: Mi smo najproameričkija zemlja na svetu! (FOTO) https://goo.gl/Kyg4J2 


"Nadamo se da će nova administracija prihvatiti ovaj predlog", rekao je i dodao da će razgovori u Astani ponuditi "priliku da se raspravlja o efikasnijoj borbi protiv terorizma u Siriji". 

Lavrov je kazao i da Rusija očekuje da će saradnja na okončanju sirijske krize biti produktivnija nego što je bila za vreme administracije Baraka Obame. 

Pregovore u Astani, koji treba da počnu 23. januara, organizovali su Rusija, saveznica sirijske vlade, i Turska, koja podržava pobunjeničke grupe. Dve zemlje od nedavno blisko sarađuju na pronalaženju rešenja za sirijsku krizu.

Iran se protivi prisustvu SAD na pregovorima o mirnom rešenju za sukob u Siriji. Iranska privatna novinska agencija Tasnim je objavila kako je to danas izjavio ministar spoljnih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif, prenosi Reuters.

„Mi ih nismo pozvali i mi smo protiv njihovog prisustva“, citiran je Zarif.
 

 se suprotstavio Rusiji i Turskoj: Ne želimo SAD u pregovorima o Siriji! https://goo.gl/SKkZyj 


ASAD I POBUNJENICI ZA STOLOM

Sirijski predsednik Bašar al Asad rekao je da "mnogo očekuje" od pregovora u Astani, preneo je francuski zastupnik Tjeri Marijani, koji se pre sedam dana sastao sa njim u Damasku.

Asad je izjavio da će predstojeći razgovori u Astani biti usredsređeni na jačanje sporazuma o prekidu neprijateljstava kako bi se omogućilo dopremanje humanitarne pomoći. Cilj je da se postigne prekid vatre i da se pobunjeničkim grupama omogući da postignu "sporazum o pomirenju" sa vladom, prenele su agencije.

"To ima za cilj da se zaštite ljudski životi i da se omogući da humanitarna pomoć stigne do raznih oblasti u Siriji", rekao je Asad za japansku tv stanicu TBS.

Sirijski predsednik je izrazio nadu da će konferencija u Astani, koja se održava sledeće nedelje, biti "platforma gde se o svemu razgovara" sa pobunjeničkim grupama.
Zasad nije jasno da li će to uključiti i politički dijalog "jer nije poznato ko će sve učestvovati", dodao je Asad.

Sirijski predsednik Bašar al Asad; Autor: Reuters

Foto: Sirijski predsednik Bašar al Asad; Autor: ReutersIstovremeno, sve sirijske pobunjeničke grupe pristale su da dođu na pregovore za rešenje šestogodišnje krize.

"Sirijske pobunjeničke grupe odlučile su da učestvuju u pregovorima kako bi se zaustavio građanski rat u Siriji, koji pustoši zemlju gotovo šest godina", rekli su pobunjenici za AFP.

"Dolaze sve pobunjeničke grupe. Sve su pristale da dođu", izjavio je Mohamed Aluš, vođa pobunjeničke grupe Džajiš al Islam, koja drži predgrađe Damaska.

"Astana je deo procesa kojim želimo da zaustavimo krvoproliće za koje su odgovorni režim i njegovi saveznici. Želimo da zaustavimo njihove zločine", dodao je on.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 13:50:01 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388937/uprkos-protivljenju-irana-moskva-pozvala-sad-na-pregovore-o-siriji-asad-i-pobunjenici-potvrdili-prisustvo.html
Zabrinjavajući izveštaji humanitarnih organizacija: ​Srbija optužena za masovne deportacije izbeglica http://pressonline.rs/svet/Svet/388927/zabrinjavajuci-izvestaji-humanitarnih-organizacija-srbija-optuzena-za-masovne-deportacije-izbeglica.html Brojne organizacije za ljudska prava optužile su Vladu Srbije za saučesništvo u masovnim ilegalnim deportacijama izbeglica nazad u Makedoniju i Bugarsku ]]> Humanitarne organizacije su optužile Srbiju za prisilno usmeravanje hiljada izbeglica u pravcu Makedonije i Bugarske, odbijanjem da im se pruži pomoć na izuzetno niskim temperaturama, čime je direktno prekršeno međunarodno pravo, piše Milivoje Pantović za portal Middle East Eye.

Nikola Kovačević iz beogradskog Centra za ljudska prava, rekao je kako je njegova grupa primila brojne žalbe o takozvanim "kampanjama guranja izbeglica", od kojih većina dolazi iz Sirije i Iraka.

U žalbama se navodi da su izbeglice prevezene autobusima do granice, gde im je oduzet pasoš, nakon čega su ostavljeni na hladnoći, primorani da prelaze u susedne zemlje kako bi potražili pomoć. Jedna iračka porodica, koja je navodno imala papire za azil, navela je kako su joj srpski organi reda ta dokumenta pocepali i "bacili u lice".
 

Od idola nacije, do satanizacije: Legenda afričkog fudbala stavljena na listu opasnih terorista (FOTO, VIDEO) https://goo.gl/T4kPPR 


Policija i vojska su optužene za umešanost, ali je jako teško dokazati ko je tačno umešan u određeni incident.

"Naše kolege na terenu primile su dvadesetak žalbi vezanih za ilegalne masovne deportacije. Procena je da je oko 700 do 1000 porodica ilegalno deportovano u Makedoniju i Bugarsku od septembra"; rekao je Kovačević za portal Middle East Eye i dodao: "Kolege iz makedonskog Udruženja mladih advokata, obavestile su nas da je od 400 do 600 ljudi deportovano tamo".

Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava; Autor: Fonet

Foto: Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava; Autor: FonetPORODICA OSTAVLJENA U SNEGU

"U jednom slučaju, sedmočkana iračka porodica koja je imala papire da je podnela zahtev za azil i instrukcije da ode u izbeglički kamp u Bosilegradu, blizu bugarske granice. Umesto toga, oni su 17. decembra izbačeni iz busa koji je išao iz Beograda ka kampu. Uniformisana jedinica ih je izvela iz autobusa i odvela do granice. Papiri su im pocepani i ostavljeni su na -11 stepeni celzijusa usred šume", rekao je Kovačević.

Irena Vari iz humanitarne organizacije InfoPark, ispričala je kako ju je porodica Al Rahim kontaktirala nakon što je ostavljena u šumi.

"Zvali su me sa mobilnog telefona. Sa njima je bilo dvogodišnje dete. Našli smo ih uz pomoć GPS-a i lokalne policijske jedinice", rekla je.

Izbeglice čekaju u redu za hranu na ledenim temperaturama (Beograd, Srbija) ; Autor: Fonet

Foto: Izbeglice čekaju u redu za hranu na ledenim temperaturama (Beograd, Srbija) ; Autor: FonetKovačević kaže da će porodica podneti tužbu srpskom Ustavnom sudu i da je spremna da ide sve do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. 

Organizacija Human Rights Watch (HRW) dobijala je slične žalbe. Premda nije izvršena ozbiljnija istraga, organizacija je razgovarala sa azilantima koji su bili žrtve ovih ilegalnih kampanja.

"Veoma je zabrinjavajuće to štoi je u novembru, bus sa azilantima i migrantima iz Subotice otputovao u Preševo, nakon čega je 40 ljudi prebačeno preko granice nazad u Makedoniju", rekla je Lidija Gal iz HRW i dodala: "Ove deportacije su protivzakonite i u suprotnosti sa obavezama Srbije prema međunarodnom pravu. Svakoj deportaciji mora prethoditi pravni proces".

Izbeglice u Beogradu; Autor: Fonet

Foto: Izbeglice u Beogradu; Autor: FonetVladimir Cucić, prvi čovek Komesarijata za izbeglice i migrante, odbacio je optužbe da je Srbija umešana u deportacije, a krivicu je pokušao da svali na krijumčare.

Ipak, prema rečima lokalnog tužioca Dragana Nikolića, istraga oko slučaja iračke porodice Al Rahim je pokrenuta, i policija će objaviti izveštaj do kraja meseca.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 12:49:14 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388927/zabrinjavajuci-izvestaji-humanitarnih-organizacija-srbija-optuzena-za-masovne-deportacije-izbeglica.html
Diktatoru se bliži kraj: Koalicija zapadnoafričkih zemalja priprema trupe za napad na Gambiju http://pressonline.rs/svet/Svet/388925/diktatoru-se-blizi-kraj-koalicija-zapadnoafrickih-zemalja-priprema-trupe-za-napad-na-gambiju.html Koalicija zapadnoafričkih zemalja obećala je da će pokrenuti vojnu intervenciju u Gambiji, ako dugogodišnji predsednik te zemlje Jahja Džameh ne preda vlast 19. januara. Pripreme trupa su počele, a bojni brodovi su isplovili ]]> Narodna skupština Gambije usvojila je rezoluciju kojom je predsedniku Jahji Džamehu odobreno da ostane još tri meseca na vlasti, prenela je državna televizija.

Kao odgovor na Džamehovo odbijanje da odstupi s vlasti, zapadnoafričke države počele su sa pripremama za vojnu intervenciju, saznaje američki magazin Forin Polisi.

Članice Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), počele su sa pripremama trupa, a nigerijski bojni brod već je u blizini gambijske obale. Izvor iz nigerijske vojske potvrdio je za Reuters da se njegova zemlja, zajedno sa ostalim članicama ECOWAS priprema za vojne operacije.

Ilustracija: Pripreme nigerijske armije; Autor: AP

Foto: Ilustracija: Pripreme nigerijske armije; Autor: APS obzirom na veoma malobrojnu i loše naoružanu gambijsku vojsku, verovatno je da će intervencija kratko trajati.

Tri Džamehova ministra, među kojima je i šef diplomatije, poibegli su u susedni Senegal i Gvineju Bisao, očekujući nasilno strano svrgavan višedecenijskog diktatora. 

Džameh, koji Gambijom vlada već 22 godine, prvobitno je priznao poraz na izborima od protivkandidata Adame Beroua, da bi kasnije odbacio rezultate kao falične i podneo žalbu vrhovnom sudu.Pobednik izbora Adama Berou trebalo je da bude inaugurisan sutradan, 19, januara, samo dan nakon što je odluka u parlamentu doneta.

Koalicija zemalja Zapadne Afrike, predvođena Senegalom, prethodno je obećala da će pokrenuti vojnu intervenciju u Gambiji, ako dugogodišnji predsednik te zemlje Jahja Džameh ne preda vlast do dana kada je predviđena inauguracija Beroua.
 


Očekuje se da će se lideri zemalja zapadnoafričke koalicije oglasiti u do kraja dana kako bi potvrdili šta će tačno biti preduzeto.

U međuvremenu, Džameh je proglasio vanredno stanje u zemlji, nakon čega su britanske i holandske agencije evakuisale hiljade turista iz Gambije.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 12:46:49 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388925/diktatoru-se-blizi-kraj-koalicija-zapadnoafrickih-zemalja-priprema-trupe-za-napad-na-gambiju.html
Poslednja predsednička konferencija Baraka Obame: Pravda će biti zadovoljena u slučaju Čelsi Mening http://pressonline.rs/svet/Svet/388924/poslednja-predsednicka-konferencija-baraka-obame-pravda-ce-biti-zadovoljena-u-slucaju-celsi-mening.html Odlazeći američki predsednik Barak Obama rekao je da je razmotrio pojedinosti slučaja Čelsi Mening i da je osetio da je u sadašnjim okolnostima skraćenje njene zatvorske kazne apsolutno na mestu ]]> Na poslednjoj predsedničkoj konferenciji za novinare Barak Obama je istakao da je "Čelsi Mening odslužila tešku zatvorsku kaznu" jer je dala američke vladine dokumente Vikiliksu. 
 
"Međutim, s obzirom na to da je ona prihvatila odgovornost, da je sproveden sudski postupak i da je kazna na koju je osuđena neproporcionalna u odnosu na druge uzbunjivače, činilo se ispravnim da joj se kazna smanji, ali ne i da se ukine", rekao je Obama, odgovarajući na pitanje novinara da li njegova odluka šalje pogrešnu poruku drugim uzbunjivačima.
 

"Vruć krompir" u rukama Asanža:  pomilovao Čelzi Mening, da li će se osnivač WikiLeaks-a predati? https://goo.gl/Gvf0Jf "Osećam se veoma zadovoljno što je pravda zadovoljena", rekao je Obama.
 
On je tri dana pre isteka svog mandata, doneo odluku o pomilovanju odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne za više od 200 zatvorenika, među kojima je i transrodni vojnik Čelsi Mening, saopštila je Bela kuća.
 
Poslednja predsednička konferencija za štampu Baraka Obame; Autor: Reuters

Foto: Poslednja predsednička konferencija za štampu Baraka Obame; Autor: ReutersMening (28), čije je rođeno ime Bredli, osuđen je u avgustu 2013. godine na 35 godina zatvora za špijunažu zajedno sa drugim službenicima, nakon objavljivanja dokumenata na sajtu Vikiliks, a prema odluci predsednika Obame, iz zatvora će izaći u maju.
 
Obama je na konferenciji takođe poručio da je u interesu Amerike da ima "konstruktivne" odnose sa Rusijom”, ali je napomenuo da je taj odnos unazađen do "neprijateljskog duha" kada je Vladimir Putin 2012. započeo svoj drugi mandat na mestu ruskog predsednika. 
 
"Mislim da je u interesu Amerike i u interesu sveta da imamo konstruktivne odnose sa Rusijom. To je bio moj pristup tokom celog mog predsedavanja", istakao je Obama.

On je poručio da "veruje u  zemlju i američki narod". "Verujem da su ljudi više dobri nego loši", poručio je Obama.

Odlazeći američki predsednik je na pitanje o budućnosti SAD rekao: "Duboko u sebi verujem da ćemo biti okej!"

]]>
Thu, 19 Jan 2017 12:45:03 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388924/poslednja-predsednicka-konferencija-baraka-obame-pravda-ce-biti-zadovoljena-u-slucaju-celsi-mening.html
Multietničke države na Balkanu doživele su neuspeh: Vreme je za nacionalne države http://pressonline.rs/svet/balkan/388922/multietnicke-drzave-na-balkanu-dozivele-su-neuspeh-vreme-je-za-nacionalne-drzave.html Na Balkanu, politička relanost je nažalost veoma daleko od “živog i uobičajenog multikulturalizma”. Naprotiv, region je jedan od najnestabilnijih u Evropi, gde podeljene, multietničke države opstaju u stanju zamrznutog konflikta ]]> Kada formulišete politiku, početna tačka glasi: prepoznati svet obakav kakav je, a ne onakvim kakvim bi neko želeo da svet bude.

Na Balkanu, politička relanost je nažalost veoma daleko od “živog i uobičajenog multikulturalizma”, kako ga Jasmin Mujanović u svom tekstu opisuje. Sasvim suprotno, region je jedan od najnestabilnijih u Evropi, gde podeljene, multietničke države opstaju u stanju zamrznutog konflikta, zbog čega je neophodno prisustvo hiljada međunarodnih mirotvoraca da bi sprečilo ponovno izbijanje nasilja.   

Ono što prouzrokuje ovu slabost je analizirano nadugo, ali se sve svodi na dve tačke. 

Prva je da manjine ne žele da budu deo država druge nacije, ako to znači da žive kao građani drugog reda, bez adekvatne bezbednosti, prava i mogućnosti. Druga tačka jeste da većinske populacije ne žele da njihove manjine napuste zemlju, jer polažu pravo na tu teritoriju.

Kad god se ovi suprotsavljeni ciljevi sudare, rezultat su tenzije i disfunkcionalnost.
 

Zabrinjavajući izveštaji humanitarnih organizacija: ​ optužena za masovne deportacije izbeglica https://goo.gl/4xH1tX  


U poslednje dve decenije manjine nisu imale mnogo izbora sem da prihvate svoje mesto u državama postojećih granica na insistiranje dominantnog Zapada koji je zabranio promene političkih sporazuma postignutih nakon raspada Jugoslavije. NATO je pristao da garantuje njihovu bezbednost, a EU njihova prava i prosperitet, pod uslovom da lokalne zajednice ispune uslove za ulazak u te dve organizacije. 

Prvi zadatak je ukazati ljudima na to šta se dešava, posebno one koji su posvećeni miru u regionu. Zbog toga sam napisao tako snažan i direktan članak u “Forin Afersu”. Imajući u vidu mogućnost bezbednosnog sloma u regionu, od vitalnog je značaja početak debate o budućnosti Balkana na loklanom i međunarodnom nivou, a koji ide van okvira paralizovane politike evropskih integracija.   

Profimedia, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević

Foto: Profimedia, Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan MiloševićNakon toga, sledeći zadatak je razmatranje opcija, kojih ima četiri.

Prva je, nastaviti sa onim što Jasmin Mujanović naziva “generacijskim zadatkom sprovođenja suštinskih reformi i demokratizacije”. 

Kada se pogleda, ovo je plemenit cilj jer su reforme i demokratija nesumnjivo dobre stvari. Nažalost, ipak postoje dve mane ovog pristupa. Prva je da, posle 20 godina pokušavanja, napori u izgradnji država nisu dali mnogo opipljivih rezultata.  Politička atmosfera u regiona je i dalje zatrovana, proces demokratizacije nazaduje, a razne nacionalne grupe su podeljenije nego ikad.

Drugi problem je, jednostavno, što vreme ističe. Bosanski Srbi prave svoje planove da napuste BiH i mogućnost spajanja njih i Hrvata u jedinstveno političko društvo Bosne u okviru vremena potrebnog da se zaustavi njihov odlazak i spasi bosanska država je tačno nula. Kao što je i Jasmin naveo, reč je o fantaziji.     

Druga opcija je da Zapad ponudi nezadovoljnim manjinama nove podsticaje kako bi prihvatili postojeće stanje stvari. Ovo bi, po mnogo čemu, bio idealan ishod jer bi neutralisao pretnju separatizma na miran i uređen način.    

Opet, ipak postoji jedan osnovni problem sa ovim pristupom.Proces daljih evropskih integracija je neizvestan, pa Zapad nema ništa što bi stavrno mogao da ponudi ranjivim manjinama ne bi li im kompenzovao suštinski nedostatak bezbednosti i političkih prava.       

Zbog svega toga, treća opcija je prinuditi manjine da prihvate postojeće stanje preteći im sankcijama ili drugom vrstom kažnjavanja ako učine korake ka odvajanju. 

Kao što su posledice referenduma u republici Srpskoj pokazale, nema međunaordnih konsenzusa o sankcionisanju separatista čiji potezi mogu da budu destruktivni, ali prividno miroljubivi i takvi da ne prete direktno Zapadu.

U međuvremenu, podrazumeva se da većinskim grupama ne bi smelo da bude dozvoljeno da nasilno sprečavaju neposlušne manjine. To bi bio okidač za upravo onaj ishod koji svi pokušavaju da izbegnu.   

Reuters, Dodik i Izetbegović zajedno sa Vučićem na ulicama Srebrenice

Foto: Reuters, Dodik i Izetbegović zajedno sa Vučićem na ulicama SrebreniceTo ostavlja četvrtu i poslednju opciju. Ako nezadovoljne manjine ne mogu da budu nagovorene da prihvate postojeće stanje i spremne su da, ako je potrebno, proglase svoje odvajanje jednostrano, u interesu mira potrebno je da većinsko stanovništvo prihvati neku vrstu nove teritorijalne podele sa njihovim manjinama.  

U  tom trenutku, ključno je pitanje koliko duboko i koliko daleko bi to išlo.

Idealno većinske i manjinske grupe bi se dogovorile o nekoj vrsti prenosa nadležnosti kojim država opstaje, a istovremeno zadovoljava osnovne zahteve manjinskih grupa. Ako bi se ovo dogodilo stvar bi bila rešena.    

Međutim, iz prethodnog perioda u regionu jasno je da bilo šta manje od jasne međunarodne granice neće obezbediti slobodu od spoljnog mešanja i zaštite od potencijalne agresije koje se manjine u regionu boje. Ranih 90-tih Slovenci, Hrvati Bosanci i ostali, osećali su potrebu da proglase nezavisnost od Jugoslavije. Kosovski Albanci nisu hteli da prihvate “maksimalnu autonomiju” u okviru Srbije posle 1999. godine. Bosanski Srbi odbijaju dubinsku autonomiju koju imaju danas.       

U svakom od slučajeva razlog je isti: Balkanu nedostaje većina osnovnih elemenata da bi multietničnost funkcionisala, sem u slučajevim autoritarne vladavine. Slaba tradicija konstitutivnog liberalizma znači da manjine nemaju poverenja u zajedničke institucije. Istorija nasilja i zločina je uništila poverenje između različitih nacionalnih grupa. Endemska korupcija i rasprostranjeno siromaštvo zajedno drže ljude na ivici.

Zbog toga sam došao do zaključka da je najbolje rešenje bezbednosne krize u regionu tranzicija ka nacionalnim državama baziranim na principu da se političke granice poklapaju sa demografskom realnošću na terenu.

Nacionalna država ima dve glavne vrline: unutrašnju, jer velika većina stanovnika pripada jednom društvu u kojem uživaju svoja prava bez straha od etničke diskriminacije; i spoljnu, jer nacionalne države dozvoljavaju ranjivim grupama da žive u uslovima relativne bezbednosti unutar međunarodno priznatih granica.

AP, Ilustracija: Kosovski Albanac

Foto: AP, Ilustracija: Kosovski AlbanacOdnosi između Hrvatske i Srbije, ili Srbije i Albanije ili Albanije i Grčke su daleko od savršenih, ali su u osnovi funkcionalni zato što, sem manjih graničnih sporova, niko ne polaže pravo na teritoriju drugih.   

To je u velikoj suprotnosti sa situacijom u multietničkim državama poput Bosne, Makedonije i Kosova gde na teritoriju na kojoj živi manjina istovremeno pravo polaže većinski narod.   

U prvom scenariju je mirno. U ovom drugom, nerešena pitanja vlasništva ostaju u obliku stalno prisutnog rizika od konflikta.   

Trebalo bi da naglasim da, nigde u ovom okviru, ne sugerišem da nove nacionalne države treba da budu čiste etničke države. Ako Bosanci odluče da žive u Republici Srpskoj jer tamo imaju svoje korene, ili Makedonci odluče da žive u delovima većinski nastanjenim albanskim stanovništvom, trebalo bi da budu ohrabreni da ostanu i svim naporima bi trebalo podržati njihova prava.    

Ovo nije jednostavan cilj. Većina regionalnih država je demonstrirala njihovu sposobnost da prihvate u manjem obimu manjinske grupe iz prostog razloga jer ne predstavljaju nikakvu pretnju po teritorijalni integritet i identitet države. 

Takođe, potpuno je drugačiji predlog za situaciju koja postoji u Bosni, Makedoniji ili na Kosovu gde velike, nezadovoljne manjine žive na kompaktnim teritorijama blizu njihovih država gde su u većini, a čiji stalni zahtevi ljute i brinu većinsku populaciju.   

Iako sam izneo svoj stav, nisam naivan kada je reč o teškoćama procesa prelaska u nacionalne države, imajući u vidu otpor većinske populacije na ustupanje dela zemlje koji smatraju sastavnim delom svoje države i čije odvajanje imaju pravo da blokiraju po međunarodnom pravu.   

Creative Commons, Etnička struktura Bosne i Hercegovine

Foto: Creative Commons, Etnička struktura Bosne i HercegovineMoja sugestija odnosi se na postupni i pregovarački pristup koji bi vodila široka međunarodna koalicija koja bi upravljala regionom u pravcu konačnog ishoda. Moguće je da postoje bolja rešenja: ova pitanja su veoma teška i političari nisu još ni počeli da ih rešavaju.

Ipak , stvar koju je neophodno imati na umu jeste da se sa krajem proširenja EU priroda izazova  promenila. S obzirom da nezadovoljne manjine već počinji da izdvajaju sebe iz država koje dugo smatraju nelegitimnim, pitanje više nije kako učiniti da multietničke države funkcionišu. To je već jučerašnji problem. 

Danas je pred političarima dilema da li dopustiti region da se pocepa u nekontrolisanom i improvizovanom maniru od strane lokalnih separatista ili preuzeti kontrolu nad tim procesom i smanjiti rizik od nasilmnih odmazdi većinskih naroda. 

Naravno, drugima je dozvoljeno da kritikuju moj predlog; gde je kritika konstruktivna ona pospešuje debatu i osigurava ishod koji svi žele - održiv mir u regionu.   

Oni koji brane sadašnje političke aranžmane izuzimajući sve alternative, moraju da obezbede prilično sveobuhvatne odgovore na sledeća pitanja.

Prvo, ako multietničnost funkcioniše, zašto su manjine u regionu zabrinute za svoja osnovna prava i bezbednost? Drugo, šta u kratkom roku planiraju da urade da reše brige manjina na koje ukazuju? Treće, ako plan propadne, kako nameravaju da spreče manjine da se unilateralno odvoje od ostatka države?  

AP, Protesti Albanaca u Skoplju

Foto: AP, Protesti Albanaca u SkopljuZvanično ne prihvatam sledeće odgovore . 

Prvo, da su manjine uplašene jer su im mozgove isprali nacionalistički lideri kreirajući nepostojeće pretnje. Ne samo da je ovo uvreda njihovoj inteligenciji već i nerazumevanje kako sirova demokratija zapravo deluje na Balkanu.

Drugo, da manjine već uživaju puna prava: samo manjine mogu to da prosude, a one tvrde drugačije. Nije prihvatljivo ni uskraćivati ta prava zbog zločina počinjenih devedesetih, posebno kada je reč o manjinama koje su kroz istoriju ispaštale. 

Treće, separatizam se ne može sprečavati upotrebom sile. 

Iako je na Balkanu trenutno mirno, pravac nije dobar. Problem separatizma koji je suzbijan dve decenije, vraća se u region i omogućava promene u geopolitičkom okruženju koji je lokalni odnos snaga promenio u korist revizionista.    

Ako mir treba da se održi, od suštinskog je značaja da se oni kojima je stalo do regiona fokusiraju na to kako da pristupe ovom problemu dok još ima vremena da se izbegne bezbednosni slom.  

Stabilnost se ne obezbeđuje praveći se da je sve u redu na terenu dok se tektonske ploče pomeraju ispod površine. Niti stabilnosti pomaže bacanje kletvi ili suzbijanje debate pozivanjima na moral ili insistiranjima na univerzalnim rešenjima koja jasno predstavljaju interese samo jedne nacionalne grupe.   

Ovo je moje gledište i neki će, bez sumnje, nastaviti da ga odbacuju. Ali dok se drže abstraktnog idealizma i paketa staromodnih politika u uverenju da su one jedina garancija mira, manjine na terenu nastavljaju sa svojim naporima u cilju otcepljenja. 

Ovo je politička relanost i što pre je prepoznamo, pre će početi proces rešavanja problema. 

]]>
Thu, 19 Jan 2017 12:42:08 +0100 Balkan http://pressonline.rs/svet/balkan/388922/multietnicke-drzave-na-balkanu-dozivele-su-neuspeh-vreme-je-za-nacionalne-drzave.html
Ispovest Novopazarca: Izgubio sam sina u Siriji... Nisam ga saslušao http://pressonline.rs/svet/balkan/388920/ispovest-novopazarca-izgubio-sam-sina-u-siriji-nisam-ga-saslusao.html Novopazarci su o smrti svog sugrađanina obavešteni na umrlici. Pisalo je da je Eldar "poginuo na Alahovom putu u Siriji. ]]> Novopazarac Esad Kundaković, otac Eldara Kundakovića koji je pre tri i po godine poginuo u borbama protiv snaga Bašara al Asada u Siriji, danas puno vremena provodi sa mladim ljudima iz ovog grada i okoline, pokušavajući da ih "uputi na pravi put".

Nastoji da tim mladim ljudima, opterećenim dilemama koje im nameće domaća i svetska svakodnevnica, objasni da izlaz nije u nasilju.

Savetuje ih da ne odlaze u rat, objašnjava da islam nema razumevanje za ekstremizam, poziva islamske zajednice da to bolje objašnjavaju, te poziva roditelje da pažljivo slušaju svoju decu i njihove probleme.
 

Zabrinjavajući izveštaji humanitarnih organizacija: ​ optužena za masovne deportacije izbeglica https://goo.gl/4xH1tX  


Sve zajedno u etnički mešovitoj sredini, kakav je Sandžak, Esad Kundaković apeluje na suživot, razumevanje i prihvatanje različitosti.

"Ja sam Esad Kundaković koji poštuje mrava, neću ga zgaziti, izaći ću u susret svakome, pomoći ću svakome, ali nikome neću dati da ugrozi moj iman, veru i porodicu", rekao je za Radio Slobodna Evropa.

Njegov Eldar, tada 27-godišnji mladić, poginuo je 14. maja 2013. godine, samo mesec i po dana nakon što je otišao iz Srbije, u borbama za zauzimanje jednog zatvora pod kontrolom sirijskih državnih snaga.

Novi Pazar; Autor: Aleksandar Jovanović

Foto: Novi Pazar; Autor: Aleksandar JovanovićSa njim je tada poginuo i Almir Salihović iz Rožaja, koji je za sobom ostavio petoro dece.

Eldar, svršeni novopazarski gimnazijalac i student psihologije, bio je odgajan u verskom duhu, a sebe je pronašao na putu duboke posvećenosti islamu.

Na umrlicama kojima su tada Novopazarci obavešteni o smrti svog sugrađanina pisalo je da je Eldar "poginuo na Alahovom putu u Siriji".

Eldarova majka Nasija smatra da ovo "nije kraj i da su oni sa njim samo jedno izvesno vreme rastavljeni, te da će opet jednog dana biti zajedno".

Reuters, Borci pobunjenicke Slobodne Sirijske Armije

Foto: Reuters, Borci pobunjenicke Slobodne Sirijske ArmijeSa Esadom razgovaramo u njegovoj krojačkoj radionici u Novom Pazaru, koju često posećuju mnogi mladići, Eldarovi prijatelji, ali i oni koji ga nisu poznavali, sa željom da čuju njegove stavove o mnogim verskim pitanjima.

Svakodnevica ovih mladića uglavnom je obojena nezaposlenošću i niskim standardom, ali, kako Esad kaže, velikim poštenjem i željom da se na životnom putu ne ogreše.

Osim toga, Esad prisustvuje i različitim okupljanjima Novopazaraca na kojima mladima ukazuje na značaj obrazovanja koje je bitno da bi veru shvatili na pravi način.

AP, Molitva ilustracija

Foto: AP, Molitva ilustracija"Stalno sam u kontaktu sa mladima, ne puštam ih dok mi neke stvari ne objasne, dok ne prelome, dok ne vidim da normalno mogu da hodaju po svetu. Mi ne možemo da menjamo tokove istorije, ali možemo da utičemo na nju. Čovekova misija na Zemlji nije da samo on živi i da se skloni u svoju kuću, već da pogleda i one ljude na ulici koji nemaju kuću. Ako si zadovoljio svoje potrebe, moraš da vidiš šta drugi radi, da budeš pored njega da ne napravi nešto pogrešno", priča Esad Kundaković.

Nije stvar u tome, navodi on, da nekoj osobi samo kažeš da to ne radi, već da je pripaziš – dok ne nauči da radi kako treba.

"Upravo to radim, prisutvujem raznim skupovima. Gde god se bar troje ljudi okupi – ja sam tu. Sve me interesuje. Prisustvujem raznim tribinama, skupovima, razmenama mišljenja i stavova. Bitno je da skinemo naočare koji su nam drugi stavili i da imamo strpljenja da saslušamo drugu stranu, pa onda donosimo zaključak. Alah nas je stvorio različite da bi mogli da razmenjujemo mišljenja", priča nam Esad, koji ima još jednu ćerku i sina.

Wikipedia, Kaligrafija u Aja Sofiji

Foto: Wikipedia, Kaligrafija u Aja SofijiDve islamske zajednice u Srbiji se i dalje bore sa problemom odlaska mladih ljudi iz Sandžaka na strana ratišta, pre svega, u Siriju.

Njihovi predstavnici, ali i analitičari, navode da im je za tu borbu neophodna pomoć države, ali i drugih organizacija, institucija i pojedinaca.

Esad smatra da Islamska zajednica nije dovoljno posvećena mladima i da je od džamija napravila muzeje, tvrdeći da se posao imama svodi na čitanje i prevode hadisa, bez želje da dublje objasne njihova značenja.

"Alah nas je podelio samo u dve skupine, na vernike i nevernike. Kad budemo svi znali da odvojimo dobro od zla, onda nećemo imati ljude koji će sami ići na ratišta, da rešavaju tuđe probleme, kao što je moj sin otišao. Treba da sedimo sa decom, da ih razumemo, da okupimo autoritativne ljude da svi razgovaramo, da deca shvate da ih mi razumemo, da razumemo njihovu patnju. Ovako, svi u svemu vide ISIL (Islamska država Iraka i Levanta, op.a.), a niko ne vidi patnju naroda. Dakle, ti treba da spaseš dete da ne uđe u vatru, a kada uđe, onda lekari treba da rade svoj posao. To je moja misija, da što manje ljudi o tome misli", priča ovaj Novopazarac.

Novi Pazar; Autor: Aleksandar Jovanović

Foto: Novi Pazar; Autor: Aleksandar JovanovićEldarov otac svim roditeljima poručuje da se više druže sa decom, da ih prihvataju onakve kakve jesu, sa svim problemima i porocima.

"Izgubio sina zato što nisam imao vremena da ga saslušam. Za mene je bilo gubljenje vremena da sednem sa njim da vidim šta ga tišti, zbog čega pati, šta to suoseća sa ljudima u Siriji. Čovek mora da ima dosta strpljenja da radi sa tom omladinom, a većina nema. Ja volim tu decu, sa nekima koji su sada u Siriji sam u kontaktu, kao što sam bio u kontaktu i sa nekima koji su poginuli", ističe.

Naš sagovornik navodi da je svu tu ljubav prebacio na ovu decu.

"Učim ih da vole sve ljude, jer mi rastemo zajedno, u jednoj klupi sedimo, jedemo isti hleb. Kako ću da odvojim moje prijatelje Miroljuba ili Moca od moje braće? Smatram da mediji treba da potenciraju pozitivne priče, mi moramo da promovišemo vrednosti, da teramo omladinu da radi, da stvara, jer naša omladina zna da troši, a ne zna da zaradi", reči su Esada.

Novi Pazar; Autor: Aleksandar Jovanović

Foto: Novi Pazar; Autor: Aleksandar JovanovićSmatra da omladina iz Sandžaka može da pomogne braći u Siriji tako što će protestima ukazati na njihove probleme, a ne da ide na ratište dok ljudi iz Sirije beže, a 70 odsto ljudi sa strane im brani ognjište.

"Mladima poručujem da koriste svaki momenat za korisne stvari, za rad, za ostvarivanje pozitivnih ciljeva, da pomažu jedni drugima. Neka uveče razmišljaju o tome šta će sutra korisno da urade. Molim Alaha da nijedan roditelj više ne doživi šta sam ja doživeo, nego da se raduje diplomi sina", iskreno će Esad.

Navodi da se, uprkos gubitku sina, na veselja rado odaziva.

"Nedelju dana posle pogibije sina sam išao na veselje, jer se radujem uspesima drugih i ljudi to osećaju. Kada neko oseća da se ti raduješ njegovom uspehu, onda se on sa tobom druži, a hteće da te sasluša i posluša kada ga nešto savetuješ. Mi živimo za život. Muslimanima Alah naređuje da životom brane svoju veru i čast, ali i veru svakog brata i sestre, to nam je sveto. Ako je ugrožen komšija Zoran, komšijska obaveza je da odeš i da braniš njegova prava", zaključuje Esad Kundaković.

Prema poslednjim podacima, o broju građana Srbije koji su ratovali u Siriji i Iraku, a koje je Bezbednosno-informativna agencija saopštila pre nešto više od godinu dana, u pitanju je oko 20 ljudi.
 

]]>
Thu, 19 Jan 2017 12:40:35 +0100 Balkan http://pressonline.rs/svet/balkan/388920/ispovest-novopazarca-izgubio-sam-sina-u-siriji-nisam-ga-saslusao.html
Putinova mapa izazvala skandal između dva suseda: "Pola Rumunije je u stvari Moldavija" http://pressonline.rs/svet/Svet/388916/putinova-mapa-izazvala-skandal-izmedju-dva-suseda-pola-rumunije-je-u-stvari-moldavija.html Putin nije rekao mnogo o neobičnom poklonu, ali je zato moldavski predsednik rekao i više nego što je trebalo ]]> Političari u Bukureštu burno su odreagovali nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin poklonio svom moldavskom kolegi Igoru Dodonu mapu drevne Moldavije, u koju su uključeni i delovi moderne Rumunije. 

Mapa obuhvata rumunsku provinciju Moldaviju, deo oblasti Dobrohea, ali i severnu Bukovinu koja se danas nalazi u Ukrajini.

Putin nije rekao mnogo o neobičnom poklonu, ali je zato na pres konferenciji u Moskvi, Dodon nakon sastanka sa ruskim predsednikom ponosno pokazao novinarima mapu koju je 1790. napravio italijanski kartograf Bartolomeo Borgi.
 

 DOKUMENTA OTKRIVAJU Kako je  prebacio 70 fabrika iz Srbije u Sloveniju i Hrvatsku https://goo.gl/fIMgYJ 


"Pola današnje Rumunije je u stvari Moldavija", rekao je Dodon i dodao kako žali što Rusko Carstvo nije anektiralo Basarabiju, jer da se to dogodilo "Moldavija bi bila cela".

Diplomatski ispad moldavskog predsednika uzbunio je rumunsku javnost, iako je Dodon pokušavao da ublaži retoriku navevši kako Moskva ne želi "gvozdenu zavesu" duž rumunsko-moldavske granice, kao i da humanitarni projekti koje dve zemlje finansiraju treba da se nastave neometano.

Dodon je izjavio i kako će njegova treća zvanična poseta od kako je na čelu Moldavije, biti upravo poseta Rumuniji ili Ukrajini. Prethodno je posetio Moskvu i Brisel.

Igor Dodon i Vladimir Putin; Autor: Reuters

Foto: Igor Dodon i Vladimir Putin; Autor: Reuters"Znate, ne možete birati susede. Moldavija i Rumunija imaju mnogo dobrih zajedničkih projekata i nameravam da budem prijatelj Rumunije", objasnio je Dodon.

Rumunsko ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo mapu "Velike Moldavije", ali je navelo da su Dodonove izjave neprimerene i nekoegzistentne sa modernim političkim potrebama.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 12:35:07 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388916/putinova-mapa-izazvala-skandal-izmedju-dva-suseda-pola-rumunije-je-u-stvari-moldavija.html
Pakistan upozorava: Ako Indija pokrene "hladni start", ispalićemo prvi nuklearni projektil http://pressonline.rs/svet/Svet/388915/pakistan-upozorava-ako-indija-pokrene-hladni-start-ispalicemo-prvi-nuklearni-projektil.html Pakistan bi odgovorio svim neophodnim merama odbrane ukoliko bi Indija sprovela planove o "hladnom startu", potvrdili su zvaničnici ]]> Pakistanski zvaničnici su zapretili da će iskoristiti nuklearno oružje ukoliko dođe do indijske invazije, nakon što je novi komandant oružanih snaga Indije priznao postojanje tajnih vojnih planova o napadu na susednu zemlju u slučaju krize.

Trojica zvaničnika Islamabada rekli su za Fajnenšel Tajms da bi Pakistan odgovorio svim neophodnim merama da se odbrani ukoliko bi Indija sprovela planove o" hladnom startu" o kojima se dugo govori, a koji podrzaumevaju napad na pakistansku teritoriju, u slučaju većeg terorističkog napada.

"Ukoliko bi naša nacionalna bezbednost bila ugrožena od strane stranih snaga, Pakistan bi iskoristio svo oružje - i pod tim mislim na svo oružje - da odbrani zemlju" ističe jedan od zvaničnika.

Ove izjave su usledile dve nedelje nakon što je Bipin Ravat, novoiimenovani komandant Indijske vojske, priznao postojanje da "hladni start" postoji.

Glavnokomandujući indijskih snaga Bipin Ravat; Autor: Profimedia

Foto: Glavnokomandujući indijskih snaga Bipin Ravat; Autor: ProfimediaTa strategija je kreirana da omogući trenutni odgovor na krize uključujući napad vojnika na pakistanskoj teritoriji, dakle ulazak indijskih snaga u Pakistan i okupiranje određenih mesta duž granice pre nego što bi Islamabad mogao da pripremi međunarodnu zajednicu da interveniše.

Prema diplomastkim izvorima iz 2010 a koji potiču od američkog ambasadora u nju Delhiju koje je objavio Vikiliks, plan je kreiran da omogući brz odgovor na krizu ali bez ugrožavanja opstanka Pakistana kao države ili izazivanja odgovora upotrebom nuklearnog oružja.

Tenzije između dve države sa nuklarnim arsenalom su porasle nakon poslednjih napada na indijsku vojnu bazu Uri u Kašmiru u kojoj je poginulo 19 vojnika. Indija je odgovorila, kako ih je nazvala, "hirurškim napadima" duž gramnice sa Pakistanom. Posle toga bilo je samo manjih napada.

U međuvremnenu, ovog meseca, Pakistan je sproveo prve testove ispaljivanja nuklaernih projektila sa podmornice.
 

Od idola nacije, do satanizacije: Legenda afričkog fudbala stavljena na listu opasnih terorista (FOTO, VIDEO) https://goo.gl/T4kPPR Napad na bazu Uri, ponovo je fokusirao pažnju Indije na to kako odgovara na terorističke napade za koje se veruje da potiču iz Pakistana, kao što su oni u Mumabju 2008. godine i indijskom parlamentu iz 2001.

Iako Indija ranije nije priznavala postojanje doktrine "hladnog starta", Pakistan je koristio glasine o njegovom postojanju kao opravdanje da bi držao vosjku na granicama sa Indijom u stanju visoke pripravnosti, čak i kada su strani partneri zahetvali da se trupe pregrupišu na druga mesta kako bi se borile protiv islamista.

"Razumljivo je da se uoči hirurških napada, da Modijeva vlada želi da Pakistanu pošalje poruku da da su sve opcije na stolu u slučaju nekog narednog napada na Indiju" rekao je Volter Ladvig, predavač na temu međunarodnih odnosa sa Kings koledžu u Londonu. "Međutim oživljavanje "hladnog starta" - ako se to dogodilo - će sigurno uticati na zapaljiviju retoriku i može podići nerealna očekivanja o mogućnosti Indije da odgovori na novi teroristički napad".

AP, Narendra Modi

Foto: AP, Narendra ModiMahmud Durani, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost pakistanoskog premijera izjavio je Fajnenšel Tajmsu: "Pakistan se plaši brzog naoružavanja Indije konvencionalnim oružjima. Opasnost je u tome da sa ovakvim upozorenjima poput "hladnog starta" da će Pakistan brže podići lestvicu eskalacije pretnje sukoba sa nivoa konvencionalnog na nivo nuklearnog oružja".

Zapadne diplomate u Islamabadu,međutim, sumnjaju da će indija iakada iskoritistiti "hladni start".

"Trenutno to je više srtvar psihologije" rekao je jedan od njih. "Ali to ne znači da ne bi trebalo da brinemo zbog situacije. Indija i Pakistan imaju nuklearno oružje. Trenutno sve govori da dve države ne mogu da dozvole sebi ulazak u rat - ali neizvesnost i dalje postoji". 

]]>
Thu, 19 Jan 2017 12:33:46 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388915/pakistan-upozorava-ako-indija-pokrene-hladni-start-ispalicemo-prvi-nuklearni-projektil.html
Glavnokomandujući snaga SAD: Spremili smo Trampu ratne planove za Islamsku državu http://pressonline.rs/svet/Svet/388914/glavnokomandujuci-snaga-sad-spremili-smo-trampu-ratne-planove-za-islamsku-drzavu.html Glavnokomandujući američkih snaga predstavio je novoizabranom predsedniku opcije u ratu protiv Islamske države, kao i procenu potencijalnih rizika ]]> Tokom predsedničke kampanje u SAD, Donald Tramp je tvrdio da o borbi protiv terorizma zna više od američkih generala. Bez obzira, Pentagon je spremio za novoizabranog predsednika izveštaj o mogućnostima u ratu protiv Islamske države.

General Džozef Dandord, predsedavajući Objedinjenog komiteta načelnika generalštaba (najviši vojni čin u vojsci SAD) i prvi vojni savetnik predsednika, naveo je kako vojska i dalje veruje da je Rusija "najsposobniji akter koji može da izazove Sjedinjene Države" i dodao da je lično predstavio trampu poverljivu "Nacionalnu vojnu strategiju", u kojoj su između ostalog procenjene najveće pretnje po nacionalnu bezbednost.
 


"Moj posao je da podelim mišljenja tako da i sledeći predsednički tim može da izabere i identiviluje rizike i prilike", rekao je Danford pošto je objasnio novinarima da novoizabrani predsednik želi da inzenzivira ratna dejstva.

Danford je naveo kako se pre svega govorilo o opštijim stvarima i da nije još stigao do užih pitanja kao što su broj trupa koji treba poslati.

AP, Borci takozvane Slobodne sirijske armije u Raki

Foto: AP, Borci takozvane Slobodne sirijske armije u Raki"Ono što je stvarno važno jeste da prvo razgovaramo o tome šta radimo danas, zašto to radimo i šta još možemo da uradimo što do sada nismo uradili", objasnio je.

Tramp već mesecima obećava da će odneti brzu pobedu nad ID u Iraku i Siriji, kao i da će sarađivati sa Moskvom u oslobođenju Rake i drugim važnim operacijama protiv terorista. Od pobede na izborima, njegov tranzicioni tim održao je niz sastanaka sa Pentagonom, uključujući i sastanak sa Danfordom u Njujorku, nakon čega je glavnokomandujući američkih snaga izjavio kako je interakcija bila "veoma ohrabrujuća". 

]]>
Thu, 19 Jan 2017 12:32:02 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388914/glavnokomandujuci-snaga-sad-spremili-smo-trampu-ratne-planove-za-islamsku-drzavu.html
Obama uputio Senatu na ratifikaciju Sporazum SAD i Srbije o ekstradiciji http://pressonline.rs/svet/Svet/388944/obama-uputio-senatu-na-ratifikaciju-sporazum-sad-i-srbije-o-ekstradiciji.html Ovaj Sporazum treba da zameni sporazum između SAD i Kraljevine Srbije o uzajamnom izručenju begunaca od pravde koji je potpisan 25 oktobra 1901. godine ]]>

Odlazeći američki predsednik Barak Obama uputio je Senatu na ratifikaciju Sporazum o ektradiciji između SAD i Srbije potpisan 15. avgusta 2016. godine.

Ovaj Sporazum, kako Obama navodi u poruci Senatu, treba da zameni sporazum između SAD i Kraljevine Srbije o uzajamnom izručenju begunaca od pravde koji je potpisan 25 oktobra 1901. godine, a koji se odnosi na Republiku Srbiju kao pravnu naslednicu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, , saopštila je Bela kuća.

Novi Sporazum, kako je objašnjeno sledi formu i sadržaj drugih sporazuma o ekstradiiji koje su u skorije vreme zaključile SAD. 

"Njime će prevaziđena lista krivičnih dela za koje je predviđena ekstradicija biti zamenjena modernim "dualnim krivičnim" pristupom koji će omogućiti izručenja za krivična dela poput pranja novca, sajber kriminala i drigh novih krivičnih dela koja nisu na spisku Sporazuma iz 1901", navodi američki predsednik u obrazloženju Senatu. 

Sporazumom je takođe predviđeno da ekstradicija neće biti odbijena na bazi nacionalnosti osobe koja se traži i sadrži modernizovanu klauzulu o "političkom prestupu,'' dodaje se u poruci. 

Na kraju, Sporazum uključujuje niz proceduralinih poboljšanja kako bi se proces ekstradicije učinio bržim i efikasnijim, navodi Obama uz preporuku Senatu da što pre na razmotri i odobri ratifikaciju sporazuma. 

Sporazum o ekstradiciji između Srbije i SAD potpisali su ministarka pravde Nela Kuburović i američki ambasador u Srbiji Kajl Skat 15. avgusta 2016. godine u Beogradu, a američki potpredsednik Džozef Bajden je tokom posete Srbiji, dan posle potpisivanja, rekao da će ovaj sporazum omogućiti bolju saradnju između dve zemlje u oblasti policije i sprovođenja zakona.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 15:18:58 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388944/obama-uputio-senatu-na-ratifikaciju-sporazum-sad-i-srbije-o-ekstradiciji.html
Ambasadorka Kosova izbliza "podsetila" Trampa: Mi smo najproameričkija zemlja na svetu! http://pressonline.rs/svet/Svet/388912/ambasadorka-kosova-izbliza-podsetila-trampa-mi-smo-najproamerickija-zemlja-na-svetu-.html Čitaku je Trampa u kratkom razgovoru podsetila kako na svetu ne postoji zemlja sa tako čvrstim proameričkim stavom, kao što je Kosovo ]]> Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku razgovarala je sa Donaldom Trampom i podsetila novoizabranog američkog predsednika na duboku privrženost njene zemlje Americi.

Čitaku je Trampa u kratkom razgovoru podsetila da je Kosovo "najproameričkija zemlja u svetu".

"Imala sam priliku da kratko razgovaram sa novoizabranim predsednikom Donaldom Trampom, kandidatom za državnog sekretara Tilersonom, kao i savetnikom za nacionalnu bezbednost Flinom. Rekla sam im da sam ponosna ambasadorka najproamričkije zemlje na planeti", napisala je Čitaku na Fejsbuku.Sasatanak se dogodio tri dana pre inauguracije predsednika, na večeri koju je Komitet za inauguraciju organizovao za diplomatski kor.

Odmah po izboru Trampa za predsednika, zvaničnici Kosova su počeli da rade na kontaktima sa novom američkom administracijom.

Predsednik Kosova Hašim Tači imao je sastanke sa republikanskim senatorima i kongresmenima tokom svoje poslenje posete Americi.

Posle sastanka sa predsedavajućim Komiteta za spoljne odnose Senata, republičkim senatorom Bobom Korkerom, Tači je na Fejsbuku napisao da su razgovarali "o potrebi vodeće uloge SAD u regionu, zatim odlaganja EU članstva i stavaranja vakuuma koji koriste drugi".

Vljora Čitaku; Autor: Fonet

Foto: Vljora Čitaku; Autor: FonetTači se sastao i sa starim simpatizerom Albanaca, republikanskim senatorom Bobom Dolom, a posle sastanka sa Džonom Mekejnom, Tači je napisao kako ga je pozvao da poseti Kosovo.

On se sastao i sa senatorkom Joni Ernst, i republikanskim članom kongresa Majkom Tarnerom.

Kosovo, većinski albansko je u vreme administracije Bila Klintona  počelo sa naporima za otcepljenje od Srbije, pa građani Kosova i danas smatraju Demokrate pravim saveznicima na američkom političkoj sceni.

Međutim, otkako je izabran Tramp, kosovski lideri žele da podsete one koji su na čelu administracije na svoje pro-američke stavove.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 12:29:11 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388912/ambasadorka-kosova-izbliza-podsetila-trampa-mi-smo-najproamerickija-zemlja-na-svetu-.html
Velika pukotina u leda primorala naučnike da evakuišu stanicu http://pressonline.rs/svet/globus/388928/velika-pukotina-u-leda-primorala-naucnike-da-evakuisu-stanicu.html Naučnici stacionirani u Istočnom Antarktiku su prisiljeni na evakuaciju nakon još jedne velike ledene pukotine koja se pojavila blizu njihove baze. ]]> foto: b92.net

Naučnici su morali da naprave vrlo neobičan potez i zatvore, odnosno povuku svoju istraživačku stanicu Halley VI iz Antarktika tokom zimske sezone, koja je na ovom području trebalo da se nalazi do novembra 2017. godine. 

Naučnici će stanicu evakuisati u martu zbog zabrinutosti u vezi sa posledicama koje bi mogle da izazovu pukotine u ledu. Na plutajućoj platformi trenutno je stacionirano skoro 90 ljudi koji se bave istraživanjem, uključujući i 16 ljudi koji su planirali da ostanu preko zime kako bi pratili naučne eksperimente. 

Odlučeno je da se stanica ugasi radi mera predostrožnosti. 

"Želimo da uradimo pravu stvar za naše ljude", naveo je u saopštenju kapetan stanice Tim Stokings. 

Istraživačka stanice Halley VI, koja sakuplja važne vremenske i klimatske podatke, je već bila ugrožena pre nego se pojavila poslednja pukotina u ledu.

 

 

]]>
Thu, 19 Jan 2017 12:53:12 +0100 Globus http://pressonline.rs/svet/globus/388928/velika-pukotina-u-leda-primorala-naucnike-da-evakuisu-stanicu.html
2016. najtoplija godina u istoriji merenja temperature http://pressonline.rs/svet/globus/388890/2016-najtoplija-godina-u-istoriji-merenja-temperature.html Planeta Zemlja je bila rekordno topla 2016. godine, što je treća godina za redom s toplotnim rekordom, saopštili su danas naučnici. ]]> foto: b92.net

Oni za to najviše krive globalno zagrevanje izazvano delovanjem ljudi, čemu je doprineo i prirodni fenomen El Ninjo. 

Mereći globalne temperature na načine koji se neznatno razlikuju, američka svemirska agencija NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) saopštile su da je 2016. prevazišla 2015. kao najtoplija godina od kada postoje podaci o tome. 

NOAA je izračunala da je prosečna globalna temperatura 2016. bila 14,84 stepena Celzijusa, što je za 0,04 stepena Celzijusa toplije nego 2015. godina. 

Podaci Nase u koje je uključen veći deo Arktika su viši i procenjuju da je prosečna temperatura prošle godine bila za 0,12 stepena Celzijusa viša nego 2015. godine. 

Arktik je bio "jako topao, najviše u odnosu na sve drugo", rekao je Gavin Šmit, direktor Nasinog Instituta Godard za svemirske studije iz Njujorka, gde svemirska agencija prati globalne temperature. 

Merenja počinju 1880. godine. Ovo je peti put za 12 godina da su temperature na Zemlji zabeležile novi godišnji toplotni rekord. Rekordno visoke temperature zabeležne su 2016, 2015, 2014, 2010 i 2005. 

Svetska meteorološka organizacija i druge međunarodne grupe za praćenje vremena složile su se da je 2016. godina bila rekordno topla. 

"Jasno je da je to bila rekordno topla godina. Ne gledamo više nešto što samo naučnici vide, to je očigledno i u svakodnevnom životu ljudi", rekao je Šmit iz Nase u intervjuu za AP. 

On je rekao da njegova merenja pokazuju da je najveći deo rekordne toplote posledica zagađujućih gasova od upotrebe nafte, uglja i gasa. Samo oko 12 odsto toplote je prouzrokovano prirodnim fenomenom El Ninjo, koji periodično zagrevanje delova Pacifika čime se globalno menja klima, rekao je on. 

"Naravno da su ovo klimatske promene" rekla je Korin Le Ker, direktorka engleskog centra Tindal za istraživanje klimatskih promena koja nije bila deo timova Nase i NOAA. 

"Zagrevanje je skoro svuda. Akrtički morski led se naglo smanjuje, povećan je broj požara zbog vrućine, ima jakih kiša zbog više vodene pare u vazduhu", rekla je ona.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 11:17:01 +0100 Globus http://pressonline.rs/svet/globus/388890/2016-najtoplija-godina-u-istoriji-merenja-temperature.html
Ruski i turski avioni izveli prve zajedničke napade na ID http://pressonline.rs/svet/Svet/388877/ruski-i-turski-avioni-izveli-prve-zajednicke-napade-na-id.html Ruski i turski avioni izveli su prve zajedničke napade na položaje džihadista ID u gradu Al Babu na severu Sirije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. ]]> Foto:B92.net

"Ruska i turska avijacija izvele su danas prve zajedničke vazdušne napade na džihadiste Islamske države u oblasti oko Al Baba", rekao je načelnik Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj.

On je dodao da je u operaciji učestvovalo devet ruskih i osam turskih aviona i da je bombardovano 36 ciljeva o kojima su zajedno odlučivali generalštabovi vojski dveju zemalja. 

Moskva i Ankara potpisale su 12. januara sporazum o koordinaciji zajedničkih vazdušnih operacija protiv ekstremista u Siriji, a zajedno sa Iranom posredovale su u dogovoru o prekidu vatre između sirijske vlade i pobunjenika koji je na snagu stupio 30. decembra. 

Rusija, Turska i Iran takođe su posrednici u direktnim pregovorima između vlade u Damasku i pobunjenika, koji treba da počnu 23. januara u glavnom gradu Kazahstana, Astani. 

Rudskoj je naveo da sporazum o prekidu vatre "opstaje uprkos provokacijama" i dodao da je kršenje primirja smanjeno u poslednja 24 sata, što je, kako je ocenio, "povoljno za pregovore u Astani".

]]>
Thu, 19 Jan 2017 10:35:49 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/388877/ruski-i-turski-avioni-izveli-prve-zajednicke-napade-na-id.html