Press Online :: Svet http://pressonline.rs/svet/rss.html Globus, Balkan, najnovije vesti širom planete sr http://pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Svet http://pressonline.rs/svet/rss.html PUTINOVO UPOZORENJE "Ako Vašington razmesti rakete u Evropi, CILJAĆEMO AMERIKU" http://pressonline.rs/svet/Svet/417631/putinovo-upozorenje-ako-vasington-razmesti-rakete-u-evropi-ciljacemo-ameriku.html Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u obraćanju Federalnoj skupštini da je Rusija spremna da se brani ako Vašington odluči da razmesti projektile u Evropi. ]]> foto:blic

On je rekao da će SAD u tom slučaju biti meta ruskih raketa.

Putin je izjavio da Rusija neće prva razmestiti rakete u Evropi, ali da će, ako SAD to učine, Moskva to shvatiti kao pretnju.

- U tom slučaju Moskva će biti prinuđena da razmjesti naoružanje kako bi mogla da gađa ne samo teritorije gde su razmešteni raketni sistemi, već i teritorije gde se nalaze centri za donošenje takvih odluka - rekao je Putin u obraćanju Federalnom parlamentu.

Komentarišući istupanje SAD iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa (INF), Putin je rekao da su od trenutka potpisivanja tog dokumenta do danas mnoge zemlje radile na razvoju takvog naoružanja, dok Vašington i Rusija nisu.

Prema njegovim rečima, Amerika je trebalo tako i da kaže, a ne da izmišlja kojekakve razloge da istupi iz INF-a.

Foto: Tanjug/AP

Putin je naglasio da su SAD prekršile INF razmeštanjem u Evropi sistema "edžis ašor", koji su u stanju da lansira "tomahavke".

Putin je naglasio da želi prijateljske odnose sa Vašingtonom i ne preti nikome, već samo preduzima mere odmazde. On je u rekao da Rusija želi punopravne, ravnopravne i prijateljske odnose sa SAD, uz napomenu da su sve mere odmazde odbrambene.

- Rusija želi punopravne, ravnopravne i prijateljske odnose sa SAD. Rusija ne preti nikome i sve mere koje preduzimamo na polju bezbednosti su čista odmazda, što znači da su one odbrambene - istakao je Putin.

Putin predstavio novo naoružanje - "Cirkon"

Vladimir Putin predstavio je danas nove tipove naoružanja, a najveću pažnju poklonio je hiperzvučnoj raketi „Cirkon", koja je u stanju da leti brzinom od devet mahova.

Putin je tokom obraćanja Federalnoj skupstini rekao da je pokrenuta serijska proizvodnja komleksa „Avangard", kao i proizvodnja „Sarmata".

Najnovije oružje "Peresvet" i „Kinžal" pokazali su svoju efikasnost, a uspesno ispitivanje prosao je i "Burevesnjik", dok će "Posejdon" biti spušten u vodu u prvom kvartalu ove godine, prenosi Sputnjik.

"Rusija je suverena država"

Rusija je bila i biće suverena nezavisna država - ili će biti takva ili je uopšte neće biti, poručio je ruski predsednik.

- Rusija je bila i biće suverena zemlja, ona će takva biti ili je neće biti uopšte. Rusija ne može da bude država ako ne bude suverena. Neke zemlje to mogu, ali Rusija ne - istakao je ruski predsednik.

Širenje poverenja i saradnje sa drugim zemljama u raznim sferama je prioritet spoljne politike, dodao je Putin.

On se osvrnuo i na pitanje Japana, rekavši da je od velike važnosti pronaći put kako bi se potpisao mirovni sporazum.

Foto: Wikipedia / Promo

Rezerve Rusije potpuno pokrivaju spoljni dug

Zlatne i devizne rezerve Rusije u potpunosti pokrivaju celokupan spoljni dug zemlje, prvi put u istoriji, poručio je ruski predsednik.

On je izdvojio četiri ekonomska prioriteta zemlje - rast produktivnosti rada, povećanje izvoza sekundarnih roba, pobolšanje poslovne klime, kao i uklanjanje svih ekonomskih ograničenja. Putin je, takođe, naložio vladi da kreira najpovoljnije uslove za investicije u visoko-tehnološke startapove, prenosi agencija Tas s.

- Celokupno naše zakonodavstvo mora da bude u skladu sa aktuelnom tehonološkom situacijom - poručio je šef ruske države.

Takodje je dao nalog Centralnoj banci da što je pre moguće normalizuje domaće mikrofinansijsko tržište i ukazao na potrebu zaštite gradjana od "prevara beskrupuloznih kreditora".

Foto: Tanjug/AP

Mere za rast nataliteta

Putin je prethodno rekao da je natalitet u Rusiji u opadanju i da je potrebno sačuvati narod i podržati porodice.

- Ljudi moraju da osete promene, da se situacija menja nabolje. Glavni zadatak je da se sačuva naš narod, da se podrže porodice, rekao je Putin.

On je povodom novih mera o povećanju nataliteta u Rusiji rekao da je zemlji potrebno više dece, a manje poreza. Putin je podsetio na nove mere koje su uvedene za novonastale porodice – novčane naknade za prvo i drugo dete, bez obzira na region Ruske Federacije u kojem se rodilo.

On je podsetio na nove mere koje su uvedene za porodice - novčane naknade za prvo i drugo dete, nevezano za region Ruske Federacije gde se dete rodilo.

- Rešenje demografskih problema direktno je povezano sa smanjenjem siromaštva - ukazao je Putin i precizirao da je 2000. godine siromašnih bilo oko 40 miliona ljudi, dok je danas taj broj smanjen više nego duplo, na oko 19 miliona.

Putin je dodao da Rusija treba da se kreće samo napred i da svoje kretanje ubrza. Putin je rekao da, ukoliko neko misli da to nije moguće, onda je bolje da sa takvim stavom ne pristupa svom poslu.

Ranije je najavljeno da će govor biti posvećen stanju u zemlji i glavnim pravcima unutrašnje i spoljne politike.

DA LI ĆE OBORITI REKORD U DUŽINI GOVORA?

Putin se danas obraća naciji Foto: Alexander Zemlianichenko / EPA;

Putin se danas obraća naciji

TASS navodi da je Putin najduži govor održao prošle godine, u trajanju od sat i 55 munita, a najkraće obrać‡anja od 48 minuta imao je 2004. i 2005. godine. U proseku su Putinovi govori trajali po sat i 15 minuta, dok je Dmitrij Medvedev tokom godina kada je obavljao predsedničku funkciju prosečno govorio po sat i 20 minuta.

Putinovo prvo obrać‡anje parlamentu iz 2000. godine, po stupanju na dužnost predsednika Rusije, imalo je najmanji broj reči - 5.146, dok je njegov prošlogodišnji govor i po tome bio najobimniji i sastojao se od 11.428 reči.

Navodi se da predsednički govor obično prati oko 1.000 zvanica, međ‘u kojima su poslanici gornjeg i donjeg doma ruskog parlamenta, ministri, zvaničnici predsedničke administracije, čelnici Ustavnog i Vrhovnog suda, diplomate, novinari i drugi. Najmanje ih je bilo tokom prvog Putinovog govora - 980, a rekordnih 1.100 zvanica je zabeleženo 2013. godine.

]]>
Wed, 20 Feb 2019 14:08:07 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417631/putinovo-upozorenje-ako-vasington-razmesti-rakete-u-evropi-ciljacemo-ameriku.html
U ovim zemljama u Evropi su zatvori iz kojih može lako da se POBEGNE, na prvom mestu je SUSEDNA DRŽAVA http://pressonline.rs/svet/Svet/417630/u-ovim-zemljama-u-evropi-su-zatvori-iz-kojih-moze-lako-da-se-pobegne-na-prvom-mestu-je-susedna-drzava.html Dugo je Finska važila za prestonicu bekstva iz zatvora, ali ju je u poslednje vreme pretekla Makedonija, odnosno odskora Severna Makedonija. ]]> foto:blic

Prema podacima Saveta Evrope i Univerziteta u Lozani, na osnovu kojih je Radio Slobodna Evropa napravila zanimljivu grafiku, Severna Makedonija je ubedljivo prva po broju zatvorenika begunaca, pokazuju podaci iz 2014. godine.

Računat je broj bekstava na 10.000 zatvorenika.

Iz zatvora u Severnoj Makedoniji ih je pobeglo čak 366.

Na drugom mestu je Finska sa 42 begunca, koja je znatno pooštrila uslove u zatvorima, nakon što je 2013. godine iz njenih zatvora pobeglo čak 1.084 zatvorenika na 10.000 zatvorenika.

Sledi Danska sa 34 bekstava, Grčka sa 32, Švajcarska sa 30 bekstava,...

Od država bivše Jugoslavije na listi su i Hrvatska sa 11 i Slovenija sa 7 bekstava.

]]>
Wed, 20 Feb 2019 14:05:13 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417630/u-ovim-zemljama-u-evropi-su-zatvori-iz-kojih-moze-lako-da-se-pobegne-na-prvom-mestu-je-susedna-drzava.html
Berni Sanders će se ponovo kandidovati za PREDSEDNIKA SAD http://pressonline.rs/svet/Svet/417590/berni-sanders-ce-se-ponovo-kandidovati-za-predsednika-sad.html Američki senator Berni Sanders izjavio je da će se ponovo kandidovati za predsednika SAD na izborima 2020. godine, javio je danas Si-En-En. ]]> Foto:Blic

Sanders je nezavisni političar koji sarađuje sa Demokratskom strankom, a izgubio je u nadmetanju za nominaciju na izborima 2016. godine.

On je objavio svoju nameru u intervjuu Javnom radiju Vermonta, navodi se u izveštaju.

]]>
Tue, 19 Feb 2019 14:06:59 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417590/berni-sanders-ce-se-ponovo-kandidovati-za-predsednika-sad.html
Umro dizajner Karl Lagerfild http://pressonline.rs/svet/Svet/417589/umro-dizajner-karl-lagerfild.html Karl Lagerfild, nemački modni dizajner preminuo je danas u 85. godini života, javlja "Dojče vele" pozivajući se na francuske medije. ]]> Foto:Blic

Foto: ian langsdon_paris / EPA;

Bi-Bi-Si piše da se kreativni direktor "Šanela" Karl Lagerfild nedeljama unazad nije osećao dobro, zbog čega je propustio nekoliko revija. Britanski "Miror" piše da je legendarni dizajner propustio dve modne revije u Parizu 22, janura, što je bio prvi put od kako radi za "Šanel" da se nije prošetao modnom pismo na kraju revije. Tada je kao razlog izostanka Karla Lagerfilda naveden umor.

"Kajzer Karl"

Ekscentrični kreator Karl Lagerfild rođen je u Hamburgu 1938. godine, u bogatoj nemačkoj porodici, a u Pariz je emigrirao sa 14 godina, gde je i napravio veliki uspeh u svetu mode.

Lagerfeldovu obležio je rad u tri velike modne kuće - "Fendi" (čiji je deo bio od 1967. godine) zatim "Chloe", kojoj se priključio deset godina kasnije, a verovatno je najpoznatiji po angažmanu za "Šanel" gde je dugi niz godina bio kreativni direktor. Imao je i modni bred pod svojim imenom.

Foto: Profimedia

Kreirao je kostime za pozorišta i opere u Firenci, Beču, Salcburgu i Monte Karlu. Bio je i veliki ljubitelj fotografije. Neretko je sam slikao svoje modele, čak i objavio nekoliko knjiga sa svojim fotografijama, a zanimljvo je da su ga novinari zvali "Kajzer Karl".

Foto: ian langsdon_paris / EPA;

Kada je njegov izgled u pitanju, zaštitni znaci bili su mu lepeza, bela kosa vezana u konjski rep i crne naočare za sunce. Govorio je četiri jezika - nemački, francuski, engleski i italijanski.

]]>
Tue, 19 Feb 2019 14:05:12 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417589/umro-dizajner-karl-lagerfild.html
"MI SMO VAŠE SLUGE" Nedeljama se govori da Putin želi da PRIPOJI Belorusiju, sada je Lukašenko otvoreno govorio o tome http://pressonline.rs/svet/Svet/417557/mi-smo-vase-sluge-nedeljama-se-govori-da-putin-zeli-da-pripoji-belorusiju-sada-je-lukasenko-otvoreno-govorio-o-tome.html Belorusija je spremna za spajanje s Rusijom, izjavio je u petak beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko tokom trodnevne posete Rusiji i bilateralnih razgovora sa predsednikom Vladimirom Putinom. ]]> Foto:BLic

Ove informacije dolaze nakon što su se pojavile glasine da bi Rusija mogla da pripoji Belorusiju, a predsednik Lukašenko je rekao da ako se narod dogovori, da će on i ruski predsednik to podržati.

- Mogli bi da se ujedinimo sutra, nema problema - rekao je Lukašenko u video snimku koji je objavio novinar "Komsomolska Pravda" na Tviteru.

- Ali, da li ste vi - Rusi i Belorusi - spremni za to? To je pitanje. Zbog toga je neophodno da to pitanje postavite sebi. Dokle god da ste spremni, mi ćemo da ispunimo tu volju. Ako niste spremni - bez obzira na to koliko je Rusija snažna i velika - danas nije u poziciji da nametne svoju volju drugima. Takođe, ni mi to ne možemo, ali nam to nije ni potrebno - rekao je predsednik Belorusije.

Lukašenko je dodao da ako Rusi i Belorusi postave ciljeve, da će ih oni implementirati.

- Mi smo vaše sluge - rekao je Lukašenko.

Lider Belorusije naglasio je da se o ovom pitanju polazi od činjenice da "danas postoje dve države".

- Znate kako su se formirale. To nisam bio ja, niti je bio (ruski) predsednik koji je inicirao kolaps te države. Mi delimo stavove po ovom pitanju. Desilo se da postoje dve države - rekao je on.

Ranije tokom posete Rusiji, predsednik Belorusije je insistirao na na suverenitetu svoje zemlje na sastanku s ruskim kolegom u Sočiju, hvaleći i poboljšanje odnosa dve zemlje koje prolaze kroz period napetosti.

- Zašto govoriti o suverenitetu Rusije i Belorusije? To je nešto sveto - rekao je Lukašenko novinarima posle sastanka sa Putinom.

Putin je u međuvremenu naglasio da "potpuno nezavisne države jednostavno ne postoje u svetu", čime se Evropska unija prikazuje kao primer međuzavisnosti.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, tokom posete beloruskog predsednika Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, tokom posete beloruskog predsednika

Ruski predsednik je izrazio podršku Rusiji da se ujedini sa Belorusijom još 2011. godine.

Odlazak Lukašenka u Rusiju dolazi posle nekoliko nedelja tenzija između Rusije i Belorusije, a kao jedan od razloga kritičari su naveli ambicije Putina da pripoji još jednu državu Rusiji.

Rusija je promenila način oporezivanja koji Belorusija smatra nepovoljnim. Lukašenko je nedavno kritikovao finansijske pritiske Rusije kojoj zamera da na taj način želi da zadrži političku dominaciju nad Belorusijom. Porez se odnosi na povećanje cena izvoza ruske nafte Belorusiji.

Rusija sa svoje strane smatra da ne može da daje subvencije susedu ako ne postoje obostrani interesi, jer Belorusija koja obradjuje deo ruske nafte, prodaje je po skupljoj ceni Evropi.

]]>
Mon, 18 Feb 2019 14:27:02 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417557/mi-smo-vase-sluge-nedeljama-se-govori-da-putin-zeli-da-pripoji-belorusiju-sada-je-lukasenko-otvoreno-govorio-o-tome.html
"Ako Francuska prestane da konzumira, a Nemačka da proizvodi...": Kako je Evropa postala NAJSLABIJA KARIKA svetske ekonomije http://pressonline.rs/svet/Svet/417520/ako-francuska-prestane-da-konzumira-a-nemacka-da-proizvodi-kako-je-evropa-postala-najslabija-karika-svetske-ekonomije.html Kad je reč o Evropi, nema mnogo stvari oko kojih se može biti entuzijastičan. Spor privredni rast, niska inflacija, politička nestabilnost, Bregzit i trgovinski ratovi deo su duge liste koja nimalo nije optimistična, piše “Blumberg”. ]]> Foto:Blic

Nakon što je Nemačka “za dlaku” uspela da izbegne recesiju, ostaje da se vidi da li je Stari kontinent sposoban da se povrati. Trenutno, Evropa izgleda kao najslabija karika u lancu svetske ekonomije. Od svih strahovanja da će trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Kine oboriti njihove ekonomije, ispostavilo se da je Evropa najveća pretnja po globalni rast.

Industrijska proizvodnja opada a Nemačka, nekad motor rasta, i dalje je na kolenima, pogođena opadanjem potražnje za njenim dobrima i problematičnoj automobilskoj industriji.

Štrajk radnika čeličane u Dortmundu Foto: Friedemann Vogel / EPA;

Štrajk radnika čeličane u Dortmundu

-Za nas je pitanje da li će heterogena ekonomska okolina u evrozoni nastaviti ovim putem i da li ćemo imati dužu fazu veoma sporog rasta ispred nas. Ovo pitanje održivosti italijanskog duga stavlja u fokus, a to čini tržište nervoznim – kaže Uve Maderer, portfolio menadžer “Deke”.

Foto: Profimedia

Analitičari “BofAML-a” kažu da će privredni rast 2018-2019. biti privremen i da će pratiti sličan scenario kao 2015-2016, sa potražnjom koju će stimulisati Kina. Oni su, međutim, upozorili da je njihov stav zasnovan na “slučaju, a ne dešavanjima”, poput izbegavanja Bregzita bez sporazuma, stabilizacije u Kini, ukidanje carina na automobile. Industrijska proizvodnja u 19 članica evrozone je u padu po do sada najbržoj stopi od finansijske krize, a opadanje potražnje je evidentno u regionu stisnutom između međunarodnih i domaćih sporova.

Foto: Will Oliver / EPA;

-Moja trenutna briga je Evropa. Jasno je da Kina prolazi kroz usporavanje, ali postoji i snažna količina podsticaja. Međutim, u Evropi se stvari pogoršavaju veoma brzo – rekao je Salman Ahmed, glavni investicioni strateg “Lombarda Odijera”.

FRANCUSKA I NEMAČKA KLJUČNI FAKTORI

Domašaj i iznenadna pojava slabosti pokazuje da ovo usporavanje pogađa samo srce regiona. Dok u Nemačkoj izglede za rast kvari dugotrajni pad proizvodnje, u Francuskoj je opala kućna potrošnja, a te dve zemlje zajedno računaju se za polovinu ekonomije evrozone.

-Ako Francuska prestane da konzumira a Nemačka da proizvodi, imamo jedan veliki problem u evrozoni – kaže Ludovik Subran, ekonomista u “Alijanzu”.

Foto: EPA;

Problemi tu ne staju. Prinosi na italijanske obveznice ponovo rastu, zdravlje banaka je upitno a Bregzit još nerešen. Evropski izbori u maju mogli bi doneti korist anti-EU partijama, što već brine neke kompanije, a sada je tu i rizik od prevremenog glasanja u Španiji. Glavni ekonomista Dojče banke David Folkerts Landau rekao je ranije da su “procene rizika povezanog sa gubicima oštro porasle u Evropi”.

Ako se stvari dodatno pogoršaju pitanje je kako će vlasti reagovati, a Evropska centralna banka ima malo rešenja na raspolaganju. Možda će biti potrebno primeniti drastične mere. Nemačko opadanje može se ograničiti rekordno niskom nezaposlenošću uz nekoliko skromnih fiskalnih podsticaja.

Foto: Andy Rain / EPA;

Stručnjaci ukazuju da se prelivanje iz Nemačke na druge evropske nacije obično može sprečiti, delimično zato što ima različitu strukturu i njeni šokovi su specifični.

-Domaća ekonomija je prilično otporna. Veoma lako bi mogli imati negativnu prvu i slabu drugu četvrtinu, ali nakon toga bi se trebala ponovo podići. Ne očekujem dugu ili produženu recesiju – rekla je Alin Šuiling, ekonomista “ABN Amro”.

]]>
Fri, 15 Feb 2019 14:11:31 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417520/ako-francuska-prestane-da-konzumira-a-nemacka-da-proizvodi-kako-je-evropa-postala-najslabija-karika-svetske-ekonomije.html
NAKON PRESUDE EL ČAPU “Biće mnogo krvi dok neko ne postane novi šef” http://pressonline.rs/svet/Svet/417482/nakon-presude-el-capu-bice-mnogo-krvi-dok-neko-ne-postane-novi-sef.html Hoakin Guzman - El Čapo, nekada najmoćniji narko-bos, proglašen je krivim i do kraja života ostaće u američkom zatvoru, a njegov naslednik, novi šef kartela "Sinaloa" Ismael Zambada - El Majo, novi je kralj narkotika. ]]> Foto:Blic

Dok je svet pratio šokantno suđenje Guzmanu i dok su svedoci govorili o totalnoj sprezi mafije i politike u Meksiku, a Guzmanov najstariji sin priznao da je izdao oca i govorio o načinima na koji je El Čapo ubijao protivnike, Zambada je nastavio da jača kartel "Sinaloa".

Brjus Bigli, stručnjak za meksičke kartele sa Univerziteta u Majamiju, ističe da kažnjavanje El Čapa neće zaustaviti svakodnevnu prodaju droge i njen transport iz Meksika u SAD.

-Sa ili bez Guzmana, linije podmićivanja i korupcije proširuju se u svaku političku stranku na svim nivoima meksičke vlade, naglašava on.

Foto: Alonso Cupul / EPA;

Rej Donovan, specijalni agent američke agencije DEA, upozorava da kartel "Sinaloa" još snabdeva većinu američkog tržišta droge.

-El Čapovi sinovi sada su napredovali u redovima kartela “Sinaloa” i preuzeli njegov deo organizacije, kaže Donovan.

Novi šef Zambada dopustio je veću autonomiju manjih organizacija povezanih sa kartelom - "kartelitosa", kojih ima oko 120, što je vlastima otežalo praćenje puteva droge. Zambadu, koji je u sedamdesetim godinama, policijski stručnjaci smatraju poslednjim meksičkim narko-bosom starog kova. Njega u kartelu "Sinaloa" vrlo cene i veruju mu. Međutim, Zambada je bolestan i ako uskoro umre ili bude uhvaćen, to će ozbiljno oštetiti moćni kartel.

Foto: Jose Mendez / EPA;

Naime, El Čapovi sinovi su neiskusni i još nisu do kraja "isprljali ruke". Oni su samo "narko-juniori". Dobri su u trošenju očevog novca, ali jedva da su sposobni da vode kartel, tvrde policijski agenti.

"Sinaloa" ima zastrašujućeg suparnika. Reč je o "Žalisko" kartelu nove generacije, koji je jedna od najbrže rastućih narko-organizacija na svetu. Prema proceni američke policije, vođa tog kartela je Ruben Oseguera Servantes, poznat i kao El Menčo.

Ukoliko Zambada brzo ode sa mesta šefa "Sinaloe", izbiće pravi rat za njegovog naslednika uz mnogo mrtvih. Biće krvoprolića. Svaki put kada dođe smjena na čelu kartela bude krvi dok neko ne ojača dovoljno da preuzme vlast, ističu policijski stručnjaci.

]]>
Thu, 14 Feb 2019 14:09:46 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417482/nakon-presude-el-capu-bice-mnogo-krvi-dok-neko-ne-postane-novi-sef.html
ON MOŽE DA SPASE VENECUELU? Milijarder spreman da ulaže u zemlju na ivici propasti, ali je postavio JEDAN USLOV http://pressonline.rs/svet/Svet/417444/on-moze-da-spase-venecuelu-milijarder-spreman-da-ulaze-u-zemlju-na-ivici-propasti-ali-je-postavio-jedan-uslov.html Egipatski milijarder Naguib Saviris izjavio je da će uložiti u Venecuelu "bilo kada" nakon što predsednik Nikolas Maduro napusti tu funkciju. ]]> Foto:Blic

- On izgladnjuje sopstveni narod, izgladnjuje čitavu zemlju, uništio je zemlju. On treba da ode - rekao je Saviris za televiziju "Bloomberg" u Abu Dabiju.

Venecuelanski lider se godinama održao na vlasti, uprkos protestima, propaloj ekonomiji i međunarodnim sankcijama kroz čvrstu kontrolu nad vojskom i razbijanjem opozicije.

Egipatski milijarder, sa neto vrednošću od 5 milijardi dolara, investirao je na tržištima u razvoju i nekim razvijenim zemljama tokom svoje karijere, uključujući osnivanje operatera mobilne telefonije u Severnoj Koreji.

Nikolas Maduro Foto: Tanjug/AP

Nikolas Maduro

On je u utorak izjavio da vidi prilike u Africi i drugim zemljama Latinske Amerike, uključujući Brazil i Argentinu. Ali čak i za nekoga sa dokazanim apetitom za rizične investicije, Saviris je rekao da je zbog Bregzita odlučio da ne investira u Veliku Britaniju, ali ni u EU.

- Bregzit je katastrofa. Evropa je veliki nered - rekao je on.

Jedan izuzetak je Italija, za koju je Saviris rekao da bi tu mogao da uloži 300 miliona dolara dok vlada razmišlja o prodaji imovine u vlasništvu države.

- Vlada Italije sedi na jednoj od najunosnijih nekretnina na svetu - rekao je on.

Inače, Maduro je juče pokrenuo "najvažnije vojne vežbe u istoriji" Veneceuele, u okviru priprema odbrane zemlje nakon što su SAD i njihovi saveznici podržali samoproglašenog predsednika Huana Guaida.

Vežbe će trajati do 15. februara i veruje se da će one biti najveći vojni manevri u ovoj zemlji u proteklih 200 godina, koliko država Venecuela zvanično postoji.

Venecuela se poslednjih godina nalazi u izozuetno teškoj situaciji zbog hiperinflacije, gladi i siromaštva.

]]>
Wed, 13 Feb 2019 13:48:55 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417444/on-moze-da-spase-venecuelu-milijarder-spreman-da-ulaze-u-zemlju-na-ivici-propasti-ali-je-postavio-jedan-uslov.html
Putin planira da čitavu zemlju ISKLJUČI SA INTERNETA: Rusija želi da izgradi SOPSTVENU VERZIJU http://pressonline.rs/svet/Svet/417420/putin-planira-da-citavu-zemlju-iskljuci-sa-interneta-rusija-zeli-da-izgradi-sopstvenu-verziju.html Rusija razmatra da se diskonektuje sa svetske globalne mreže nakratko, kao deo testiranja svoje sajber odbrane. ]]> Foto:Blic

Zakon koji predlaže tehničke izmene potrebne za nezavisni rad interneta predstavljen je u ruskom parlamentu prošle godine.

Tokom testa, podaci koji se razmenjuju između ruskih građana i organizacija ostaju u okviru nacionalnih granica umesto da se prenose internacionalno. Test treba da bude izveden pre 1. aprila, ali još uvek nije zakazan precizan datum.

Predlog zakona, pod imenom Nacionalni program digitalne ekonomije, traži od ruskih internet provajdera da garantuju da mogu da rade u slučaju da strane sile pokušaju da izoluju zemlju onlajn.

NATO i njene saveznice pretili su Rusiji sankcijama zbog navodnih sajber napada i drugih onlajn uticaja za čije podstrekivanje je redovno optužuju.

Foto: Richard Patterson / Flickr

Mere predložene u zakonu predviđaju da Rusija izgradi sopstvenu verziju sistema internet adresa, poznatu kao DNS, kako bi mogla da funkcioniše u slučaju da se preseku veze do servera smeštenih u inostranstvu.

Trenutno 12 organizacija nadgleda rut servere za DNS i nijedna nije u Rusiji. Međutim, brojne kopije mrežnog kor adresara već postoje u Rusiji što sugeriše da bi njeni mrežni sistemi mogli da nastave sa radom čak i kada bi bile preduzete kaznene mere da se isključi.

Očekuje se da test obuhvati demonstraciju sposobnosti internet provajdera da usmeravaju podatke ka tačkama rutiranja pod kontrolom vlade. One će filtrirati protok tako da podaci razmenjeni između Rusa stignu do svog odredišta, ali da oni namenjeni stranim računarima budu odbačeni.

]]>
Tue, 12 Feb 2019 14:16:48 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417420/putin-planira-da-citavu-zemlju-iskljuci-sa-interneta-rusija-zeli-da-izgradi-sopstvenu-verziju.html
JOŠ JEDAN SKANDAL "Mrzim školu i Srbe, mrzim Srbiju": Na školi u Splitu osvanuli ANTISRPSKI I USTAŠKI SIMBOLI http://pressonline.rs/svet/Svet/417367/jos-jedan-skandal-mrzim-skolu-i-srbe-mrzim-srbiju-na-skoli-u-splitu-osvanuli-antisrpski-i-ustaski-simboli.html Zidovi Osnovne škole Skalice, u Splitu, osvanuli su išarani grafitima koji vređaju Srbe i slave ustaše. ]]> Foto:Blic

Cela ulazna fasada išarana je uvredljivim i fašističkim grafitima.

- Mrzim školu i Srbe - piše na zidu kod ulaznih vrata. Cela vrata su išarana crnim sprejom.

Na drugom zidu je latinično "U" sa krstom, a ispod njega ispisano "Za dom".

Takođe, crnim sprejom napisano je: "Smrt policiji" i "Mrzim Srbiju", a na jednim vratima nacrtan je veliki kukasti krst, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Ovo je tek jedan u nizu antisrpskih i proustaških ispada u hrvatskim školama.

Nakon zadarskih incidenata sa sličnim grafitima i žigosanja učenice ustaškim slovom "U", usledila je manifestacija mržnje na zidovima splitske osnovne škole.

Prethodno su u Splitu fizički napadnuti vaterpolisti "Crvene zvezde" da bi najradikalniji navijači "Hajduka" iz grupe "Torcida" na stadionu gromoglasno podržali napadače uz veliki verbalni odziv ostalih gledalaca. Fotografije možete da pogledate OVDE.

]]>
Mon, 11 Feb 2019 13:59:05 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417367/jos-jedan-skandal-mrzim-skolu-i-srbe-mrzim-srbiju-na-skoli-u-splitu-osvanuli-antisrpski-i-ustaski-simboli.html
NOVA ERUPCIJA Jedan od najaktivnijih vulkana na svetu ponovo izbacuje pepeo i lavu http://pressonline.rs/svet/Svet/417336/nova-erupcija-jedan-od-najaktivnijih-vulkana-na-svetu-ponovo-izbacuje-pepeo-i-lavu.html Vulkan Merapi u Indoneziji, jedan od najaktivnijih u svetu, danas ponovo izbacuje sivi pepeo u nebo dok se niz njegove padine kreće lava. ]]> Foto:Blic

Vlasti za sada nisu objavile uzbunu posle erupcije koja je počela sinoć po lokalnom vremenu.

Svaka aktivnost Merapija je uzrok za brigu. Lokalno stanovništvo ranije je moralo da se sklanja iz kruga od pet kilometara oko vulakna u vreme erupcija.

Tokom prethodne velike erupcije 2010. godine poginulo je više od 300 ljudi, a oko 280.000 moralo je da bude evakuisano, podseća AFP.

Indonezija ima više od 17.000 ostrva i blizu 130 aktivnih vulkana. Ova država nalazi se na paficičkom "vatrenom prstenu", koji je jedno od seizmološki najaktivnijih područja u svetu.

]]>
Fri, 8 Feb 2019 15:03:32 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417336/nova-erupcija-jedan-od-najaktivnijih-vulkana-na-svetu-ponovo-izbacuje-pepeo-i-lavu.html
TRAMPOV GOVOR O STANJU NACIJE "Naša vojska najmoćnija na svetu, Amerika pobeđuje svaki dan, MENJAMO PRISTUP RATOVANJU" http://pressonline.rs/svet/Svet/417268/trampov-govor-o-stanju-nacije-nasa-vojska-najmocnija-na-svetu-amerika-pobedjuje-svaki-dan-menjamo-pristup-ratovanju.html Američki predsednik Donald Tramp, u govoru o stanju nacije, istakao je da je privreda zemlje na zavidnom nivou, vojska najmoćnija na svetu i da Amerika pobeđuje svaki dan. ]]> Foto:BLic

Tramp je u svom godišnjem obraćanju Kongresu ponovio razloge zbog kojih je Amerika donela odluku da istupi iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa optuživši Rusiju za kršenje odredbe tog dokumenta, ali i dodao da bi u budućnosti mogao biti sklopljen novi sporazum za kontrolu naoružanja, koji bi obuhvatio i druge zemlje.

- Pre više decenija SAD su sklopile sporazum sa Rusijom po kojem smo pristali da ograničimo i smanjimo naše raketne mogućnosti. Dok smo mi u potpunosti poštovali sporazum, Rusija ga je više puta prekršila - izjavio je Tramp.

Foto: Doug Mills / EPA;

Upravo to je i bio razlog izlaska SAD iz sporazuma, naglasio je on.

Po njegovim rečima, jedna od učesnica novog sporazuma mogla bi biti i Kina.

Tramp je u svom obraćanju istakao i da će Amerika promeniti pristup ratovanju, te da velike zemlje više neće učestvovati u beskonačnim ratovima.

- Tokom 20. veka Amerika je transformirala svetsku nauku, redefinirala srednju klasu i nema nikoga nigde na planeti ko se može naticati s Amerikom. Sada hrabro moramo zakoračiti u sledeći nastavak naše velike američke avanture i moramo kreirati novi životni standard za 21. vek, nadohvat ruke nam je, možemo učiniti naše zajednice sigurnijima, porodice jačima, veru dubljom, a našu srednju klasu većom i bogatijom nego ikada. Ali moramo odbaciti politiku osvete, otpora i odmazde i posvetiti se opštem dobru i sklapanju kompromisa. Zajedno možemo slomiti decenije političkih prepucavanja, premostiti sve podele, sagraditi nove saveze, pronaći nova rešenja. Odluka je na nama, moramo odabrati između napretka i destrukcije - rekao je Tramp koji se zatim pohvalio pozitivnim ekonomskim pokazateljima koje je pripisao vlastitoj vladavini.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD je izjavio da „glupi ratovi“ i partijske istrage mogu omesti ekonomsko čudo u državi.

Pohvalio se da je članice NATO-a naterao na izdvajanje više novca na obranu. Konačno, rekao je.

- Naši prijatelji iz NATO-a su nas godinama vrlo nepošteno tretirali, ali sada smo osigurali više od 100 milijardi dolara povećanja u potrošnji na odbranu, kažu da je to moguće - rekao je.

Novi trgovinski sporazum sa Kinom, odnosi sa Severnom Korejom

Tramp je, govoreći o međunarodnim odnosima, ponovio da će raditi na novom trgovinskim sporazumu sa Kinom, ali i na odnosima sa Severnom Korejom, a u vezi s tim je najavio drugi sastanak sa severnokorejskim liderom Kim DŽong Unom 27-28. februara u Vijetnamu.

Ponovio je podršku Sjedinjenih Država samoproglašenom predsedniku Venecuele, Huanu Guaidou, poručujući da SAD stoje uz "venecuelanski narod u njihovoj plemenitoj borbi za slobodu".

Takođe, optužio je i Nikolasa Madura i njegovu "socijalističku politiku" za pretvaranje "nekad najbogatije države na kontinentu" u državu u stanju "potpunog siromaštva i očaja".

Foto: Tanjug/AP

- Mi u SAD-u smo šokirani novim pozivima da usvojimo socijalizam u našoj državi. Amerika je sazidana na slobodi i nezavisnosti, a ne na prisili države, njenoj dominaciji nad građanima i kontroli. Rođeni smo slobodni, slobodni ćemo i ostati!Večeras obnavljamo našu odlučnost da Amerika nikada neće biti socijalistička država - rekao je.

Spomenuo je i Bliski istok, pohvalivši se da je ispunio obećanje o prebacivanju američke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim. Osvrćući se na američku vojnu prisutnost u Iraku i Avganistanu rekao je da "velike nacije ne vode beskrajne ratove" i da je najavio povratak vojnika iz Sirije, a potvrdio je i da Amerikanci vode pregovore sa talibanima o miru u Avganistanu.

- Ne znamo hoćemo li postići sporazum, ali znamo da je došao trenutak da barem pokušamo, a i druga strana to želi. Vreme je.

U svom godišnjem govoru o stanju nacije u Kongresu, koji je trajao 82 minuta, Tramp je istakao da je zadovoljan stanjem nacije, ali je više puta pozvao na jedinstvo u radu na ključnim pitanjima - zaštiti radnih mesta, smanjenju cene zdravstvene zaštite i lekova.

- Moramo da odbacimo politiku osvete, otpora i kažnjavanja - i da prihvatimo ogroman potencijal saradnje, kompromisa i opšteg dobra. Zajedno, možemo da prekinemo decenije političkog ćorsokaka - poručio je on.

"Želim da ljudi dolaze u Ameriku, ali legalno"

Ponovio je da je će napraviti zid na granici sa Meksikom, koji, napominje, neće biti običan betonski zid, nego moderna providna čelicna barijera.

- Sada republikanci i demokrate moraju da udruže snage i da se suoče sa velikom nacionalnom krizom. Kongres ima 10 dana da usvoji zakon koji će obezbediti finansiranje vlade, zaštititi našu domovinu i osigurati južnu granicu. Sada je vreme da Kongres pokaže da je Amerika posvećena tome da se stane na put ilegalnoj imigraciji, i da bezobzirne kojote, kartele, dilere droge i trgovce ljudima ostavi bez posla - izjavio je Tramp.

Istovremeno, on je rekao da su legalni migranti bogatstvo američke nacije i da jačaju društvo na bezbroj načina.

- Želim da ljudi dolaze u našu zemlju, ali moraju da ulaze legalno - poručio je američki predsednik.

Foto: Tanjug/AP

Američka privreda raste

Osvrnuo se i na stanje u američkoj ekonomiji, koje je, prema njegovoj oceni, snažno, budući da je u poslednjih godinu dana zaposleno 5,3 miliona ljudi, da su plate svima povećane, a da privreda Amerika raste dvostruko brže nego kada je preuzeo funkciju.

- Nezaposlenost je na najnižem nivou u poslednjih pola veka - rekao je Tramp i naveo da najviše ljudi u američkoj istoriji sada ima posao - 157 miliona.

- Posle 24 meseca ubrzanog napretka, naša privreda je na zavidnom nivou, naša vojska najmoćnija na svetu, Amerika pobeđuje svaki dan. Članovi Kongresa: stanje naše nacije je snažno! Naša zemlja je živa, a naša ekonomija cveta kao nikada pre! - kaže predsednik SAD.

Radi se o drugom govoru o stanju nacije Donalda Trumpa, ali je to prvi govor pred podeljenim Kongresom, gde republikanci imaju većinu u Senatu a demokrati u Predstavničkom domu. Tramp je govorio pred najraznolikijim Kongresom u istoriji: u njemu je sada 127 žena i više od 50 afroameričkih zastupnika.

"Srećan rođendan"

Pozdravio je i jednog od preživjelih iz Pitsburha, Džudu Sameta, koji je takođe preživio i nacistički koncentracioni logor, a igrom slučaja u utorak je slavio 81. rođendan pa su mu svi prisutni u Kongresu otpevali "Srećan rođendan", dok je Tramp u par navrata mahnuo rukama poput dirigenta.

- Meni sigurno ne bi pevali - našalio se nakon toga Tramp.

]]>
Wed, 6 Feb 2019 11:15:16 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417268/trampov-govor-o-stanju-nacije-nasa-vojska-najmocnija-na-svetu-amerika-pobedjuje-svaki-dan-menjamo-pristup-ratovanju.html
"ŽENSKI OBAMA" Ustremila se da bude sledeći PREDSEDNIK AMERIKE i ima li šanse protiv Trampa? http://pressonline.rs/svet/Svet/417230/zenski-obama-ustremila-se-da-bude-sledeci-predsednik-amerike-i-ima-li-sanse-protiv-trampa.html Formalnim ulaskom u predsedničku trku, Kamala Haris (54) odmah postaje jedan od vodećih kandidata za predsedničku nominaciju demokrata. Ona ima potencijal da dobro prođe među nekoliko velikih demokratskih izbornih jedinica: stranačkim lojalistima; tvrdokornim progresivcima; mladim glasačima; Afroamerikancima; i latino i azijsko-američkim glasačima. ]]> Foto:Blic

Senatorka iz Kalifornije, koja je ranije bila i državni tužilac ima političkog iskustva i predstavlja sve ono što aktuelni predsednik Donald Tramp nije, piše "Independent".

Sve što Tramp nije

U američkim izborima Bela kuća često pripadne nekom ko je potpuno suprotan njenom prethodnom stanovniku. I bez obzira da li je se radi o polu, rasi, godinama ili idealima, Harisova predstavlja dijametralnost aktuelnom predsedniku. Ona je, na mnogo načina, "ženski Obama". Politička simbolika žene pripadnice rasne manjine koja je svoju kandidaturu proglasila upravo na dan Martina Lutera Kinga nikome nije promakla.

- Istina. Pravda. Pristojnost. Jednakost. Sloboda. Demokratija. To nisu samo reči. To su vrednosti koje mi kao Amerikanci cenimo. I sada su sve one ugrožene. Budućnost naše zemlje zavisi od vas i miliona drugih koji podižu naše glasove za borbu za naše američke vrednosti. Zato se kandidujem za predsednika Sjedinjenih Država. Da okupim i povežem sve naše glasove - rekla je Harisova.

Ona je kćerka oca rođenog na Jamajci i majke rođeneu Indiji i za očekivati je da u kampanji žestoko iskritikuje Trampove stavove u vezi sa rasama i nacijama, a već se osvrtala na njegove komentare nakon neonacističkih nereda u Šarlostvilu, kao i tretitranje dece imigranata. A birači će uskoro saznati priču o tome kako je Harisova, dok je bila dete, sa roditeljima učestvovala u građanskim protestima i iz kolica uzvikivala: "Sloboda".

Kamala Haris Foto: Tanjug/AP

Kamala Haris

Harisova razbija šablone i u sopstvenoj partiji. Očekuje se da će Džo Bajden i Berne Sanders ući u trku u narednim nedeljama Ali obojica su belci stari preko 70 godina. Beto O'Rurk, koliko god delovao prigresivno, jeste milioner internet preduzetnik. Niko od njih nije istinski predstavnik Demokratske stranke. U nedavnoj analizi interakcija u društvenim medijima bilo je primetno da je Harisova odmah iza mlade kongresmenke Aleksandrije Okasio Kortes, po angažovanosti među demokratskim političarima. Ona se povezuje sa mladima partije. Sa 54 godine je dve decenije mlađa od Bajdena i Sandersa. Video snimci njenog žestokog ispitivanja Breta Kavanoa, Trampovog kontroverznog izbora za Vrhovni sud SAD-a, postali su popularni na društvnemim mrežama, kao i druge epizode ​​iz njenog vremena u Komitetu za pravosuđe Senata.

Zašta se zalaže

Harisova je signalizirala da će verovatno voditi kampanju koja će biti zasnovana na širokim temama i manje fokusirana nego neki drugi. Elizabet Voren i Berni Sanders (ako se on bude kandidovao) će se fokusirati na nejednakost i ekonomsku pravdu, na primer. Džo Bajden bi verovatno naglasio svoje iskustvo. Kirsten Džilibrand se fokusirala na #MeToo. Kampanja Kamale Haris, za sada, izgleda manje specijalizovana - što ima i mane i koristi, navodi "Njujork tajms".

- Mislim da ono što ljudi žele jeste liderstvo koje ih vidi kroz kompleksnost njihovih života i pruža jednaku pažnju svim njihovim potrebama. Nemojmo stavljati ljude u istu kutiju - rekla je ona.

Njen dnevni red izgleda prilično tipičan za demokrate danas. Jedan od njenih glavnih predloga je veliki paket smanjenja poreza i krediti za siromašne i srednje klase. O ovom predlogu su mušljenja podeljena. Međutim, ona će tek početi sa kampanjom pa će se tek saznati šta nudi glasačima.

- Njeni politički stavovi - zdravstvena zaštita za sve, progresivna poreska reforma, povećanje federalne minimalne zarade, zelena energija, itd - nisu ono što je čini jedindtvenom u polju mnogih progresivnijih kandidata. Jedinstvena je zbog svoje biografije - kćerka imigranata iz Indije i Jamajke, i provela je dosta godina kao tužilac, a zatim i državni tužilac i lične privlačnosti. Od svih kandidata koji su se do sada prijavili, ona bi mogla biti najzanimljivija i najdinamičnija - navodi "Vašington post".

Greške iz prošlosti

Harisova će biti osporavana u nekim aspektima njenog rada kao tužioca u Kaliforniji. Ona se predstavljala kao "progresivni tužilac". Ali nedugo pre nego što je najavila svoju kandidaturu za Belu kuću, u "Njujork tajmsu" ju kritikovala Lara Bazelon, profesorka prava na Univerzitetu u San Francisku. Bazelon je tvrdila da se, kao tužilac, Harisova "borila zubima i noktima kako bi poduprla nezakonite osude" koje su dobijene "posredstvom dokaza, lažnim svedočenjem i suzbijanjem ključnih informacija advokata".

Osim toga, dok je bila državni tužilac, njena kancelarija je platila odštetu žrtvi uznemiravanja jednog njenog visokog savetnika, navodi "Sacramento Bee".

Njeni savetnici kažu da je njena prošlost čista i da će moći da odbrane takve napade. U svakom slučaju, s obzirom na skandale koji su okruživali Hilari Klinton i Donalda Trampa, njena prošlost se čini nimalo problematičnom.

]]>
Tue, 5 Feb 2019 14:39:07 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417230/zenski-obama-ustremila-se-da-bude-sledeci-predsednik-amerike-i-ima-li-sanse-protiv-trampa.html
EVROPA STREPI Umesto da je Tramp poslao Putinu oštru poruku i osetio posledice, on ga je NAGRADIO http://pressonline.rs/svet/Svet/417186/evropa-strepi-umesto-da-je-tramp-poslao-putinu-ostru-poruku-i-osetio-posledice-on-ga-je-nagradio.html Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), koji su krajem osamdesetih godina potpisali američki predsednik Ronald Regan i generalni sekretar Centralnog komiteteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov, usporio je trku nuklearnog naoružanja u Hladnom ratu, istovremeno smanjujući opasnost od izbijanja nuklearnog rata u Evropi. ]]> Foto:BLic

Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je u petak da će SAD suspendovati učešće u sporazumu, potpisanom 1987, budući da ga Rusija već godinama krši "bez griže savesti" i zato što je "naša dužnost da reagujemo na odgovarajući način".

Međutim, umesto da sarađuje sa saveznicima na izradi sveobuhvatnog plana kako bi pozvala Rusiju na odgovornost i naterala je da se povinuje sporazumu, Trampova administracija je nehotice olakšala posao Putinu, piše CNN.

Osim što je Rusiji dala odrešene ruke da u neograničenom broju proizvodi i raspoređuje rakete srednjeg dometa, koje bi mogle da se budu opremljene nuklearnim oružjem, povlačenje SAD iz sporazuma omogućilo bi Putinu da odbaci odgovornost i optuži SAD kako za propast sporazuma, tako i za trku naoružanja koja bi usledila.

Foto: HANDOUT / EPA;

Prema izveštaju do kojeg je došao "Breaking Defense", SAD od 2013. razmatraju mogućnost razvoja raketa srednjeg dometa ukoliko sporazum propadne. Takve rakete morale bi da budu stacionirane u Evropi, čemu bi se neki saveznici iz NATO sigurno protivili. Podela unutar NATO dodatno bi dala zamah Putinovim starim geopolitičkim ciljevima.

Predsednik Tramp je to mogao da izbegne kroz saradnju sa saveznicima u NATO kako bi od početka zajednički izvršili pritisak na Rusiju.

Kako za CNN tvrde neke članice NATO, Trampova administracija blokirala je raspravu o INF sporazumu, a sada se sprema da se potpuno povuče iz njega ukoliko Rusija u roku od 180 dana ne ispuni zahteve iz sporazuma.

Povlačenjem iz sporazuma, Tramp propušta priliku da na najbolji način iskoristi najmoćniju alijansu na svetu i pošalje Putinu oštru poruku - uz stvarne posledice. Samim tim, Trampova administracija prokockala je poverenje evropskih saveznika, kojima preti opasnost da se nađu u dometu novih ruskih nuklearnih raketa.

Umesto da radimo u interesu Rusije, trebalo bi da radimo sa saveznicima iz NATO na snažnom odgovoru, koji obuhvata ekonomske i diplomatske posledice, koje Putin neće moći da zanemari. Za početak, to bi moglo da bude uvođenje dodatnih sankcija, piše CNN, upozoravajući da Kongres ne sme da dozvoli Trmapovoj administraciji da u 21. veku gurne SAD u trku naoružanja.

]]>
Mon, 4 Feb 2019 14:26:14 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417186/evropa-strepi-umesto-da-je-tramp-poslao-putinu-ostru-poruku-i-osetio-posledice-on-ga-je-nagradio.html
DA LI TRAMPA ČEKA KATASTROFA? Američka intervencija u Venecueli bi mogla da bude SPAS ZA MADURA http://pressonline.rs/svet/Svet/417144/da-li-trampa-ceka-katastrofa-americka-intervencija-u-venecueli-bi-mogla-da-bude-spas-za-madura.html Nekada jedna od najdugovečnijih demokratija Latinske Amerike i zemlja sa najvećim rezervama sirove nafte u svetu, Venecuela je dovedena na ivicu kolapsa zbog dugogodišnjeg lošeg upravljanja ekonomijom, neobuzdane korupcije i sve veće autoritarnosti vlade predsednika Nikolasa Madura. Sve više se govori o mogućnosti da SAD sprovedu vojnu intervenciju u toj zemlji. ]]> Foto:Blic

Glad i siromaštvo su sada široko rasprostranjeni, a venecuelanska valuta je praktično obezvređena. Hiperinflacija je prošle godine dostigla 1,3 miliona odsto, a ove godine bi mogla da dođe i do 10 miliona odsto, navodi Međunarodni monetarni fond (MMF).

Više od tri miliona Venecuelanaca su već pobegli iz zemlje u susedne države, što je izazvalo veliku humanitarnu krizu.

Američki predsednik Donald Tramp je 23. januara rekao da su "sve opcije na stolu" ako Maduro iskoristi vojnu silu kako bi obuzdao proteste koji potresaju zemlju poslednjih nedelja.

Međutim, izgledi za promenu režima u Venecueli izgledaju klimavo, posebno oni kakve predlažu iz Vašingtona, navodi "Forin polisi". Dok je dvadesetak zemalja sledilo vođstvo Sjedinjenih Država i priznalo lidera opozicije Huana Guaida kao privremenog predsednika Venecuele, postoje dobri razlozi za opreznost prema najnovijim potezima Vašingtona. Istorija američkog pokušavanja promene režima u regionu i Trampova politika, zapravo rade protiv venecuelanske opozicije koja se suočava sa i dalje jakim neprijateljem.

Trampov dugačak jezik

Prema navodima "Volstrit žurnala", Guaido je svoju objavu unapred koordinisao sa Sjedinjenim Američkim Državama kao deo zajedničkog napora SAD i njenih latinoameričkih saveznika da nateraju Madura na ostavku. Izgleda da je Trampova administracija već neko vreme raspravljala o promeni režima u Karakasu. U avgustu 2017. godine, Tramp je iznenadio Pentagon objavivši da je na stolu "vojna opcija" za Venecuelu - tvrdnja koju je navodno ponovio i pred nekoliko uznemirenih južnoameričkih lidera nekoliko nedelja kasnije.

U septembru 2018. godine, "Njujork Tajms" je objavio da su se zvaničnici Trampove administracije više puta susreli sa nezadovoljnim vojnim oficirima Venecuele kako bi razgovarali o mogućnosti državnog udara. Iako je Vašington na kraju odlučio da ne podrži planove državnog udara, Maduro se uhvatio za tu priču i nastavlja da optužuje Sjedinjene Države za političku krizu u zemlji.

Donald Tramp ne pazi šta priča Foto: Ron Sachs POOL / EPA;

Donald Tramp ne pazi šta priča

Ovo naglašava opasnost od onoga što izgovaraju Tramp i članovi njegove administracije, kada je u pitanju promena režima. Dok zvaničnici administracije mogu da vide promenu režima kao moralno zdrav odgovor na humanitarnu krizu koja se odvija u Venecueli, mnogi u regionu su skeptični prema namerama Vašingtona - iz razumljivih razloga.

Duga istorija mešanja SAD u politiku Latinske Amerike

Kada je Maduro upozorio svoje pristalice prošle sedmice da "ne veruju gringosima", on je podsetio na dugu istoriju američkog mešanja u politiku Latinske Amerike, koja datira još od Monroove doktrine iz 1823. godine. Zaista, kako je istoričar Greg Grandin jednom sumirao, "do 1930. godine, Vašington je poslao brodove sa topovima u latinoameričke luke preko šest hiljada puta, napao Kubu, Meksiko (opet), Gvatemalu i Honduras, vodio dugotrajne gerilske ratove u Dominikanskoj Republici, Nikaragvi i Haitiju, aneksirao Portoriko i uzeo deo Kolumbije kako bi stvorio i panamsku naciju i Panamski kanal."

Akademska literatura o promenama režima oslikava ogromnu negativnu sliku o izgledima za uspeh: Studije su pokazale da promene režima nametnute od stranih država ne poboljšavaju političke ili ekonomske odnose između država koje intervenišu i država u kojima je intervenisano. One retko dovode do demokratije, i, bez obzira da li se sprovode tajno ili otvoreno, povećavaju verovatnoću da će država u kojoj se desila intervencija, doživeti građanski rat. Ipak, bez obzira na to što je promena režima oruđa bila neefikasna, SAD ju je često koristila.

Ugo Čaves

Ugo Čaves

U aprilu 2002, Maduroov prethodnik i mentor, Ugo Čaves, bio je smenjen na dva dana u vojnom udaru pre nego što je povratio vlast. Nakon toga, Čavea je optužio Sjedinjene Države da igraju ulogu u državnom udaru i kasnije je tvrdio da Sjedinjene Države pokušavaju da ga ubiju. (Deklarisani dokumenti američke vlade kasnije su otkrili da, iako je CIA bila upoznata sa prevratom iz 2002. godine, Vašington nije podržao državni udar, već je izdao "ponovljena upozorenja da Sjedinjene Države neće podržati bilo kakve vanustavne poteze da se svrgne Čaves.")

Ipak, Čaves je nastavio da koristi navode o mešanju SAD i da tako predstavlja sebe kao socijalističkog narodnog heroja i da potkopava njegove političke protivnike do kraja njegovog predsedavanja.

Imajući u vidu ovu istoriju, mnogiu Venecueli ostaju sumnjičavi prema motivima Vašingtona, a samo 36 odsto ima pozitivno mišljenje o Sjedinjenim Državama. Shodno tome, priznavanje Guaida od strane Trampove administracije je verovatno mač sa dve oštrice: Iako može da poveća njegov status u očima saveznika SAD, verovatno će podriti i njegov legitimitet među Venecuelancima koji su sumnjičavi prema američkom mešanju.

Zašto američko priznavanje Guaida možda ne donese značajne promene

Postoje i druge prepreke na putu nada Vašingtona. Za početak, malo je verovatno da će priznavanje Guaida doneti značajne promene. Nije novost da Sjedinjene Države žele da Maduro siđe sa čela zemlje, tako da podrška Guaidu verovatno neće promeniti postojeće kalkulacije balansa moći ključnih domaćih igrača u Venecueli. Isto važi i na međunarodnom nivou. Maduro zadržava podršku svojih stranih pristalica, pre svega Rusije i Kine, koje su njegovom režimu ne samo obezbedile milijarde stranih investicija, već mogu i efektivno da blokiraju bilo koju rezoluciju Saveta bezbednosti UN protiv Venecuele.

Huan Guaido Foto: miguel gutierrez / EPA;

Huan Guaido

Istorija takođe ukazuje na malo razloga za optimizam. Ovo nije prvi put da Sjedinjene Države pokušavaju da podriju strani režim tako što će diplomatski priznati njegove domaće protivnike. Vašington je odbio da prizna odabranog predsednika Manuela Norijegea u Panami nakon spornih izbora 1989. Tokom devedesetih, Vašington nije priznao talibanski režim u Avganistanu. Tadašnji predsednik Barak Obama je 2011. godine priznao libijske opozicione snage, dok je Muamer el Gadafi još bio na vlasti. Sledeće godine, Obama je priznao sirijsku opozicionu koaliciju kao legitimne predstavnike sirijskog naroda. U svakom od ovih slučajeva, međutim, uskraćivanje diplomatskog priznanja od strane Vašingtona samo po sebi je malo oslabilo de facto kontrolu strane vlade nad njenom teritorijom, a aktivnosti SAD su kasnije eskalirale do prikrivenih ili otvorenih pokušaja promene režima.

Guaido ima i veliki problem da pridobije podršku vojske, a ona mu je najbitnija ako želi da sruši Madura.

Šta sve rizikuje Trampova administracija

U srcu politike Trampove administracije leži rizik: Ako Maduro padne i demokratija procveta, odnosi sa Karakasom će se verovatno poboljšati, a Vašington može tvrditi da je bio na pravoj strani istorije. Međutim, ako Maduro ostane na vlasti, Sjedinjene Države rizikuju da budu saučesnik u onome što su Maduro i njegove pristalice opisali kao "pokušaj državnog udara". Maduro će takođe postići propagandnu pobedu protiv Sjedinjenih Država, a on može i dalje ismevati Guaida kao jednu od američkih “političkih marioneta”.

Što je još gore, pošto su rizikovali svoju reputaciju protiv Madura, američki kreatori politike mogu se osećati primoranim da eskaliraju svoje akcije. Ako diplomatija ne uspe i američki političari pokušaju da promene režim na druge načine, mogu se sresti sa katastrofom. Unutar Venecuele postoji mala podrška stranoj intervenciji. Anketa u novembru 2018. godine, na primer, pokazala je da bi samo 35 odsto Venecuelaca podržalo "stranu vojnu intervenciju da se predsednik Maduro ukloni sa svoje pozicije".

]]>
Fri, 1 Feb 2019 14:11:44 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417144/da-li-trampa-ceka-katastrofa-americka-intervencija-u-venecueli-bi-mogla-da-bude-spas-za-madura.html
OD MINUS 50 DO PLUS 50 Ekstremne temperature tresu planetu, razlika na dva kraja sveta za čak 100 STEPENI http://pressonline.rs/svet/Svet/417143/od-minus-50-do-plus-50-ekstremne-temperature-tresu-planetu-razlika-na-dva-kraja-sveta-za-cak-100-stepeni-.html Ameriku je pogodio "arktički" ledeni talas spustio je temperature na minus 50, zbog čega su gradovi na srednjem zapadu skoro prestali da funkcionišu, a ekstremna hladnoća odnela je dosad nekoliko života. Sa druge strane planete, u Australiji i na Novom Zelandu, zabeležene su visoke temperature zbog kojih se asfalt topio. ]]> Foto:Blic

Dok se na severnoj hemisferi Amerika bori sa snegom i hladnoćom, na južnoj je potpuna suprotnost. Razlika u temperaturama na južnoj i severnoj hemisferi, iznosila je čak 100 stepeni.

U oba dela sveta vreme je "poludelo", ali je zapravo kontast zastrašujuć. Dok se ljudima na srednjem američkom zapadu preporučuje šta da rade kako bi preživeli ekstremno niske temperature, živa bića u Australiji i na Novom Zelandu prošle nedelje suočili su se sa istorijski vrelim talasom i požarima koji su izazvali isti.

Očekuje se da će delove Sjedinjenih Američkih Država do kraja sedmice zahvatiti veoma niske temperature koje će se spustiti i do minus 53 stepena, upozoravaju meteorolozi. Australija se borila sa toplotnim talasom koji je danima trajao, a posledice su bile veoma ozbiljne. Ljudi su tražili spas od vreline na plažama širom zemlje.

U Čikagu je noćas izmerena temperatura od minus 30 stepeni Celzijusovih, što je hladnije nego u nekim delovima Antarktika. U mestu Grand Forks u Severnoj Dakoti noćas je izmereno minus 54 stepena. Rekordno visoka temperatura zahvatila je celu Australiju, posebno zapad gde je izmereno i 50 stepen Celzijusovih.

Koliko je zaista hladno u Americi, govori podatak da je stiglo upozorenje meteorologa da je na toliko niskim temperaturama moguće smrzavanje nakon samo deset minuta izloženosti. Takođe, radnici čikaške gradske železničke mreže "Metra" počeli su da pale šine kako bi ih zagrejali i sprečili da sneg i led zablokiraju skretnice i grad. U Australiji zbog vrućine životinje umiru, a prošle nedelje pronađeno je 90 divljih konja koji su preminuli usled ekstremnog talasa.

]]>
Fri, 1 Feb 2019 14:09:28 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417143/od-minus-50-do-plus-50-ekstremne-temperature-tresu-planetu-razlika-na-dva-kraja-sveta-za-cak-100-stepeni-.html
POLARNI VRTLOG Zvanično je u Americi HLADNIJE NEGO NA ANTARKTIKU, najmanje sedam mrtvih http://pressonline.rs/svet/Svet/417108/polarni-vrtlog-zvanicno-je-u-americi-hladnije-nego-na-antarktiku-najmanje-sedam-mrtvih.html Najmanje sedam ljudi izgubilo je život u ledenom talasu koji je zahvatio američki srednji zapad. ]]> Foto:Blic

Gradovi na srednjem zapadu skoro da su prestali da funkcionišu nakon što su zatvorene škole, državne institucije, pa čak i sudovi.

U Čikagu je noćas izmerena temperatura od minus 30 stepeni Celzijusovih, što je hladnije nego u nekim delovima Antarktika.

U mestu Grand Forks u Severnoj Dakoti noćas je izmereno minus 54 stepena Celzijusova, dok je u drugim delovima ove države izmerena temperatura od minus 37 stepeni.

Meteorolozi upozoravaju da je na ovakvim temperaturama moguće smrzavanje nakon samo deset minuta izloženosti.

Očekuje se da će sneg padati i danas u regionu od Velikih jezera do Nove Engleske, a u Viskonsinu se očekuje oko 60 centimetara snega.

Vanredno stanje proglašeno je u Viskonsinu, Mičigenu i Ilionisu, pa čak i u obično mnogo toplijim državama na jugu kao što su Alabama i Misisipi.

Oko 20 miliona ljudi u kontinentalnom delu SAD naći će se do kraja sedmice na udaru ledenog talasa ili takozvanog polarnog vrtloga sa temperaturom od oko minus 28 stepeni Celzijusa, javlja Bi-Bi-Si.

]]>
Thu, 31 Jan 2019 14:32:09 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417108/polarni-vrtlog-zvanicno-je-u-americi-hladnije-nego-na-antarktiku-najmanje-sedam-mrtvih.html
ČIKAGO ĆE BITI HLADNIJI OD ANTARKTIKA Vanredno stanje u SAD, temperatura do MINUS 50 http://pressonline.rs/svet/Svet/417084/cikago-ce-biti-hladniji-od-antarktika-vanredno-stanje-u-sad-temperatura-do-minus-50.html Delovi Sjedinjenih Američkih Država do kraja sedmice zahvatiće veoma niske temperature koje će se spustiti i do minus 53 stepena, upozoravaju meteorolozi. ]]> Foto:Blic

Najhladnije će biti već u sredu, a Čikago će biti hladniji i od Antarktika, navodi BBC, dodajući da se ovako niske temperature događaju jednom u 25 godina.

Temperature znatno ispod nule osetiće najmanje 55 miliona ljudi.

Vanredno stanje proglašeno je u Viskonsinu, Mičigenu, Ilinoisu, Alabami i Misisipiju, a vlasti u Ajovi su upozorile građane da tokom boravka na otvorenom ne udišu duboko i ne govore mnogo.

Više hiljada škola je zatvoreno, uglavnom na severozapadu SAD.

Američki meteorološki zavod objavio je da bi i samo 10 minuta boravka na ovakvoj hladnoći moglo da dovede do ozbiljnih promrzlina.

Ovim povodom oglasio se i predsednik Donald Tramp koji je na Tviteru napisao da "na prelepom Srednjem zapadu", ledene temperature dostižu minus 60 stepeni i da ljudi ne mogu da izdrže napolju ni par minuta.

- Šta se zaboga desilo sa tim globalnim zagrevanjem? Molim te vrati se brzo, trebaš nam - napisao je Tramp.

]]>
Wed, 30 Jan 2019 14:16:39 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417084/cikago-ce-biti-hladniji-od-antarktika-vanredno-stanje-u-sad-temperatura-do-minus-50.html
Jedno pitanje koje strašno muči Putina - šta da radi sa DMITRIJEM? http://pressonline.rs/svet/Svet/417083/jedno-pitanje-koje-strasno-muci-putina---sta-da-radi-sa-dmitrijem.html Šta raditi povodom Dmitrija Medvedeva? To je pitanje sa kojim se suočava ruski predsednik Vladimir Putin pošto njegova vlada – koju predvodi premijer Dmitrij Medvedev – pada na najnižu tačku, dok frustracija zbog ekonomskih uslova raste. ]]> Foto:Blic

Ankete koje je ovog meseca objavio Levada centar, nezavisni istraživač javnog mnjenja sa sedištem u Moskvi, pokazuju da po prvi put većina Rusa želi da se vlada Medvedeva raspusti što pre.

Putin se sada suočava sa sledećim: treba li da se prikloni javnom mnjenju i obruši se na Medvedeva, koji se često pokazao kao korisni žrtveni jarac za ekonomske i društvene probleme Rusije, ili bi trebalo da dopusti njegovoj nepopularnoj vladi da nastavi sa radom, rizikujući pri tome dalje opadanje sopstvenog rejtinga? Podrška ruskom predsedniku pala je prošle godine sa 80 na 66 odsto, dok poverenje građana u vladu, koje se ispituje odvojeno, iznosi svega 33 odsto.

- Nivo Putinove popularnosti će se "podići", ukoliko bude otpustio premijera – kaže Abas Galjamov, bivši tekstopisac govora za Kremlj, koji je sada politički savetnik.

- Ljudi će gajiti nadu da se situacija može popraviti – dodaje on.

Prema rečima Galjamova, ruski predsednik mora da povuče potez u pravo vreme. Trenutak je ključan.

- To je instrument koji se može iskoristiti samo jednom – ističe on.

Ljubitelj rok muzike i tehnike Medvedev (53) je jednom davno u očima ruskih liberala i zapadnih lidera viđen kao protivteža Putinovom autoritarizmu.

Godine 2009, Medvedev je nastupio sa zapaljivim, iako nespretnim sloganom:

- Sloboda je bolja od neslobode!

Ali, njegova retorika o "modernizaciji" i demokratskim vrednostima na kraju se pokazala šupljom. Danas je Medvedev poznatiji po svom neslavnom komentaru iz 2016. godine, kada je rekao grupi starijih ljudi koji su se žalili povodom niskih penzija:

- Nema novca, ali vi se zadržavate tamo. Živeli!

Analitičari su opisali njegovu angažovanost sa Putinom kao "vladajući tandem". Medvedev, koji je na čelu vlade od 2012. godine, efikasno je čuvao Putinu predsedničko mesto u periodu 2008-2012, dopuštajući mu da ispoštuje ustavna ograničenja uzastopnih mandata (Putin je bio premijer, dok je trajao mandat Medvedeva).

Izgleda da sve veći broj Rusa smatra da je vreme da Medvedev ode. Ankete pokazuju da je čak 53 odsto ispitanika za to.

Nezadovoljstvo radom vlade raste od juna, kada je Moskva predstavila široko nepopularan zakon o povećanju starosne granice za penzionisanje. Dok su vladini zvaničnici tvrdili da je novi zakon u skladu sa normama EU, kritičari su odbrusili da standardni životni vek u Rusiji označava da milioni ljudi, naročito muškaraca, neće ni dočekati penzije.

Ni ruska ekonomija nije u dobrom stanju usled zapadnih sankcija i niske cene nafte na globalnom tržištu. Čak 25 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva.

- Medvedev nije nezavisan: on je Putinova senka i postaje sve bleđi – kaže Valerij Fokin, sedamdesetogodišnji, penzionisani novinar.

Fokin prima mesečnu penziju u iznosu od 210 evra, od čega polovina ode na račune. Kao i većina Rusa, podržao je "vraćanje Krima" 2014. godine. On, ipak, odbacuje navode da su zapadne sankcije, zbog aneksije teritorije, krive za goru finansijsku situaciju građana.

- Rusi možda mogu mnogo da podnesu, ali nisu glupi – priča Fokin.

- Ljudi primećuju da sankcije, za koje državna propaganda tvrdi da su "dovele do poteškoća", nisu sprečile bogaćenje ruskih oligarha sa vezama sa vlastima i visokim zvaničnicima – dodaje on.

Andrej Koljesnjikov, politički analitičar, navodi da nezadovoljstvo "vladom" jeste u stvari pokazatelj šireg razočaranja u Putinov politički sistem. Većina je "neutralna ili ravnodušna" prema Medvedevu, ali njegov slabašan javni profil jeste pokazatelj da su antivladini protesti na pomolu.

Dok bi otpuštanje Medvedeva donelo Putinu i njegovoj vladajućoj partiji preko potrebni bolji rejting, to bi bio "pogrešan korak", priča politička analitičarka Tatjana Stanovaja.

- Bilo bi logičnije da otpusti vladu pred sam kraj mandata, ukoliko mu je rejting nizak, a rizik visok – tvrdi ona.

Ali, ona ističe da bi u tom slučaju Putinova odluka više uticala na njegov lični odnos sa Medvedevom, nego na javno mnjenje. Oni se poznaju od 1990-ih godina, kada je Putin bio na čelu Komiteta za spoljne odnose u Sankt Petersburgu. Medvedev je kasnije vodio prvu Putinovu predsedničku kampanju 2000. godine.

- On je Putinov najbliži saveznik i među njima postoji politički dogovor, da zadrži Medvedeva kao drugog najmoćnijeg čoveka u Rusiji. To nema veze sa rejtingom, odgovornošću ili stavovima društva prema vlastima – kaže Stanovaja.

- Tandem je još uvek na vlasti, u slabijem obliku – dodaje ona.

]]>
Wed, 30 Jan 2019 14:14:59 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417083/jedno-pitanje-koje-strasno-muci-putina---sta-da-radi-sa-dmitrijem.html
"5.000 VOJNIKA U KOLUMBIJU" Sveska Trampovog savetnika slučajno otkrila TAJNE PLANOVE za obračun sa Madurom http://pressonline.rs/svet/Svet/417033/5000-vojnika-u-kolumbiju-sveska-trampovog-savetnika-slucajno-otkrila-tajne-planove-za-obracun-sa-madurom.html U beležžnici koju je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton držao u ruci, tokom konferencije za štampu posvećenoj Venecueli, stajala je i rečenica "5.000 vojnika u Kolumbiju", ali je on nije izgovorio. ]]> Foto:Blic

Bolton je beležnicu držao tako da se ta rečenica videla dok je u ponedeljak u Beloj kući saopštavao da SAD uvode sankcije venecuelanskoj naftnoj kompaniji u državnom vlasništvu, prenosi AP.

Tokom te pres konferencije nisu pomenuti nikakvi planovi u vezi sa trupama u Kolumbiji, koja se graniči sa Venecuelom.

Ipak, fotoreporter Asoššijeted presa i predstavnici drugih prisutnih medija fotografisali su pomenutu rečenicu, koja se mogla videti među Boltonovim belešškama.

Foto: Tanjug/AP

Pentagon, inače, nije objavio nikakve planove o slanju snaga SAD u Kolumbiju.

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa upozorio je juče vladu venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da bi bilo kakvo nasilje ili zastrašivanje diplomatskog osoblja SAD, opozicionog lidera Huana Guaida, koji se proglasio za privremenog predsednika, ili parlamenta naišlo na "značajan odgovor".

"Bilo kakvo nasilje ili zastrašivanje američkog diplomatskog osoblja, demokratskog lidera Venecuele, Huana Guaida, ili same Narodne skupštine predstavljalo bi težak napad na vladavinu prava i naišlo bi na značajan odgovor", naveo je Bolton na svom nalogu na Tviteru.

]]>
Tue, 29 Jan 2019 14:00:44 +0100 Svet http://pressonline.rs/svet/Svet/417033/5000-vojnika-u-kolumbiju-sveska-trampovog-savetnika-slucajno-otkrila-tajne-planove-za-obracun-sa-madurom.html