Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 05. 2017.

U tržnom centru u Dubaiju od sada ROBOKAP zavodi red

Nazvani jednostavno "Robokap" u tržnom centru u Dubaiju počeli su da zavode red roboti, koji su ime dobili po kultnom akcionom filmu iz 80-tih godina.

U tržnom centru u Dubaiju od sada ROBOKAP zavodi red

foto: blic.rs

Roboti policajci proizvedeni u fabrici "Pal robotiks" u Barseloni, poseduje tačskrin koji omogućava posetiocima tržnog centra da u svakom trenutku dodirom na njega prijave krivičnu radnju ili novčanu prevaru. Osposobljeni su i da daju savete u vezi s pravcem kretanja, a i pozdravljaju ljude s dubokim poštovanjem.

Robokap ima mogućnost da skenira ljudsko lice s razdaljine do 30 metara.

Prvi primerci ovih neverovatnih robota su započeli sa svojom misijom u Dubaiju, a predviđa se da će zameniti 25 posto policajaca.

 

- Mi u Dubaiju želimo modernu, tehnološki naprednu policiju. Do 2030. godine imaćemo prvu "pametnu" policijsku stanicu u kojoj neće biti zaposlen nijedan čovek - rekao je rukovodeći za modernizaciju policije u Dubaiju, Halid Naser Al Razuki.

Alan Vinfild, profesor za robotičku etiku s engleskog univerzita, smatra da ovakve inovacije pokreću brojna moralna pitanja.

- U ovom slučaju postoji veliki etički problem. Ako date robotu zadatak da privede osumnjičenog, kako možete biti sigurni da neće povrediti ljude oko sebe? - pita se Vinfild, prenosi Hafington post.

 

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage