Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 05. 2017.

Pronađene "nove" šume: Zauzimaju površinu kao pola Australije

Nove analize raspoređenosti šuma na našoj planeti "pronašle su" 467 miliona hektara ranije neotkrivenih šuma, što je oblast jednake 60 odsto površine Australije.

Pronađene "nove" šume: Zauzimaju površinu kao pola Australije

foto: b92.net

Otkriće povećava postojeće kapacitete za oko devet odsto i značajno će promeniti procene o tome koliko ugljenika biljke širom sveta iskoriste za svoj opstanak. 

Nove šume su pronađene pretraživanjem sušni oblasti u kojima se mnogo više vode izgubi u metabolizmu biljaka i isparavanju, nego što se nadoknadi padavinama. Ipak, u tim "sušnim" delovima naše planete, nalazi se 45 odsto više stabala, nego što se ranije mislilo. 

Naučnici Univerziteta u Adelejdu, koji su svoje otkriće objavili u časopisu "Science", najviše neotkrivenih šuma otkrili su u subsaharskoj Africi, oko Sredozemlja, centralne Indije, obala Australije i na zapadu Južne Amerike. 

U Africi je nakon nove analize udvostručena površina sušnih oblasti pod šumom. 

Imajući u vidu potencijal sušnih oblasti da održe biljni život i bore se protiv rasta nivoa ugljen dioksida u atmosferi, praćenje njihovih šuma je od ključne važnosti za ekologiju. 

Studija povećava procene potpunih zaliha ugljenika u šumama planete za između 15 gigatona i 158 gigatona, što je porast za dva odnosno 20 odsto, u odnosu na ranije procene.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage