Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 05. 2017.

Kako je makedonski kuvar nagrabusio u Meksiku

Danski restoran Noma, koji je četiri puta proglašen najboljim u svetu, nedavno je otvorio novu privremenu podružnicu u obalnom gradiću Tulumu u Meksiku, koji se nalazi blizu starih ruševina iz doba Maja.

Kako je makedonski kuvar nagrabusio u Meksiku

foto: blic.rs

Na jelovniku, između ostalog, nude kukuruzne tortilje, hobotnicu u umaku od bundevinog semena, kremu od kokosa, kavijar serviran u kokosovoj ljusci, a za večeru u luksuznom restoranu treba izdvojiti oko 600 dolara, u šta nije uključen porez od 16 posto kao ni dodatnih 9 posto koji se naplaćuju za uslugu, piše Gardijan.

S obzirom da prosečna dnevna zarada u Meksiku iznosi jedva pet dolara po glavi stanovnika, šef kuhinje i vlasnik danske Nome Rene Redžepi, inače poreklom iz Makedonije, našao se na udaru gnevnih Meksikanaca, koji ga optužuju za, kako kažu, 'gastronomski kolonijalizam'.

- Trebalo bi da ga bude sramota! Naši ljudi jedva preživljavaju, nalaze se na ivici siromaštva, a što on radi? Zar je ovamo došao da se ruga - pita se lokalno stanovništvo.

Redžepi je u Tulumu planirao da radi sedam nedelja, a nedavno se pohvalio kako je iz svog džepa platio školarine meksičkim kuvarima amaterima, a zaposlio je i pripadnike plemena Maja, koji za njegov restoran na svojim imanjima uzgajaju povrće i voće i izrađuju tradicionalne keramičke posude. Hajku na sebe Redžepi nije želeo da komentariše, prenosi Jutarnji list.

 

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage