Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 03. 2017.

Pronađeni neprocenjivi delovi ogromne statue Ramzesa II

Arheolozi iz Egipta i Nemačke pronašli su delove osam metara visoke statue u jednoj bari u divljem naselju na obroncima Kaira. Ona najverovatnije predstavlja faraona Ramzesa II koji je vladao Egiptom pre više od 3.000 godina.

Pronađeni neprocenjivi delovi ogromne statue Ramzesa II

foto: b92.net

Otkriće, koje je egipatski ministar za antikvitete nazvao jednim od najvažnijih u istoriji, pronađena je u blizini ruševina hrama Ramzesa II u drevnom Heliopolisu na istočnom kraju Kaira. 

“Prošlog četvrtka pozvali su me da objavim veliko otkriće statue kralja, verovatno Ramzesa II, napravljene od kvarcita”, rekao je Kaled al-Anani, ministar antikviteta. 

Faraon, poznat i kao Ramzes Veliki i kao Ozimandijas, bio je treći u 19. dinastiji vladara Egipta i vladao je 66 godina – od 1279. do 1213. pre nove ere. 

Vodio je nekoliko vojnih misija i proširio egipatsko carstvo od Sirije do Nubije. Njegovi naslednici zvali su ga Velikim pretkom. 

“Pronašli smo bistu i donji deo glave, krunu, desno uvo i deo desnog oka”, objasnio je Anani.

 

Tanjug / AP Photo/Amr Nabil
Tanjug / AP Photo/Amr Nabil

 

Arheolozi su pronašli i gornji deo statue faraona Seta II, unuka Ramzesa II u prirodnoj veličini. 

Hram sunca u Heliopolisu osnovao je upravo Ramzes Veliki, zbog čega se pretpostavlja da je kolosalna statua posvećena upravo njemu. 

Bio je to jedan od najvećih hramova u Egiptu – gotovo dva puta veći od Karnaka u Luksoru, ali je uništen u grčko-rimsko doba. 

Mnogi obelisci tada su preseljeni u Aleksandriju ili Evropu, a kamenje sa tog mesta iskorišteno je za izgradnju Kaira. 

Stručnjaci će pokušati da pronađu i ostale delove statua i da ih restauriraju. 

Ako im to pođe za rukom, statua bi trebalo da stoji na ulazu u Veliki egipatski muzej u Gizi, čije je otvaranje zakazano za sledeću godinu.

 

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage