Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 03. 2017.

Čak i ako usporimo klimatske promene, već je kasno

Naučnici upozoravaju da čak iako vlade država sveta uspeju da postignu svoj cilj i ograniče porast globalnih temperatura ispod dva stepena Celzijusa, to neće sprečiti otapanje leda u Severnom ledenom okeanu, kao ni njihov nestanak i to u toku letnjih perioda u ovom veku.

Čak i ako usporimo klimatske promene, već je kasno

foto: blic.rs

Led se polako smanjivao u poslednjih nekoliko decenija, oštećujući staništa divljih životinja kao i ona gde žive razna domorodačka plemena.

Pariskim sporazumom iz 2015. godine, vlade su uspostavile cilj da se smanji porast prosečnih globalnih temperature ispod dva stepena Celzijusa.

- Cilj da se temperature spusti ispod dva stepena neće biti dovoljno da se spreči nestanak leda - napisali su Džejms Skrin i Danijel Vilijamson sa Ekstera univerziteta u "Nature Climat Change" magazinu.

Foto: greenpeace / youtube

Oni su procenili da postoji 73 posto verovatnoće da led nestane na leto u ovom veku, a i da će prosečna temperatura da poraste za tri stepena prema trenutnim globalnim trendovima, piše Guardian.

- Za samo 40 godina, prepolovljena je letnja pokrivenost ledom u tom podneblju - rekao je Tor Eldevik, profesor iz Istraživačkog centra za klimatske pormena sa jednog norveškog univerziteta, koji nije bio deo ovog istraživanja.

On je predvideo da će led da nestane u Severnom ledenom okeanu u narednih 40 godina, ako se uzmu u obzir aktuleni klimatski trendovi.

 

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage