Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

07. 03. 2017.

U Izraelu otkrivena MISTERIOZNA GROBNICA stara više od 4.000 godina

Misteriozni megalitni dolmen, vrsta praistorijske grobnice, star više od 4.000 godina s gravurama, otkriven je u Galileji na severu Izraela, objavilo je u nedelju Izraelska komisija za antikvitete.

U Izraelu otkrivena MISTERIOZNA GROBNICA stara više od 4.000 godina

foto: blic.rs

Ta vrsta megalitnog spomenika izgrađenog u obliku grobne komore otkrivena je blizu kibuca Šamir u Galileji, a jedinstvena je zbog dimenzija i "umetničkih crteža" na plafonu, navodi se u saopštenju Komisije.

U dolmenima su još u praistorijsko doba sahranjivani mrtvi. Bili su izrađenih od nekoliko velikih, paralelno postavljenih kamenih blokova koje prekriva jedna ili više vodoravnih kamenih ploča.

Prvi dolmen na Bliskom istoku

- Prvi put pronašli smo dolmen na području Bliskog istoka - izjavio je arheolog Uri Berger. Nadovezao se profesor Gonen Šaron sa univerziteta Tel Hai:

- Na dolmenu je ugravirano petnaestak znakova, ali je za sada vrlo teško dešifrirovati ih. Možda se radi o lukovima, pticama ili dušama koje lete prema nebu - rekao je je profesor, prenosi "Index".

 

Otkriveni dolmen datira iz vremena bronzanog doba (stariji je od 4.000 godina) i nalazi se usred ostalih kamenih grobnica. Vodoravna kamena ploča teži 50 tona.

- Nemamo pojma na koji su način građeni ovakvi megalitski spomenici i na koji su način njihovi graditelji uspevali da podignu takvu težinu - priznaje profesor Gonen.

Dimenzije komore u unutrašnjosti dolmena su dva sa tri metra.

Nije ga podiglo nomadsko pleme

- Takve dimenzije dokazuju da ovaj dolmen nije podiglo nomadsko pleme, već ga je izgradila zajednica koja je raspolagala dovoljno snažnim strukturama i koja je poznavala određene tehnologije - smatra Gonen te dodaje da je "kultura naroda koji su gradili dolmene još uvek velika misterija za izraelske arheologe".

Dolmeni su se naročito često gradili tokom neolita i bronzanog doba u priobalnim područjima severozapadne i zapadne Evrope: u Portugalu, Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Irskoj.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage