Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 01. 2017.

Arktik pretvara okeane u groblja

Deblji višegodišnji led u Arktičkom okeanu, koji je preživeo nekoliko letnjih sezona otapanja, ubrzano smenjuje tanji, jednogodišnji led koji se stvara tokom jedne zime, ustanovili su naučnici iz NASA-e. Zbog toga je polarna regija sve osetljivija na oluje koje bi mogle da razbiju poslednje ostatke tankog leda, što povećava izglede za leta koja će biti potpuno bez leda.

Arktik pretvara okeane u groblja

foto: blic.rs

Neobjavljeno istraživanje o višegodišnjom ledu u proteklih nekoliko decenija pokazalo je da se deo Arktika, koji bi trebalo da bude “porodilište” starijeg leda, nedavno pretvorio u “groblje”. Umesto da se u Boforovoj struji, velikom kružnom kretanju leda u vodama severne Aljaske i Kanade, formira višegodišnji led, on se topi.

Dok je stariji, višegodišnji led 1980-tih činio više od 20 odsto leda u Severnom ledenom okeanu, danas taj procenat iznosi svega tri odsto, a ono malo preostalog višegodišnjeg leda više liči na razbijeni led u koktelu, što znači da je podložan pomeranju i otapanju.

“Otapanje tokom leta ranije bi obično prestalo kada bi led došao u fazu višegodišnjeg leda, kada je debeo i do četiri metra”, kaže Volt Majer, stručnjak iz Godarovog centra za svemirske letove u Grinbeltu (Merilend), koji na satelitskim snimcima proučava topljenje višegodišnjeg leda.

“Danas je višegodišnji led u fragmentima i pretvara se u vodu u okolnostima kada je napadnut sa svih strana”, objašnjava on. Ranije je višegodišnji led bio kompaktan i topla voda je mogla da otopi samo ivice, ali sada imamo komade leda koji plutaju naokolo, okruženi vodom koja se zagrejala pod letnjim suncem.

“Led postaje tanji i vetrovi mogu lakše da ga razbiju. Kada jednom pukne, vetrovi ga lakše pomeraju”, kaže Majer.

Led u Severnom ledenom okeanu od životnog je značajna za polarne medvede, jer je to platforma sa koje love. Što se više bude topio, to će se voda u okeanu više zagrevati pod sunčevom svetlošću, što će izazvati dodatno povećanje temperatura.

 

Boforova struja je mesto gde se formira višegodišnji led. Njegovi kružni vetrovi i struje okreću se u pravcu kazaljke na satu, zadržavajući led u hladnijim arktičkim regionima, odnosno sprečavajući njegov odlazak u topliji severni Atlantik preko Framovog moreuza.

Od sredine 2000-tih kružno kretanje morskog leda u Boforovoj struji ubrzano je, što ukazuje na to da je višegodišnji led bljuzgav i u fragmentima. Istovremeno, otopio se stariji led unutar struje, nakon što ga je sa svih strana “napala” topla voda.

Kompjuterski modeli su ranije predviđali da ćemo prvo leto bez leda u Severnom ledenom okeanu imati sredinom veka, ali su ti modeli polazili od blagog smanjenje leda, a ne katastrofalnog pucanja. Danas mnogi naučnici predviđaju da će led nestati za deset-petnaest godina.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage