Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

29. 12. 2016.

Minut će trajati jedan sekund više za Novogodišnju noć

Duga Novogodišnja noć trajaće sekund više ove godine, jedan poklon od planete Zemlje za one koji se budu veselili.

Minut će trajati jedan sekund više za Novogodišnju noć

foto: b92.net

U svim zemljama sveta minut između 23.59 i 00.00 po vremenu UTC/GMT (kordinisanom univerzalnom vremenu) trajaće sekund više nego normalno, odnosno 61 sekund umesto 60. 

Zemlje čiji satovi su vezani za koordinisano univerzalno vreme (UTC), odnosno više zemalja u Zapadnoj Africi, Velika Britanija, Irska i Island dodaće jedan sekund više svom odbrojavanju do ponoći za Novu godinu. 

Francuska i Srbija koje se nalaze u zoni centralnoevropskog računanja vremena (UTC/GMT plus jedan) imaće duži prvi sat u Novoj godini, dodatni sekund će biti između 0.59 i 1.00 sat. 

"Taj dodatni sekund ili interkalarni sekund dozvoljava da se usaglasi astronomsko neregularno vreme povezano sa kruženjem Zemlje sa skalom vremena, legalnom i izuzetno stabilnom, koju od 1967. godine određuju atomski satovi", navela je danas u saopštenju Opservatorija u Parizu. Skala računanja vremena koja se koristi svuda u svetu i koja se nalazi na satovima zasniva se na atomskim časovnicima velike preciznosti. 

Međutim "prirodno" ili "astronomsko" vreme koje je definisano kruženjem Zemlje oko Sunca i koje određuje protok dana i noći je neregularno. 

Vrlo dugoročno planeta ima tendenciju usporavanja pod uticajem gravitacionog privlačenja Meseca i Sunca, čime se neprimetno produžavaju dani stanovnika Zemlje. 

Zbog toga je vremena na vreme potrebno podesiti satove prema planetama, a kao referenca uzima se Koordinisano univerzalno vreme ili UTC. 

U proseku svakih 18 meseci treba da vratimo satove jedan sekund unazad da bi osluškivali prirodu. To je već učinjeno 26 puta od 1972. godine. 

O dodavanju "dodatnog sekunda" odlučuje Međunarodna služba rotacije Zemlje i referentnih sistema (IERS), čije je sedište u Opservatoriji u Parizu. 

Treba reći da niko neće primetiti razliku da imamo jedan sekund više, ali potrebno je da se regulišu sistemi navigacije preko satelita i sinhronizuju u velike računarske mreže.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage