Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 12. 2016.

OTIŠLA JE NA ALJASKU DA SLIKA POLARNE MEDVEDE: Zatekla je najtužniji prizor na svetu

Fotografkinja Peti Vejmajr otišla je na Aljasku početkom oktobra sa jednim ciljem. Ova umetnica je želela da fotografiše polarne medvede u njihovom prirodnom staništu, okružene snegom. Ali desio se šok kada je stigla, nigde nije uspela da nađe ni trunku snega, ni leda.

OTIŠLA JE NA ALJASKU DA SLIKA POLARNE MEDVEDE: Zatekla je najtužniji prizor na svetu

foto: kurir.rs

Tako je nastala najtužnija slika koja se ovih dana širi društvenim mrežama kao podsetnik na to koliko su klimatske promene veliki i ozbiljan problem.

Slika usamljenog polarnog medveda koji sedi na obali mora i gleda na dole dirnula je na hiljade ljudi, ali se našla i u magazinu "National Geographic". Ne zbog toga što je meda naizgled tužan, već zbog toga što verno dočarava posledice klimatskih promena. Peti je bila iznenađena kad je stigla na Aljasku i zatekla samo pesak i kamenčiće, iako bi u to doba godine trebalo da je puno snega.

 

"Bila sam iznenađena kad sam videla da nema snega i da led nije počeo ni da se formira. Meštani su mi rekli da je ovo neuobičajeno topla zima i da će sneg stići tek dosta kasnije. Ovo je jedna od najtoplijih zima u istoriji", rekla je Peti.

Ipak je slikala medvede okružene peskom i nastala je fotografija pod imenom "Nema snega, nema leda".

"Fotografija me je odmah dotakla, jer je medved delovao tako zamišljeno dok sedi na obali mora. Nedostatak snega i leda je bio toliko očigledan da slika savršeno priča priču bez ijedne reči", ističe ona. Led u Severnom ledenom okeanu, koji naučnici nazivaju platformom života za polarne medvede, nestaje već godinama zbog globalnog zagrevanja. Led počinje da se formila na jesen, a onda počinje da puca i da se topi na leto.

Medvedi imaju sve manje vremena da sa ledenih santi love foke, ključni deo njihove ishrane, što dalje dovodi do toga da ne mogu da nakupe dovoljno sala da prežive onaj period godine kad nema leda.

Izvor: kurir.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage