Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 10. 2017.  - Autor: Pressonline

REAKCIJE NA SKANDALOZNU OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ORIĆU: Velika nepravda i sramota! Za srpske žrtve ovde niko ne mari!

Sud BiH oslobodio je danas prvostepeno komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

REAKCIJE NA SKANDALOZNU OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ORIĆU: Velika nepravda i sramota! Za srpske žrtve ovde niko ne mari!

Foto: Printscreen

Orića i Muhića optuženica je teretila da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine, a nakon iznošenja završnih reči Tužilaštva BiH 29. avgusta, okončano je iznošenjem završnih reči odbrane 12. septembra. Tužilac Miroslav Јanjić rekao je tokom iznošenja završne reči da je Tužilaštvo, na osnovu dokaza i iskaza svedoka, utvrdilo i dokazalo da su optuženi počinili krivična dela koja su im stavljena na teret. Predsedavajući Sudskog veća Šaban Makusmić rekao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivicu.

OSUDE OSLOBAĐAЈUĆE PRESUDE ORIĆU

 Radojka Filipović, predsednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, koja je prisitvovala izricanju oslobađajuće presude ratom komandantu srebreničkih muslimana u Sudu BiH ocenila je kao nepravdu za žrtve. Naglasila je da su 1992. godine muslimani iz Srebrenice, predvođeni Naserom Orićem došli u njeno dvorište, u njenu kuću, i ubili joj suruga, jetrvu i njenih dvoje dece. Poručila je da u BiH nema pravde. 

"Danas su ga oslobodili, a slobodan je 25 godina",  kaže Filipovićeva. Bane Vasiljević, predsednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica, kazao je da bez obzira što je Orić oslobođen "on je za srpski narod iz Srebrenice i dalje ratni zločinac". Oslobađajuća presuda Naseru Oriću predstavlja dovoljan impuls da se definitivno održi referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH u Republici Srpskoj, smatra predsjdnik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. On je naglasio da ovako katastrofalna presuda znači "smak pravosuđa u BiH".

Mitrović kaže da oslobađanje Nasera Orića predstavlja "dno dna" i da onda više nema potrebe za procesuiranjem ratnih zločina nad Srbima, jer će poučeni ovim iskustvom svi biti oslobođeni.

 "U slučaju presude Naseru Oriću dominirala je politika, jer u ovom slučaju postoji sasvim dovoljno dokaza za osuđujuću presudu", zaključio je Mitrović. Predsednik BORS-a Milomir Savčić rekao je da oslobađanje Orića predstavlja krah i sumrak pravde u BiH i legalizaciju zločina nad Srbima. Naveo je da će se ovom presudom legalizovati zločin nad Srbima i otvoriti lov na Srbe u kojem će mnogi nevini Srbi stradati od Suda i Tužilaštva BiH. "Ovo je stvarno postalo opasno" rekao je Savčić.

Izvor: Pressonline/Kurir.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage