Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 08. 2017.  - Autor: Pressonline

Mariju je ujeo kraljevski piton, a ona se i dalje ne plaši zmija: One su deo njenog svakodnevnog života!

Ideja je da ljudima pokaže kako zmije nisu opasne i da mogu biti jako umiljate.

Mariju je ujeo kraljevski piton, a ona se i dalje ne plaši zmija: One su deo njenog svakodnevnog života!

Foto:Flickr

Marija Starčević (28) radi kao edukatorka u zoološkom vrtu u Zagrebu. Prvu zmiju je držala u rukama pre pet godina, kada je počela i da radi sa njima. Kaže da je bila jako skeptična, a danas najviše voli da radi sa mlečnim zmijama koje su i najsmirenija vrsta.

- Prvi put mi je bilo teško kad sam morala sama da izvadim zmiju iz akvarijuma. Morala sam biti jako oprezna - prepričava Marija. Vremenom joj je bilo sve lakše, piše 24sata.hr.

Počela je uz njih da se opušta i videla je da sa njima može da radi. Danas posao obavlja sa lakoćom, a isključivo se bavi mlečnim zmijama i kraljevskim pitonima.

- Zmije su razumne, osete da sam prijateljski nastrojena prema njima. Volim da kažem da zajedno sarađujemo već pet godina. Zbog predrasuda nisu jako popularne među ljudima i upravo zato pokušavamo da im podignemo popularnost - objašnjava  Marija.

Ideja je da ljudima pokaže kako zmije nisu opasne i da mogu biti jako umiljate. Objasnila je i kako navikava zmije na ljude, i obrnuto.

- Kad napune oko dva meseca, zmijica se uzme u ruke. Nakon nekog vremena može da se prebacuje iz ruke u ruku nežnim pokretima - govori Marija.

Dodaje kako je najbitnije da se nauče da nema opasnosti tako da se mogu opustiti uz posetioce i decu. Iako Marija voli svoj posao, za pet godina imala je i manjih nezgoda.

- Jednom me je ujeo mladi kraljevski piton. To je kao kad vas mačka ugrize. Ujeo me je ali me je odmah i pustio tako da se ništa opasno nije dogodilo - sa smeškom govori Marija.

Dodaje kako se nije uplašila jer je sve trajalo manje od sekunde, ali i zato što je ona i inače vrlo smirena osoba. Ovo baš i nije svakidašnji posao, a Marija je istakla i kako ljudi reaguju kada im kaže čime se bavi, piše 24sata.hr.

Izvor: 24 sata.hr

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage