Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 07. 2017.  - Autor: Pressonline

Mišja groznica hara regionom, u Požegi zabeležen prvi smrtni slučaj

Pacijenti dolaze nakon što prvi ili drugi dan dobiju povišenu temperaturu, glavobolju ili mučninu

Mišja groznica hara regionom, u Požegi zabeležen prvi smrtni slučaj
Foto: freeimages.com/walkman200

Broj obolelih od mišje groznice u Hrvatskoj raste, razmere su dostigle nivo epidemije, a u Požegi je registrovan i prvi smrtni slučaj.

Zbog komplikacija prouzrokovanih mišjom groznicom preminuo je stariji muškarac, inače hronični bolesnik, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zadravstvo, do danas je prijavljen 191 slučaj obolele osobe.

Oboleli stižu u tamošnje bolnice gotovo svakodnevno. Ali sa kakvim se simptomima građani javljaju i kako se zapravo zaraze, objašnjava Alemka Markotić, upravnica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu.

– Pacijenti dolaze nakon što prvi ili drugi dan dobiju povišenu temperaturu, glavobolju ili mučninu. Međutim, bolest dalje može napredovati u smislu otkazivanja bubrega i smanjenog mokrenja, što ponekad dovodi do potrebe za dijalizom. Zaraze se tako što udišu prašinu u kojoj su izlučeni sekreti zaraženih glodara. Dakle bolest je uzrokovana virusom, koji se nalazi u izlučevinama zaraženih životinja – objašnjava ona.

Najviše stradaju ljudi koji iz bilo kojeg razloga odlaze u šume i na njive. Bilo da su poljoprivrednici, šumski radnici, izletnici, planinari, turisti.

Da bi se zaštitili od moguće zaraze, doktorka napominje da je potrebno redovno prati rukene dizati prašinu, ne ležati po travi, a ako se nešto čisti u vikendicama i šupama sve dobro treba prešpricati dezinfekcijskim sredstvom, a posebno ne dirati gnezda glodara. Takođe zarazu može preneti ihrana koju slučajno ostavimo negde gde je izložena virusima.

Prema rečima Markotićeve, epidemija mišje groznice nije tako redak slučaj u Hrvatskoj i uobičajeno na ovim prostorima traje do oktobra, piše Dnevnik. hr.

 

 

Izvor: telegraf.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage