Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

30. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

ZAGREB OBJAVIO RAT "DEKLARACIJI O ZAJEDNIČKOM JEZIKU: Hrvatski je jedan od službenih jezika EU, srpsko-hrvatski ne postoji!

"Kako bih to podržavao? Ko to može podržati u Hrvatskoj? Hrvatski jezik je jezik Republike Hrvatske definisan našim Ustavom. Hrvatski jezik je jedan od službenih jezika EU", rekao je hrvatski premijer

ZAGREB OBJAVIO RAT "DEKLARACIJI O ZAJEDNIČKOM JEZIKU: Hrvatski je jedan od službenih jezika EU, srpsko-hrvatski ne postoji!

Deklaracija o zajedničkom jeziku još nije zvanično ni predstavljena, a komentari stižu s najviših adresa. Negativni. Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je: "Kako bih to podržavao? Ko to može podržati u Hrvatskoj? Hrvatski jezik je jezik Republike Hrvatske definisan našim Ustavom. Hrvatski jezik je jedan od službenih jezika EU. Za mene je to jedino bitno. O nekim neformalnim inicijativama mislim da na ozbiljan način ne moramo uopšte trošiti reči".

Ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek pretpostavlja da se radi o političkoj inicijativi: "Problematizovanje pitanja postojanja 'četiri politička' jezika na prostoru nekadašnje hrvatsko-srpske/srpsko-hrvatske jezičke prakse, što se nameće kao osnovna namera ovog projekta, klasično je izvrtanje teza jer je 'srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski jezik' zapravo politički konstrukt, nastao kao rezultat određene ideologije i državne politike koji u praksi nikada nije realizovan".
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSDOna priznaje jezičke "sličnosti", a mogućnost sporazumevanja između jugoslovenskih naroda smatra "dodatnom vrednošću".Munjevita reakcija s najviših službenih adresa u Hrvatskoj, i to od strane političara koji važe za umerene konzervativce, nije nimalo slučajna. Oni nastoje da usmere javni diskurs, s pravom naslućujući ostrašćenu reakciju radikalne desnice. Nismo morali dugo da čekamo.

Bivši ministar kulture i neformalni lider krajnje desnice Zlatko Hasanbegović Deklaraciju je nazvao "vukovskim vapajem jugoslovenskih nacionalista za izgubljenom domovinom".

Etiketa je nalepljena, predstava može početi.

Zlatko Hasanbegović, Foto: Beta

Foto: Zlatko Hasanbegović, Foto: BetaTekst Deklaracije o zajedničkom jeziku, koja će, ponavljamo, tek biti javno predstavljena, pojavio se u nekim medijima. Inicijatori su je i dodatno obrazložili. Ona je nastala kao rezultat rada oko 30 stručnjaka, mahom lingvista, a do sada ju je podržalo oko 200 naučnika, književnika, publicista, novinara, umetnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, redom osoba visokih profesionalnih referenci u svojim oblastima delovanja.

Osnovno je polazište da se u te četiri države govori jedan, zajednički standardni jezik policentričnog tipa. Ova lingvistički legitimna i naučno zasnovana teza, a po mnogima sporna, temelj je promišljanja o slobodi izbora i ukidanju svih oblika jezičke diskriminacije i segregacije. Imenovanje jezika, prema mišljenju potpisnika Deklaracije, je slobodno, te "svaka država, nacija, etnonacionalna ili regionalna zajednica može slobodno i samostalno kodifikovati svoju varijantu zajedničkog jezika".

Deklaracija nedvosmisleno otvara najkrupnija pitanja jezičke teorije i prakse na ovim prostorima. Izjava hrvatskog premijera kako na tu neformalnu inicijativu ne treba ''na ozbiljan način uopšte trošiti reči'' samo je (loša) PR doskočica. Njeni potpisnici napisali su više knjiga i dobili više meritornih svetskih nagrada, nego što su ih mnogi od onih koji će o tome govoriti i pročitali.

Beogradska konferencija regionalnog projekta Jezici i nacionalizmi; Autor: Fonet

Foto: Beogradska konferencija regionalnog projekta Jezici i nacionalizmi; Autor: FonetLingvistkinja na čijim se naučnim istraživanjima temelji Deklaracija, Snježana Kordić, podseća da je temelj nesporazuma u shvatanju o podudarnosti nacije i jezika. To je u 21. veku deplasirano, tvrdi, a to je i osnova nacionalističke isključivosti. Policentrični jezici su i engleski, nemački, španski, arapski i mnogi drugi.

Za književnicu Olju Savićević Ivančević Deklaracija je "pokušaj da se jeziku prizna da je važan i velik."

"Treba omogućiti kvalitetnu produkciju, podržati domaće autore, a ne onemogućavati ih u radu, te stvoriti novu generaciju čitalaca. Inače, ne vidim razloga da za 30 ili 50 godina iko ozbiljan stvara ili prati književnost, pozoriše, film na jezicima lokalnog dosega koji svoj uticaj namerno sužavaju, kada se to isto može raditi na nekom velikom stranom jeziku", navodi Savićević Ivančević.

Književnik i novinar Ante Tomić potpisao je Deklaraciju zato što se ona "suprotstavlja užasnom, idiotskom, neljudskom stanju u kojem je danas jezik."

Andrej Plenković; Autor: Fonet

Foto: Andrej Plenković; Autor: Fonet"Potpisao sam je jer ona pomirljivo i prijateljski priznaje svakoga, jer afirmiše različitosti, dozvoljava da jedna stvar može imati više imena, da mi svi govorimo istim jezikom, koji se od mesta do mesta različito zove, negde je hrvatski, negde srpski, negde bosanski, a negde crnogorski", pojašnjava Tomić.

Ili, lapidarno, Slobodan Šnajder: "Nemojmo mistifikovati u pogledu razlika jednog, zajedničkog polivalentnog jezika, ali ih isto tako nemojmo nasilno brisati."

Inicijatori i potpisnici Deklaracije još nisu objavili šta tačno žele da postignu ovim dokumentom.

Pixabay, Ilustracija

Foto: Pixabay, IlustracijaIz Instituta za hrvatski jezik odbijeni su i pre objave.

"Mislim da je reč o potpuno promašenoj akciji koja ni na koji način ne može uticati na činjenicu da je u Republici Hrvatskoj službeni jezik hrvatski, te da je hrvatski jezik službeni jezik EU", izjavio je direktor Instituta Željko Jozić.

Nismo primetili da Deklaracija udara na bilo koji Ustav, pa ni na hrvatski. Udara na tupu misao, na intelektualnu lenjost i oportunizam. Kada književnici čije knjige čitamo, iza kojih stoje milionske prodaje, kažu da nešto s jezikom nije u redu, što nam je činiti?

Za početak, počnimo da čitamo, slušamo i razgovaramo.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage