Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

29. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

OSTALA JOŠ SAMO ŠPANIJA: Senat SAD odobrio pristupanje Crne Gore u NATO

U Senatu je dvotrećinskom većinom ratifikovan Protokol o prijemu Crne Gore u NATO, a dokument treba samo još da potpiše predsednik Donald Tramp da bi postao validan

OSTALA JOŠ SAMO ŠPANIJA: Senat SAD odobrio pristupanje Crne Gore u NATO

U američkom Senatu ratifikovan je Protokol o prijemu Crne Gore u NATO.

Devedeset sedam senatora je glasovalo za, a dva protiv. Za ratifikaciju Protokola bila je potrebna dvotrećinska većina.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD 



Sada je potrebno samo da dokument potpiše američki predsednik Donald Tramp i on postaje zakon.
 

SAMO NA BALKANU: Bugarin kupio vojni helikopter za "lov na migrante" na granici! (FOTO, VIDEO) https://goo.gl/fdxgzR 


Tokom rasprave, general Kertis Skaparoti, zapovednik NATO-a, na svedočenju u Senatu odgovarao je na pitanja o prijemu Crne Gore u NATO. 

Senator Džon Mekejn: “U Crnoj Gori su Rusi pokušali izvesti državni udar, a Crna Gora je dobila potporu u 26 od 28 zemalja članica NATO-a. To je mala zemlja,  ali od velikog strateškog značaja. Koliko je važno da Crna Gora, posebno što je ispunila teške uslove za prijem, postane članica NATO saveza?"

General Skaparoti je odgovorio: “Apsolutno je kritično da postanu deo NATO-a. Imaju želju da budu članica, ispunili su uslove, a NATO-u je stalo da takve zemlje postanu deo organizacije. Ukoliko to izgubimo, to će biti smetnja, prepreka za druge zemlje i narode, osobito u Istočnoj Europi, koji to žele učiniti i koji gledaju ka zapadu, u želji da postanu deo NATO-a.”

General Kertis Skaparoti; Autor: Reuters

Foto: General Kertis Skaparoti; Autor: Reuters



Republikanski senator Rend Pol je kazao: "Pitanje je da li je dodavanje zemlje s manje od dve hiljade vojnika u NATO naš nacionalni interes? Udaljena mala država s dve hiljade vojnika koja će nam pomoći da sigurnije spavamo? Odgovor je - ne! Savez s Crnom Gorom neće doprineti našem nacionalnom interesu. Naš poziv za Crnu Goru da uđe u NATO će biti jednosmerna ulica u kojoj će se Sjedinjene Države obavezati da će braniti još jednu zemlju, a sve će platiti naši poreski obveznici."

Demokratski senator Kris Marfi iz Konektikata je rekao: “Uveren sam da će NATO biti snažniji ako se Crna Gora pridruži. To je mala zemlja s vrlo malom vojskom, ali zauzima neverovatno važan položaj na svetskoj karti. To je jedini deo Jadranske obale na kojem se prekida kontinuitet mape NATO-a. Sada će naš Savez biti osnažen u toj regiji. Crna Gora je spremna, postigli su značajan napredak u provođenju reformi, osobito na području vladavine zakona i sigurnosti.”

Reks Tilerson i Donald Tramp; Autor: Reuters

Foto: Reks Tilerson i Donald Tramp; Autor: Reuters



Mala balkanska država rastrzana je izmedju Zapada i uticaja Rusije na Balkanu, a ishod bi mogao da odredi put kojim se region kreće - ka NATO i Evropskoj uniji ili nazad u rusku sferu uticaja, navodi agencija Asošiejted pres.

Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je prošle nedelje pismo čelnicima Senata u kojem je poručio da je članstvo Crne Gore u NATO-u u interesu SAD.

Tilerson je poručio Senatu da bi ova tema trebalo da prodje ratifikaciju pre samita NATO 25. maja u Briselu, dodavši da su SAD jedna od poslednjih članica Alijanse koja Podgorici nije dala "odobrenje parlamenta".

On je u pismu lideru republikanske većine u Senatu Miču Mekonelu napisao da bi učešće Crne Gore kao pune članice na samitu u maju a ne kao posmatrača, poslalo snažan signal da nijedna tzv. treća strana nema moć veta na odluke Alijanse.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage