Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

28. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

CRNA GORA NA KORAK OD NATO: Protivnici pristupanja kao razlog navode dug od 20.000 milijardi dolara

Nakon rasprave u Senatu sledi i glasanje o ratifikaciji ulaska u NATO, za šta je potrebna dvotrećinska podrška

CRNA GORA NA KORAK OD NATO: Protivnici pristupanja kao razlog navode dug od 20.000 milijardi dolara

Senat SAD-a podržao je proceduralnu meru kojom je okončana rasprava o Protokolu o prijemu Crne Gore u NATO, čime je otvoren put za konačnu ratifikaciju tog dokumenta, koja bi trebalo da se dogodi do kraja marta.

Za okončanje rasprave glasalo je 97 senatora, dok su protiv bili samo dvojica.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Predsedavajući Senata, republikanski senator Mič Mekonel, ocenio je da će pozitivno glasanje o protokolu za Crnu Goru dati znak ostalim državama koje žele da se priključe Alijansi da "put do članstva, iako težak, nije uzaludan".
 

OLIMPSKI BOG POPULIZMA: Ovaj čovek tvrdi da će lično otplatiti dug Grčke, a evo i kako (FOTO) https://goo.gl/00diZ0 


"Sjedinjene Države i evropski saveznici suočavaju se s brojnim pretnjama, pa je NATO i dalje izuzetno dragocen savez", preneo je njegove reči Glas Amerike. 

On je ponovio da SAD traži od svojih saveznika ispunjenje obaveza, a na prvom je mestu izdvajanje dva posto BDP-a za obranu kako bi Alijansa mogla poboljšati svoje kapacitete.

"Zato i mi moramo ispuniti svoje obaveze, uključujući i glasanje u Senatu za Protokol o pristupanju Crne Gore", istaknuo je Mekonel.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin na sve načine pokušava da proširiti uticaj Rusije i zastraši države koje žele postati članice Alijanse.

Mič Mekonel; Autor: Reuters

Foto: Mič Mekonel; Autor: ReutersPOL: "SAMO DODATNA OBAVEZA"

Senator Rend Pol iz Kentakija, jedini koji se za sada javno protivio širenju Alijanse na Crnu Goru, smatra da NATO od prijema Crne Gore i njenih 2.000 vojnika neće imati mnogo koristi.

"Prijem Crne Gore samo bi predstavljao dodatnu finansijsku i vojnu obavezu za SAD i ne bi unapredio njene sigurnosne i nacionalne interese", smatra Pol.

Stoga ne želi da se SAD prijemom Crne Gore obaveže da će slati svoje vojnike u potencijalni konflikt ako budu morali braniti novu članicu.

U tom smislu zatražio je usvajanje amandmana koji bi predviđao da Kongres SAD-a odobri ulazak u rat u slučaju aktivacije petog člana Povelje NATO-a, koji podrazumeva međusobnu odbranu članica.

Prethodno je Pol ocenio i opasnim da se Sjedinjene Države angažuju na odbrani jedne nove članice.

"Nije razumno proširivati monetarne i vojne obaveze Sjedinjenih Država dok naš dug iznosi 20.000 milijardi dolara", objasnio je.

Njegovo je protivljenje izazvalo kritike senatora Džona Mekejna, koji ga je optužio da radi za Putina.

Rend Pol; Autor: Reuters

Foto: Rend Pol; Autor: ReutersSPORAZUM RATIFIKOVALO 25 OD 28 ČLANICA

Senat bi do kraja meseca trebalo da potvrdi pristup Crne Gore u NATO i tako omogući da predsednik Donald Tramp ratificira proširenje Atlantskog saveza na tu zemlju, bez obzira na proteste Rusije.

Za izglasavanje je potrebna dvotrećinska većina, a svi demokrati i gotovo svi republikanci podržavaju proširenje Saveza, kao i Trampova administracija.

"Ratifikacija pristupa Crne Gore NATO-u u interesu je Sjedinjenih Država", napisao je nedavno državni sekretar Reks Tilerson šefovima Senata, a prenosi AFP.

Do danas je 25 od 28 zemlja članica NATO-a ratificiralo ulazak Crne Gore, koja se nada da će kao punopravna članica učestvovati na samitu NATO-a već 25. maja u Briselu.

"Sudelovanje Crne Gore na samitu NATO-a kao članice, a ne promatrača poslaće snažan znak transatlantskog jedinstva i poruku da nijedna treća strana nema pravo veta na odluke NATO-a", istaknuo je Tilerson.

Osim Sjedinjenih Država, ulazak Crne Gore u NATO moraju ratifikovati i Holandija i Španija.

Crnogorski premijer Milo Đukanović; Autor: Reuters

Foto: Crnogorski premijer Milo Đukanović; Autor: Reuters


 

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage