Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

Mir, stabilnost i borba protiv korupcije prioriteti regiona

Na skupu su učestvovali premijeri Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije, kao i politički predstavnici Kosova, Italije i Evropske unije

Mir, stabilnost i borba protiv korupcije prioriteti regiona

Na samitu premijera zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu razgovaralo se o evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji i infrastrukturnom povezivanju regiona, očuvanju mira i stabilnosti, kao i daljoj saradnji u oblasti obrazovanja mladih ljudi kako bi se razbile predrasude, izjavio je domaćin sastanka, predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

“Čuli smo brojne kvalitetne inicijative, kao što je jedinstveno tržište zapadnog Balkana”, rekao je on, dodajući da se razgovaralo i o formiranju raznih asocijacija i povezivanja, kao, naprimer, u slučaju privrednika.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD "To je stvaranje tržišta od 20 miliona stanovnika, koje bi bilo atraktivno domaćim i stranim investitorima."
 

DRAMATIČAN IZVEŠTAJ TRESE HRVATSKU: Stanje Ratnog vazduhoplovstva katastrofalno, od 12 aviona samo 4 ispravna (FOTO) https://goo.gl/ftJUU2 


Predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine naveo je da se govorilo i o problemima te da su svi lideri istakli da su u potpunosti orijentisani na kreiranje ambijenta saradnje, međusobnog razumevanja, uvažavanja i očuvanja mira.

"Naše inicijative delimično su pretočene u zajedničku izjavu koja je usvojena. Naša poruka je jednostavna - želimo potpuno prisustvo evropske perspektive i evropskih predstavnika i veći obim investicija. Sami smo rekli koje projekte treba realizovati, svaka zemlja pojedinačno, a na Evropskoj uniji je da nam pomogne u realizaciji i da time napravimo bitan iskorak ka daljoj fazi evropskih integracija", naveo je Zvizdić.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han zahvalio se gostima koji su došli u Sarajevo, jer su, kako je kazao, premijeri zemalja zapadnog Balkana prvi put okupljeni s jedinstvenim ciljem.

"Ovakvi sastanci kao današnji samo su pokazatelj dobrih odnosa i siguran sam u napredak Bosne i Hercegovine. Slažem se s Denisom Zvizdićem, odnosno da je sadržina današnjeg sastanka bila ekonomski razvoj celog regiona. Na kontekstu inicijativa koje smo izneli danas na samitu ranije smo bili skeptični, ali mislim da ćemo u narednom periodu osigurati novih 80.000 radnih mesta u regiji", kazao je Han.

Predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano; Autor; Fonet/AP

Foto: Predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano; Autor; Fonet/APPremijeri država zapadnog Balkana održali su  sastanak u sklopu priprema za predstojeći, četvrti samit Berlinskog procesa, koji će ove godine u julu biti održan u Trstu.

Sastanku su prisustvovali premijeri Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije, komesar Han i ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano.

Zvizdić je na sastanku naglasio da sve zemlje regiona optimistično koračaju i ispunjavaju uslove koje su pred njima na putu evropskih integracija. Naglasio je da od izuzetne važnosti Berlinski proces, jer je to ubrzanje na putu EU, podsećajući da put zemalja Balkana prema EU ne znači samo preuzimanje pravne imovine, pristup fondovima i poboljšanje ekonomskog razvoja, za ove zemlje to znači stabilnost, mir i sigurnost.

Podvukao je da će Bosna i Hercegovina nastaviti da vodi konstruktivnu regionalnu politiku u cilju rada na projektima od značaja za zemlje zapadnog Balkana, a današnji sastanak to potvrđuje, odnosno potvrđuje zajedničku opredeljenost za rad na regionalnoj saradnji.

Identifikovao je da sve zemlje imaju slične probleme, poput nezaposlenosti, posebno mladih, ekstremizma i korupcije.

Sastanak lidera zemalja zapadnog Balkana; Autor: Fonet / AP

Foto: Sastanak lidera zemalja zapadnog Balkana; Autor: Fonet / AP"Dobro je što će predsednici vlada na samitu doneti još jednu deklaraciju, ali se pribojavam da će nakon samita opet početi svađe i sukobi", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić, i u obraćanju na samitu zamolio domaćine da ne nazivaju sve prisutne državama, jer ni on to ne radi.

"U pitanju je sentiment Srbije, i ovo ne govorim zbog kampanje", rekao je Vučić nakon što je Isa Mustafa predstavljen kao predstavnik države Kosovo, iako nigde nisu istaknuti simboli ni zastava Kosova.

Vučić je kazao da su njihovi odnosi na skupovima dobri, jer, kako je primetio, tada se priča o ekonomiji, ali je dodao da kada se takvi skupovi završe, kreće priča isključivo o politici, ili, dodao je "ne pričamo uopšte".

Dodao je da svi u regionu "verujemo u EU perspektivu, da se nadamo, ali i da u Srbiji više niko ne pominje datume, a da mu se čini da je tako i u mnogim drugim zemljama Zapadnog Balkana".

"Voleo bih da je evropska perspektiva nešto jasnija", rekao je Vučić, dodajući da Srbija želi region videti kao jedinstven prostor, iako, primetio je, neki drugi to ne žele.

U Sarajevo su u sredu uveče odvojeno stigli premijeri Mustafa i Vučić.

Sastanak lidera zemalja zapadnog Balkana; Autor: Beta

Foto: Sastanak lidera zemalja zapadnog Balkana; Autor: BetaDolazak kosovskog premijera prošao je bez publiciteta, dok je Vučićev dolazak privukao pažnju medija nakon naslova u Srbiji da bi se u Sarajevu mogao dogoditi incident sličan onom u Potočarima kod Srebrenice 2015. godine. 

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u sredu je, prilikom dočeka premijera Srbije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kazao kako dolazak šefa Vlade Srbije u ovom trenutku ima ogroman značaj za dalji razvoj odnosa između dve države.

Vučić je istakao kako je važno razgovarati, "jer to smiruje tenzije u regionu, što nam je neophodno".

"Što se tiče sutrašnjeg dana [četvrtak], razgovaraćemo o konkretnim stvarima, upravo kako sam juče [utorak] razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Želimo da vidimo što više konkretnih projekata, da znamo šta nam je cilj, gde idemo, šta želimo da postignemo. Mislim da ćemo prvi put imati značajnije rezultate", kazao je on.

Istakao je kako je za Srbiju važna izgradnja autoputeva, o čemu postoje zajedničke ideje sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, ali i o putu Niš – Priština – Drač.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage