Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 02. 2017.  - Autor: newsweek.rs

KOSOVSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Srbija neće u EU, već želi da u ruskom stilu vlada jugoistokom Evrope

"Srbija u ruskom stilu pokušava sa stvori sferu uticaja u regionu, demonstrirajući silu u BiH preko RS, na Kosovu preko srpskog stanovništva, u Crnoj Gori, čak i u Makedoniji i izazivajući stalne napetosti s Hrvatskom", rekao je Hodžaj

KOSOVSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Srbija neće u EU, već želi da u ruskom stilu vlada jugoistokom Evrope

Srbija ne želi da uđe u EU već da "u ruskom stilu" dominira jugoistokom Evrope izazivajući stalne napetosti sa susednim državama, uključujući i Hrvatsku, tvrdi kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.

"Srbija u ruskom stilu pokušava sa stvori sferu uticaja u regionu, demonstrirajući svoju ulogu i silu u BiH preko Republike Srpske, na Kosovu preko srpskog stanovništva na severu, u Crnoj Gori, čak i u Makedoniji i izazivajući stalne napetosti s Hrvatskom", rekao je Hodžaj za Hinu.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Prema njegovom mišljenju, Srbi ne žele približavanje EU koja zbog unutrašnjih previranja ni sama za to nije spremna. "Zbog krize u EU, Srbija pokušava da redefiniše svoju ulogu kako bi bila dominantna u regionu", dodao je.
 

TRAMPOV SAVETNIK ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: Milošević je 1999. znao svaki naš potez, Srbi su nas potpuno nadigralihttps://goo.gl/wUbQRB 


Šef kosovske diplomatije ipak ne veruje u izbijanje novog rata na Balkanu, nakon krvavih sukoba devedesetih koji su se završili NATO agresijom 1999. godine. "Ne mislim da bi mogao izbiti neki širi sukob ili rat, ali na delu je informacioni rat koji Beograd vodi u ruskom stilu", istakao je.

Priština smatra da normalizacija odnosa s Beogradom mora rezultirati priznanjem Kosova. "Sve zemlje znaju, i Beograd zna, da na kraju tog procesa treba priznati Kosovo. To je cilj dijaloga, bez toga je čitav dijalog beskoristan", istakao je kosovski ministar.

Fonet/AP, KFOR

Foto: Fonet/AP, KFORKFOR MORA OSTATI ZBOG RUSIJE I TERORIZMA

Hodžaj smatra da su glavne pretnje na jugoistoku Evrope Rusija i globalni terorizam, zbog čega je poželjna dugoročna prisutnost KFOR-a.

Ta NATO misija pod mandatom UN održava mir na Kosovu od 1999. kada je Severnoatlanski savez bombardovao srpske snage kako bi zaustavio etničko nasilje.

"Rusija je glavni geopolitički suparnik Zapada, to traba da priznamo i nazovemo stvari pravim imenom", rekao je ministar.

Uprkos tome što su trendovi radikalizacije mladih zaustavljeni, smatra da će radikalni islamizam još dugo biti problem na Bliskom istoku, na Zapadu i na Balkanu. "Ne treba biti naivan, za pobedu nad Islamskom državom biće potrebno još pet do deset godina", smatra Hodžaj i dodaje kako navodno s Kosova, koje se smatralo jednom od baza za regrutovanje džihadista, više niko ne odlazi na bojišta u Siriji i Iraku.

Enver Hodžaj; Autor: AP

Foto: Enver Hodžaj; Autor: AP"Na Kosovu smo preduzeli niz mera na nivou zakona, medija, škola, porodice, islamskih zajednica i mislim da to u iduće dve, tri godine više neće biti problem", podvukao je Hodžaj.

Priština tvrdi da je s Kosova na bojišta u Siriji i Iraku proteklih godina otišlo 40 boraca, kao i da se u poslednje dve godine niko nije priključio Islamskoj državim uprkos tome što najveće međunarodne monitoring organizacije navode da se najmanje 300 kosovskih Albanaca prodružilo ozloglašenoj terorističkoj organizaciji.

Ipak, Hodžaj smatra da bi zbog Rusije i terorizma KFOR morao da ostane na Kosovu duže. "Na Kosovu mogu ostati koliko žele".

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage