Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 02. 2017.  - Autor: newsweek.rs

HRVATSKA ZARAĐUJE MILIONE NA RATU U SIRIJI: Zagreb izvezao rekordnu količinu naoružanja na Bliski istok

Samo u prvih devet meseci prošle godine, Zagreb je prodao municiju, mine i raketne bacače u vrednosti od 83 miliona evra

HRVATSKA ZARAĐUJE MILIONE NA RATU U SIRIJI: Zagreb izvezao rekordnu količinu naoružanja na Bliski istok

Hrvatska je drastično povećala prodaju oružja iz perioda rata u Jugoslaviji. Usprkos upozorenjima organizacija za ljudska prava o ilegalnom preusmeravanju pošiljki u ratna područja, što predstavlja kršenje EU i međunarodnih zakona, Hrvatska je u prethodnoj godini kontinuirano izvozila naoružanje u Saudijsku Arabiju, pišu Lorens Marzuk, Ivan Angelovski i Jelena Svirčić za BIRN.

U prvih devet meseci prošle godine, Zagreb je prodao municiju, mine i raketne bacače u vrednosti od 83 miliona evra, otkrili su Balkanska istraživačka regionalna mreža, i OCCRP, Mreža za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije. Cifre iz perioda između oktobra do decembra tek treba da budu objavljene. 
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Video snimci i fotografije koje su se pojavile iz Sirije pružaju uverljive dokaze o prisustvu municije i oružja hrvatske proizvodnje u ovoj državi. Hrvatska je jedna od prvih država koja je isporučila oružje sirijskim pobunjenicima, oslobađajući se na taj način zaliha municije tokom zime 2012. godine. 

Oprema je usmerena preko Jordana – plaćena od strane Saudijske Arabije uz koordinaciju CIA – duž puta kojim je od tada iz Srednje i Istočne Europe preneseno oružje u vrednosti preko milijardu evra.

Od trenutka kada su te prve isporuke razotkrivene, Hrvatska je uložila maksimalne napore kako detalji ove trgovine ne bi dospeli u medije, uklanjanjem ključnih informacija – kao što je konačno odredište – iz službenih izveštaja. 

Novinari su, međutim, našli način da zaobiđu tajnost, korišćenjem malo poznatih UN-ovih podataka o trgovini, koji su otkrili kako je Hrvatska izvezla preko 2.600 tona decenija stare municije (koje je Hrvatska vojska proglasila viškom) moderno-opremljenoj vojsci Saudijske Arabije između februara i septembra 2016. godine.
 

INTERVJU Rolan Dima: Želeli smo da sačuvamo Jugoslaviju, zato sam ubedio Miloševića da ode u Vašington (FOTO) https://goo.gl/y6j0wj 


IZVOZ U SAUDIJSKU ARABIJU

Od decembra 2012. godine i početka rata u Siriji, Hrvatska je izvezla oružje i municiju u vrednosti od 126 miliona evra Saudijskoj Arabiji i 44 miliona evra Jordanu, prema podacima s internet stranice UN Comtrade koji objavljuje detaljnu međunarodnu statistiku o trgovini dobrima iz 99 različitih kategorija, uključujući oružje. Pre ovoga, trgovina oružjem i municijom je bila praktično nepostojeća u Hrvatskoj. 

Hrvatska je ukupno isporučila preko 6.000 tona municije za ručno i lako naoružanje -- koja je verovatno podrazumevala metke, minobacačke projektile, rakete, granate – samo zalivskom kraljevstvu. Ovo je jednako težini 750 miliona metaka za AK-47 kalašnjikove. 

Kako otkriva jedno starije istraživanje BIRN-a i OCCRP-a, objavljeno prošle godine, između 2012. i 2014. godine, Hrvatska je odobrila izvozne licence vredne 302 miliona evra Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima za četiri ključna dobavljača sirijske opozicije. Brojke, poslednje dostupne, uglavnom su zasnovane na izveštajima Evropske komisije. 

UN podaci o trgovini pokazuju kako je pre 2012. godine, Hrvatska izvezla manje od milion evra municije godišnje, ali ovo je poraslo sa početkom sirijskog građanskog rata, na 4.7 miliona evra 2012. godine; 30 miliona evra 2013. godine; 35 miliona evra 2014. godine; 6.6 miliona evra 2015. godine i 77 miliona evra 2016. godine. Hrvatska nema veću aktivnu proizvodnju municije i u prethodnim godinama je uvezla manje količine oružja, što ukazuje kako ovi izvozi potiču od velikih zaliha Ministarstva obrane Republike Hrvatske, MORH, koje datiraju iz Jugoslavije i ratova za nezavisnost iz ranih devedesetih. 

Vojni i bezbednosni stručnjak iz Hrvatske, Igor Tabak, analitičar internet portala o odbrani i bezbednosti, Obris, zapaža kako Hrvatska trenutno nema fabrike  za proizvodnju municije, tako da za prodaju mora uzimati iz zaliha. 

„Vrlo je verovatno kako ovi izvozi potiču od stare municije, verovatno iz zaliha bivše Jugoslavije i proizvodnje Istočnog bloka“, kaže on.Hrvatska dosledno odbija da prizna kako ostvaruje ogromnu dobit od likvidacije svojih zaliha na ratištima na Bliskom istoku, ali dokumenti koje je objavila organizacija pod imenom Regionalni pristup smanjenju zaliha, pokazuje velik porast prodaje sa zagrebačkih zaliha koji se poklapa sa početkom građanskog rata u Siriji. 

Niz dokumenata koji je predan regionalnom forumu od strane MORH-a detaljno pokazuje kako je Hrvatska vojska prodala barem 5.000 tona viška municije 2013. i 2014. godine – a tolika količina je prethodno prodana u razdoblju od deset godina – sa zaliha od otprilike 18.000 tona.  

Porast prodaje se dogodio odmah nakon što je Hrvatska ponudila svoje oružje Vašingtonu za upotrebu u Siriji i početka velikog vazdušnog prevoza oružja i municije u Jordan – operacije o kojoj je prvo izveštavao "New York Times" u februaru 2013. godine, a koja je potvrđena BIRN-u i OCCRP-u od strane bivšeg američkog ambasadora u Damasku, Roberta Forda, u intervjuu prošle godine.

Od 2012. godine, sva prodaja municije, izuzevši nekoliko stotina hiljada dolara, je išla u Jordan ili Saudijsku Arabiju. 

Pošiljke u februaru, junu i septembru 2016. godine – najvrednije do sada – sadržale su skoro 2.600 tona metaka, mina za minobacače ili raketa, vrednih 77 miliona evra.

Dodatnih 122 tone bacača raketa ili granata je prevezeno u martu i avgustu 2016. godine u Saudijsku Arabiju, u skladu s UN-ovim podacima o međunarodnoj trgovini. Hrvatska proizvodi male količine bacača granata, ali do danas u Siriji je viđeno samo oružje jugoslavenske proizvodnje i sa zaliha. 

Portparol Ministarstva ekonomije je prvo rekao novinarima BIRN-a i OCCRP-a kako nije bilo izvoza bacača raketa ili granata Saudijskoj Arabiji tokom 2016. godine, a nakon što su ga novinari suočili sa službenim brojkama iz UN-a i Hrvatskog zavoda za statistiku, koje govore suprotno, on nije imao komentara, prenosi BalkanInsight.
 


PPOGREŠNE RUKE

Malo je verovatno da vojska Saudijske Arabije, jedna od najbolje opremljenih na svetu, može biti konačno odredište za ove hrvatske otpatke. Vojni stručnjaci su rekli BIRN-u i OCCRP-u kako su verovatni korisnici takvog materijala grupe koje su saveznici zalivskog kraljevstva u Siriji i Jemenu. 

Iako su stručnjaci prethodno istakli video i fotografske dokaze RBG-6 bacača granata i RAK-12 višecevnih raketnih sistema hrvatske proizvodnje u Siriji, hrvatski zvaničnici su osporili njihovo poreklo, ističući kako se slično oružje proizvodi i na drugim mestima. 

Međutim, nova analiza profila na društvenim mrežama jedinica koje se bore u Siriji, koju su proveli BIRN i OCCRP, kao i onlajn entuzijasta koji prate upotrebu oružja, pruža jasne dokaze kako su ova oružja proizvedena u Hrvatskoj. 

Tri fotografije podijeljene na Tviteru 2015. godine i 2016. godine pokazuju bacače granata „RBG-6“ u upotrebi ili na prodaju u Siriji. Ovaj model se proizvodi isključivo u Hrvatskoj.  
 


Dva video snimka takođe pokazuju Prvu armiju i Pokret Nuredin Zanki, "umerenu frakciju" u Siriji koju podržava SAD, kako koriste bacače raketa s vidljivim znakom „RAK“ sa strane, čime se potvrđuje hrvatsko poreklo. Hrvatska je bila jedini proizvođač RAK-12 bacača. 

Drugi video snimci objavljeni 2015. i 2016. godine od strane različitih frakcija takođe pokazuju rakete hrvatske proizvodnje u Siriji. Obeležja na njima pokazuju kako su napravljene sredinom devedesetih, nakon što se Hrvatska odvojila od Jugoslavije.  

Mine za minobacače proizvedene u Hrvatskoj tokom 1990-tih su takođe identifikovane u velikim količinama na sirijskim ratištima na osnovu serijskih brojeva vidljivih na objavama na društvenim mrežama. Sveže isporuke municije su navodno nastavile da stižu u Siriju. Dva video snimka pobunjeničkih skladišta oružja zaplijenjenih od strane sirijskih državnih trupa, snimljena u decembru 2016. godine od strane televizijske kuće bliske Kremlju "Russia Today", otkrivaju neiskorišćene mine za minobacače i rakete. One su verovatno isporučene prethodnih meseci s obzirom na potrebu za stalnim obnavljanjem zaliha u ratnoj zoni.  

Takozvane umerene pobunjeničke grupe u Siriji nisu jedine vojne formacije koje su nabavile hrvatsko oružje, prema rečima organizacija za ljudska prava. 

Islamska država i Džabat al-Nusra su nabavili bacače hrvatske i jugoslavenske proizvodnje još 2014. godine, u skladu s izveštajima organizacija kao što je "Amnesty International". 

Ivica Nekić, predsednik Alan agencije, hrvatskog državnog trgovca oružjem, koji prodaje artikle kao što su RAK-12, RBG-6 i zalihe mina za minobacače, rekao je BIRN-u i OCCRP-u kako agencija „nema ništa“ s bilo kojim artiklom nađenim u Siriji.  

Dodao je kako je oružje možda zaplenjeno na ratištu ili kako je došlo iz Iraka, koji kupuje oružje iz Srednje i Istočne Europe decenijama. 

Na pitanje o širenju oružja hrvatske proizvodnje u Siriji, Eliot Higins, londonski istraživački novinar, čija su specijalnost istraživanja preko javno dostupnih podataka (open-source), kaže: „Videli smo grupe kao što su Islamska država i Džabat al Nusra kako koriste ovo oružje, iako je nejasno kako su ga nabavili. Ovo oružje je moglo biti ukradeno od drugih grupa, prodato između grupa, ili osigurano direktno.“ 

Higins je među prvima identifikovao balkansko naoružanje u upotrebi u sirijskom ratu. 
 

 Ahrar al-Sharqia equipped with RBG-6 Multiple Grenade Launcher during fighting with  al-Bab  


NEPROVERENE DESTINACIJE

Darko Kihalić, voditelj Odeljenja za oružje i dozvole pri Ministarstvu ekonomije, rekao je BIRN-u i OCCRP-u u intervju tokom prošlog leta, kako Zagreb nema problem s prodajom oružja Saudijskoj Arabiji sve dok ona dostavlja odgovarajuću dokumentaciju. 

„Kako ćete zaustaviti nekog da izvozi negde gde nema ograničenja, kada će to uticati na nečije prihode i dobit?“ pitao je on. 

U odgovoru na pitanja novinara BIRN-a i OCCRP-a o novijim prodajama, portparol ministarstva je prošle sedmice naveo kako je izvoz u 2016. godine posledica realizacije dozvola koje su odobrene 2015. godine i koje se mogu iskoristiti godinu dana nakon izdavanja, prenosi BalkanInsight.

Dodao je kako su neke dozvole za Saudijsku Arabiju bile odbijene u 2015. i 2016. godini, a nijedne odobrene, što je u suprotnosti s onim što je Kihalić izjavio tokom intervjua.

Portparol nije detaljnije objasnio ove razlike, kako je izvoz bio odbijen, niti je pojasnio kako je izvoz kasnije bio omogućen u 2016. godini dok je ministarstvo odbijalo izdati dozvole za Saudijsku Arabiju.  Nakon toga u 2016 godini. nisu izdate dozvole, naveo je portparol, mada nije odgovorio na pitanje o 2017. godini.

Kada smo ga upitali da li je svestan kako se hrvatsko oružje koje kupuje Saudijska Arabija pojavljuje u Siriji, Kihalić je rekao: „Mi nemamo šta više da proveravamo, s obzirom da na izvoznom dokumentu piše kako će njihovo ministarstvo obrane ili policijske snage Saudijske Arabije koristiti to oružje i kako ga neće preprodavati ili izvoziti“.

On kaže kako ovaj pristup znači da je Hrvatska ispunila svoje međunarodne obaveze uključujući Zajednički stav EU o izvozu oružja, za koji ima obavezu ispunjavanja od priključenja Evropskoj uniji 2013. godine, kao i obavezu poštovanja Sporazuma o trgovini oružjem UN-a iz 2014. godine. 

Organizacije za ljudska prava osporavaju Kihalićev stav.

Patrik Vilken, istraživač za oružje za "Amnesty International", kaže kako je Hrvatska obavezna ne samo da proverava dokumente, već i sprečiti preusmeravanje oružja prema drugoj zemlji, kao što je i zabranjeno sticanje koristi u teškim kršenjima ljudskih prava. Ukoliko se to ne radi, objašnjava on, to je kršenje međunarodnog prava. 

“Imajući u vidu brdo dokaza o sistematskim preusmeravanjima isporuka oružja iz Saudijske Arabije prema oružanim grupama u Siriji, nedostatak detaljnog ispitivanja radi sprečavanja daljih diverzija – može doći do kršenja Zajedničkog stava EU i Sporazuma o trgovini oružjem”, dodaje on. Amnesty International je upozorila kako su oružja prodata Saudijskoj Arabiji završila kod oružanih grupa koje su počinitelji ratnih zločina, uključujući indirektno, Islamsku državu. 

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije nije se odazvalo na brojna postavljena pitanja.

Holandija je već obustavila izvoz oružja u Saudijsku Arabiju nakon izveštaja da se oružja koriste za ratne zločine u Jemenu. Britanija i Nemačka se sve više pozivaju da naprave isto. 

Bodil Valero, poslanica Evropske stranke Zeleni iz Švedske i izvestitelj Evropskog parlamenta o oružju, je kritikovala Hrvatsku i pozvala EU da pooštri mere kontrole izvoza oružja među svojim članicama. 

„Hrvatska je koristila Saudijsku Arabiju s obzirom da nije dozvoljeno izvoziti u Siriju, a oružje završava u rukama Islamske države i Kurda. Moramo napraviti mnogo više,“ kaže ona. 

Tekst je objavila Balkanska istraživačka mreža BIRN kao deo projekta „Tragom dokumenata do boljeg upravljanja“ (A Paper Trail to Better Governance).
Svi dokumenti mogu se pronaći u BIRN-ovoj bazi podataka BIRN Source

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage