Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

IPA programi kao reŠenje za nepremostive probleme

23. 08. 2011.  - Autor: Z. Čonkaš, Novi Sad

Za puteve između Srbije i Mađarske

Saradnja - Na osnovu IPA prekograničnog programa saradnje između Mađarske i Srbije, Vojvodina je od Evropske unije dobila oko 700.000 evra za rekonstrukciju putnih pravaca koji ih povezuju, a nosilac tog projekta je Zavod za urbanizam Vojvodine

1
Evropska unija je dodelila Vojvodini donaciju od oko 700.000 evra za izradu planske dokumentacije, rehabilitaciju, rekonstrukciju i pojačano održavanje dva pogranična putna pravca u ukupnoj dužini od 92,8 kilometara između Srbije i Mađarske, koje je pokrajinska vlada označila kao veoma bitne za lokalno stanovništvo i dobru međunarodnu saradnju.

Prvi je pravac Bačalmaš-Bajmok, dužine 45 km na teritoriji opštine Bačka Topola, a drugi je Tisasiget-Đala, dužine 47,8 kilometara na teritoriji opština Novi Kneževac i Čoka.

Bačalmaš-Bajmok

Kako u izjavi za Press ističe direktor Zavoda za urbanizam Vojvodine Vladimir Zelenović, IPA prekogranični program Mađarska-Srbija u budžetskom periodu između 2007. i 2013. godine osnovan je sa ciljem da države učesnice uspostave program zajedničkog upravljanja i ima za cilj unapređenje dobrih susedskih odnosa, stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta od obostranog interesa svih zemalja o kojima je reč, kao i podsticanje njihovog harmoničnog, uravnoteženog i održivog razvoja.

A

Razvoj i prosperitet regije

Izgradnjom odgovarajuće infrastrukture premostiće se dosadašnja slaba saobraćajna povezanost Srbije i Mađarske, što će imati za rezultat efikasniju razmenu ljudi, dobara i usluga, odnosno nove privredne aktivnosti, razmenu iskustava i znanja i ujednačenost razvoja četiri pogranične oblasti. Putne mreže pokrivene projektima će pored lokalnog imati i širi značaj zbog činjenice da će biti kvalitetnije povezane sa Koridorom 10, autoputem E-75, koji je glavni saobraćajni pravac prema Makedoniji, Grčkoj i Albaniji. Ipak, najviše koristi od ovog projekta imaće svakako stanovnici opština Čoka, Novi Kneževac, Bačka Topola i grada Subotice.

- Za rekonstrukciju putnog pravca Bačalmaš-Bajmok predviđeno je da se izradi glavni projekat sa dozvolom za izvođenje radova na rehabilitaciji postojećeg putnog pravca dužine 45 km, koji se prostire od graničnog prelaza Bajmok preko naseljenog mesta Bajmok do Bačke Topole. Ovome treba dodati i lokalni put koji povezuje naseljena mesta Bajmok i Madaraš - objašnjava Zelenović, precizirajući da je ukupna vrednost projekta 558.605 evra, od čega vodećem partneru NIF ZRT (preduzeće za razvoj nacionalne infrastrukture Mađarske) iz Budimpešte pripada 158.480 evra, a našem Zavodu kao nosiocu projektnih aktivnosti sa strane Republike Srbije 400.125 evra.

Tisasiget-Đala

Istim projektnim aktivnostima i radovima obuhvaćen je i putni pravac Tisasiget-Đala, dužine 47,8 km, koji se prostire od graničnog prelaza Đale, preko tog mesta i Novog Kneževca, do Čoke.

- Ovome treba dodati i krak puta od Novog Kneževca preko Banatskog Aranđelova, Majdana i Rabe, do tromeđe Rumunije, Mađarske i Srbije. Ukupna vrednost ovog projekta je 536.742 evra, od čega vodećem partneru NIF ZRT pripada 113.380 evra, a našem Zavodu, kao nosiocu projektnih aktivnosti od strane Republike Srbije, 432.362 evra - ističe naš sagovornik, uz napomenu da je predviđeno da oba projekta budu završena u roku od 16 meseci.

3
Vlada Vojvodine je prepoznala važnost ovog projekta,obezbedila potrebna sredstva i još jednom pokazala da je bez rezerve podržava realizaciju međunarodnih projekata ... Vladimir Zelenović, direktor Zavoda za urbanizam Vojvodine

Po pravilima ovog programa, naš zavod ima obavezu da obezbedi 15 odsto sopstvenog učešća, a obaveza EU je 85 odsto, što znači da će Vojvodina dobiti čistu donaciju od EU, u iznosu od oko 700.000 evra. Za Zelenovića je, kao nekog ko je preuzeo odgovornost za uspešnu realizaciju oba projekta u ime Zavoda, kako kaže, najveći izazov bio kako da uz što manje troškova obezbedi tako velika sredstva za učešće i predfinansiranje.

- Tada sam se obratio Vladi Vojvodine, koja je prepoznala važnost ovog projekta, obezbedila potrebna sredstva i još jednom pokazala da na nedvosmislen način i bez rezerve podržava realizaciju međunarodnih projekata - naglasio je Zelenović. 

Izvor: PRESS VOJVODINA

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati