Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 02. 2018.  - Autor: Al Jazeera

Analitičari: Rat Irana i Izraela nije na vidiku

Izrael i Iran su ušli u dugo neviđeni nivo napetih odnosa, a niti jedna strana ne pokazuje spremnost za ustupke

Analitičari: Rat Irana i Izraela nije na vidiku

Foto:Al Jazeera

Odnosi između Izraela i Irana beleže novi trend rasta tenzija nakon što su izraelske snage bombardirale iranske elemente u Siriji, a analitičari tvrde da do rata između dviju zemalja ipak neće doći.

akon što je srušio iransku bespilotnu letelicu u svom zračnom prostoru, Izrael je izveo zračne napade na proiranske elemente u Siriji, a tokom napada srušen je jedan izraelski avion F-16, prenosi agencija Anadolija.

U jeku rasta tenzija, Izrael i dalje tvrdi da iransko vojno prisustvo u Siriji predstavlja crvenu liniju, a u javnosti se postavlja pitanje dokle su spremni ići.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tu temu je naglašavao i na sastancima sa najvišim zvaničnicima Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, ali Iran se nije osvrtao na njegova upozorenja.

Izraelski analitičar Avi Issacharoff za Anadoliju je kazao kako subotnji incidenti predstavljaju drugu fazu izraelsko-iranske krize.

Vojno prisustvo

"Iran ima veliko vojno prisustvo u Siriji. To znači da glavnu riječ u Siriji ne vodi tamošnji predsednik Bashar al-Assad, nego Iran. Jučerašnji događaji samo potvrđuju obime iranskog uticaja u Siriji", kazao je Issacharoff.

Naglasivši kako je rušenje izraelskog aviona incident koji nije viđen u protekle tri decenije, Issacharoff je kazao da piloti aviona nisu zarobljeni jer je avion pao na izraelsku teritoriju.

"Bombardiranje iranskih položaja u Siriji je bio dovoljno jak odgovor od Izraela, ali stvarno pitanje je kuda Izrael i Iran nameravaju ići u ovom slučaju. Ključ situacije u ovom slučaju je u rukama Assada. Iako on jeste pijun iranske politike, smatram da kao neko ko se još uvijek predstavlja predsjednikom može i treba spriječiti iransku dominaciju u Siriji", kazao je Issacharoff i dodao da intenziviranje tenzija s Izraelom Assadu ni u kom slučaju ne može koristiti.

Ističući kako izraelski premijer Netanyahu vodi politiku kojoj glavni cilj jeste ostanak na vlasti, Issacharoff je kazao da Netanyahu zasigurno ne želi ulaziti u rat s Iranom jer bi u slučaju poraza doživeo pad popularnosti.

 


Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage