Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 09. 2017.

ŠOK ZA NEDODIRLJIVOG Putin izgubio u centru Moskve, pobedio ga anonimni novinar

U Rusiji je, kao i u većini sveta, razlika između glasova ruralne i urbane populacije, velika. Lokalni izbori, održani u nedelju u 82 ruska regiona, pokazali su taj taj jaz sve veći. Dok je u u ruralnim delovima zemlje aktuelna vladajuća partija osvojila ubedljivu većinu, Moskovaljani nisu bili preterano zainteresovani za izlazak na birališta. Oni koji jesu, poverenje nisu tako jednoglasno ukazali Putinovim kadrovima.

ŠOK ZA NEDODIRLJIVOG Putin izgubio u centru Moskve, pobedio ga anonimni novinar

Foto:Blic.rs

Koalicija liberalnih opozicionih stranaka ostvarila je neočekivani trijumf na lokalnim i regionalnim izborima koji su u nedelju održani u Rusiji, odnevši pobedu u više izbornih jedinica usred Moskve - uključujući i četvrt Gagarinski u kojoj je glasao predsednik Vladimir Putin. Opoziciona koalicija Ujedinjene demokrate u toj četvrti je osvojila svih 12 mesta.

Ipak, u najvećem broju moskovskih opština pobedila je Putinova "Jedinstvena Rusija" (JS).

Jedan od izuzetaka je oblast Hamovniki distriktu u centralnom moskovskom okrugu, pobedu je odneo čovek koji se kandidovao bez dana iskustva u politici i bez plana da pobedi. Njegovo ime je Ilja Azar (33), novinar ruske "Novaje Gazete" i otvoreni Putinov kritičar.

Ilja je, kako tvrdi, svojom kandidaturom želeo da ukaže na potrebu da se u politički život uključi i civlini sektor. Kada je sutradan saznao da je pobedio i to sa više od 50 odsto glasova, bio je, prema sopstvenim rečima, "šokiran i zbunjen".

Foto: Wikipedia / Promo

- "Jedinstvene Rusije" nigde nije bilo tokom kampanje. Valjda su bili lenji jer su navikli da stalno osvajaju glasove. Mi smo išli od vrata do vrata. Svih 15 mesta i našeg distrikta osvojili su nezavisni kandidati - kaže Azar.

Možda još veći šok od Azarove pobede je to što u distriktu Hamovniki, u kojim živi oko 102.000 ljudi, Putinova stranka nije osvojila dovoljna glasova da dobije bar jedno mesto u gradskoj skupštini. Za Putinove kritičare, ovaj podatak dovoljan je da bi tvrdili da "Jedinstvena Rusija" više nema i jedinstvenu podršku glasača, posebno jer Hamovniki nije i jedini distrikt u kojem su pobedili oni koji Putina baš i ne vole.

Ipak, JS i dalje je ubedljiva, pa teško da bi se rezultati pojedinaca kao što je Azar mogli smatrati početkom Putinovog pada, možda pre kao loš znak. Putin je i dalje ubedljivo najpopularniji političar u zemlji, sa oko 70 odsto podrške, pokazuju ankete, mada najmanju podršku uživa upravo u prestonici.

I na nedeljnim lokalnim izbora, na kojima se biralo 16 gubernatora, članovi šest regionalnih parlamenata i poslanike za dva upražnjena mesta u donjem domu ruskog parlamenta, JS je bila ubedljiva na nivou cele države, mada su tamošnji mediji, uglavnom naklonjeni vlasti, objavili su da je "interesantno da je izabrano dosta gubernatora iz opozicionih redova".

Opozicija je i ovaj put, kao što je to bio slučaj sa mnogim izborima pre ovih, prijavila brojne slučajeve neregularnosti. Među prijavljenim nepravilnostima bilo je popunjavanje glasaških listića van ograđenih kabina predviđenih za to, dugi redovi vojnika koji su glasali na biralištima na kojima nisu registrovani, a na pojedina birališta u Moskvi dolazili su puni autobusi, što je izazvalo sumnje da građani više puta glasaju na različitim mestima.

Putin i Medvedev glasaju na lokalnim izborima:

Ankete pokazuju da je predsednika Rusije i dalje najpopularniji političar kojeg podržava 70 odsto građana, a priliku da proveri podršku, imaće u martu sledeće godine, kada Rusiju očekuju predsednički izbori. Iakonije povrđeno da će se Putin kandidovati za novi šestogodipnji mandat, list "Komersant" piše da je to izvesno, čak i da je napravljen plan.

Plan u dve faze

Kako piše "Komersant" pozivajući se na neimenovane izvore u Kremlju, strategija kandidature Vladimira Putina za novi mandat već je spremna, a kampanja će se odvijati u dve etape.

Prva etapa, u kojoj će Putin saopštiti da se slaže sa novim predsedničkim mandatom trebalo bi da počne u novembru, a do tad će biti organizovano nekoliko manifestacija u kojima će on učestvovati. Druga etapa predstavljaće formalno kandidovanje Putina, kao nezavisnog kandidata, i to pri kraju zakonskog roka, kako bi zvanična predsednička kampanja bila maksimalno skraćena. U skladu sa Zakonom o izboru predsednika, izbori moraju biti raspisani od 7. do 17. decembra.

Foto: Tanjug, Agencije / RAS Srbija

Početkom septembra, Putin je na pitanje zašto ne govori o svojoj kandidaturi rekao da, čim se objavi predizborna kampanja, "svi odmah prestanu da rade".

Komersant dodaje da će u prikupljanu potpisa aktivno učestvovati vladajuća stranka Jedinstvena Rusija.

Putin je 31. decembra 1999. godine ukazom Borisa Jeljcina koji je podneo ostavku na predsedničku funkciju, postao vršilac dužnosti predsednika Rusije, a zatim je 26. marta 2000. na izborima postao predsednik. Ponovo je izabran za predsednika 2004. i 2012. godine.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage