Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

07. 07. 2017.  - Autor: Pressonline

Od sada će i stranci plaćati porez!

Saudijska Arabija je saopštila danas da je počela da oporezuje strance koji rade u privatnom sektoru, što je deo mera fiskalnih reformi čiji je cilj rešavanje problema pada prihoda od nafte u zemlji.

Od sada će i stranci plaćati porez!
Foto: Profimedia

Saudijska ekonomija, dugo smatrana rajem za strance koji su bili oslobođeni poreza, pretrpela je ozbiljan udarac od 2014. godine kada su se survale globalne cene sirove nafte, prenosi agencija Frans pres.

Ova kraljevina, najveći svetski izvoznik nafte, od tada je pokrenula plan ekonomske diverzifikacije i smanjila državnu potrošnju u pokušaju da se izbori sa velikim budžetskim deficitom.

Stranci koji rade u privatnom sektoru počeli su od 1. jula da plaćaju porodični porez od 100 rijala (23,40 evra) mesečno za svakog maloletnog ili nezaposlenog srodnika koji živi u kraljevini, saopštio je saudijski Generalni direktorat za putne isprave.

Procenjuje se da 11 miliona stranaca radi u saudijskom privatnom sektoru, i da oni izdržavaju 2,3 miliona nezaposlenih srodnika koji žive u Sudijskoj Arabiji, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Očekuje se da će porez biti povećavan svake godine do 2020, kada će na godišnjem nivou dostići 4.800 rijala (1.126 evra).

Ambiciozni plan Saudijske Arabije pod nazivom "Vizija 2030", koji je predstavljen u aprilu 2016, ima za cilj proširenje investicione baze zemlje i diverzifikaciju ekonomije koja je ranije bila ovisila o nafti.

Planom je takođe predviđena prodaja od približno pet posto udela u državnoj kompaniji Aramko - najvećem svetskom naftnom preduzeću, čija se vrednost procenjuje između 2,0 i 2,5 hiljada milijardi dolara, podseća Frans pres. 

Izvor: alo.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage