Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

KRAH NUKLEARNE INFRASTRUKTURE: Stanje alarmantno, Americi preti opasan nuklearni incident!

Veći deo nuklearnih objekata u SAD izgrađen je tokom Ajzenhauerove administracije, a u nekim slučajevima i ranije

KRAH NUKLEARNE INFRASTRUKTURE: Stanje alarmantno, Americi preti opasan nuklearni incident!

Predsednik Donald Tramp više puta je istakao kako želi da američki nuklearni potencijali budu "najbolji na svetu", ali već u prvoj fazi njegov plan je naišao na ozbiljnu prepreku. Infrastruktura u kojoj se čuvaju i održavaju američki nuklearni projektili u "alarmantnom je stanju", izvestio je Kongres.

Veći deo infrastrukture u kojoj je smešten američki nuklearni program, uključujući i objekte za proizvodnju i istraživanje, kao i skladišta za nuklearno naoružanje, izgrađeni su pre šezdeset godina.
 


ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD Ostarele zgrade zahtevaju stalne popravke i renovacije kako bi se osigurala bezbednost zaposlenih i naoružanja. Ali čak se ni to ne dešava u dovoljnoj meri.
 

SVET NA IVICI RATA Tilerson: Kraj strateškog strpljenja prema Severnoj Koreji, sve opcije su na stolu! https://goo.gl/TWUsJb 


Preko 3.7 milijardi dolara fali za izvođenje već odloženih "esencijalnih popravki" američke nuklearne infrastrukture koju nadgleda i kontroliše Nacionalna nuklearna bezbednosna administracija (NNSA), polu-autonomno telo pri Ministarstvu energetike.

Problemi s održavanjem su "alarmanti" i predstavljaju "rizik izbijanja opasnog nuklearnog incidenta", rekao je kongresmen Tom Ohaleran, tokom saslušanja povodom izveštaja Doma oružanih snaga o nuklearnoj infrastrukturi.

Upozorenja dolaze u trenutku kada Vašington počinje da uliva preko bilion dolara u modernizaciju nuklearnog arsenala u narednih 30 godina. Jedan od prioriteta nove administracije, međutim, može biti potpuno ugrožen podacima koje je predstavila NNSA.

Američki komandni centar strateške nuklearne odbrane; Autor; AP

Foto: Američki komandni centar strateške nuklearne odbrane; Autor; AP"Veći deo NNSA objekata izgrađen je tokom Ajzenhauerove administracije i u nekim slučajevima, u vreme projekta Menhetn. Ne znam da li postoji veće pretnja po nuklearnu bezbednost od stanja NNSA infrastrukture", rekao je Frank Kloc, administrator za NNSA.

Iako se u prostorijama NNSA istražuju nuklearne tehnologije, zaposleni agencije su suočeni sa tavanicama koje prokišnjavaju, pokvarenom ventilacijo, pa čak i sa "rutinskim susretima sa zmijama i glodarima", ispričao je Majkl Rajhart, viši menadžerski konsultant za nulearne objekte.

Istovremeno s zabrinjavajućim izveštajima iz NNSA, Kancelarija za bezbedan transport pri Ministarstvu energetika takođe je predstavila svoj izveštaj u kojem se navodi da bi prevoz stotina nuklearnih glava širom zemlje, šro bi podrazumevao Trampov plan modernizacije podrazumeva, bio izuzetno opazan s obzirom na "sveprosutan problem s alkoholom" među radnicima, koji bi nuklearne bombe pritom prevozili u ostarelim kamionima.

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage