Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 01. 2017.

Kako je Obama spektakularno upropastio oproštajni govor

Oproštaj američkog predsednika Baraka Obame od nacije možda je i najveći promašaj njegove političke karijere, piše Džonatan Bernštajn za “Blumberg”.

Kako je Obama spektakularno upropastio oproštajni govor

Foto:B92.net

“Šteta, jer tu je negde bio izvrstan govor koji se jednostavno nije mogao probiti na površinu”, piše on.

Kako kaže, osnovni problem bio je da se događaj i govor nisu mogli usuglasiti. Jezgro govora bio je klasični oproštaj usmeren naciji, lekcije naučene tokom poslednjih osam godina.

“Na nesreću, to je većinom izgubljeno u neredu dugih govora podeljenih ličnosti. Tako se Obama prebacivao između predizbornog govora, nabrajanja najvećih hitova svoje vlade, popisa budućih politika koje podupire, zahvala porodici, glasačima i osoblju, i tako u krug. Šteta, jer Obama ima nešto za reći o demokratiji i kako je ugrožena te što se oko toga može preduzeti. Nije jasno zašto se ovako pogubio", kaže Bernštajn.

"Pod rubrikom "ponovna izgradnja demokratskih institucija" govorio je o jednoj ujedinjenoj Americi te se založio za racionalnu misao, toleranciju i ekonomski napredak, koji su bitni činioci demokracije.

To su Obamine teme, a s nedavnim izborom Donalda Trumpa, mogao ih je i žešće predstaviti kao upozorenje za budućnost.

“Imao je i izvrsnih izjava. ‘Za sve naše spoljne razlike, svi ponosno delimo istu titulu: građanin’. Taj je profesor prava objasnio kako je Ustav ‘samo komad pergamenta. Nema moć sam po sebi. Mi, kao narod, mu dajemo moć’. Ali povezanosti između toga što je dobro kod Amerike nikad nisu došle na red te nije bilo jasno kakve veze imaju s pretnjama koje je spomenuo, objasnio i na koje je aludirao”, piše u tekstu.

Problem je bila i publika. Govor kao da je bio namijenjen nekome drugome, a ne ljudima u publici, kaže Bernštajn.

“Možda bi bilo bolje da se prema tome ponašao kao prema stranačkom skupu, a ostalo ostavio za neki drugi put. Dobra je vest da Barak Obama nije gotov kao javni govornik. U boljoj je poziciji od svih svojih prethodnika da drži važne post-predsedničke govore. Kad će analitičari proučavati njegove najveće govore, preskočiće ovaj i krenuti na dobre koje je održao nakon silaska s vlasti. Ima puno za reći, a mi jedva čekamo što će reći - građanin Obama", zaključuje Bernštajn za Blumberg.

Izvor: B92.net

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage