Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 03. 2017.  - Autor: newsweek.rs

Zastrašujući izveštaji: Sprema se novo, još veće Arapsko proleće

Pre petnaest godina, samo pet arapskih država bilo je zahvaćeno konfliktom. Danas ih je 11 i izgleda da će biti još gore

Zastrašujući izveštaji: Sprema se novo, još veće Arapsko proleće

U decembru 2010. godine, samo 16 odsto osoba starosti između 18 i 29 godina izašlo je na izbore. "Apatična generacija", mislili su ministri, trljajući šake i ne sluteći da će kroz desetak dana egipatska omladina masovno izaći na ulice i oboriti decenijski režim predsednika Hosnija Mubaraka.

Poslednji izveštaj Ujedinjenih nacija o razvoju arapskog sveta pokazao je da su neke lekcije naučene - novi arapski lideri brutalni su u obračunima sa disidentima. Ipak, temeljne analize uzroka nezadovoljstva nigde nema.Kako države propadaju, sve više mladih se identifikuje sa verom, sektom ili plemenom, pre nego sa otadžbinom. Pre petnaest godina, samo pet arapskih država bilo je zahvaćeno konfliktom. Danas ih je 11. Do 2020. godine, tek svaki četvrti Arapin će živeti u zemlji kojoj ne preti nikakav konflikt.

S obzirom da rat osim smrti donosi i stravičnu materijalnu štetu koja dalje usporava oporavak i ubrzava dezintegraciju, podatak da iz samo 5 odsto svetske populacijekoliko čine Arapi, potiče čak polovina svetskih izbeglica i terorista, ukazuje na neophodnost rešavanja problema nestabilnosti u arapskom svetu.

AP, Arapsko proleće u Tunisu

Foto: AP, Arapsko proleće u TunisuArapska mlada populacija (od 15 do 29 godina starosti) broji 105 miliona i raste velikom brzinom, ali nezaposlenost, siromaštvo i marginalizacija rastu još brže. Sa čak 30 odsto nezaposlene omladine, arapski svet je dvostruko lošije pozicioniran u odnosu na globalni prosek od 15 odsto. 

Mladi u arapskim zemljama osećaju da su isključeni iz javnog života i ne vide nikakvu perspektivu, pošto je princip vladavine "elitističko-naslednog" tipa, verovatno od kada pamte. Situacija je, prema mišljenju mnogih, gora nego pre Arapskog proleća.

Reuters, Sukobi policije i demonstranata u Egiptu

Foto: Reuters, Sukobi policije i demonstranata u EgiptuKako režimi pokušavaju da se osiguraju od pretnji sa još restriktivnijim merama, a prilike za odlazak iz zemlje su sve manje, veoma je verovatno da će se mladi Arapi opet okrenuti protestima. Ujedinjene nacije su već ukazale na činjenicu da veliki protesni pokreti u arapskom svetu dolaze u ciklusima od oko 5 godina i da su svaki put turbulentniji nego prethodni. Ustanci u Severnoj Africi odigrali su se 2001., 2006. i 2011. godine. Ako je za verovati matematici, 2016/17 je sledeća.

Nova generacija je "najvća, najobrazovanija i najurbanija u istoriji Arapa". Zahvaljujući društvenim mrežama, mladi Arapi su u toku više nego ikad. Još samo kada bi njihovi lideri znali šta da rade sa njima.

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage