Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 08. 2012.

Dinkić: Ukidanje fiskalnih kasa za zanatlije

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio da će u avgustu biti ukinute fiskalne kase za zanatlije, a od 1. oktobra biće ukinuti i nepotrebni parafiskalni nameti.

Dinkić je u razgovoru sa zanatlijama kazao da će sigurno biti ukinute "firmarina" i komunalna naknada za isticanje reklama za zanatlije i mala i srednja preduzeća, a biće ukinute neke od taksi na republičkom nivou, kao što je naknada za šume.
On je kazao da je formirao grupu sa zadatkom da od 256 parafiskalnih nameta proveri koji su nepotrebni da bi ih ukinuli i rasteretili privredu, a rok za analizu je 60 dana od formiranja vlade.
Dinkić je kao mere koje će Ministarstvo finansija preduzeti da pomogne preduzetnicima i privredi najavio i uvođenje subvencionisanih kredita za likvidnost, sa kamatom od jedan do dva odsto godišnje, uz garancije Fonda za razvoj.
Ti krediti za preduzetnike biće uvedeni do kraja avgusta, a od sledeće godine zanatlije i MSP moći će da konkurišu za bespovratnu podršku za investicije, najavio je Dinkić.

A

Dinkić: Srbiji potreban novi program sa MMF

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Srbiji potreban novi program sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji će biti u interesu Srbije.
"Predstavnici MMF su rekli da je postojeći program 'mrtav' i da treba napraviti novi", kazao je Dinkić novinarima u Palati Srbije u Novom Beogradu.
On je kazao da program koji Srbija ima sa MMF nije "ni zaživeo" jer je prethodna vlada prekršila dogovor i nije u skladu sa aranžmanom napravila Zakon o budžetu za 2012. godinu.
Srbiji je potreban program koji je funkcionalan, a ne samo na papiru, ocenio je Dinkić i najavio da će novi aranžman sa MMF biti napravljen u razgovorima sa Misijom fonda kojoj je upućen zvaničan poziv za dolžak u Srbiju.
Aranžman sa MMF od 1,1 milijardu evra zamrznut je februara pošto je premašen dogovoreni budžetski deficit Srbije.


Dinkić je kazao da će država u zavisnosti od vrednosti investicije bespovratno davati od 30 do 50 odsto novca preduzetnicma za taj posao.
Ta mera će se primenjivati od 1. januara 2013. godine, rekao je on i dodao da ne može u ovoj godini zbog deficita budžeta.
On je najavio i da će tokom jeseni biti ukinuto plaćanje muzičkog dinara za zanatlije, kroz izmene Zakona o autorskim pravima.
Dinkić je rekao da će biti formiran i poseban Sektor za preduzetništvo u okviru Minstarstva finasija i biti donet Zakon o zanatstvu, uz prethodno obnavljanje javne rasprave.
Kako je rekao, biće ukinut zakon o deviznom poslovanju, kako bi se olaksao izvoz usluga iz Srbije. Ukidanje Zakona o deviznom poslovanju, istakao je Dinkić, omogućiće i dolazak servisa za plaćanje preko intertneta Pej pal (PayPal).
Dinkić je najavio da će biti ukinut propis po kojem se zatvaraju radnje ako ne izdaju fiskalni račun i da će umesto te mere biti uvedene novčane kazne koje neće biti male.
Kako je najavio, za preduzeća koja zapošljavaju manje od 50 radnika biće uvedene subvencije za zapošljavnje kao one koje imaju veće firme i to će od 2013. godine moći će da se sprovodi.
Dinkić je kazao i da će do kraja septembra biti izmenjen Zakon o porezu na dodatu vrednost (PDV) tako da preduzetnici i mala i srednja preduzeća plaćaju porez po naplati robe, a ne po fakturisanju, kako je sada slučaj.
On je kazao i da će cenzus za uključivanje preduzetnika i firmi u sistem PDV-a biti povećan sa četiri na 10 miliona dinara prihoda godišnje.
Ministar finansija i privrede Srbije najavio je i reformu Poreske uprave i Uprave carina Srbije.
"Poreska uprava će preuzeti nadležnosti kontrole neregistrovanih preduzeća koja rade u sivoj zoni od Tržišne inspekcije", kazao je on.
Dinkić je kazao da će neregistrovana preduzeća imati određeni rok da počnu legalno poslovanje, nakon čega će uslediti rigorozna kontrola. Prema njegovim rečima, to bi trebalo da doprinese smanjenju sive ekonomije i povećanju prihoda budžeta.
Dinkić je najavio i da će se sastanci sa zanatlijama i privrednicima održavati redovno, jednom u tri meseca i sledeći sastanak najavio za oktobar.
Predsednik Udruženja zanatlija i potpredsednik Unije poslodavaca Vojvodine Slavko Novaković izjavio je da je najveći problem zanatskom sektoru siva, odnosno crna ekonomija.
"U Srbiji ima 250.000 legalnih preduzetnika, i još toliko u crnoj zoni, koji nigde nisu registrovani", rekao je Novaković.
On je ocenio da je zadovoljan današnjim sastankom i da je učinjen veliki pomak i dobijena konkretna obećanja, što će poboljšati stanje u tome sektoru.

Izvor: Beta

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.