Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ko je kriv za smrt malog alekse? UČenik se ubio pre Šest meseci zbog nasilja vrŠnjaka, nadleŽni joŠ Ćute

07. 11. 2011.  - Autor: Ana Mitić, Ljubinka Račić

Direktorka: Aleksu su drugovi pretukli, ali samo jedanput

Sve je isto, samo... Nastavnici, razredni starešina, direktorka i školski policajac u osnovnoj školi u Nišu posle šest meseci od teške tragedije i dalje, bez ikakve kazne, sede na istim radnim mestima

s
U niškoj OŠ „Sreten Mladenović Mika", u kojoj je učenik Aleksa Janković (14) pre šest meseci izvršio samoubistvo zbog svakodnevnog nasilja vršnjaka, i dalje rade svi oni koji ni prstom nisu mrdnuli da spreče zlostavljanje.
Svi nastavnici, direktorka, školski policajac i dalje, bez ikakve kazne, sede na istim mestima. Samo Alekse više nema...

Osam puta prebijan

aaa

Tortura do poslednjeg dana

Septembar 2010 - Učenik sačekao Aleksu ispred škole, oborio ga na zemlju i šutirao
Oktobar 2010 - Isti učenik izveo Aleksu iz učionice, udario ga u glavu, šutirao. Sve to zabeležile školske kamere
Novembar 2010 - Stariji brat Aleksinog druga pretio mu u toaletu. Škola prijavila događaj SUP-u
Decembar 2010 - Aleksu je ispred škole sačekalo nekoliko učenika kako bi ga tukli posle časova
Januar 2011 - Jedan od učenika došao sa majkom u odeljenje i verbalno ga napao
Mart 2011 - Psiholog rekao Aleksinom ocu da "pojačan vaspitni rad" nad decom koja ga maltretiraju "ima pozitivne pomake". Nekoliko dana posle toga grupa napala dečaka i pretila mu da ne sme nikome ništa da kaže, jer imaju veze u policiji i sudu. Aleksa tada dobio potres mozga i deset dana nosio gipsanu longetu na nozi
April 2011 - Ponovo je dobio batine, i to ispred škole
10. MAJ 2011. - Aleksa preminuo u Kliničkom centru "Niš" nakon skoka sa trećeg sprata zgrade

Iako je i prosvetna inspekcija pokrenula prekršajni postupak i pitanje razrešenja direktorke Suzane Popović Ickovski, ona je još na čelu te ustanove. I dalje rade nastavnici koji su podržavali Aleksino maltretiranje poput biologičarke Milene Cvetković, protiv koje su roditelji podneli dve prijave školi, ali i školski policajac Ivica Grujić, protiv kog je takođe podneta prijava SUP-u.
Aleksa se, podsetimo, bacio sa trećeg sprata. Čak osam puta je prebijen. Imao je potres mozga, hematome, modrice po glavi i telu, trpeo je uvrede, lomili su mu naočare.
Za zlostavljanje su znali direktorka, školski psiholog, razredni starešina, policija... Niko mu nije pomogao.
s

Dokaz: Lekarski nalazi i prijave za zlostavljanje


s

Dokaz: Lekarski nalazi i prijave za zlostavljanje

Direktorka škole potvrđuje da je Aleksa dobio batine, ali, kako kaže, samo jednom (?!).
- Jedan jedini put je došlo do tuče između njega i dečaka iz osmog razreda. Razumem roditelje da im se desila tragedija, i da trpe bol, pa mi je jasno da sada pokušavaju da nađu opravdanje i satisfakciju - kaže ona.
Ona tvrdi da je Aleksa imao probleme i u prethodnoj školi, ali sve zato što je i sam bio problematičan!
- Ne bih volela da pričam o detetu koje je pokojno, ali to dete nije sedelo i trpelo nasilje, već je upravo on bio taj koji je ulazio u konflikt. Upozoravali smo da ne možemo da predvidimo njegove postupke, da se plašimo da će nešto da se desi. Bio je problematičan - rekla je Popović Ickovski.
a

Nadležni nedostupni

Press juče nije uspeo da razgovara sa ministrom Žarkom Obradovićem i prosvetnim inspektorom Velimirom Tmušićem, jer se nisu odazivali na pozive našeg novinara. Nije nam se javljao ni zaštitnik građana Saša Janković koji je jedini primio porodicu dečaka, za razliku od načelnika Školske uprave Niš, koji se nije udostojio ni da pozove telefonom.

S druge strane, Aleksini roditelji kažu da se on sa nasiljem prvi put susreo upravo u školi „Sreten Mladenović Mika".
- Obavestili smo psihologa da je naše dete radoznalo, puno života, da želi sve da vidi i čuje, da zna da bude i nestašan jer voli da je u centru pažnje - kaže Aleksina majka Dragana Janković.

Pretnje, uvrede...

Njen suprug Bojan kaže da im je to očigledno bila greška.
- Na taj način smo obeležili svoje dete. To nije shvaćeno kao naš gest dobre volje. Aleksa je bio dežurni krivac kad god se nešto desi. Zvali su nas za sve i svašta. Aleksa je sve trpeo, i zbog trauma koje je doživeo morali smo da ga vodimo i kod psihijatra - tvrdi dečakov otac Bojan.
Kolike je razmere bio bezobrazluk među školskim osobljem koji je dečaka koštao života, pokazuju primeri da su Aleksinim roditeljima u školi znali da kažu da ga premeste u seosku samo zato što im je smetalo što se lepo oblači, do toga da im direktorka kaže da ga vode iz škole jer je bolestan!
-  Pričali su kako je nedisciplinovan i hiperaktivan. A kada je Aleksa navodno iščupao cev za grejanje, zvali su me da hitno odem u školu. Tada mi je direktorka rekla: „Vodite ga iz ove škole, on je bolestan!" On je sve to slušao... - priča Bojan.
Na predlog direktorke, koja nije mogla da garantuje Aleksinu bezbednost, njegovi roditelji su mu unajmili pripravnika da ga štiti u školi i van nje.
p

Prijavite Pressu svoj slučaj

Ukoliko imate dete koje trpi nasilje u školi ili poznajete nekog ko ima taj problem, nemojte da ćutite. Kada zakažu institucije, kada ne znate kome da se obratite, kada imate utisak da vaši problemi nikoga ne zanimaju - pozovite Press.
Prijavite vaš slučaj na 011/333-5000 ili na u fokusu@novinepress.rs


- Ulazili su na njegov čas, gestikulirali da će da ga siluju, a pošto su saznali da je pod medicinskom terapijom, deca su počela još gore da ga zezaju. Govorili su „šta ga gledaš, on je mentalan", „zovi mamicu, neka te spase".... Preko Fejsbuka je dobio pretnju u kojoj mu je jedan dečak poručio: „Ti ne shvataš da ću ja za koji mesec da završim školu i da neće moći niko da te odbrani." Ostali su to „lajkovali" - priča Bojan.
Kada je majka to prijavila školi, rečeno joj je da ih ne zanima šta se dešava na Fejsbuku i da su to gluposti.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.