Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PRESS SAZNAJE OPSEŽNA AKCIJA ŠIROM SRBIJE

28. 09. 2011.  - Autor: Violeta Nedeljković - Milan Dudvarski

Policija danima češlja Fejsbuk zbog gej parade

Preventiva - Pripadnici policije i tužilaštva pretražuju društvene mreže i internet sajtove u potrazi za pretnjama učesnicima parade i onima koji pozivaju na obračun

s
facebook profili

Policija i tužilaštvo već danima „češljaju" Fejsbuk, Tviter i razne internet sajtove i na njima tragaju za svima koji preko društvenih mreža prete učesnicima gej parade i pozivaju na organizovani obračun sa njima u nedelju, 2. oktobra.

privođenje

Kako Press saznaje, širom Srbije mnogi pripadnici ekstremnih organizacija i navijačkih grupa pozivaju se na informativne razgovore u policijske stanice. Provere na internetu će biti sve intenzivnije narednih dana, a u slučajevima ozbiljnih pretnji biće podnete krivične prijave.

Pretkrivični postupak

- Preduzimamo sve mere kako bismo predupredili moguće nerede na ulicama Beograda. Proveravamo danonoćno sajtove i društvene mreže na kojima se najviše upućuju pretnje, a veliki broj osoba pozvan je zbog toga na informativne razgovore - otkriva izvor Pressa iz vrha MUP-a.

Naša saznanja juče je potvrdio i Branko Stamenković, zamenik tužioca za visokotehnološki kriminal.

a1

Sindikat policije: Odložite okupljanje zbog Kosova

Policijski sindikat Srbije (PSS) pozvao je ponovo juče organizatore Parade ponosa da razmisle o odlaganju zakazane manifestacije, a njene protivnike da - ukoliko ona ipak bude održana - pokažu visok stepen odgovornosti i da ne prave nemire.

Ukazujući da je situacija na Kosovu kritična i da su potrebne jake policijske snage da kontrolišu taj deo Srbije kako se sukobi ne bi prelili na ostatak teritorije, iz PSS-a navode da će policija umesto toga u subotu i nedelju morati da bude koncentrisana u Beogradu.

- U okviru svojih nadležnosti, kada se radi o krivičnim delima učinjenim korišćenjem računara, Posebno odeljenje za visokotehnološki kriminal VJT u Beogradu nalazi se u redovnom kontaktu sa nadležnim organima MUP-a. Posle podnošenja krivične prijave zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno određeno krivično delo, ovo odeljenje će nakon analize prijave i dostavljenih dokaza po službenoj dužnosti pokrenuti pretkrivični postupak protiv određenih osoba - kaže Stamenković.

Prate ih već dugo

IT stručnjak Dragan Varagić objašnjava da policija uvek može da otkrije računar sa kojeg je upućena preteća poruka.

- Ekstremne grupe se prate duži period, a policija preko IP adresa dolazi do računara sa kojeg je poslata određena poruka. Pripadnici tih grupa najčešće nisu napredni korisnici interneta koji znaju kako da sakriju svoj identitet, a neki čak pretnje šalju sa društvenih mreža pod svojim imenom i prezimenom. Do njih je tek lako doći - navodi Varagić.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ponosa potvrđuje da je sa još nekoliko gej aktivista pozvan u policiju kako bi dali izjave zbog pretnji koje su im upućene putem raznih foruma i društvenih mreža.

a2

Tokom vikenda serija skupova

Spisak manifestacija zakazanih za naredni vikend juče se dodatno produžio. Uz Paradu ponosa, na listi su sada i Molitveni hod u organizaciji pokreta „Obraz" (nedelja), Porodična šetnja koju organizuju „Dveri" (subota), litija, bdenje i šetnja u organizaciji raščinjenog monaha Eparhije raško-prizrenske Antonija Davidovića (subota i nedelja), koncert podrške Kosovu na „Marakani" koji organizuju „Delije" (subota).

- To su poruke tipa „ubij", „izbodi", „uništi", upućene celoj LGBT populaciji, ali i svima koji nas podržavaju - kaže Miletić.

S druge strane, Nezavisni policijski sindikat Srbije pozvao je juče organizatore da odlože Paradu ponosa jer ima saznanja da određene grupe pripremaju napade na učesnike, kao i rušilačke demonstracije.

Sprema se nasilje

- Imamo informacije da pod nazivom „Beograd u plamenu" te grupe u prigradskim opštinama planiraju da izvedu paljenja i rušilačke demonstracije - rekao je predsednik ovog sindikata Momčilo Vidojević, i ne precizirajući na koje grupe misli naveo i da postoje informacije da će do rušilačkih demonstracija doći i u drugim delovima Srbije.

Kompletan tekst možete pročitati u štampanom izdanju Pressa

b

I on ima svoju paradu... Nove-stare poruke

Palma: Političari, nemojte da se kurvate

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je juče da Parada ponosa treba da bude otkazana i da će, ukoliko bude došlo do nasilja, za to biti odgovoran organizator skupa. On je najavio da će se istog dana, 2. oktobra, u Jagodini organizovati skup, takođe pod nazivom Parada ponosa, na kom će se promovisati tradicionalne porodične vrednosti.

Marković je uvredljivo govorio o gej populaciji, rekavši da je „homoseksualizam neprirodan i nije potreban Srbiji", i ocenio da gej populacija u Srbiji nije diskriminisana nego su „prihvaćeni kao neka visoka ekselencija". Predsednik JS je kritikovao i političare za koje je rekao da se „kurvaju".

- Ej, političari, nemoj da se kurvate, bre, isto mislite kao ja, a ne smete da kažete. Pa, recite, što se grebete za glasove - vikao je zajapureni Marković na konferenciji za novinare.

Međutim, Marković je rekao da ne zamera svom koalicionom partneru Ivici Dačiću jer je on ministar unutrašnjih poslova i mora da osigura bezbednost.

- Dačić isto misli što i ja 300 odsto i više puta je to rekao u rukavicama, pošto je on pionir Slobodana Miloševića - otkrio je Palma.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.