Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

07. 08. 2010.  - Autor: D. ISAILOVIĆ

Uhapšen bivši vlasnik Meridian banke!

Uhapšeni Tomislav Đorđević iz Novog Sada, njegova ćerka Dubravka i još petoro saradnika zbog sumnje da su nezakonito uzeli 2,5 miliona evra

1
Kriminalistička policija uhapsila je bivšeg vlasnika Meridijan banke Tomislava Đorđevića (60) iz Novog Sada, njegovu ćerku Dubravku (32) i još petoro njihovih saradnika zbog sumnje da su neovlašćeno prisvojili oko 2,5 miliona evra. Đorđević i njegova grupa uhapšeni su zbog malverzacija u poslovanju preduzeća „Ribarsko gazdinstvo" iz Beograda.

Uhapšena grupa se tereti da je nezakonito preprodavala imovinu „Ribarskog gazdinstva" bez saglasnosti Agencije za privatizaciju i tako oštetila državu za više od 2,5 miliona evra. Agencija je raskinula ugovor sa Đorđevićem koji nije ni plaćao rate za kupljeno preduzeće.

Imovina za „dž"

Direktor policije Milorad Veljović kaže da su osumnjičeni prodavali i iznajmljivali nekretnine „Ribarskog gazdinstva" ispod tržišne vrednosti, da bi firma otišla u stečaj!

2

Batinama do „Fontane" u Vrnjačkoj banji

Ime Tomislava Đorđevića dovodilo se u vezu sa incidentima oko prodaje hotela „Fontana" u Vrnjačkoj Banji. Tada su mediji izveštavali da je obezbeđenje biznismena Tomislava Đorđevića i Jovana Pejčića, koji su zajedno učestvovali i u privatizaciji hotela „Prag" u Beogradu, prebilo člana Akcijskog fonda preduzeća „Fontana" Vladimira Nikolića.

- S njima je bio Tomislav Đorđević, jedan od „Fontaninih" akcionara. On je pokazao rukom na mene, a njegovi ljudi, ošišani do glave i snažni, počeli su besomučno da me tuku. Bilo ih je šestorica. Udarali su me rukama i nogama po glavi i telu. Nekoliko minuta su me tukli, a onda su napustili kancelariju - rekao je tada Nikolić.

 

Prema podacima Pressa, Đorđević je 2006. kupio „Ribarsko gazdinstvo" koje u vlasništvu ima ribnjake, lokale i zgrade po čitavoj Srbiji. Prema ugovoru sa Agencijom za privatizaciju, on se obavezao da godišnje ne sme da otuđi više od 10 odsto imovine, ali od 2007. i 2009. prodao je 30 odsto firme i to po višestruko nižim cenama od tržišne.

- Veliki deo imovine „Ribarskog gazdinstva" kupovalo je preduzeće DTD „Ribarstvo" Bački Jarak, čiji je vlasnik takođe Đorđević, tako da je on faktički sam sebi prodavao imovinu. Lokali su prodavani i po 10 puta nižoj ceni od tržišne i sve je plaćamo naduvanim računima firme iz Bačkog Jarka - kažu u MUP Srbije.

Od hotela do Omege

Prema informacijama iz policije, na ovaj način otuđena je imovina u Smederevu, Beogradu, Jagodini, koja je pripadala privatizovanom preduzeću.

3
- Čak 15 lokala je prodato za samo devet miliona dinara, a procena je da samo jedan lokal u Smederevu vredi više od toga. Prodavani su i ribnjaci, oprema, stvarana su lažna, naduvana potraživanja koja su plaćana imovinom „Ribarskog gazdinstva". Na ovaj način ovo preduzeće oštećeno je za oko 230 miliona dinara - kažu u policiji.

Prema policijskim podacima, Tomislav Đorđević je kupio hotelsko preduzeće „Fontana" iz Vrnjačke Banje, ali je ugovor raskinut jer nije uložio potrebna tri miliona evra. Slično se dogodilo i sa hotelom „Prag" u Beogradu.

4

Prodaja banke i Božidar Đelić

Tomislav Đorđević je postao poznat po tome što je 2005. prodao Meridijan banku francuskoj Kredi agrikol banci, koju je tada zastupao Božidar Đelić, aktuelni potpredsednik Vlade. Posle kupovine Đelić je bio i predsednik Upravnog odbora banke, a od Francuza je dobio i akcije Meridijan banke koje su nezvanično vredele 11 miliona evra!

 

Đorđević je vlasnik hotela „Novi Sad", a na meti policije naći će se i poslovanje njegove „ofšor" firme „Arious", koja se pojavljuje u svim poslovima Đorđevića. Istraga protiv Đorđevića mogla bi da utvrdi njegovu umešanost u aferu „Agroživ", jer je Meridijan banka kao jedan od poverioca tražila 350 miliona dinara od „Agroživa" i gotovo ga oterala u stečaj. Veštačenje u ovom slučaju radio je Zavod za sudska veštačenja, koji je takođe u vlasništvu porodice Đorđevića.

Prema saznanjima Pressa, policija će ispitati i veze Đorđevića sa poslovima Milomira Joksimovića, poznatijeg kao Miša Omega.

KRAJ

Veljović: Provera svih sumnjivih privatizacija

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da je hapšenje sedmočlane kriminalne grupe, koju je predvodio nekadašnji direktor Meridijan banke Tomislav Đorđević, dokaz opredeljenosti policije i svih državnih organa za odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala. Veljović je najavio da će policija ispitati i ostale privatizacije koje su izvršili članovi uhapšene grupe, ali i druge privatizacije za koje postoji sumnja da je interes onih koji su ih obavljali bilo protivpravne sticanje materijalne koristi.

- Policija je krenula u opsežnu proveru svih privatizacija za koje postoji sumnja da je u njima interes bio samo sticanje materijalne koristi. Kroz taj rad država vraća kapital koji je od nje oduzet i mi nećemo imati pardona. To je interes države i svih državnih struktura. Država mora biti titular onoga što joj pripada. Kod privatizacije „Ribarskog gazdinstva Beograd", ali i mnogih drugih, one nisu obavljane u cilju daljeg razvoja preduzeća i zapošljavanja radnika, nego isključivo radi lične materijalne koristi. To je za posledicu imalo propast tih preduzeća, dok su radnici ostajali bez posla, posle čega su postali socijalni problem države - objasnio je Veljović.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.