Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 04. 2010.  - Autor: D. ISAILOVIĆ

Press otkriva: Tadićev blindirani 'mercedes' plaćen 620.000 evra!

Zbog ozbiljnih mafijaških pretnji za predsednika Srbije kupljen „mercedes" kome ništa ne mogu ni topovi, ni protivtenkovske mine, a pod vodom u njemu može da se izdrži dva sata

s
Boris Tadić izlazi iz starog BMW-a
Bezbednost podignuta na najviši nivo... Boris Tadić izlazi iz starog BMW-a

Predsednik Srbije Boris Tadić dobio je prekjuče na korišćenje novi blindirani crni „mercedes" najnovije klase i najviših sigurnosnih standarda, saznaje Press u Predsedništvu Srbije. Kako navode u Predsedništvu, „mercedes" je kupljen za ravno 620.000 evra.

a

„Blinde" koriste i Cvetković, Dačić, Dejanović...

Blindirane automobile, koji su u vlasništvu MUP-a i BIA, i to one sa najvećim sedmim stepenom zaštite, koriste i premijer Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović i ministar policije Ivica Dačić.

Kako saznajemo, Dačiću trenutno na raspolaganju stoje sa tri blindirana vozila - „mercedes" star desetak godina, nešto noviji „BMW 7" i još jedan „BMW" niže klase.

Premijer Cvetković i predsednica Dejanović voze se u blindiranim „audijima". Blindirani „BMW" ima i ministar odbrane Dragan Šutanovac, kome je taj auto, inače vlasništvo MUP-a, dao bivši ministar policije Dragan Jočić, jer Vojska nije imala takvo vozilo.

U „blindi" se voze i direktor policije i specijalni tužilac, a jedan „BMW", inače poklon Nemačke, korišćen je za prevoz zaštićenih svedoka. Ipak, pravi vozni park blindi se nalazi u BIA - tamo je i stari, najglamurozniji „mercedes" Slobodana Miloševića, kao i nekoliko „BMW-a".

Kako smo saznali, „blinde" su nedavno date i operativcima BIA i MUP-a koji rade na slučaju „Šarić".

Prema saznanjima Pressa, ovaj „mercedes" je još oko Nove godine naručen namenski, na osnovu preporuke bezbednosnih službi, a u Srbiju je stigao pre dvadesetak dana. Pre nego što je dat predsedniku na korišćenje bio je na detaljnoj proveri u BIA. Srpska tajna policija bila je nosilac posla nabavke nove blindirane predsedničke limuzine.

Bolji od sedmog stepena!

Kako nam je rečeno u vrhu vlasti, zbog učestalih pretnji mafijaških klanova za predsednika Tadića je naručen i kupljen automobil koji ispunjava najviše bezbednosne standarde. Iako su detalji o predsedničkom blindiranom vozilu tajna, naš sagovornik nam je, ipak, otkrio nekoliko osnovnih karakteristika ovog automobila.

- Ovaj „mercedes", kao i svi blindirani automobili sa najvišim stepenom zaštite, ima specijalna neprobojna stakla, može da izdrži i eksploziju protivtenskovske mine, direktan udar iz teškog topovskog naoružanja, napad bojnim otrovima... Predsednički „mercedes" ima i blindirane gume, koje i posle direktnog pogotka mogu da pređu od 80 do 100 kilometara velikom brzinom, sve do sigurnog skloništa za štićeno lice - opisuje naš sagovornik.

Sasvim je zanimljivo da novi predsednički „mercedes" može da izdrži i pod vodom i usred vatre, bez ikakvih posledica po one koji se nalaze unutra.

- U automobilu se nalaze boce sa kiseonikom, tako da ako, na primer, upadne u reku ili jezero putnici u njemu mogu da izdrže puna dva sata pod vodom, što je sasvim dovoljno za evakuaciju...

Eksploziv oko šoferke

Šoferšajbna blindiranog „mercedesa" je debela između osam do deset santimetara i potpuno je neprobojna, ali je i opasana eksplozivom! Taj se eksploziv može aktivirati isključivo iznutra, pritiskom na jedno crveno dugme koje je pored sedišta vozača. To dugme se koristi u slučaju opasnosti, kada se štićeno lice iz automobila mora evakuisati kroz otvor šoferšajbne... - dodaje naš sagovornik. On, međutim, naglašava da „blinda" kao potpuno hermetička „kutija" ima i svoje negativne karakteristike.

b
b

- Prozori na zadnjim vratima ne mogu uopšte da se otvore, a napred se otvaraju samo do dva santimetra i to se nikada ne radi za vreme vožnje, tako da je vazduh u vozilu obično ustajao i nezdrav. Takođe, ova vozila ne mogu u brdske vožnje, a njihova težina od oko 5,5 tona ne dozvoljava veliku brzinu... - dodaje naš sagovornik.

Ovi automobili imaju kubikažu od 5.500 do 6.000, a održavanje je preskupo. Promena guma, koja je obavezna na pređenih 10.000 km, košta 3.000 evra.

Josipović i Tadić videli se tri puta za mesec dana
Uspomene iz Opatije... Josipović i Tadić videli se tri puta za mesec dana

Susret Tadića i Josipovića u senci pretnji!

BEOGRAD - Susret predsednika Srbije i Hrvatske, Borisa Tadića i Ive Josipovića, danas u Pečuju i Bačkom Monoštoru, biće njihov treći sastanak za manje od mesec dana, posle prvog sastanka u Opatiji. Sad je već izvesno da učestalost njihovih susreta nije samo posledica slučajnosti, već potvrda iskazanog opredeljenja Tadića i Josipovića da će raditi na unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske, i u regionu.

Hrvatski predsednik je pred novi susret sa Tadićem najavio bi mogao da bude razmotren i „paket vezan za Jasenovac". On je dodao da dobri odnosi Zagreba i Beograda ne znače da će Hrvatska i Srbija zajedno ući u EU.

Hrvatski mediji navode da je Josipović uspeo da omekša odnose s Tadićem koji su bili zamrznuti nakon što je Hrvatska priznala Kosovo, a tokom posete BiH izvinio se zbog pogrešne hrvatske politike u toj zemlji. Predsednik Josipović je tokom posete Bosni posetio Ahmiće, gde se poklonio bošnjačkim žrtvama koje su tokom rata ubili pripadnici HVO.

Zagrebački „Večernji list" primećuje i da će treći susret Borisa Tadića i Ive Josipovića u mađarskom Pečuju proteći u senci pretnji narko-podzemlja srpskom predsedniku.

- Iako Tadiću često prete, ovaj je put sve shvaćeno vrlo ozbiljno, alarmirana je javnost Srbije, a Vojin Dimitrijević, direktor beogradskog Centra za ljudska prava, rekao je da je nužno pružiti bezbednost državnicima, ne samo zbog iskustva s ubistvom Zorana Đinđića, već i zato što u celom svetu postoji ogroman broj ludaka koji bi hteli da ubiju predsednika - piše „Večernji list".

List dodaje da će posle sastanka u Pečuju dvojica predsednika produžiti u Bački Monoštor u Vojvodini, gde su planirani razgovori s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine.

- Iako su takvi susreti po pravilu ležerni, ovog puta će i taj deo posete biti pod velikim utiskom pretnji predsedniku Srbije, što znači da će i u Srbiji mere bezbednosti biti pojačane i da će dvojica predsednika biti posebno pažljivo čuvana - piše „Večernji list". (Ag)

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Da li bi Srbija danas bila bolje mesto za život da je Đinđić živ!?

Siguran sam da bi!

Naravno da ne, bilo bi gore!

Bilo bi apsolutno isto!

Rezultati

Facebook