Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 04. 2010.  - Autor: D. ISAILOVIĆ

Press otkriva: Tadićev blindirani 'mercedes' plaćen 620.000 evra!

Zbog ozbiljnih mafijaških pretnji za predsednika Srbije kupljen „mercedes" kome ništa ne mogu ni topovi, ni protivtenkovske mine, a pod vodom u njemu može da se izdrži dva sata

s
Boris Tadić izlazi iz starog BMW-a
Bezbednost podignuta na najviši nivo... Boris Tadić izlazi iz starog BMW-a

Predsednik Srbije Boris Tadić dobio je prekjuče na korišćenje novi blindirani crni „mercedes" najnovije klase i najviših sigurnosnih standarda, saznaje Press u Predsedništvu Srbije. Kako navode u Predsedništvu, „mercedes" je kupljen za ravno 620.000 evra.

a

„Blinde" koriste i Cvetković, Dačić, Dejanović...

Blindirane automobile, koji su u vlasništvu MUP-a i BIA, i to one sa najvećim sedmim stepenom zaštite, koriste i premijer Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović i ministar policije Ivica Dačić.

Kako saznajemo, Dačiću trenutno na raspolaganju stoje sa tri blindirana vozila - „mercedes" star desetak godina, nešto noviji „BMW 7" i još jedan „BMW" niže klase.

Premijer Cvetković i predsednica Dejanović voze se u blindiranim „audijima". Blindirani „BMW" ima i ministar odbrane Dragan Šutanovac, kome je taj auto, inače vlasništvo MUP-a, dao bivši ministar policije Dragan Jočić, jer Vojska nije imala takvo vozilo.

U „blindi" se voze i direktor policije i specijalni tužilac, a jedan „BMW", inače poklon Nemačke, korišćen je za prevoz zaštićenih svedoka. Ipak, pravi vozni park blindi se nalazi u BIA - tamo je i stari, najglamurozniji „mercedes" Slobodana Miloševića, kao i nekoliko „BMW-a".

Kako smo saznali, „blinde" su nedavno date i operativcima BIA i MUP-a koji rade na slučaju „Šarić".

Prema saznanjima Pressa, ovaj „mercedes" je još oko Nove godine naručen namenski, na osnovu preporuke bezbednosnih službi, a u Srbiju je stigao pre dvadesetak dana. Pre nego što je dat predsedniku na korišćenje bio je na detaljnoj proveri u BIA. Srpska tajna policija bila je nosilac posla nabavke nove blindirane predsedničke limuzine.

Bolji od sedmog stepena!

Kako nam je rečeno u vrhu vlasti, zbog učestalih pretnji mafijaških klanova za predsednika Tadića je naručen i kupljen automobil koji ispunjava najviše bezbednosne standarde. Iako su detalji o predsedničkom blindiranom vozilu tajna, naš sagovornik nam je, ipak, otkrio nekoliko osnovnih karakteristika ovog automobila.

- Ovaj „mercedes", kao i svi blindirani automobili sa najvišim stepenom zaštite, ima specijalna neprobojna stakla, može da izdrži i eksploziju protivtenskovske mine, direktan udar iz teškog topovskog naoružanja, napad bojnim otrovima... Predsednički „mercedes" ima i blindirane gume, koje i posle direktnog pogotka mogu da pređu od 80 do 100 kilometara velikom brzinom, sve do sigurnog skloništa za štićeno lice - opisuje naš sagovornik.

Sasvim je zanimljivo da novi predsednički „mercedes" može da izdrži i pod vodom i usred vatre, bez ikakvih posledica po one koji se nalaze unutra.

- U automobilu se nalaze boce sa kiseonikom, tako da ako, na primer, upadne u reku ili jezero putnici u njemu mogu da izdrže puna dva sata pod vodom, što je sasvim dovoljno za evakuaciju...

Eksploziv oko šoferke

Šoferšajbna blindiranog „mercedesa" je debela između osam do deset santimetara i potpuno je neprobojna, ali je i opasana eksplozivom! Taj se eksploziv može aktivirati isključivo iznutra, pritiskom na jedno crveno dugme koje je pored sedišta vozača. To dugme se koristi u slučaju opasnosti, kada se štićeno lice iz automobila mora evakuisati kroz otvor šoferšajbne... - dodaje naš sagovornik. On, međutim, naglašava da „blinda" kao potpuno hermetička „kutija" ima i svoje negativne karakteristike.

b
b

- Prozori na zadnjim vratima ne mogu uopšte da se otvore, a napred se otvaraju samo do dva santimetra i to se nikada ne radi za vreme vožnje, tako da je vazduh u vozilu obično ustajao i nezdrav. Takođe, ova vozila ne mogu u brdske vožnje, a njihova težina od oko 5,5 tona ne dozvoljava veliku brzinu... - dodaje naš sagovornik.

Ovi automobili imaju kubikažu od 5.500 do 6.000, a održavanje je preskupo. Promena guma, koja je obavezna na pređenih 10.000 km, košta 3.000 evra.

Josipović i Tadić videli se tri puta za mesec dana
Uspomene iz Opatije... Josipović i Tadić videli se tri puta za mesec dana

Susret Tadića i Josipovića u senci pretnji!

BEOGRAD - Susret predsednika Srbije i Hrvatske, Borisa Tadića i Ive Josipovića, danas u Pečuju i Bačkom Monoštoru, biće njihov treći sastanak za manje od mesec dana, posle prvog sastanka u Opatiji. Sad je već izvesno da učestalost njihovih susreta nije samo posledica slučajnosti, već potvrda iskazanog opredeljenja Tadića i Josipovića da će raditi na unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske, i u regionu.

Hrvatski predsednik je pred novi susret sa Tadićem najavio bi mogao da bude razmotren i „paket vezan za Jasenovac". On je dodao da dobri odnosi Zagreba i Beograda ne znače da će Hrvatska i Srbija zajedno ući u EU.

Hrvatski mediji navode da je Josipović uspeo da omekša odnose s Tadićem koji su bili zamrznuti nakon što je Hrvatska priznala Kosovo, a tokom posete BiH izvinio se zbog pogrešne hrvatske politike u toj zemlji. Predsednik Josipović je tokom posete Bosni posetio Ahmiće, gde se poklonio bošnjačkim žrtvama koje su tokom rata ubili pripadnici HVO.

Zagrebački „Večernji list" primećuje i da će treći susret Borisa Tadića i Ive Josipovića u mađarskom Pečuju proteći u senci pretnji narko-podzemlja srpskom predsedniku.

- Iako Tadiću često prete, ovaj je put sve shvaćeno vrlo ozbiljno, alarmirana je javnost Srbije, a Vojin Dimitrijević, direktor beogradskog Centra za ljudska prava, rekao je da je nužno pružiti bezbednost državnicima, ne samo zbog iskustva s ubistvom Zorana Đinđića, već i zato što u celom svetu postoji ogroman broj ludaka koji bi hteli da ubiju predsednika - piše „Večernji list".

List dodaje da će posle sastanka u Pečuju dvojica predsednika produžiti u Bački Monoštor u Vojvodini, gde su planirani razgovori s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine.

- Iako su takvi susreti po pravilu ležerni, ovog puta će i taj deo posete biti pod velikim utiskom pretnji predsedniku Srbije, što znači da će i u Srbiji mere bezbednosti biti pojačane i da će dvojica predsednika biti posebno pažljivo čuvana - piše „Večernji list". (Ag)

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.