Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 05. 2008.  - Autor: B. ILIĆ

PLASTENICI KAO U KINI

U okolini Leskovca 20 Kineza povrće gaji bez pesticida, herbicida i veštačkog đubriva u plastenicima kakvi se vekovima grade i koriste u Kini

S
S

U kineskim plastenicima severni zid je od blata... Takav način gradnje čuva optimalnu temperature

Kineski povrtari ponudiće ove godine kupcima na jugu Srbije više od 40 tona ekološkog ranog povrća, proizvedenog u specijalnim plastenicima, na imanju bivšeg preduzeća „Poljoprivreda" u Pečenjevcu kod Leskovca.

Krastavac, paradajz, papriku i začinsko bilje 20 Kineza gaji bez pesticida, herbicida i veštačkog đubriva u plastenicima kakvi se već vekovima grade i koriste u Kini. Severni zid u ovim plastenicima sazidan je od blata ili tugli (velike cigle od nepečene zemlje), debljine metar i 20 santimetara, dok je na krovu na južnoj strani postavljena folija sa otvorima za ventilaciju. Kombinacijom plastične folije i zemljanog zida u objektu, kako ga Kinezi jednostavno zovu „kuća", dobija se optimalna temperatura bez velike vlažnosti za uzgajanje povrća.

- Debeli zidovi od zemlje čuvaju toplotu i ujedno upijaju višak vlage, koja je najveći uzrok za pojavu biljnih bolesti. Pored toga, ova kombinacija omogućava da preko čitave zime temperatura bude oko 25 stepeni bez ikakvog dodatnog grejanja, što je idealno da se cele godine gaji povrće - kaže šef proizvodnje Slobodan Videnović, kog su Kinezi unajmili.

On objašnjava da gajenje povrća u kineskim plastenicima omogućava četiri berbe godišnje, tako da je prostor maksimalno iskorišćen, što donosi i duplo veću zaradu u odnosu na način kako povrtari na jugu Srbije proizvode povrće.

S2
S

Povrće bez hemikalija... Džoi Li i drugovi rade samo ručnim alatkama

Najveći deo površina zasađen je krastavcima i paradajzom na zemlji koja je pomešana sa stajnjakom od goveda i kokošaka, tako da je isključena upotreba veštačkog đubriva. Kinezi su već prodali Leskovčanima nekoliko tona organskog krastavca po ceni od 80 do 100 dinara za kilogram, a od pre nekoliko dana nude i organski paradajz po ceni od 140 dinara.

- Mi ovde dobro radi, sve dobro bude, Leskovaca i Lang Džou (kineska provincija) prijateli - trudi se da nam što bolje objasni kako rade i zašto su došli kod nas Džoi Li, jedan od šefova, ali i radnik na imanju u Pečenjevcu.

Pored dve „kuće", Kinezi su postavili još 18 klasičnih plastenika kakve koriste i leskovački povrtari. Iz dana u dan proširuju proizvodnju svojim tradicionalnim začinskim biljem, salatama, a zasadili su i lubenice koje će imati žutu koru kao dinje, crveno „meso", a biće teške najviše do tri kilograma.

- Vredni su kao mravi, vole zemlju i poštuju je, a rade od jutra do sumraka, koristeći samo ručne alatke. Uvek su nasmejani i svakom ko dođe ponude da proba njihovo povrće - priča Videnović, koga Kinezi od milošte zovu Bob.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati