Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

07. 08. 2012.

Svešteniku Peranoviću određen jednomesečni pritvor

Istražni sudija Višeg suda u Šapcu Slobodan Velisavljević odredio je jednomesečni pritvor svešteniku SPC Branislavu Peranoviću, osumnjičenom da je odgovoran za smrt Nebojše Zarupca (39), štićenika "Centra za odvikavanje od droge - Sretenje"

1
Saslušanje pred istražnim sudijom trajalo je 3,5 časa i optuženi je izneo svoje viđenje slučaja i rada Centra, rekao je sudija Velisavljević.
"On je detaljno odgovarao na pitanja o slučaju i samom radu Centra za odvikavanje od droge. Osumnjičen je za ubistvo izazvano velikim brojem udaraca drvenim štapom i pesnicama usled čega je Zarubac pao u nesvest i udavio se zeludačnim sokom, što je zvaničan izveštaj patologa", izjavio je Slobodan Velisavljević agenciji Beta.

Sudija je naveo da će konačnu kvalifikaciju dela biti potrebno dodatno veštačenje.
Predviđena kazna za ubistvo, za koje je optužen sveštenik Peranović, je od 5 do 15 godina.

Prema navodima istražnog sudije Velisavljevića, telo štićenika Centra pronađeno je u ponedeljak oko 20.30 časova, u pomoćnoj kući sveštenika Branislava Peranovića udaljenoj dva kilometra od centra.

branilac

KOD ISTRAŽNOG SUDIJE - Peranović tvrdi da je Zarupcu naneo samo lakše povrede

Sveštenik Branislav Peranović (54), izjasnio se da nije kriv za ubistvo štićenika Nebojše Zarupca (39), priznajući da mu je naneo samo lake telesne povrede, izjavio je branilac osumnjičenog Ilija Radulović.

Peranović je na saslušanju kod istražnog sudije priznao da je sa Zarupcem 6. avgusta uveče proveo u istoj prostoriji oko 45 minuta u nastojanju da ga odvrati od namere da napusti Centar i uveri da bi to za njega značilo sigurnu smrt, pri čemu nije negirao da je koristio i batine, naveo je Radulović.

"On se branio krajnje iskreno. Nije negirao da je Zarupcu naneo brojne lake telesne povrede", rekao je branilac.

Prema njegovim rečima, Peranović tvrdi da poslednjih deset minuta nije bio sa štićenikom u prostoriji, a kada mu je pozlilo, da je prvi pozvao pomoć, ali je nažalost "došlo do gušenja".

Radulović je ispričao da je Zarubac pre šest meseci stigao u Centar u krajnje opasnom stanju, kada se "družio sa smrću" i da je uspeo da se oporavi.

"Ugojio se devet kilograma, osećao dobro i poželeo je da vidi svoje dvoje dece", naveo je Radulović i dodao da je na žalost, "taj izlazak iz Centra od šest dana bio fatalan, jer se Zarubac vratio drogi i želo je da napusti kamp".

"Peranović kao svešteno lice oseća svaku, pa i moralnu krivicu, ali negira da je počinio krivično delo ubistva", naveo je njegov branilac.Protojerej Branislav Peranović javnosti je postao poznat 2009. godine kad se pojavio snimak iz Rehabilitacionog centra za lečenje narkomana "Crna Reka", gde je bio upravnik. Na tom snimku vidi se kako on i njegov saradnik tuku svoje štićenike lopatama i pesnicama.

Pre tri godine protojerej Peranović se pravdao da je dolazak u Centar dobrovoljan, a da se sila povremeno primenjuje. Njegove metode podržavali su i roditelji čija su deca bila u Crnoj Reci.

Zaštitnik građana Saša Janković smatra da je smrt Nebojše Zarupca, štićenika centra za odvikavanje od droge "Sretenje" kod Loznice, delimično posledica nečinjenja države i crkve u vreme kada je osnivač tog centra protojerej Branislav Peranović prvi put dospeo u žizu javnosti zbog prebijanja narkomana na lečenju u centru "Crna Reka".

"Naše društvo i institucije nisu bili pre tri godine spremni da pogledaju u oči situaciji i da odlučno kažu da nasilje ne može biti način lečenja. Tada se desilo i da je Ministarstvo zdravlja reklo da ne može ništa da uradi povodom mog zahteva da se utvrdi da je počinjeno krivično delo nadrilekarstva, sa obrazloženjem da taj centar nije imao dozvolu za lečenje", izjavio je Janković agenciji Tanjug.

va

Zabranjen rad svešteniku osumnjičenom za ubistvo

Episkop šabački Lavrentije od danas je "privremeno zabranio sveštenodejstvo" svesteniku Branislavu Peranoviću, osumnjičenom za ubistvo Nebojše Zarupca (39), štićenika "Centra za odvikavanje od droge - Sretenje" kod Loznice.
"Zbog osnovane sumnje da je sveštenik Branislav Peranović počinio ubistvo, episkop šabački ga stavlja pod privremenu zabranu sveštenodejstva do okončanja krivičnog postupka", saopštila je Eparhija.
Kako je navedeno, vladika je zadužio Eparhijski crkveni sud da prati tok krivičnog postupka i preduzme odgovarajuće mere prema svojim ovlašćenjima.
Saslušanje sveštenika Peranovića je u toku i očekuje se da istražni sudija Višeg suda u Šapcu Slobodan Velisavljević danas obavesti javnost o nalazima obdukcije.
Po njegovom preliminarnom izveštaju, telo štićenika je u ponedeljak uveče nađeno u pomoćnoj kući pravoslavnog sveštenika Branislava Peranovića, udaljenoj dva kilometra od "Centra za odvikavanje".
Osnovano se sumnja da ga je sveštenik udario više puta tupim predmetom.
Peranović je nekadašnji upravnik "Rehabilitacionog centra Crna Reka" gde je lopatom prebijao štićenike.
Beta
v
box roditelji

Šokantno - Roditelji ubijenog Nebojše Zarupca ne krive Peranovića

Majka: Jedinac mi je, ali ga ne žalim

- Nije mi lako što sam ostala bez sina jedinca, ali neću ići na njegovu sahranu jer ne mogu da pređem preko svega što sam sa njim u proteklih dvadesetak godina preživela...

Ovako počinje šokantnu ispovest za Press Milica Lukić, majka ubijenog Nebojše Zarupca. Ona kaže da je droga Nebojšu odvela stranputicom i da je život sa njim bio pakao.

- Počeo je rano da se drogira, prvo sam mu u stvarima pronašla tablete, kasnije marihuanu, a posle toga sam ga zaticala sa špricevima u rukama. Nisam znala šta ću, pokušala sam da ga odvedem na lečenje u bolnicu, ali ni to nije uspelo. Policija je stalno dolazila u našu kuću zbog problema koje je pravio, ali niko nije mogao da mu pomogne. Sve što sam imala od stvari on je prodao. Nijedan kućni aparat više nemam, poskidao je sve sanitarije iz četiri kupatila u kući i prodao. Samo mi je ostala kada u jednom kupatilu, jer nju nije uspeo da skine. Ni grejanje nemam jer je skinuo bakarne cevi i radijatore i prodao ih da bi došao do droge. Sedam godina živim bez struje, u mraku, jer mi je ostavio velike dugove - priča kroz suze Milica Zarubac.

Ona ne krije da je njen sin, kada je bio u narkomanskoj krizi, više puta fizički nasrtao na nju, a u pomoć su joj često priskakale komšije.

- Nekoliko puta sam jedva izvukla živu glavu! Posle deset meseci je došao na „odsustvo" prošle sedmice i tada sam ga poslednji put videla. Izgledao mi je kao neko ko je rešio da se reši droge, ali nisam osetila nikakvu sreću, jer je svojim postupcima ubio svu ljubav u meni. Tada mi se nije žalio da ga je bilo ko u centru maltretirao, već je pričao da se dobro uklopio i da planira da se bavi duborezom - priča Milica Zarubac.

Nebojša, koji je iza sebe ostavio dvoje dece iz dva braka, biće sahranjen u Batalagama kod Koceljeve, rodnom selu oca.

- Da mi se ova nesreća dogodila pre petnaestak godina, teško bih je podnela. Ovako, posle svega što sam doživela od Nebojše, izgubila sam majčinski osećaj i zbog toga neću ići na njegovu sahranu - kaže Milica, i dodaje da je njen sin u policijskom dosijeu imao više od 50 krivičnih dela i da je više puta hapšen zbog droge, krađa...

Otac Miloš: Ne krivim Peranovića

- Nešto se moralo dogoditi, ne znam šta, pa da otac Branislav to uradi. Mi njega ne krivimo ni za šta. On nas nije terao da dođemo tamo, nego smo mi jurili njega - kaže Miloš Zarubac, otac ubijenog štićenika centra za odvikavanje od droge u blizini Loznice.

On kaže da je njegov sin bio je zavisnik od droge više od 20 godina.

- Otkako je otišao na lečenje u Jadarsku Lešnicu, u blizini Loznice, Nebojši je bilo bolje. Povećala mu se kilaža, a prestao je i da uzima narkotike. Moja ćerka je posredovala da ode baš tamo. U ovih devet meseci on se stvarno divno slagao sa sveštenikom, toliko da je tražio da mu poklonimo jednu stilsku fotelju. Imali smo u kući fotelju od punog drveta, jako skupu. Nebojša je insistirao da je poklonimo ocu Branislavu zbog svega što je za njega uradio - iskren je Zarubac.

Izvor: Pressonline-Ag.

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
anonymous [neregistrovani]
 [08.01. 2013., 15:22]

naucna metoda


Objavljeno 08.01.2013. u 14:46 | Komentari: 5
Šiba pacijente po stražnjici
Sibirski psiholog ovisnost istjeruje štapom
Sibirski psiholog tvrdi da uspješno liječi ovisnosti o drogama, alkoholu ili seksu tako što fizički kažnjava ovisnike. Ova bolna terapija, koja uključuje šibanje štapom po stražnjici, prema riječima psihologa, pomaže svima onima kod kojih druge metode nisu uspjele.
Foto: Siberian Times
Foto: Siberian Times
Dvadesetdvogodišnja Natasha iz Novosibirska, koja se odvikava od heroina, je rekla: "Ja sam dokaz da ova kontroverzna terapija funkcioniše i preporučujem je svima koji se bore sa ovisnošću. Terapija je veoma bolna, ali mi je vratila moj život. Bez nje bih sada najvjerovatnije bila mrtva".

Dr. German Pilipenko i njegova kolegica profesorica Marina Chukhrova tvrde da je njihova terapija bazirana na naučnim principima.

"Mi pacijente šibamo po stražnjici iz medicinskih namjera. Ovo nije neka bolesna sadistička i mazohistička aktivnost", kazala je Chukhrova.

Ovi psiholozi tvrde da ovisnici imaju nedostatak endorfina, poznatog kao "hormon sreće". Bol koja nastaje šibanjem stimulira mozak, koji nakon toga ispušta endorfine u tijelo, zbog čega se pacijenti osjećaju bolje u svojoj koži.

Natasha je rekla da se počela drogirati zajedno sa svojim momkom, koji je umro od predoziranja.

"Oko mene je bilo toliko smrti. I ja sam zamalo umrla nekoliko puta. Jednostavno nisam vidjela izlaz. Onda je moja majka čula za ovu metodu i ja sam pristala", kaže Natasha.

Prije svakog tretmana, pacijenti prođu psihološku procjenu i savjetovanje, a nakon toga slijedi 60 udaraca po stražnjici. Svaki tretman košta oko 60 funti.

"Nisam mazohista. Moji roditelji me nikada nisu tukli. Nisam nikada dobila ni šamar. Ovo je bio prvi put da osjetim stvarnu fizičku bol. Bilo je to šokantno iskustvo. Ako iko misli da tu ima nešto seksualno, onda ne zna o čemu priča. Sa svakim udarcem sam vrištala i stezala krevet. Bol je nevjerovatna. Prava agonija od koje vam se grči cijelo tijelo. Mnogo puta zaplačem. Međutim, nakon svakog tretmana se osjećam dobro. Ovo zaista djeluje", rekla je Natasha.

"Koristimo grane vrbe. Veoma su fleksibilne i ne pucaju. Također, ne izazivaju pucanje kože i krvarenje. Pacijente šibamo samo po stražnjici. Ukoliko vidimo da pacijent ima neko seksualno zadovoljstvo u svemu tome, odmah prestajemo i zabranimo im dolazak", dodala je Chukhrova.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.