Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 08. 2010.  - Autor: (E. P.)

Đorđević se brani ćutanjem!

Tomislav Đorđević (60) iz Novog Sada, bivši vlasnik Meridijan banke, koji se sa ćerkom Dubravkom i petoro saradnika sumnjiči da su malverzacijama u „Ribarskom gazdinstvu" iz Beograda prisvojili oko 2,5 miliona evra, danas će biti saslušan pred istražnim sudijom

s
NAPRASNO ZANEMELI... Tomislav Đorđević, njegova ćerka Dubravka i saradnice Đurđa Prica i Aleksandra Sedlar

NAPRASNO ZANEMELI... Tomislav Đorđević, njegova ćerka Dubravka i saradnice Đurđa Prica i Aleksandra Sedlar

Kako Press saznaje, Đorđević ništa nije rekao pripadnicima kriminalističke policije jer su dokazi protiv „ribolovačke grupe" suviše jaki!

Pored Đorđevića, koji je vlasnik i „Ribarstva" iz Bačkog Jarka, uhapšeni su i njegova ćerka Dubravka (32), koja je bila član UO „Ribarskog gazdinstva" iz Beograda (RGB), kao i njene koleginice Aleksandra Sedlar (30) i Đurđa Prica (47). Iza rešetaka su i nekadašnji generalni direktori „Ribarskog gazdinstva" Veselinka Popović (51) iz Beograda i Duško Nikitović (44) iz Novog Sada, kao i tehnički rukovodilac u firmi Vojin Manasijević iz Beograda (60).

Lopovluk bez granica

- Đorđević će danas u prisustvu svog advokata biti saslušan pred dežurnim istražnim sudijom. On će moći da se izjasni o navodima krivične prijave, koja njegovu grupu tereti za prisvajanje oko 2,5 miliona evra. Prikupljeni dokazi su više nego očigledni i Đorđević nije hteo da se izjašnjava pre konsultacija sa braniocem. Njegovoj grupi će, posle saslušanja, najverovatnije biti određen pritvor do 30 dana zbog težine krivičnog dela za koje se sumnjiče, kao i opasnosti da ne pobegnu i ne utiču na svedoke - navodi naš izvor blizak istrazi.

Prema informacijama iz policije, Đorđević je „Ribarsko gazdinstvo" kupio u junu 2007. godine za 820 miliona dinara, tadašnjih 10 miliona evra.  Kupoprodajni ugovor je raskinut 23. decembra 2009. godine, jer nije platio treću ratu, kao i zbog raspolaganja imovinom preduzeća mimo pravila. Policija sumnjiči sedmočlanu grupu da je od juna 2007. godine do decembra 2009. prodala više od 60 odsto imovine „Ribarskog gazdinstva", iako po ugovoru godišnje nisu smeli da otuđe više od 10 odsto imovine.

Grupa se tereti da je u decembru 2008. odlučila da proda deo imovine RGB Aleksincu, Čačku i Jagodini. Angažovana je revizorska kuća iz Šida, koja je procenila da je vrednost imovine ispod tržišnih vrednosti. „Ribarsko gazdinstvo" je prodajom oštećeno za nešto manje od 80 miliona dinara. Korist je pribavljena „Ribarstvu" iz Bačkog Jarka, koji je objekte platilo kompenzacijom.

Rasprodaja je nastavljena i tokom marta 2009. godine, kada je osumnjičena grupa odlučila da proda montažne objekte i prodavnice RGB u Zemunu, Beogradu, Čačku, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Despotovcu, Svilajncu, Velikoj Plani, Kruševcu, Trsteniku, Kraljevu i Sremskoj Mitrovici. Cene su bile niže od tržišnih, a objekte je kupilo „Ribarstvo" iz Bačkog Jarka, čime je RGB oštećen za 2.312.108 dinara. Sem toga, „Ribarstvu" su prodate i garaže, radionice i plato od 5.000 kvadrata u Kneževcu, čime je „Ribarsko gazdinstvo" oštećeno za razliku u ceni od 7.002.949 dinara. Objekti su plaćani kompenzacijom, a roba fakturisana RGB-u po većim cenama i sa kraćim rokom beskamatnog plaćanja.

Rasprodali sve što su mogli

Ugovor sa DTD „Ribarstvo" iz Petrovaradina o zakupu hladnjače u ulici Patrijarha Joanikija u Beogradu, vlasništvo RGB, potpisali su osumnjičeni Duško Nikitović i Vojin Manasijević u junu 2007. U tom poslu ovo preduzeće je oštećeno za 59.503.637 dinara.

Ugovor sa DTD „Ribarstvo" o zakupu bazena i magacina u Vakupu kod Aleksinca sklopljen je na isti način kao i sa hladnjačom, čime je RGB izgubio 22.714.188 dinara. Na zakupu magacina u Sremskoj Mitrovici RGB je izgubio 17.284.251 dinar, na zakupu hladnjače, magacina i otvorenog bazena u Čačku 16.435.735, dok je na zakupu magacina i bazena u Jagodini gubitak iznosio 13.077.676 dinara.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage