Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

01. 03. 2012.  - Autor: Rade Stanić

Generalska deca spasla rokenrol

Svirka - Presudan trenutak za rokenrol u Jugoslaviji bio je 24. maj 1966, kada su „Elipse" svirale pred Titom - dve godine kasnije komunisti su već proučavali revolucionarni potencijal hipi pokreta

1
Rokenrol je uspeo da uhvati korene u Jugoslaviji jer su članovi prvih sastava bili deca oficira i funkcionera, iz takvih porodica da nisu mogli da budu javno osuđivani. A opstao je zahvaljujući tome što jugoslovenski rokenrol za razliku od zapadnog nije bio subverzivan, već integrisan u sistem.

- Po tome je jugoslovenski rok bio jedinstven u svetu - kaže Aleksandar Raković, autor knjige „Rokenrol u Jugoslaviji od 1956. do 1968". Ova knjiga je proširena Rakovićeva doktorska disertacija odbranjena na Filozofskom fakultetu, a jedinstvena je po tome što otkriva istoriju domaćeg rokenrola prateći društvene promene 50-ih i 60-ih godina - govori nam ne samo o muzici tog doba, već i o modi, prvim farmerkama i mini suknjama, načinu na koje se provodilo slobodno vreme, običajima, moralu koji se dramatično brzo menjao, kao i o odnosu vlasti prema novoj muzici, kasnije i novoj kulturi.

Muzika od 70 gradi

Tako nam Rakovićevo delo otkriva da je krajem pedesetih štampa bila prilično naelektrisana prema rokenrolu, dok vlasti nisu znale kako da se odnose prema njemu. Tako je dopisnik „Borbe" Elvisa Prislija opisao kao „đilkoša sa gitarom", njegov način pevanja je nazvao „morbidnim i dvosmisleno vulgarnim", dok se njegov kolega iz NIN-a pitao kako je „mladić polukretenskog lica s vakuumom u glavi" uspeo da zaludi Ameriku, a u drugim novinama rok je opisivan kao „muzika od 70 gradi".

A

Ranković tražio „Marš na Drinu"

Jedini sporni momenat koji se dogodio u odnosu partije i rokenrola, kaže Raković,  bilo je vreme Rankovićeve smene. Pored ostalog, on je bio okrivljen da je hteo sukob sa omladinom koja je bila sklona novim vrednostima.

- Jovan Miščević, bubnjar „Silueta", koji je bio zet Žikice Stojanovića, prvog Rankovićevog saradnika, kaže da o tome nema govora. Simjanović je opisao trenutak kada je Tito izlazio sa koncerta „Elipsi". Posle toga neki čovek u crnom prišao je „Elipsama" i rekao: „Svirajte 'Marš na Drinu'." Počeli su da sviraju, a tad je  izašao Ranković koji im je mahnuo rukom. To je bio neki vesnik onoga što će se događati na Brionskom plenumu.

 

- Za pedesete godine nisam našao previše građe u arhivima Jugoslavije, Beograda i Ministarstva spoljnih poslova. Godine 1958. američki „Kriščen sajens monitor" piše da je jugoslovenska omladina zaražena rokenrolom, a tako je i bilo.  - kaže Raković, i dodaje da rokenrol tek šezdesetih počinje da nosi snažnu potkulturnu i političku konotaciju.

Odnos vlasti počinje da se menja šezdesetih godina, kada je partijska građa „počela da bukti" na temu rokenrola.

- Prvi dokument koji pokazuje zaokret Komunističke partije ka rokenrolu je iz 1963. godine. To je bio izveštaj Saveza omladine Jugoslavije vrhu partije, gde oni kažu da treba osuditi pevanje rokenrola i tvista na talasima Radio Beograda. Neko iz vrha partije je uzeo olovku i svojom rukom napisao: zahvaliti, a ne osuditi - kaže Raković.

Gitarijada prelomila

On kaže da je beogradska gitarijada bila inicijalna kapisla da partija počne da proučava rokenrol.

- Rokenrol je već nabujao, i toga je partija bili svesna, ali nije znala kako da prelomi. Bilo je glasova da rokenrol treba sputavati, da treba selektovati bendove koji zaslužuju šansu, pa i da ga treba zabraniti, ali su oni bili ubedljiva manjina. Gitarijada je izazvala velike polemike u štampi, a najradikalnije je protiv učesnika nastupila „Politika" - kaže Raković.

Raković je razgovarao i sa Tomislavom Badovincem, tadašnjim predsednikom Saveza omladine Jugoslavije.

- On mi je rekao da je smišljao izgovore Titu i Rankoviću ako se obruše na njega posle gitarijade i dodao: „Ali me niko od njih dvojice ništa nije pitao. I kada sam rekao Titu da će jedan sastav rokerski svirati 24. maja 1966. godine u Domu omladine, rokenrol je priznat za zvaničnu muziku mladih." Za ono što je Tito autorizovao nije bilo više dilema. Od te godine su i drugi sastavi svirali pred Titom.

Partijski funkcioneri su u istraživanjima napravljenim u školama dobili mišljenje većine da je rokenrol prolazna pojava. Partija je, međutim, bila drugačijeg mišljenja - da rokenrol nije privremen i da ga treba iskoristiti za dobrobit društva. Raković kaže da mu je beogradski reditelj Jovan Ristić Rica rekao da je on samoinicijativno kao omladinski funkcioner zadavao zadatke „električarskim bendovima" da sviraju partizanske, revolucionarne i brigadirske pesme.

U partiju sa dugom kosom

Već 1967. partija je dozvolila dugokosim mladićima da stupaju u njene redove, što do tada nisu mogli, a 1968. godine počinje treći talas integracije rokenrol kulture preko hipi pokreta.

3
Autor ... Aleksandar Raković i njegova knjiga

- Vladimira Jakovljevića, mladog docenta sa Filozofskog fakulteta, partija šalje u SAD da živi sa hipicima, da proučava da li hipi pokret ima revolucionarnu vrednost. I vrh partije u analizi koju je pisao poznati advokat Rajko Danilović zaključuje da hipi pokret ima revolucionarni potencijal i da na njega treba obratiti posebnu pažnju - kaže Raković.

Raković kaže da su autori brodvejske „Kose" došli u Beograd 1969. i rekli da omladina u Jugoslaviji živi u blagostanju i da nema protiv čega da se buni.

- To je bila najveća potvrda režimu da je radio pravu stvar. U SAD i Britaniji šezdesete nose snažan obračun sa establišmentom. Jugoslovenski rok radi upravo suprotno: on sve integriše i po tome je jedinstven u svetu, sličan primer ne postoji.

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
Anonimno [neregistrovani]
 [09.06. 2013., 10:52]

*** Biti prijatelj Bogu svom ***

* Duša,duh i telo,sve je Božje delo * Malo po malo,zbog sebe pre svega,ja jesam,oprostiti i osobi što rekla si,ili rekao si da nikada mogao,ili mogla oprostiti nebi;ovako nešto predivno je u očima Božjim * Nema ljubavi veće od ovog : ~ položiti život za prijatelja svog ~ * Nečije srce je slomljeno zbog sela mog,a možda je to samo bol moj * Ovaj proces nije loš,imajuci blagi podliv ispod oka svog,biti u verovanju,jeste od prijatelja savršenog * Ja učiniti malo mogu tog,podeliti s tobom Isusa svog,a iskanjem očekivati isceljenje,zaborav i oprost,makar osobi jednoj * Na oči gleda čovek,u srce gleda Bog ; uvek sam s tobom sine moj * Pored zdravlja,radosti i sreće,od srca svog,želim ti da ostaneš uspešno nenadvladiv(a) u poslu i životu svom * Voli vas na nebu Otac i Bog *

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati